Έτσι έκατσε, ή μήπως όχι;

Εικόνες από την μεγάλη μεταγραφή Τσιγκρίνσκι
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ μέσα σε διάστημα 24 ωρών ολοκλήρωσε και ανακοίνωσε δυο μεταγραφές. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι δυο μεταγραφές έγιναν περίπου 120 ώρες μετά την πρόσληψη του νέου προπονητή. Αυτό σημαίνει πως η ΑΕΚ παράλληλα με τις κινήσεις για να κλείσει το θέμα προπονητή, δούλεψε και πάνω σ’ αυτό τις προεργασίας για μεταγραφές. Και ως οφείλει να κάνει κάθε οργανωμένη ομάδα, μόλις ο νέος τεχνικός ανέλαβε καθήκοντα, πήρα στα χέρια του αυτή την προεργασία και άρχισε να εγκρίνει και να απορρίπτει περιπτώσεις.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πως παρότι η ΑΕΚ δεδομένα έχασε πολύ χρόνο μέχρι να κλείσει το θέμα προπονητή, έχει ήδη δουλέψει ώστε να μην καθυστερήσει, ξεκινώντας από το μηδέν μεταγραφικές αναζητήσεις για τις θέσεις που δεδομένα η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Διότι η αλήθεια είναι πως με βασικό στάδιο προετοιμασίας να ξεκινά 29 Ιούνη και πρώτο ματς Ευρώπης έναν μήνα μετά, χρόνος για ξόδεμα δεν υπάρχει.

Το ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως αυτές οι δυο μεταγραφές που έγιναν με απόσταση λίγων ωρών μεταξύ τους, ήταν στις θέσεις που πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ την είχε πατήσει. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Μπορεί να είναι και εντελώς τυχαίο που οι δυο πρώτες προσθήκες είναι στόπερ και κεντρικού αμυντικού. Ίσως έτσι απλώς να έκατσε. Αλλά μια ματιά στους παίκτες που απέκτησε πέρυσι στις ίδιες θέσεις και πως πήγε η χρονιά, καταλαβαίνει εύκολα κανείς, πως πρόκειται απλώς για διόρθωση λαθών. Ίσως των δυο μεγαλύτερων.

Διότι, μεταξύ μας, η επιλογή του Άρθο και του Μπαρόχα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, αποδείχθηκε στην πορεία πολύ πιο αποτυχημένη, ακόμα και απ’ αυτή του Μπουονανότε. Διότι ο κοντός μπορεί να μην δικαίωσε όλους όσους τραβήχτηκαν παραμονή 15αύγουστου στο αεροδρόμιου για να τον υποδεχθούν, αλλά τα 11 γκολάκια του τα έβαλε. Και 11 γκολ είναι 11 γκολ, έστω και απέναντι στην Ελευσίνα. Ενώ ετσιθελικά την θέση στην ενδεκάδα, δεν την έφαγε από κανέναν.

Όμως η περίπτωση του Άρθο ήταν ένα λάθος από την αρχή της. Διότι η ΑΕΚ έψαχνε και κυρίως χρειαζόταν, έναν έμπειρο κεντρικό αμυντικό, με ισχυρή προσωπικότητα, που να μπορεί να καθοδηγεί ολόκληρη την άμυνα. Εκείνο που τελικά πήρε, ήταν έναν στόπερ αργό, που ήθελε απ’ όλη την άμυνα να τρέχει (και να μην φτάνει) για να καλύψει τις αδυναμίες του. Αυτό η ΑΕΚ όχι μόνο το πλήρωσε αγωνιστικά σε πολλά ματς. Αλλά «τράβηξε» πίσω και αμυντικούς ταλαντούχους που θα μπορούσαν να έχουν εκτοξευτεί και να έχουν κάνει ακόμα καλύτερη σεζόν, όπως ο Κολοβέτσιος.

