Ο Γενάρης είχε πάντα μεγάλες ευκαιρίες

Ο Γενάρης είχε πάντα μεγάλες ευκαιρίες
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα μεταγραφικά δεδομένα της ΑΕΚ για την χειμερινή αγορά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είμαι στο μυαλό του Αλαφούζου. Ούτε πολύ περισσότερο μπορώ να αντιληφθώ πως σκέφτονται αυτοί οι τύποι. Όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά γενικώς. Είναι ένας άλλος κόσμος, ζουν σ’ έναν άλλο κόσμο, που, για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι απέναντι στον δικό μου/δικό μας. Ο δικός μου/μας παράγει, ο δικός του καρπώνεται. Ο δικός μου/μας κοιτάζει δίπλα του για να βρει ανθρώπους, ο δικός του κοιτάζει δίπλα του για να βρει κέρδος. Σόρι, ξέφυγα, επανέρχομαι.

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω το πως το σκέφτηκε ο Αλαφούζος αυτό με την απόλυση του Γιοβάνοβιτς Ούτε μπορώ να ξέρω τι του εισηγήθηκαν αυτοί που έχει γύρω σε θέσεις ευθύνης μέσα στην ομάδα. Ξέρω σίγουρα πως στα μάτια τα δικά μου είναι μια απολύτως αντιποδοσφαιρική απόφαση. Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία εάν είναι άδικη ή αχάριστη η συμπεριφορά στον Γιοβάνοβιτς. Αυτό να το δουν και να το κρίνουν αυτοί που τους πέφτει λόγος.

Ούτε μπαίνω στην διαδικασία να εξετάσω αν ο Τερίμ είναι καλός ή κακός προπονητής, αν έχει κάνει επιτυχίες μόνο εντός Τουρκίας ή τίποτα τέτοια. Ούτε και αυτό είναι δόκιμο για κάποιον που ακόμα δεν τον είδαμε να δουλεύει εδώ. Όταν όμως έχεις φτιάξει μια ομάδα που και πυρήνας λειτουργίας της αλλά και ο πυλώνας στήριξής της, είναι μόνο ο προπονητής της, είναι ποδοσφαιρικά παράλογο να τον διώχνεις μεσούσης της σεζόν και ακόμα πιο παράλογο ποδοσφαιρικά να θεωρείς πως είναι απλό όλο αυτό να το αντικαταστήσεις.

Προφανώς και αυτά που κυρίως εμάς μας ενδιαφέρουν, είναι τα του οίκου μας. Αλλά η ΑΕΚ δεν παίζει μόνη της στο πρωτάθλημα. Έχει και ανταγωνιστές και έχει και μεγάλη σημασία τι κάνουν και τι δεν κάνουν αυτή οι ανταγωνιστές. Και η ουσία είναι πως στην κούρσα αυτή του πρωταθλήματος, έχουν μείνει πλέον δυο σταθερές. Ο Αλμέιδα που έχει πάρει πέρυσι το νταμπλ και ο Λουτσέσκου, τον οποίο ο Αλμέιδα έχει πελάτη. Εξ ου και κάθε φορά που ο Ρουμάνος ακούει το όνομα του Πελάδο, αντιδρά ακριβώς όπως ο Τζόε Ντάλτον όταν ακούει το όνομα του Λούκυ Λουκ. Όλο αυτό, θεωρώ πως θα παίξει τον ρόλο του στην εξέλιξη της σεζόν. Μένει να το δούμε.

Πέρυσι τον Γενάρη η ΑΕΚ δεν έκανε μεταγραφές. Ή για να είμαι ακριβής, είχε μόνο την προσθήκη του Φερνάντες, σε σχέση με την ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν. Στην πράξη, στο αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν, ήταν μια απόφαση που δικαίωσε τον Αλμέιδα. Αλλά καλό είναι έχουμε κάτι καθαρό. Ούτε κάθε σεζόν είναι η ίδια. Ούτε και ο Αλμέιδα είναι ένας προπονητής που έχει ταμπού με τις μεταγραφές του Γενάρη. Το ακριβώς αντίθετο. Πάντα ο Ματίας σκέφτεται και λειτουργεί με βάση το συμφέρον της δουλειάς και της ομάδας.

Ναι, ο Αλμέιδα είναι πολύ κοντά στην άποψη που είχε και ο Μπάγεβιτς, πως οι ομάδες κτίζονται το καλοκαίρι και το χειμώνα γίνονται μεταγραφές μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ή τεράστιες ευκαιρίες. Όμως τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ΑΕΚ δίνουν στίγμα μεγάλων αναγκών. Και θαρρώ πως ο πρώτος που το βλέπει και το ξέρει, είναι ο Αλμέιδα. Εξ ου και αυτό που φαίνεται είναι πως η ΑΕΚ θα κινηθεί εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την περυσινή μεταγραφική περίοδο.

