Ο Αλμέιδα, η τιμωρία της ασέβειας και της προπαγάνδας και ο τελικός στην Τούμπα

Ο Αλμέιδα, η τιμωρία της ασέβειας και της προπαγάνδας και ο τελικός στην Τούμπα
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, μετά την ισοπέδωση του ΠΑΟ από την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η επικοινωνιακή πολιτική είναι σημαντική στις μέρες μας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει την αλήθεια του καθρέφτη. Και καθρέφτης στο ποδόσφαιρο είναι πάντα το γήπεδο. Η άθλια προπαγάνδα και τα αισχρά ψέματα, που κάποιοι νομίζουν ότι είναι «επικοινωνία», έρχεται πάντα, αργά ή γρήγορα, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και ξεφτιλίζεται ανεπανόρθωτα, ακόμα και στα μάτια των πιο αρρωστημένων και των πιο φανατικών οπαδών – θυμάτων αυτής της προπαγάνδας.

Η ΑΕΚ τις δύο τελευταίες σεζόν είναι η μακράν καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Παίζει την καλύτερη μπάλα, έχει ένα αγωνιστικό ταβάνι που δεν μπορεί να αγγίξει κάποια ομάδα από τις υπόλοιπες, έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ποιοτικές λύσεις που φτάνουν έως και τους παίκτες που μένουν εκτός αποστολής. Έχει τον καλύτερο προπονητή στο ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι συνάμα κι ένας από τους καλύτερους στην ιστορία της. Το ολοκληρωμένο αυτό «πακέτο» έχει έρθει κι έχει «δέσει» και με την επιστροφή στο σπίτι της, που είναι παράλληλα και η έδρα με τη μεγαλύτερη δυναμική. Και είναι και πάντα γεμάτη.

Το ποδόσφαιρο όμως είναι και άθλημα λαθών. Κι όταν τα λάθη είναι αρκετά, τότε λογικό κι επόμενο είναι να κινδυνεύεις από τους αντιπάλους σου. Η ΑΕΚ έχει κάνει αρκετά λάθη φέτος, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει πάρει τον τίτλο πολύ νωρίτερα. Και για να ξέρουμε τι λέμε, ακόμα δεν τον έχει πάρει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπαψε μέσα σε αυτή τη διετία να έχει την καλύτερη ομάδα, κι ας μην ήταν πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα.

Η ΑΕΚ σε 21 σερί ντέρμπι, μετράει μία ήττα από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, απόρροια δύο σερί ατομικών λαθών ενός από τους εξαιρετικούς αμυντικούς της. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, αλλά μπορεί να συμβεί μια στο τόσο. Η ΑΕΚ από όλα τα ντέρμπι που έχει δώσει αυτή τη διετία, ως αγωνιστική εικόνα, ήταν κατώτερη του αντιπάλου της, μόνο μια φορά, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αλλά τον νίκησε. Και πέρυσι αντιστοίχως είχε χάσει σε ντέρμπι που ήταν εκείνη πολύ καλύτερη του.

Η ΑΕΚ φέτος επηρεάστηκε ψυχολογικά από τρία πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Το πρώτο στην αρχή της σεζόν, με τη σοκαριστική απώλεια του Μιχάλη. Κι αυτό δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. Το δεύτερο ήταν ο άδικος αποκλεισμός στην Ευρώπη, κι αναφέρομαι στον όμιλο. Κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια οι «κιτρινόμαυροι», ήταν σε όλα τα ματς ανταγωνιστικοί, είχαν την δεύτερη καλύτερη ομάδα σε δημιουργία φάσεων και τελικές σε όλο το Europa League, αλλά έμειναν εκτός και τους πείραξε όλους πάρα πολύ. Με πρώτο τον Ματίας.

Το τρίτο γεγονός έχει να κάνει με την περσινή σύγκριση με τον ίδιο της τον εαυτό. Κάτι που είναι λάθος και άδικο. Γιατί η ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν αντιμετωπίζει τον περσινό της εαυτό, αλλά τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Και σημασία έχει ότι είναι καλύτερη από αυτούς και όχι αν είναι καλύτερη ή όχι από τον περσινό εαυτό της. Όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε και τον κόσμο σε αυτή τη σύγκριση, τόσο ατομικά, για το ποιος είναι καλύτερος από πέρυσι σε σύγκριση με τον ίδιο τον εαυτό του, όσο και ομαδικά.

Η ΑΕΚ όμως έχει κάποιες σταθερές, που απορρέουν από τη νοοτροπία και την αγωνιστική φιλοσοφία του Αλμέιδα. Που προφανώς είναι άνθρωπος και κάνει λάθη. Κι επίσης είναι άνθρωπος και επηρεάζεται από την άδικη κριτική. Δεν μπορεί δηλαδή να του ζαλίζουν τον… έρωτα για τον βοηθό του κάθε τρεις και λίγο, λες και το ποδόσφαιρο βρίσκεται στη δεκαετία του ’80. Η ΑΕΚ έχει βρει τον προπονητή που επί χρόνια έψαχνε και καλό θα ήταν να καταλαβαίναμε όλοι μας, ότι πρέπει να τον αφήνουμε στην ησυχία του να κάνει τη δουλειά του. Κι εμείς απλά να απολαμβάνουμε τις εκπληκτικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις που μας προσφέρει αυτή η ΑΕΚ.

Εκτός κι αν θυμάστε πολλά ντέρμπι που κρίνουν τίτλο όπως το χθεσινό, με τέτοια αγωνιστική ισοπέδωση αντιπάλου. Αξιόλογου αντιπάλου, με παίκτες σε σπουδαία φόρμα και με ποιότητα και με καλή ψυχολογία. Που έγιναν όμως έρμαιο στις διαθέσεις της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα. Ειλικρινά, θα το γράψω για πολλοστή φορά μέσα σε αυτή τη διετία, δεν μπορεί να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί άλλη ομάδα στην Ελλάδα, να προσεγγίσει έστω ποδοσφαιρικά, μια τέτοια εμφάνιση όπως αυτή που έκανε η ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό και σε τόσα άλλα ματς που έχουν προηγηθεί.

Το πρωτάθλημα σαφώς δεν έχει τελειώσει. Και δεν έχει τελειώσει γιατί δεν το τελείωσε νωρίτερα η ΑΕΚ. Ο επόμενος «τελικός» είναι την Κυριακή στην Τούμπα. Ματς προφανώς πολύ πιο δύσκολο. Θα μου πείτε δεν γίνεται και να υπάρξει πιο εύκολο από αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό, έτσι όπως αποδείχτηκε. Ίσως και να είναι καλό που η «Ένωση» δεν έκανε κάνα 5-0 γιατί μπορεί να δυσκολευόταν περισσότερο να συνέλθει και να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα. Όπως και να έχει, το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει, αλλά η ΑΕΚ την Κυριακή μπορεί και πρέπει να το τελειώσει με νίκη στην Τούμπα. Και να ξημερώσει η Δευτέρα του Πάσχα χωρίς να έχουμε κοιμηθεί! Προχωράμε…

 

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X