Αυτή ήταν ευρωπαϊκή ανατροπή, η νύχτα θαυμάτων της ΑΕΚ που έλιωσε την ΚΠΡ! (VIDEO)

Αυτή ήταν ευρωπαϊκή ανατροπή, η νύχτα θαυμάτων της ΑΕΚ που έλιωσε την ΚΠΡ! (VIDEO)

Η νύχτα της ευρωπαϊκής δόξας της ΑΕΚ, η μυθική πρόκριση με ανατροπή επί της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι τελευταίες ώρες είναι πρώτο θέμα συζήτησης. Η ανατροπή του Ολυμπιακού και η πρόκριση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ανατροπή του ΠΑΟΚ και η πρόκριση με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για ευρωπαϊκές ανατροπές, εκείνη που θα μείνει αιώνια στη μνήμη ήταν αυτή της ΑΕΚ επί της μεγάλης ΚΠΡ στην πορεία για τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977!

Ήταν σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί το 3-0 του Λονδίνου, αλλά η ΑΕΚ και ο λαός της το κατάφεραν. Η πιο μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ, η πιο μεγάλη ομάδα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου έκανε δυνατό το αδύνατο: έφτασε στο 3-0 με δύο σουτ του τραυματία Θωμά Μαύρου και με μια κεφαλιά του 35άρη Μίμη Παπαϊωάννου που… περπάτησε στον αέρα.

Η μεγάλη στιγμή του Χρηστίδη!

Στη διαδικασία των πέναλτι, με τον έμπειρο Νίκο Χρηστίδη στη θέση του Λάκη Στεργιούδα (η αλλαγή είχε γίνει στο 117′ και ήταν προγραμματισμένη, αφού ο Χρηστίδης είχε επιδείξει ικανότητα στα πέναλτι στις προπονήσεις) η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την ανατροπή. Ο Τάκης Νικολούδης έχασε πρώτος πέναλτι, αλλά ένας άλλος Μακεδόνας, ο Νίκος Χρηστίδης, περίμενε τους Άγγλους στις… γωνίες. Πρώτα στην αριστερή και μετά στη δεξιά, αποκρούοντας τα πέναλτι των Ιστοου και Γουέμπ αντίστοιχα.

Ο Νίκος Χρηστίδης «απάντησε» στο χαμένο πέναλτι του Νικολούδη, αποκρούοντας αυτά του Πίτερ Ίστοου και του Ντέιβιντ Γουέμπ και έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει το πιο μεγάλο ξενύχτι του λαού της ΑΕΚ, μετά από εκείνο για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο μπάσκετ το 1968. Ο ίδιος, πάντως, έχει πει ότι πήγε αμέσως για ύπνο. Και, βέβαια, την επόμενη Κυριακή στον αγώνα με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο επανήλθε κανονικά ο Στεργιούδας.

Το πέναλτι του Μίμη, η κόντρα με τη Γιουβέντους

Χαρακτηριστικό εκείνης της διαδικασίας, η απόφαση του Μίμη Παπαϊωάννου να εκτελέσει πέναλτι, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Οταν, όμως, ο αρχηγός είδε ότι μία από τις ελάχιστες επιλογές για τα τελευταία πέναλτι ήταν ο (πρόθυμος να εκτελέσει, αλλά ακατάλληλος για τη δουλειά αυτή, σύμφωνα με την τεχνική ηγεσία της ομάδας) Λάκης Νικολάου, πείστηκε να πάει στη “βούλα”! Και ευστόχησε, όπως και οι Τάσος, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Βάγκνερ, Ιντζόγλου και Ζαρζόπουλος πριν από αυτόν.

Η Γιουβέντους έκοψε το δρόμο της ΑΕΚ. Το 1-1 του ημιχρόνου στο Τορίνο (το γκολ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος) μετατράπηκε σε 4-1 στο δεύτερο ημίχρονο. Στη ρεβάνς, το γκολ του Μπέτεγκα στο 85′ το τέλος του παραμυθιού για την ΑΕΚ και έστειλε τη Γιουβέντους στον διπλό τελικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Ιταλοί θα κατακτούσαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο».

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117′ Χρηστίδης) Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115′ Ζαρζόπουλος) Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X