Προφανώς και η χειμερινή αγορά έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την καλοκαιρινή. Δεν θα πω αν είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Διότι αυτό είναι πολύ σχετικό. Υπό την έννοια πως μπορεί το καλοκαίρι να έχει μια ομάδα πολύ μεγαλύτερο εύρος επιλογών και πολύ περισσότερο χρόνο για να τις δουλέψει. Όμως τώρα τον Γενάρη πολύ πιο εύκολα μπορείς να βρεις καλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που είναι δυσαρεστημένοι από τον χρόνο συμμετοχής τους ή από την συνεργασία τους με τους προπονητές και ψάχνουν διέξοδο για να ξαναβρούν τον καλό αγωνιστικό τους εαυτό. Ειδικά σε μια σεζόν που καταλήγει σε Euro. Και εννοείται πως οι διαπραγματεύσεις μεσούσης της σεζόν και με πίεση χρόνου είναι δύσκολες, αλλά πάντα υπάρχει και ο «άγιος» δανεισμός.

Οι μεγάλες ανάγκες και οι τεράστιες ευκαιρίες

Ναι, είναι περίπλοκη η χειμερινή μεταγραφική αγορά. Αλλά η πραγματικότητα έχει δείξει, πως μπορείς να βρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Η ΑΕΚ το έχει κάνει και παλαιότερα και τώρα. Ο Μπάγεβιτς που διδάξας της λογικής ότι οι ομάδες κτίζονται μόνο το καλοκαίρι, στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ είχε ψωνίσει μόλις δυο φορές στην χειμερινή αγορά. Την πρώτη τον Σαβέφσκι, την δεύτερη τον Τσιάρτα. Ο ορισμός των μεγάλων ευκαιριών δηλαδή. Αλλά και τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ τον Γενάρη έχει κάνει μερικές από τις σπουδαιότερες κινήσεις της. Και μόνο που βρήκε και έφερε τον Αραούχο χειμώνα, αυτό τα λέει όλα και τα δείχνει όλα.

Άλλωστε η περίπτωση του αρχηγού της ΑΕΚ, είναι και η πιο ενδεικτική του και του τι μπορείς να βρεις Γενάρη και του υπό ποια συνθήκη και καθεστώς. Ο Σέρχιο ήταν τότε από τα δυνατά χαρτιά της Λας Πάλμας, αλλά μια προσωπική περιπέτεια του είχε στραβώσει το πρώτο μισό της σεζόν στην Ισπανία και του είχε στραβώσει και την σχέση του με την ομάδα. Έψαχνε διέξοδο για να ξαναμπει στο γήπεδο και να βρει ξανά τον καλό του εαυτό. Και την βρήκε στην ΑΕΚ, αφού πρώτα η ΑΕΚ είχε βρει την περίπτωση του. Αλλά τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις σαν αυτή του Αραούχο, υπάρχουν πολλές και παντού.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι καθόλου εύκολο για κανέναν ποδοσφαιριστή, να έρθει και να κουμπώσει σ’ ένα τόσο δουλεμένο και τόσο σφικτό αγωνιστικό μοντέλο και σύνολο, όπως αυτό που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα. Δείτε τι συμβαίνει με τον Πόνσε, δείτε τι συμβαίνει με τον Πισάρο. Αρνούμαι να συζητήσω πως ο Πόνσε γέρασε και βάρυνε στα 27 του, ούτε πως ο Πισάρο είναι είτε άμπαλος, είτε τουρίστας. Καθαρά θέμα αγωνιστικής προσαρμογής είναι και για τους δυο. Που ποτέ δεν είναι απλό πράγμα και πολλές φορές έχει κοστίσει ακριβά σε καριέρες στην ΑΕΚ.

Από την άλλη μεριά, νομίζω πως η ΑΕΚ στις θέσεις που ψάχνει, δηλαδή πρωτίστως στο αριστερό αλλά και στο δεξί άκρο της άμυνας, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ενίσχυση, αλλά οι λύσεις σε αγωνιστικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, τις έχει ανάγκη.  Και εκεί αναγκαστικά θα μπει το ρίσκο της προσαρμογής. Εξάλλου θα πρέπει να έχουμε και εμείς, διότι ο Αλμέιδα νομίζω πως το έχει, κάτι στο μυαλό μας. Η ΑΕΚ το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από εάν θα πάρει ή όχι το πρωτάθλημα, θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίς την προετοιμασία της. Λόγω ευρωπαϊκών προκριματικών.

Επομένως θα πρέπει ήδη από τώρα, από την χειμερινή μεταγραφική αγορά, να μπει στην διαδικασία να κλείσει εκκρεμότητες που δεδομένα θα την προκύψουν το προσεχές καλοκαίρι. Αυτό υπάρχει στο σχεδιασμό πιθανότατα θα κρίνει και το πως και το τι ψάχνει η ΑΕΚ στην αγορά. Εννοώ στο κομμάτι της ποιότητας. Δεν θα το έκανε έτσι κι αλλιώς ποτέ ο Αλμέιδα. Πολλώ δε μάλλον με τα δεδομένα που υπάρχουν, η ΑΕΚ δεν θέλει ένα αριστερό μπακ μόνο για να καλύψει κενά που θα δημιουργηθούν τον Γενάρη. Αλλά έναν παίκτη με τον οποίο θα πορευτεί ακόμα και τη νέα σεζόν.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X