Η ΑΕΚ κυνηγούσε τον καθρέφτη της και ευτυχώς τον έσπασε την κρίσιμη στιγμή

Η ΑΕΚ κυνηγούσε τον καθρέφτη της και ευτυχώς τον έσπασε την κρίσιμη στιγμή
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα έδειξε η εικόνα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όχι (μόνο) σε σχέση με την μάχη του τίτλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ για να κάνει φιέστα στις 19 Μαίου, χωρίς να ασχολείται καθόλου με το τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι αντίπαλοι της, θα πρέπει να πάρει πέντε βαθμούς στα τρία ματς που απομένουν. Διακύβευμα που προφανώς δεν είναι καθόλου απλό, καθότι πριν υποδεχθεί την Λαμία στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πρέπει να πάει σε Τούμπα και Φάληρο. Επίσης μετά το ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ, σχεδόν τρεις εβδομάδες, μέχρι να παίξει αυτό με τον Ολυμπιακό. Χρονικό διάστημα αγωνιστικής απραξίας τεράστιο, ειδικά για τέτοια εποχή.

Υπάρχουν αυτοί που λένε και που δεν έχουν και άδικο, πως με το πρόγραμμα που υπάρχει μέχρι τέλους αλλά και στην κατάσταση που βρίσκονται οι υπόλοιποι, είναι αδύνατον να μην υπάρξουν απ’ αυτούς και άλλες αγωνιστικές απώλειες. Θυμίζω πως ο Παναθηναϊκός, έχει να πάει στην Τούμπα, έχει να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό και δεν νομίζω καν πως θα είναι εύκολο το ματς με τον Άρη την Κυριακή. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που για να ελπίζουν σε τίτλο θέλουν νίκες σ’ όλα τα παιχνίδια τους, έχουν να παίξουν μεταξύ τους, με την ΑΕΚ και με τον Παναθηναϊκό. Ίσως γι αυτό υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως για να πάρει τον τίτλο η ΑΕΚ, μπορεί να της αρκεί ακόμα και η νίκη με την Λαμία.

Για τον Αλμέιδα βεβαίως, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καν αυτή η μαθηματική συνθήκη, που δίνει πρωτάθλημα στην ΑΕΚ με πέντε βαθμούς στα τρία τελευταία παιχνίδια, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των υπολοίπων. Για τον Αλμέιδα υπάρχει μόνο το ματς με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή και ο στόχος της νίκης. Ξέρει καλύτερα απ’ όλους. Το είχα γράψει και πριν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πως ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει και κυρίως τι έπρεπε να γίνει στο συγκεκριμένο ματς που το είχε «κυκλώσει» ως το πιο κρίσιμο.

Είναι αλήθεια πως η ΑΕΚ έκανε την περασμένη Τετάρτη ένα από τα πιο κυριαρχικά παιχνίδια της σε ντέρμπι, όχι μόνο στην φετινή σεζόν, αλλά την τελευταία διετία. Ανάλογη εικόνα ή έστω κοντινή εικόνα σε ματς με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι, μπορώ να θυμηθώ στην τεσσάρα με τον ΠΑΟΚ στα περυσινά πλέι οφ ή στο φετινό 2-0 της κανονικές περιόδου. Με την διαφορά πως στην περυσινή τεσσάρα ο ΠΑΟΚ είχε βγει ήδη εκτός μάχης τίτλου, ενώ εκείνο του περασμένου Οκτώβρη στη Φιλαδέλφεια, δεν ήταν τόσο κρίσιμο παιχνίδι, όσο αυτό της περασμένης Τετάρτης με τον Παναθηναϊκό.

Νομίζω πάντως πως όλο αυτό που έγινε στο ντέρμπι της Φιλαδέλφειας την περασμένη Τετάρτη, βοήθησε πολλούς να καταλάβουν αυτό που πραγματικά συνέβη στην φετινή σεζόν. Και το οποίο ήταν και περίεργο και λίγο άδικο για την ομάδα και για τον προπονητή της. Καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, η ΑΕΚ επί της ουσίας αυτό που κυνηγούσε δεν ήταν τόσο τους αντιπάλους της, αλλά τον καθρέφτη της. Την εικόνα που έδειξε στην περυσινή σεζόν και η οποία της χάρισε όλους τους τίτλους που μπήκε για να διεκδικήσει.

