Ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας τι ζητάμε από τον Γιαννίκη να κάνει με τον Ολυμπιακό

Ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας τι ζητάμε από τον Γιαννίκη να κάνει με τον Ολυμπιακό
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει για το πρώτο ντέρμπι του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ και στην καριέρα του γενικότερα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ύστερα από ένα μήνα παρουσίας του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ, πλησιάζει και η πρώτη σημαντική ημέρα -ίσως και η σπουδαιότερη στην έως σήμερα καριέρα του- για τον ίδιο προσωπικά. Θα είναι το πρώτο ελληνικό ντέρμπι της ζωής του, άλλωστε ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί σε ένα τέτοιο και να ζήσει την έντασή του, δεν υπήρξε. Ο φόρτος βαρύς, η απαίτηση μεγάλη. Καλείται να οδηγήσει την Ένωση σε νίκη επί του Ολυμπιακού. Ας θυμηθούμε πρώτα απ’ όλα πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό και ποιος καθόταν τότε στον πάγκο της ομάδας:

Συνέβη 45 μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου 2018, όταν η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ σε αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, μόλις τρεις ημέρες μετά (4/2/2018) από το θρίαμβο τίτλου (1-2) στο «Γ. Καραϊσκάκης» με το τέρμα του Γιώργου Γιακουμάκη. Εδώ ασφαλώς δεν μιλάμε για back to back επιτυχίες όπως εκείνες που η ομάδα είχε πετύχει με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, αλλά για την πρώτη νίκη μετά από 11 αγώνες χωρίς τέτοια, με 8 ήττες, 3 ισοπαλίες και κάποια σκορ ντροπής με χειρότερο όλων το προ 7 μηνών 1-5 στο ίδιο γήπεδο.

Τρεισήμισι και πλέον χρόνια μετά από την τελευταία επικράτηση της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας εδώ και μόλις 31 ημέρες, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να δώσει μια άλλη ταυτότητα και προσέγγιση στο σύνολο που ανέλαβε, διαπιστώνει τη φλόγα, τη δίψα, την ανυπομονησία όλων -εντός κι εκτός club- για νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει στριμώξει την Ένωση στα σχοινιά και την έχει κάνει τόπι στο (ποδοσφαιρικό) ξύλο. Πιστέψτε με, εξίσου το θέλει και εκείνος, όμως δεν πρόκειται για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και οι λόγοι δεν είναι μόνο αγωνιστικοί.

Η πρώτη δυσκολία είναι να το πιστέψουν οι ίδιοι οι παίκτες

Δεν πρόκειται για κείμενο αναζήτησης δικαιολογιών, αλλά κατανόησης της πραγματικότητας. Ο προπονητής δουλεύει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς μιας ξεκάθαρα μεταβατικής περιόδου. Εξοικειώνεται σε μια κατάσταση που ο ίδιος θα είχε «στρώσει» διαφορετικά αν είχε την ομάδα από την αρχή της σεζόν, προσπαθώντας να προσθέσει βήμα-βήμα τις δικές του ιδέες δίχως σαρωτικές αλλαγές -δεν ήρθε επί παραδείγματι να αλλάξει μονομιάς τη διάταξη- ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή απώλεια βαθμών. Παράλληλα, έχοντας διαπιστώσει το πρόβλημα νοοτροπίας που σε πολλές περιπτώσεις βάζει την ΑΕΚ να αντιπαλεύεται τον ίδιο τον εαυτό της την ώρα των αγώνων, επιχειρεί να εξαλείψει παθογένειες ετών.

Είναι και ο αντίπαλος… Δεν είμαι προπονητής για να έχω την πλέον αποκρυσταλλωμένη άποψη για το πως χειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις, μπορώ όμως να κατανοήσω μετά από πορεία τόσων και τόσων ετών κοντά στην ομάδα πόση σκέψη και τι διάβασμα απαιτεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά από 11 ματς δίχως νίκη κι έχοντας ο Γιαννίκης απέναντί του μια ομάδα που ακόμα κι αν όλοι παραδεχόμαστε ότι δεν είναι τόσο πειστική όσο τα προηγούμενα δύο χρόνια, δεν παύει να διαθέτει δουλεμένο σύνολο, εξαιρετικό προπονητή κι έναν αέρα υπεροχής απέναντι στην ΑΕΚ.

Είναι τόσα και τόσα τα ερωτήματα. Πως θα μακιγιάρει τις αδυναμίες της μεσαίας γραμμής η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας, πως θα κερδίσει τις μάχες στο χώρο που συνήθως ο Ολυμπιακός στηρίζει τη δική του ισχύ; Η διάταξη, η σωστή επιλογή προσώπων, η αψεγάδιαστη προετοιμασία ώστε να υπάρχουν απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα που ο αντίπαλος θα καταθέτει στο γήπεδο. Να παίξει πίσω από τη μπάλα και να του την αφήσει ή να την πάρει στα πόδια της η ΑΕΚ επιχειρώντας εκείνη να επιβληθεί; Ακόμα και ο τρόπος αντιμετώπισης μιας κατάστασης που ενδεχομένως τη φέρει πίσω στο σκορ, χρειάζεται προεργασία για να υπάρξει αντίδραση.

Δεν υπάρχει φόβος, αλλά απαιτείται να υπάρχει γνώση

Κάποια στιγμή θα ερχόταν το πρώτο ντέρμπι για εκείνον, το έφεραν έτσι οι καταστάσεις μετά και την ισοπαλία στη Ριζούπολη ώστε ενδεχόμενη ήττα να συνιστά και ένα σημαντικό βαθμολογικό πισωγύρισμα καθώς η ΑΕΚ θα βρεθεί στο -6. Ο Γιαννίκης οφείλει να είναι έτοιμος, άλλωστε γι αυτό εργάζεται σε όλη τη ζωή του έως σήμερα, για να είναι σωστός καθοδηγητής εκεί που η ομάδα θα τον χρειάζεται περισσότερο. Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονούμε ότι δεν είναι ο ίδιος που θα παίζει, ούτε το βαθμό δυσκολίας αυτού που καλείται να κάνει.

Ξέρω, ίσως κάποιοι σκεφτείτε ότι το κάνω μεγάλο ζήτημα ένα ματς με τον Ολυμπιακό ή ότι γίνομαι υπερπροστατευτικός για τον Γιαννίκη. Όταν όμως μετά τον Χιμένεθ έχουν αποτύχει να φέρουν έστω μία νίκη ο Ουζουνίδης, ο Καρέρα, ο Κωστένογλου και ξανά ο Μανόλο στα μεσοδιαστήματα (και με τις πιο βαριές ήττες να τον βαραίνουν), όταν κοντεύουν να συμπληρωθούν 1.400 ημέρες από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ τα κατάφερε σε ντέρμπι με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, μπορώ να αποδεχθώ ότι ο προπονητή του ενός μήνα στον πάγκο της ομάδας έχει πολύ δύσκολο έργο.

Ασφαλώς και θα αποθεωθεί αν «σπάσει» αυτόν τον αρνητισμό, από την άλλη όμως δεν θα κρεμαστεί και στα μανταλάκια αν αποτύχει μετά από ένα 40ημερο δουλειάς στην ομάδα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X