Οι ευθύνες της ΑΕΚ Betsson, οι ευθύνες του Πλάθα και η επιλογή Ζούρου

Οι ευθύνες της ΑΕΚ Betsson, οι ευθύνες του Πλάθα και η επιλογή Ζούρου
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τις ευθύνες που υπάρχουν στο αποτυχημένο πρότζεκτ Πλάθα και την επιλογή Ζούρου

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα αυτήν την εβδομάδα και οι εξελίξεις έτρεξαν με γοργούς ρυθμούς. Η ΑΕΚ Betsson έχασε από τον Προμηθέα, έφυγε ο Πλάθα και ήρθε ο Ηλίας Ζούρος. Θα τα σχολιάσουμε όλα παρακάτω, όμως ας δούμε πρώτα τι συνέβη με τον Πλάθα και ποιες είναι οι ευθύνες του ίδιου αλλά και της ομάδας.

Η επιλογή Πλάθα

Καταρχάς όλη η ΑΕΚ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, ήθελε φέτος στα 100 χρόνια της ομάδας να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Να παίξει ένα θελκτικό μπάσκετ που θα φέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Για αυτόν τον λόγο διάλεξαν και τον Ζοάν Πλάθα που εκπροσωπεί την Ισπανική σχολή μπάσκετ, του γρήγορου ρυθμού και των μεγάλων σκορ.

Ως σκέψη ήταν καλή και η επιλογή του Πλάθα, ως όνομα και ως καριέρα έδινε ένα όραμα και ένα πλάνο τουλάχιστον διετίας. Δεν έχει σημασία αν απέτυχε ή όχι, εμείς εξετάζουμε την επιλογή με μπασκετικά κριτήρια και αυτή ήταν σωστή. Τα προβλήματα όμως ξεκινάνε στην συνέχεια.
Στις συζητήσεις που θα έγιναν πριν δώσουν τα χέρια, θα έπρεπε ο Ισπανός να τους εξηγήσει τον τρόπο που δουλεύει στην καθημερινότητα, την φιλοσοφία του και το πώς επιλέγει να περνάει πράγματα στην ομάδα. Πως λειτουργεί με την αμυντική τακτική, πως με την επίθεση και πως διαχειρίζεται τους παίκτες.

Η διαφορά φιλοσοφίας

Γιατί τα περίεργα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Και μιλάω για τους φιλικούς αγώνες, όπου ο Πλάθα άρχισε να δείχνει πως θέλει να παίξει, με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη που η ΑΕΚ δέχτηκε 16-17 τρίποντα. Όταν μετά ρωτούσαμε τι έγινε και έχασε η ΑΕΚ με τόση διαφορά, ακούγαμε ότι τον Πλάθα δεν τον νοιάζουν τα αποτελέσματα, αλλά να μάθει η ομάδα να παίζει με τον τρόπο που θέλει.

Εφόσον λοιπόν ήταν μια καινούρια ομάδα που θα χρειαζόταν δεδομένα χρόνο, θα έπρεπε κάποιος να του εξηγήσει ότι στην Ελλάδα όσο και να μην το θέλουμε, τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί δεν μπορεί να σταθεί προπονητής μετά από σερί ήττες. Μετά λοιπόν από το δύσκολο ξεκίνημα, η ΑΕΚ άρχισε να βρίσκει ρυθμό και να παίζει καλό μπάσκετ. Ένταση, γρήγορο τέμπο, πολλές συνεργασίες, πάνω από 20 ασίστ σε κάθε παιχνίδι, πάνω από το 60% των καλαθιών της ομάδας, assisted.

Πάντα υπήρχε η αδυναμία στο αμυντικό κομμάτι, αλλά τις περισσότερες φορές, ειδικά στην Ευρώπη, η επίθεση έσωζε την κατάσταση. Το εντός έδρας παιχνίδι με την Σάσαρι, ήταν το απόγειο του μπάσκετ του Πλάθα, μετά από τρεις μήνες, εμφανίστηκε μια ομάδα που σου άρεσε να την βλέπεις. Εκεί άρχισαν τα προβλήματα που συνέβησαν όλα σχεδόν την ίδια περίοδο. Ο Μάκλεμορ ξεπέρασε κάθε όριο με τα ξεχύχτια και έπρεπε να φύγει. Ο Καμπενγκέλε ήθελε να φύγει και ταυτόχρονα τραυματίστηκε ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, ο Κουζμίνσκας.