Κάθε φορά, σε κάθε παιχνίδι, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, η σύγκριση δεν έμπαινε με τον αντίπαλο της, αλλά με τον δικό της περυσινό εαυτό. Μόνο που η ΑΕΚ δεν είχε επί της ουσίας αυτόν ως αντίπαλο. Και με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον Ολυμπιακό, το οποίο μάλιστα το κέρδισε κιόλας, δεν υπήρχε κανένα άλλο ντέρμπι, που η ΑΕΚ είτε να μην είναι καλύτερη από τον αντίπαλό της, είτε να δείχνει πως ακόμα και στην κακή της μέρα, έχει υψηλότερα ταβάνια απ’ όλους. Γι αυτό και η ΑΕΚ έχει φτάσει τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, να έχει την καλύτερη συγκομιδή απ’ όλους σε παιχνίδι με τον χαρακτήρα ντέρμπι.

Αξιολόγηση με βάση τον… εαυτό της, όχι τον αντίπαλο

Ναι, η ΑΕΚ φέτος έκανε ασύλληπτα δώρα σε ματς με εντελώς παράλογη ποδοσφαιρικά εξέλιξη. Δώρα που την εμπόδισαν να καθαρίσει το πρωτάθλημα πολύ νωρίς. Επίσης ναι, υπήρχαν αρκετά ματς, ακόμα και ντέρμπι, που η ΑΕΚ δεν έπαιξε αυτό που όλοι ξέρουμε πως μπορεί. Δεν έφτασε στα στάνταρ που καταλαβαίνουμε πως η δουλειά του Αλμέιδα και η ποιότητα του ρόστερ της, μπορεί να φτάσει. Τους λόγους που συνέβη, τους έχει εντοπίσει και ήδη τους έχει αξιολογήσει ο προπονητή, για να τους βάλει στο τραπέζι όταν θα κάνει τον σχεδιασμό του για την επόμενη σεζόν. Αλλά ήταν πολύ άδικο και πολύ ανούσιο, ακόμα και σε ματς που η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο γήπεδο από τον αντίπαλο της, η κουβέντα να επικεντρώνεται στο εάν ήταν καλύτερη από την περυσινή ΑΕΚ. Κάτι που γινόταν σταθερά από την αρχή της σεζόν.

Ευτυχώς όμως, στην κρίσιμη στιγμή, αυτόν τον καθρέφτη που κυνηγούσε όλη την χρονιά, επιτέλους τον έσπασε. Η εικόνα που είχε η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το πιο κρίσιμο της φετινής σεζόν έτσι κι αλλιώς διότι αν δεν κέρδιζε δεν θα συζητούσαμε τώρα τίποτα για πρωτάθλημα, ήταν πολύ πιο πειστική από κάθε άλλη σε τέτοιο ματς. Όχι απλώς φέτος, αλλά συνολικά την τελευταία διετία. Η ΑΕΚ λοιπόν, την πιο κρίσιμη στιγμή, ήταν πολύ καλύτερη όχι μόνο από τον αντίπαλό της, αλλά και από τον δικό της καλό εαυτό. Και μάλιστα σ’ ένα ματς, που το κέρδισε όπως το κέρδισε, με τον Τσούμπερ και τον Λιούμπιτσιτς να μην παίζουν ούτε λεπτό, τον Φερνάντες και τον Γαλανόπουλο να είναι εκτός αποστολής και να έρχονται από τον πάγκο ο Άμραμπατ, ο Γκαρσία, ο Γκατσίνοβιτς και ο Μάνταλος.

Το ξαναγράφω για να μην παρεξηγούμαστε. Η ΑΕΚ το πρωτάθλημα δεν το έχει πάρει ακόμα. Και στα μάτια τα δικά μου, ότι υπολογισμοί και αν γίνονται, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, όταν τα δυο από τα τρία ματς που απομένουν είναι στην Τούμπα και στο Φάληρο. Ασχέτως όμως αυτού, η εικόνα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ίσως για πρώτη φορά φέτος έβαλε στην σωστή της βάση, την αξιολόγηση της φετινής ΑΕΚ.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ασχολούμαστε με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και όχι με τον… τελικό
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X