Μας πήρε ένα εξάμηνο αλλά επιτέλους καταλάβαμε τι έκανε η ΑΕΚ τον Αύγουστο

Μας πήρε ένα εξάμηνο αλλά επιτέλους καταλάβαμε τι έκανε η ΑΕΚ τον Αύγουστο
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης, με αφορμή το χθεσινό ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, επιχειρεί να βάλει κάποια πράγματα στην θέση τους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είμαι απ’ αυτούς που κάνουν κηδείες με ξένα κόλλυβα. Δεν το γουστάρω. Από την άλλη μεριά, η καζούρα είναι πολύ βασικό συστατικό της όλης φάσης που λέγεται ποδόσφαιρο. Κυρίαρχο. Χωρίς την καζούρα, να την κάνεις αλλά και να την τρως, χάνει πολύ μεγάλο κομμάτι της μαγείας του. Δυστυχώς όμως τα τελευταία αρκετά χρόνια, ακόμα και αυτό το έχει παρασύρει το τσουνάμι της τοξικότητας εδώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πλέον δεν έχει πλάκα.

Είναι πάντως πολύ μεγάλος πειρασμός να καταπιαστείς μ’ αυτούς που την μέρα που φώναζαν συνθήματα για το πως θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά για να το… σηκώσουν, έσκασε το αποτέλεσμα που έσκασε. Και από την ομάδα που έσκασε, η οποία το περασμένο καλοκαίρι έφτυσε αίμα για να αποκλείσει την ΑΕΚ Λάρνακας και να μπει στους ομίλους από τα προκριματικά. Θα αποφύγω όμως τον πειρασμό και θα πάω στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Για να πω την αλήθεια, είχα μια περιέργεια να δω την εικόνα που θα έβγαζε στο γήπεδο. Κυρίως γιατί είχα την αίσθηση πως εξακολουθούσαμε ως οργανισμός της ΑΕΚ, να μην έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο ήταν αυτό που πέτυχε η ομάδα τον περασμένο Αύγουστο. Και εννοώ καθαρά αγωνιστικά.

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε μια ομάδα, που είχε το υψηλότερο ράνκινγκ στην ΟΥΕΦΑ, απ’ όλες στα Βαλκάνια. Τεράστια υπόθεση. Αντιμετώπισε επίσης μια ομάδα που είχε τερματοφύλακα τον Λιβάκοβιτς, που πήγε στην Φενερμπαχτσέ με περίπου δέκα εκατομμύρια, στην άμυνα τον Σούταλο, για τον οποίο ο Άγιαξ πλήρωσε κοντά στα 20 για να τον αποκτήσει, τον Ιβανούσετς στην μεσοεπιθετική γραμμή, που μετακόμισε στην Φέγενορντ με πάνω από 10 εκατομμύρια, αλλά και τον Λιούμπιτσιτς που ήρθε (ευτυχώς) στην ΑΕΚ με τέσσερα εκατομμύρια.

Αυτή την ομάδα την αντιμετώπισε με πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ, ενώ βάσει κλήρωσης επρόκειτο το πρώτο να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την αντιμετώπισε έχοντας να σηκώσει το βάρος μιας δολοφονίας οπαδού της, έξω από το σπίτι της και να παίξει μπροστά στο «πέταλο» που βρισκόντουσαν οι φίλοι και υποστηρικτές των  δολοφόνων. Και σ’ αυτό το ματς, μ’ αυτή την ομάδα, μ’ αυτές τις συνθήκες, βρέθηκε και να χάνει 1-0 από ένα λάθος. Από ένα εύκολο φάουλ που παραχώρησε έξω από την περιοχή της και το οποίο έγινε γκολ.

Με πολύ κρύο γκολ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ η ΑΕΚ. Και θα μπορούσε πολύ εύκολα όλο αυτό να την πάρει από κάτω. Να την παρασύρει η έκρηξη ενθουσιασμού και μίσους μαζί από την εξέδρα, να την παρασύρει η ψυχολογική εκτόξευση μιας πολύ καλής ομάδας που έπαιζε μέσα στον σπίτι της. Δεν έγινε τίποτα απ’ αυτά. Η ΑΕΚ βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο και το παιχνίδι το έφερε ανάποδα. Το γύρισε σε 2-1 και θα μπορούσε με βάση τις καθαρές ευκαιρίες που έκανε μέχρι το σφύριγμα της λήξης, να έχει φύγει από το Ζάγκρεμπ με το σκορ με το οποίο έφυγε η Μακάμπι από το Φάληρο.

