Νέε χρόνε, φέρε μας ξανά τον Τσούμπερ της εθνικής Ελβετίας

Νέε χρόνε, φέρε μας ξανά τον Τσούμπερ της εθνικής Ελβετίας
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που έχει η ΑΕΚ από τον ποιοτικό Ελβετό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλή χρονιά σ’ όλους. Υγεία φυσικά πρώτα και πάνω απ’ όλα. Λιγουλάκι τύχη, διότι και οι επιβάτες του Τιτανικού έσκαγαν από υγεία αλλά ήταν φουλ γκαντέμηδες. Και επιτέλους απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Κοιτάξτε γύρω σας, μέσα στο σπίτι σας, δίπλα στο σπίτι σας, γύρω από το σπίτι σας. Αν/αφού βλέπετε πως δεν σας αρέσει, δεν σας αξίζει, δεν σας αρκεί, βγείτε/βρείτε δύναμη να το αλλάξατε.

Πάμε και στα δικά μας. Για μεταγραφές τα έγραψα και τα ανέλυσα και δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι καινούργιο να προσθέσω. Η ΑΕΚ σίγουρα έχει απόλυτη ανάγκη από προσθήκη δυο ενδεκαδάτων χαφ και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να προλάβει να πάει ενισχυμένη και διαφορετική αγωνιστικά στα παιχνίδια του κυπέλλου. Προφανώς υπάρχει ζήτημα και στα στόπερ και στην θέση του δεξιού μπακ, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση να ανοίξει η ΑΕΚ τον Γενάρη τέτοιο θέμα, δεν έχει νόημα να γίνονται αναλύσεις στον αέρα.

Εξυπακούεται πως η ομάδα θα πρέπει να προσδοκά βελτίωση όχι μόνο μέσα από την μεταγραφική ενίσχυση αλλά και εκ των έσω. Και εννοώ πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να βγαίνει στο γήπεδο και κάπως να λειτουργεί αυτό που θέλει να εφαρμόσει ο Γιαννίκης. Όσο δηλαδή προχωράει και παίρνει χρόνο η δουλειά που κάνει ο προπονητής στα Σπάτα, τόσο θα πρέπει να υπάρχει και βελτίωση στο γήπεδο. Τουλάχιστον αυτό λέει η ποδοσφαιρική λογική.

Ζητούμενο και η ατομική βελτίωση

Ακόμα και ατομικά σε κάποιες περιπτώσεις παικτών, η ΑΕΚ πρέπει να προσδοκά βελτίωση και καλύτερη εικόνα. Και νομίζω πως μια από τις πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις, είναι ο Στίβεν Τσούμπερ. Ίσως η πιο χαρακτηριστική απ’ όλες. Αρνούμαι πεισματικά να προσχωρήσω στην άποψη πως βιαστήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη να ενθουσιαστούμε με την περίπτωση του Ελβετού. Και αρνούμαι, διότι είναι άποψη αντιποδοσφαιρική.

Ο Τσούμπερ, μαζί με τον Άμραμπατ, είναι από τους ποιοτικότερους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος. Ίσως και οι ποιοτικότεροι. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι ίσως το μοναδικό σημείο υπεροχής της ΑΕΚ ατομικά ανά θέση, τόσο απέναντι στον ΟΣΦΠ, όσο και απέναντι στον ΠΑΟΚ. Αλλά  αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται και στην προσφορά στην ομάδα σε κάθε ματς. Διαφορετικά δεν έχει νόημα.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Τσούμπερ πέρασε ένα μεγάλο χρονικά διάστημα και αρκετά ματς, που έδινε πολύ λίγα πράγματα στην ομάδα. Ο Άμραμπατ, ακόμα και σε παιχνίδι που η προσφορά του δεν αποτυπωνόταν στην στατιστική, δηλαδή με γκολ ή ασίστ, έδινε πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ και ήταν επιδραστικός. Αντίθετα ο Τσούμπερ, σε ματς που δεν ήταν καλός, δεν επιδρούσε σχεδόν καθόλου στο παιχνίδι της ομάδας.

Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, λόγω της υψηλής ποιότητας

Προφανώς η ΑΕΚ έχει τεράστιες απαιτήσεις από τον Ελβετό και δικαίως της έχει. Είναι ένας παίκτης που παίζει βασικός στην εθνική ομάδα της Ελβετίας, η οποία θα δώσει το παρών στο Μουντιάλ. Είναι ο πρώτος σε ασίστ στο πρόσφατο Euro. Είναι ένας παίκτης που έπαιζε στη Μουντεσλίγκα και έφυγε από την Αίντραχτ, επειδή έχασε την θέση του βασικού από τον Κόστιτς. Για να τελειώσει και αυτή η χαζομάρα του αν ήταν καλός θα έμενε στην Αίντραχτ.