Φυσικά ότι ακριβώς έψαχνε πέρυσι και δεν το πήρε, φέτος η ΑΕΚ το πήρε και πρώτο – πρώτο. Τον έμπειρο στόπερ δηλαδή, με την ισχυρή προσωπικότητα που έψαχνε. Διότι ο Τσιγκρίνσκι, έστω και αν πρέπει να ξαναβρεί και τον (καλό του) εαυτό και τον αγωνιστικό του ρυθμό, όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει καθοδηγητής στην άμυνα της ΑΕΚ, τα έχει. Και περιμένετε και θα δείτε, τι χρονιά θα κάνει ο Κολοβέτσιος, έχοντας έναν παρτενέρ που να του εμπνέει σιγουριά και να τον βοηθά. Που δεν θα χρειάζεται με την άκρη του ματιά του να έχει συνεχώς το νου του μήπως γίνει γκάφα και πρέπει να σπεύσει να την σώσει. Ο Τσιγκρίνσκι όχι μόνο μπορεί να δέσει την άμυνα και συνολικά την ανασταλτική λειτουργία, αλλά θα στείλει και τον Κολοβέτσιο στην εθνική, διότι θα τον βοηθήσει να βγάλει όλο το (δεδομένα πλούσιο) ταλέντο του.

Πάμε τώρα και στον τερματοφύλακα, που και εκεί λάθος έγινε. Η ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι έψαχνε για τερματοφύλακα. Ο μόνος λόγος για να μην επένδυε πάνω στον Ανέστη, ήταν να βρει και να πάρει έναν Σορεντίνο. Πήρε Μπαρόχα. Ο Βενεζουελάνος κακός τερματοφύλακας δεν ήταν. Αλίμονο. Ούτε έκανε την τεράστια γκάφα μέσα στην χρονιά. Αλλά Σορεντίνο δεν ήταν. Και αυτό φαινόταν ως προχωρούσε η σεζόν. Και μεταξύ μας, αν ο Πογιέτ δεν είχε feeling και συμπτωματικά τον ίδιο μάνατζερ με τον Μπαρόχα, θα έπρεπε δικαιωματικά ο Ανέστης από τον Γενάρη και μετά, να μην είχε κουνηθεί από την θέση του βασικού. Μάλιστα, είναι τουλάχιστον άδικο, να μην αναγνωρίζεται στον Ανέστη η καταλυτική συνεισφορά του σ’ εκείνο το νικηφόρο σερί του Γενάρη, αλλά κυρίως στη νίκη στον τελικό του κυπέλλου.

Ο Μπαρόχα τώρα έφυγε. Και παραλίγο η ΑΕΚ να κάνει το ίδιο λάθος με πέρυσι. Να πάει σ’ έναν τερματοφύλακα όπως ο Λόρια, που προφανώς και δεν είναι κακός, προφανώς και έχει προσόντα, αλλά δεν είναι Σορεντίνο. Αντ’ αυτού τελικά αυτό που (ευτυχώς) έκανε, ήταν να διορθώσει το περσινό λάθος. Πήρε τελικά τον Μπάρκα. Έναν εξαιρετικά ταλαντούχο τερματοφύλακα, που μπορεί σε τρια χρόνια να είναι ο βασικός της εθνικής. Και τον έβαλε δίπλα στον Ανέστη, που μπορεί να είναι από τη νέα σεζόν ο βασικός της εθνικής. Ή και τούμπαλιν. Από των δυο τα πόδια και τα χέρια εξαρτάται τι θα γίνει και ποιος θα παίξει. Δεν υπάρχει ο ξένος που ήρθε με μεταγραφή και πρέπει οπωσδήποτε να είναι βασικός. Θα έχει τα γάντια της ΑΕΚ, αυτός που είναι καλύτερος.

Εν κατακλείδι εκείνο που φαίνεται, είναι πως η ΑΕΚ στις δυο πρώτες μεταγραφικές κινήσεις, όχι μόνο ενισχύθηκε σημαντικά, αλλά διόρθωσε και περσινά λάθη. Είναι κινήσεις που τελικά αποδεικνύονται ψαγμένες. Και προφανώς, προφανέστατα, έπεται συνέχεια. Ανάλογη συνέχεια. Άλλωστε υπάρχει ακόμα δρόμος. Εδώ θα είμαστε (σε μια εβδομάδα) να τα συζητάμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X