Δεύτερη είπατε; Πρώτη…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει κάτω τα δεδομένα της βαθμολογίας του πρώτου γύρου και κάνει τις προβολές και τις πιθανές αναγωγές στον... Μάη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είχε γίνει μεγάλη κουβέντα για το τι κάνει η ΑΕΚ πριν από τα παιχνίδια της Ευρώπης. Τροφή για την κουβέντα αυτή, είχαν δώσει στραβοπατήματα όπως αυτό με τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια ή με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο ή με την Κηφισιά στην Καισαριανή. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έβλεπα παίκτη να φυλάει τα πόδια του ή τις δυνάμεις του σ’ εκείνα τα ματς. Αλλά όπως και να έχει, καθαρά μόνο από τα αποτελέσματα ή ίσως και την αγωνιστική εικόνα, δεν μπορώ να αρνηθώ πως υπήρχε πεδίο κουβέντας.

Στην βάση αυτή, υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να μπει στην συζήτηση, μετά το χθεσινό παιχνίδι με τον Άρη. Η ΑΕΚ μέχρι τώρα έχει κερδίσει όλα τα ματς πρωταθλήματος που έχει δώσει, αμέσως μετά από ευρωπαϊκό παιχνίδι. Κέρδισε στον Βόλο μετά την ρεβάνς με την Αντβέρπ, κέρδισε στην Λεωφόρο μετά την Μπράιτον, κέρδισε τον Παναιτωλικό μετά τον Άγιαξ, κέρδισε τον ΠΑΟΚ μετά το Βελοντρόμ, κέρδισε την Λαμία μετά την Μαρσέιγ και τώρα κέρδισε τον Άρη μετά την Μπράιτον. Και δεν υπάρχει ούτε ένα απ’ αυτά τα ευρωπαϊκά, που η ΑΕΚ να μην χρειάστηκε να ξοδέψει δυνάμεις και να παίξει σε φουλ ένταση. Το κρατάμε για έχει την αξία του και πάμε παρακάτω.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Η βαθμολογία λέει πως είναι δεύτερη. Και πέρυσι δεύτερη ήταν, αλλά με οκτώ βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό. Θα συμφωνήσω μ’ αυτούς που λένε πως δεν γίνεται κάθε χρόνο να ανατρέπεις τόσο μεγάλες διαφορές. Μόνο που τώρα η διαφορά είναι μόνο στον έναν βαθμό. Ακούω και διαβάζω την επιχειρηματολογία πως η διαφορά του ΠΑΟ σε σχέση με πέρυσι, είναι πως έχει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Αλήθεια είναι αυτό. Νομίζω πέρυσι την είχε ο Ολυμπιακός. Και τερμάτισε τρίτος.

Αυτό όμως που νομίζω πως έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκομιδής των βαθμών σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ είναι δεύτερη στην βαθμολογία. Στα ματς απέναντι στις ομάδες της πρώτης πεντάδας, έχει μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς. Και είναι και η μοναδική ομάδα από τις πέντε, που είναι αήττητη. Έχει κερδίσει τον Παναθηναϊκό, έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ, έχει κερδίσει τον Άρη και έχει φέρει ισοπαλία με τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός που είναι πρώτος στην βαθμολογία, δεν έχει κερδίσει κανέναν από τους πρώτους πέντε. Από την ΑΕΚ έχασε, από τον Άρη έχασε, με τον ΠΑΟΚ έφερε ισοπαλία και μάλιστα ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις, ενώ με τον Ολυμπιακό πήρε το ματς στα χαρτιά και όταν διακόπηκε το παιχνίδι ήταν στο 1-1. Δεν ξέρω καμία ομάδα που να πήρε πρωτάθλημα, χωρίς να μπορεί να κερδίσει τους βασικούς ανταγωνιστές της. Ειδικά στην εποχή που ο πρωταθλητής κρίνεται και μέσα από τα Play Offs.

Είναι δεδομένο πως σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα τον Απρίλη – Μάη, θα είναι η ΑΕΚ, θα είναι ο Παναθηναϊκός, θα είναι ο Ολυμπιακός, θα είναι ο ΠΑΟΚ και θα είναι μια τρομερά μεγάλη έκπληξη εάν δεν είναι ο Άρης. Επομένως ήδη ξέρουμε πως αν δεν προκύψει καμία διαφορά άνω των δέκα βαθμών στην κανονική περίοδο, η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα είναι εκείνη που θα μαζέψει περισσότερους βαθμούς απέναντι σ’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Σ’ αυτό το challenge, η ΑΕΚ προς το παρόν δείχνει να βγάζει χαρακτήρα. Και λέω προς το παρόν, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Πέρυσι πάντως, μ’ αυτόν τον προπονητή και σχεδόν το ίδιο ρόστερ, το έκανε.

Η ΑΕΚ αν δεν φάει εκείνο το γκολ από την Κηφισιά στο φινάλε ή αν είχε πάρει σ’ εκείνο το ματς το πέναλτι του Λιβάι θα ήταν πρώτη. Το ίδιο και αν είχε βάλει σε μια από τις 35 τελικές στο ματς με τον Πανσερραϊκό. Όχι, εννοείται όχι, η ιστορία στο ποδόσφαιρο και πουθενά δεν γράφεται με τα «αν». Η ΑΕΚ έφερε ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό και με την Κηφισιά. Ο Παναθηναϊκός αυτά τα ματς τα κέρδισε, εξ ου και είναι πρώτος. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν και αφορά την συνέχεια της σεζόν. Τι είναι άραγε ποδοσφαιρικά πιο εύκολο; Να βρει μια μεγάλη ομάδα τρόπο να μην πετάει βαθμούς σε παιχνίδια απέναντι σε Κηφισιές και Πανσερραϊκούς ή να κερδίζει σε ντέρμπι;

Το πρώτο χρειάζεται απλώς πρακτική εφαρμογή της αναμφισβήτητης αγωνιστικής ανωτερότητας. Δεν μοιάζει δα και εξαιρετικά περίπλοκο. Το δεύτερο απαιτεί έμπρακτες αποδείξεις ανωτερότητας. Ανωτερότητας και κομμάτι το αγωνιστικό και σ’ αυτό της νοοτροπίας. Διόλου απλό. Επομένως, για όσους ενδιαφέρονται για τον τίτλο τον Μάη και όχι τον Δεκέμβρη, έχει ίσως μεγαλύτερη αξία η προβολή στο μέλλον των δεδομένων της βαθμολογίας και όχι αυτή καθ’ αυτή η βαθμολογία.

Και επειδή όλα έχουν την σημασία τους και όλα μετράνε, η ΑΕΚ έχει φτάσει εως εδώ, με το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της που είναι ο Γκαρσία, να έχει παίξει μόλις δυο ματς ως βασικός και ένα αλλαγή και τον αρχηγό της Αραούχο να είναι συνεχώς στο μπες – βγες. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτό. Όπως και δεδομένα η ΑΕΚ θα πάρει πράγματα και από τον Πόνσε και από τον Πισάρο. Δεν το λέω εγώ. Ο Ματίας, που ξέρει, το λέει.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X