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτή η προσφορά με τα πέντε γκολ και τις μόλις δυο ασίστ μέχρι τώρα, είναι μικρή για έναν παίκτη της ποιότητας του Τσούμπερ. Ειδικά στο κομμάτι με τις ασίστ. Ο Ελβετός στα πρώτα του παιχνίδια με την ΑΕΚ, έδειξε τι μπορεί να κάνει και τι μπορεί να δώσει. Κυρίως το έχει δείξει στα ματς που τον έχουμε δει με την εθνική Ελβετίας. Και στην πραγματικότητα αυτό που περιμένει η ΑΕΚ, είναι να ξαναδεί τον Τσούμπερ εκείνων των παιχνιδιών της Ελβετίας μέσα στον περασμένο Οκτώβρη. Φιλικών και επίσημων. Που έβγαζε μάτια, αλλά κυρίως έβγαζε και γκολ και ασίστ.

Το ζήτημα της θέσης

Σίγουρα υπάρχει ακόμα ανοικτή η κουβέντα για την θέση στην οποία αγωνίζεται ο Τσούμπερ. Θαρρώ πως αυτή είναι μια διαχρονική κουβέντα σ’ όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ο Ελβετός. Ακόμα και στην εθνική του, αλλάζει θέση από ματς σε ματς ή ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Θυμίζω πως το φιλικό με την δική μας εθνική, το ξεκίνησε ως δεύτερος επιθετικός και το ολοκλήρωσε ως αριστερός ακραίος. Στην ΑΕΚ έχει παίξει κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Είναι μια συζήτηση, το αν πρέπει να μετακινηθεί στον άξονα.

Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα πολύ να δω μια τριάδα πίσω από τον Αραούχο, με τον Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο και τον Άμραμπατ και τον Λιβάι στα δυο άκρα. Θα είχε ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως ο Άμραμπατ θα πάει στα αριστερά. Όπως δηλαδή είχε παίξει στο Ηράκλειο, μέχρι να αποβληθεί ο Λιβάι. Ωστόσο αυτό που έχουμε δει στο γήπεδο, είναι πως ο Άμραμπατ δείχνει να αισθάνεται καλύτερα όταν ξεκινά τις κινήσεις του από το δεξί άκρο. Ενώ εσχάτως ο Μαροκινός έχει μια ροπή να κινείται όλο και περισσότερο στον άξονα και πίσω από τον φορ. Επομένως πιο πιθανό θα έμοιαζε σ’ ένα ανακάτεμα της τράπουλας, να πάει ο Άμραμπατ στον άξονα. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση ο Τσούμπερ δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί από το αριστερό άκρο.

Ο Γιαννίκης στο ματς του κυπέλλου με την Κηφισιά, άφησε για 90 λεπτά στο γήπεδο τον Λιβάι και σχεδόν στα 80 εξ αυτών, τον έβαλε να παίζει αριστερά και όχι δεξιά ως συνήθως. Ίσως αυτό να φανερώνει μια σκέψη του προπονητή, που να αφορά και τον Γκαρσία αλλά και τον Τσούμπερ. Να μετακινηθεί δηλαδή από αριστερά ο Ελβετός, για να πάει ο Λιβάι. Χωρίς πάντως όσες φορές έχει δοκιμαστεί στην συγκεκριμένη πλευρά ο Γκαρσία, να έχει βγάλει και μάτια. Αν όμως καταλήξουμε πως ούτε ο Λιβάι, ούτε ο Άμραμπατ μπορούν να πάνε αριστερά, τότε η μόνη λύση για να μετακινηθεί από τα άκρα ο Τσούμπερ, είναι να παίξει εκεί ο Τάνκοβιτς. Αν αυτό θεωρείται λύση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως ο Γιαννίκης είναι ο πρώτος που «καίγεται» για να πάρει το μάξιμουμ από έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή όπως ο Τσούμπερ. Και δεδομένα «σπάει» το κεφάλι του για το πώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει. Σίγουρα πάντως, αν ποδοσφαιριστές όπως ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ και ο Αραούχο δεν πάρουν το πράγμα πάνω τους και την ομάδα από το χέρι, δεν μπορώ να δω πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί η ΑΕΚ στα ματς υψηλών απαιτήσεων που έχει μπροστά της.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X