Ίσως η ΑΕΚ χρειαστεί να γίνει κυνική και ευτυχώς το έχει ξανακάνει

Ίσως η ΑΕΚ χρειαστεί να γίνει κυνική και ευτυχώς το έχει ξανακάνει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την αλλαγή που ίσως θα κληθεί να κάνει η ΑΕΚ στη νοοτροπία της, που πάντως δεν συμβεί για πρώτη φορά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε περίπτωση που κάποιοι το έχουν λησμονήσει, ο Άγιαξ έχει μια από τις πιο βαριές φανέλες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν λοιπόν παίζει έναν τελικό, ειδικά για το ευρωπαϊκό του μέλλον και ειδικά μέσα στο γήπεδό του, ακόμα και μόνο έντεκα φανέλες να βγάλει στο γήπεδο, δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο, να τον κάνεις καλά.

Καθαρά αγωνιστικά, ο Άγιαξ φέτος ήταν ένα φάντασμα. Επιθετικά έχει και ταχύτητα και ποιότητα και ταλέντο. Το είδαμε στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, που υπήρξαν φορές που αυτά τα τρία στοιχεία, έκαναν την ζωή της ΑΕΚ εξαιρετικά δύσκολη. Ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο η άμυνα του, είναι άμπωτη – παλίρροια. Και συχνά είναι σε θάλασσα.

Αυτό δεν έχει αλλάξει με τον Φαν Σχιπ. Ο πρώην προπονητής της εθνικής μας, αυτό που πρακτικά έχει καταφέρει, είναι να αλλάξει λίγο το κλίμα και πολύ την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Εξ ου και έχει κάνει πέντε νίκες και μια ισοπαλία στα τελευταία έξι ματς πρωταθλήματος. Αφενός όμως αυτά τα αποτελέσματα δεν τα έκανε ούτε απέναντι στην Φέγενορντ, ούτε στην Αιντχόβεν, ούτε καν στην Αλκμάαρ. Κάτι Φίτεσε και κάτι Αλμερε Σίτι. Αφετέρου έχει δεχθεί γκολ στα τέσσερα από τα έξι. Ενώ στην Ευρώπη έχασε και τα δυο ματς που έπαιξε και μάλιστα με έξι γκολ παθητικό.

Φυσικά όλο αυτό δεν σημαίνει πως η ΑΕΚ αύριο έχει εύκολο έργο, ούτε καν το πάνω χέρι. Το ανάποδο εξακολουθεί να ισχύει και ας πηγαίνει η ΑΕΚ για δυο αποτελέσματα. Αλλά για να είμαστε και καθαροί, αυτό με τα δυο αποτελέσματα, είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Και δεν χρειάζεται επ’ αυτού μεγάλη ανάλυση, διότι είναι πολύ προφανές. Εξάλλου ειδικά ο Αλμέιδα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρει το ρίσκο να επιχειρήσει να «κάτσει» πάνω στην βολική ισοπαλία. Το παιχνίδι της θα κάνει η ΑΕΚ και τώρα που θέλει δυο αποτελέσματα.

Βεβαίως ο Αλμέιδα μπορεί να είναι ένας προπονητής που να θέλει παντού και πάντα η ομάδα του να κάνει το παιχνίδι της. Αλλά κυρίως το πρώτο που θέλει, είναι να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Και καλύτερα από τον καθένα μας ξέρει ο Ματίας, πως απέναντι σ’ έναν τέτοιο αντίπαλο αλλά και με δεδομένο πως την βολεύουν την ΑΕΚ δυο αποτελέσματα, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει πολύ πιο κυνική ποδοσφαιρικά απ’ ότι συνήθως είναι. Να μην δώσει δηλαδή πολλούς χώρους στον Άγιαξ, να παίξει σε πολύ λιγότερα μέτρα τις γραμμές της, να ψάξει το γκολ όχι μέσα από το φουλ επιθετικό παιχνίδι της αλλά μέσα από την υπομονή.

Αυτό προφανώς και δεν είναι το στιλ της. Δεν το κάνει αυτή η ΑΕΚ. Όμως δεν της είναι και καθόλου ξένο. Όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, ο Αλμέιδα έχει αποδείξει πως ξέρει να το εφαρμόζει και να το «κουμπώνει» στην ομάδα. Και μάλιστα με επιτυχία. Θυμηθείτε το περυσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ καιγόταν να το κερδίσει, αλλά θα χανόταν αν το έχανε. Η διαφορά των δυο ομάδων ήταν στους επτά βαθμούς και αν πήγαινε στους δέκα, η συνέχεια πιθανότατα θα ήταν πολύ διαφορετική.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι, είδαμε μια εντελώς διαφορετική ΑΕΚ από εκείνη που είχαμε συνηθίσει, ακόμα και σε ντέρμπι εκτός έδρας. Και αυτό δεν είχε να κάνει με τις απουσίες του Γκατσίνοβιτς και Ελίασον. Ή τουλάχιστον δεν είχε να κάνει μόνο μ’ αυτό. Το βασικό ήταν πως η ΑΕΚ ήθελε να διαχειριστεί το ντέρμπι εκείνο με ποδοσφαιρική κυνισμό. Το κράτησε σε χαμηλό τέμπο, εγκλώβισε καταρχάς τον Παναθηναϊκό και όταν βρήκε την ευκαιρία, πήρε και το γκολ με το οποίο κέρδισε.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά συνολικά στην περυσινή σεζόν, ίσως εκείνο το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, να έκανε η ΑΕΚ το πιο κυνικό της παιχνίδι. Και λοιπόν; Πήρε μια από τις πιο κομβικές νίκες, στην πορεία για την κατάκτηση του τίτλου. Κάπως έτσι θαρρώ πως η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να προσεγγίσει και το αυριανό ματς στο Άμστερνταμ. Ένα παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να πιάσει επιθετικό ρυθμό που θα σου κάνει την ζωή δύσκολη. Απέναντι σε μια ομάδα που θα σου έρθει κουτί αν δεν σου βάλει γκολ. Απέναντι σε μια ομάδα που είναι περιβόλι ανοιχτό ανασταλτικά και δεδομένα αργά ή γρήγορα θα σου δώσει χώρους και μπορείς να την κτυπήσεις. Ειδικά από την στιγμή που στο γήπεδο θα είναι ο, άντε πιάστε τον, Λιβάι.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X