Ο Παπαϊωάννου «καθάρισε» για την ΑΕΚ τον Ολυμπιακό και έκανε Βουτσά, Χατζηχρήστο και Βλάχο να τα διαλύσουν όλα! (VIDEO)

Ο Παπαϊωάννου «καθάρισε» για την ΑΕΚ τον Ολυμπιακό και έκανε Βουτσά, Χατζηχρήστο και Βλάχο να τα διαλύσουν όλα! (VIDEO)

Το γκολ του Παπαϊωάννου στο 88' στη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού προκάλεσε το βράχνιασμα του Κώστα Βουτσά που το ίδιο βράδυ ακύρωσε παράσταση λόγω αφωνίας!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ιστορία που έγραψε με την ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν μεγάλη.

Συνολικά 14 ήταν τα γκολ που είχε πετύχει σε Νέα Φιλαδέλφεια και Στάδιο Καραϊσκάκη και το οξύμωρο είναι ότι τα περισσότερα είχαν επιτευχθεί εκτός έδρας: 9 έξω, 5 μέσα! Ένα από αυτά τα πέντε, όμως, είχε δώσει στον κόσμο της ΑΕΚ μία από τις μεγαλύτερες χαρές. Ήταν σαν σήμερα πριν 57 χρόνια, όταν η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό με ένα σουτ του μεγάλου Μίμη, δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα!

Ήταν ένα ντέρμπι που τη δεδομένη στιγμή σήμαινε πολλά. Ο πρωταθλητής 1966 Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβι ήταν και πάλι πρωτοπόρος, έξι βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ, και έπρεπε οπωσδήποτε να μειωθεί η διαφορά. Στις 16 αγωνιστικές που θα απέμεναν μετά από εκείνη την Κυριακή, η ΑΕΚ έλπιζε να προλάβει τον Ολυμπιακό, αφού με την επιστροφή του Γένε Τσάκναντι, επέστρεφε και η αίσθηση ότι η ομάδα ήταν ικανή για όλα.

ΑΕΚ: Δεν έπεφτε… καρφίτσα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στις 29 Ιανουαρίου του 1967 κόπηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια 41.920 εισιτήρια! Τόσα δηλώθηκαν σε εφορία και τύπο και ίσως μιλάμε για το ρεκόρ της παλιάς χωρητικότητας της Νέας Φιλαδέλφειας, με τις πολλές θέσεις ορθίων περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου. Μιλάμε δηλαδή για έναν αγώνα που είχε αναχθεί σε… εθνικό θέμα. Ο Ολυμπιακός ήθελε τη νίκη-τίτλο, η ΑΕΚ τη νίκη-επιβίωση και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από πλευράς Ολυμπιακού, η αισιοδοξία ήταν… απύθμενη. Τη μέρα του αγώνα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οι ποδοσφαιριστές του δήλωναν βέβαιοι για τη νίκη τους. Ο Ούγγρος προπονητής τους Μάρτον Μπούκοβι δήλωνε απλώς αισιόδοξος, προσπαθώντας να στείλει στο μήνυμα της σύνεσης και της αυτοσυγκράτησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρχαν λίγα λόγια και πολλή δίψα. Ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά το 4-1 του 1961 και στους παίκτες της ΑΕΚ φαίνονταν πολλά αυτά τα πέντε χρόνια, έστω και στο διάστημα αυτό υπήρξαν νίκες στο Φάληρο.

Επιπλέον, η παρουσία στις εξέδρες του επανακάμψαντα Γένε Τσάκναντι, έδινε στους ποδοσφαιριστές (που θα καθοδηγούσε από τον πάγκο ο Γιώργος Μάγειρας, αντικαθιστώντας τον αποχωρήσαντα Τρύφωνα Τζανετή, συμπαίκτη του στην ΑΕΚ τις δεκαετίες ’30 και ’40) ένα επιπλέον κίνητρο. Από την επόμενη μέρα θα αναλάμβανε ξανά την τεχνική ηγεσία της ομάδας και όλοι ήθελαν να του δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να τον βοηθήσουν να ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Είπαμε, όμως, ότι το βασικότερο κίνητρο ήταν η μείωση του -6 σε -4.

Απόλυτη υπεροχή, μέχρι να μιλήσει ο Μίμης

Τα λόγια των παικτών του Ολυμπιακού αποδείχθηκαν… μόνο λόγια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από το 1’ μέχρι το 90’ υπήρχε μόνο ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο. Το πάθος, η ορμή, η δύναμη, η δίψα των παικτών της εξουδετέρωσαν πλήρως τον Ολυμπιακό που μόνο χάρις στην άμυνά του και τον τερματοφύλακα Φρονιμίδη έμενε στο 0-0 μέχρι το 88’ και κρατούσε την ισοπαλία που ουσιαστικά θα του έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα τίτλου. Ο Νίκος Σταθόπουλος και ο Τάκης Βεντούρης ήταν κολοσιαίες μορφές στη μεσαία γραμμή και σε αυτούς βασίστηκε ο θρίαμβος.

Τότε, όμως, δύο λεπτά πριν τη λήξη, μίλησε ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου. Πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και, βλέποντας ότι μη έχοντας συμπαίκτη για πάσα ή χώρο για να προχωρήσει, έπιασε ένα ξερό σουτ που αρχικά έδειχνε να μην έχει τύχη. Ο Φρονιμίδης, όμως, αιφνιδιάστηκε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του!

Η μεγάλη γιορτή της ΑΕΚ

Ήταν η αρχή ενός μεγάλου πάρτι! Ενός πάρτι που δεν το χάλασε ούτε η παραδοσιακή επίδειξη ολυμπιακής ψευτομαγκιάς, με τον Γιώργο Σιδέρη να επιτίθεται στον Τάσο Βασιλείου και να προκαλεί γενική σύρραξη που συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια. Τίποτα δεν μπορούσε να μετριάσει τη χαρά των ΑΕΚτζήδων που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και έκαναν… παρέλαση θριάμβου.

Χαρακτηριστικό του πόσο μεγάλη ήταν η νίκη, είναι και το γεγονός ότι ακόμα και μία ώρα μετά τον αγώνα, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Κώστας Βουτσάς και ο Ανέστης Βλάχος ήταν ακόμα στο γήπεδο και γιόρτασαν τη νίκη, αντί να πάνε στα θέατρά τους. Ο Βουτσάς μάλιστα έχει πει ότι είχε ακυρώσει την παράσταση εκείνης της βραδιάς στο θέατρο «Αμιράλ» της οδού Αμερικής, αφού από τις φωνές του γκολ δεν έβγαινε η φωνή του!

Ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος που έστειλε όλη την ΑΕΚ στα ουράνια. Το πρωτάθλημα άρχιζε ξανά και ο «σίγουρος» πρωταθλητής Ολυμπιακός ίδρωσε για να αφήσει στο τέλος την ΑΕΚ τρεις βαθμούς πίσω. Αν ο Τσάκναντι είχε έρθει πιο νωρίς, η ιστορία θα είχε γραφτεί αλλιώς…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Βασιλείου, Μπαλόπουλος, Φρογουδάκης, Σταθόπουλος, Βεντούρης, Σταματιάδης, Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X