Η ομάδα έχασε σημαντικά κομμάτια, οι παίκτες που ήρθαν δεν ήταν έτοιμοι να παίξουν κατευθείαν και τα δεδομένα προβλήματα που είχε εξαρχής, άρχισαν να φαίνονται περισσότερο. Η ομάδα έπαιζε χωρίς σουτέρ από την περιφέρεια, οι ομάδες έκλειναν μέσα στην ρακέτα, ο Τίλμαν δεν έβρισκε χώρους να δράσει, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να τρέξει και να βάλει εύκολους πόντους και η άμυνα στην περιφέρεια ήταν η χαρά την αντίπαλης ομάδας.

Ο Ζοάν Πλάθα δεν θέλησε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με το σκάουτινγκ του αντιπάλου, θεωρώντας ότι η ΑΕΚ έπρεπε να φτιαχτεί για να παίζει παντού με το δικό της στυλ. Αυτό βέβαια στο Ελληνικό πρωτάθλημα που η τακτική παίζει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο, ήταν μειονέκτημα καθώς όλοι οι προπονητές μελετούσαν την ΑΕΚ και ήταν αρκετά εύκολο να την σταματήσουν, σε αντίθεση με το BCL, που η προπονητική επιρροή είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι βλέπαμε κάθε εβδομάδα κάποιον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι της ζωής του.

Προφανώς δεν έφταιγε ο Πλάθα για τον Μάκλεμορ και την συμπεριφορά του, ούτε για τον τραυματισμό του Κουζμίνσκας, που ήρθαν την στιγμή που είχε ρολάρει η ομάδα. Όμως οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα έπρεπε να του έχουν εξηγήσει από την πρώτη στιγμή, ότι εδώ δεν είναι Ισπανία, μπορεί να μην υπάρχει η ποιότητα, αλλά το στοχευμένο παιχνίδι είναι το κύριο χαρακτηριστικό των Ελλήνων προπονητών και οι νίκες μετράνε.

Ο ίδιος ο Πλάθα δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του για να προσαρμοστεί στις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας και θέλησε να πάει με το my way μέχρι τέλους. Σίγουρα έχει την δικαιολογία, ότι άλλαξε η ομάδα του στο πιο κρίσιμο σημείο, όμως δυστυχώς όταν έχεις έξι ήττες σε επτά παιχνίδια, ο οποιοσδήποτε να είσαι, είναι δύσκολο να σταθείς. Είναι κρίμα αν σκεφτούμε ότι ήταν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, σε βάθος διετίας, όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα μπορούσε να το γυρίσει και αν τα πράγματα θα γινόντουσαν καλύτερα ή χειρότερα.

Όσες ευθύνες έχει ο Πλάθα, που τις εξηγήσαμε παραπάνω, άλλες τόσες έχουν και όσοι τον διάλεξαν χωρίς να γνωρίζουν όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες του, πιστεύοντας ότι το μοντέλο αυτό θα δουλέψει στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα. Επειδή κάποιοι μπερδεύεστε, όταν ένας προπονητής δεν πιάνει σε μια ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός προπονητής. Δεν ταιριάζουν όλοι σε όλες τις ομάδες και αυτό ισχύει παντού και σε όλα τα αθλήματα. Αν η ΑΕΚ όμως κάθε χρόνο, αλλάζει προπονητές λογω λάθος επιλογής και 12 παίκτες, τότε θα ζούμε τα ίδια και τα ίδια.

Η επιλογή Ζούρου

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ένα σοκ, για να μπορέσει η ομάδα να βγάλει αντίδραση και να κερδίσει τα επόμενα παιχνίδια. Η επιλογή Ζούρου έγινε με αυτήν την λογική, αλλά και με την σκέψη ότι ο Έλληνας τεχνικός βασίζεται πολύ στην τακτική και θα μπορέσει να αξιοποιήσει το καλό ρόστερ που υπάρχει.

Το παρελθόν του, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, δεν δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς έχει δουλέψει σε πέντε ομάδες, από τις οποίες απολύθηκε, με μέσο όρο διαμονής, τους τέσσερις μήνες. Μακάρι, να τον βοηθήσει το περιβάλλον και να διαψεύσει τις προσδοκίες, ώστε να γυρίσει το χαρτί, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και τελικά εξελίσσεται πολύ διαφορετικά. Χρόνος δεν υπάρχει, αφού τα συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια μέχρι την διακοπή, μπορεί να καθορίσουν την πορεία της ομάδας.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, έχει δείξει φέτος ότι όποιες δυσκολίες εμφανίζονται, προσπαθεί να τις ξεπερνάει. Αυτό έκανε όταν χρειάστηκε να φέρει καινούργιους παίκτες, τώρα έφερε νέο προπονητή και είναι βέβαιο ότι θα παλεύει μέχρι τέλους. Μακάρι να του βγουν οι επιλογές, γιατί είναι κρίμα αυτό το ρόστερ, να βρίσκεται σε αυτήν την θέση.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X