Κι όμως, ακόμα και τώρα έχει σημασία

Κάποιος μπορεί να πει, τι πας και τα θυμάσαι τώρα αυτά, έχει φρέσκα κουλούρια. Συγγνώμη, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως θυμήθηκα και από δυο εβδομάδες που έγινε η κλήρωση για τους «16» του Γιουρόπα και του Κόνφερενς, πόσο κρίμα είναι αυτή η ΑΕΚ του Αλμέιδα να μην είναι παρούσα, έτσι και τώρα έχει σημασία βλέποντας αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο η Ντιναμό, να μην ξεχνάμε. Ειδικά από την στιγμή που εισέπραττα όλο αυτό το διάστημα, πως ήταν πολύ υποτιμημένο αυτό που πέτυχε η ΑΕΚ αποκλείοντας τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Κυρίως λόγω του αποκλεισμού στη συνέχεια από την κατώτερη Αντβέρπ.

Επίσης έχει μεγάλη σημασία, τώρα που ξεκινάνε τα κρίσιμα ματς των Play Offs, ο χαρακτήρας που δείχνει αυτή η ομάδα, όταν ο πήχης ανεβαίνει ψηλά. Και είναι κάτι που το έχει κτίσει λιθαράκι το λιθαράκι ο Αλμέιδα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Αυτός ο χαρακτήρας, οδήγησε την ΑΕΚ πέρυσι στο νταμπλ. Την οδήγησε σ’ εκείνη την τεράστια, όπως τώρα όλοι καταλαβαίνουμε, πρόκριση επί της Ντιναμό τον Αύγουστο. Την οδήγησε, θα συμπληρώσω, ακόμα και στο γεγονός πως σ’ έναν όμιλο με την Μαρσέιγ, τον Άγιαξ και την Μπράιτον, πάλεψε για την πρόκριση μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Φυσικά αυτή η ΑΕΚ είχε και αποτυχίες. Κανείς δεν τις έκρυψε, ούτε κρύφτηκε πίσω απ’ αυτές. Η ΑΕΚ που αποκλείει τη Ντιναμό με τον Λιβάκοβιτς, τον Σούταλο, τον Ιβανούσετς, τον Λιούμπιτσιτς και όχι μόνο με τον Πέτκοβιτς και τον Μίσιτς όπως αυτή που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ, θα έπρεπε, θα όφειλε να αποκλείσει και την Αντβέρπ. Και αυτό το κουβαλάνε ακόμα και τώρα και ο Αλμέιδα και οι παίκτες του. Όπως και προφανώς ήταν αποτυχία ο αποκλεισμός από τον Άρη, για μια ομάδα που δεν έχει χάσει σε κανένα ντέρμπι με τους τρεις ανταγωνιστές της για το πρωτάθλημα. Αλλά νομίζω πως ειδικά ενόψει των Play Offs, κάνει καλό και έχει σημασία, που καταλαβαίνουμε έστω και μετά από ένα ολόκληρο εξάμηνο, το πραγματικό μέγεθος και την πραγματική διάσταση, εκείνης της πρόκρισης επί της Ντιναμό.

Και κάτι τελευταίο. Νομίζω πως δεν έχει νόημα η κουβέντα για το εάν έφαγε τέσσερα η Μπράιτον από την Ρόμα. Διότι μετά πρέπει να συζητήσουμε για τα τέσσερα που έβαλε η Μαρσέιγ που δήθεν ήταν τελειωμένη, στην Βιγιαρεάλ και το τι κάνει ο χειρότερος Άγιαξ της τελευταίας πενταετίας ακόμα ζωντανός στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ έπαιξε σε όμιλο που θα μπορούσε να ήταν Τσάμπιονς Λιγκ, το πάλεψε μέχρι τέλους και αποκλείστηκε πραγματικά σε λεπτομέρειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X