Η αξιολόγηση του ρόστερ της ΑΕΚ 2023-24 - Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και στοιχήματα

Η αξιολόγηση του ρόστερ της ΑΕΚ 2023-24 - Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και στοιχήματα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος κάνει την ετήσια αξιολόγηση του ρόστερ της ΑΕΚ, τονίζοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της ομάδας.

Η νέα χρονιά ξεκινάει επίσημα το Σάββατο με την ΑΕΚ να υποδέχεται το Λαύριο στα Λιόσια. Όπως κάθε χρόνο ήρθε η ώρα να κάνουμε την αξιολόγηση του ρόστερ της Ένωσης, να τονίσουμε τα θετικά στοιχεία και τα πλεονεκτήματα, αλλά και αυτά που βλέπουμε ως μειονεκτήματα. Μπορεί φέτος να αργήσαμε λίγο, αλλά ήθελα να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εικόνα από την ομάδα και τα φιλικά της. Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα.

Ποιοτικό ρόστερ με ερωτηματικά

Πριν σχολιάσουμε ας ξεκινήσουμε με το depth chart της ομάδας. Σε παρένθεση είναι η δεύτερη θέση που μπορούν να αγωνιστούν οι παίκτες, αφού όπως έχουμε πει φέτος υπάρχουν πολλοί διπλοθεσίτες στο ρόστερ, κάτι που επιδίωξε ο Ζοάν Πλάθα, για να μπορεί να έχει επιλογές σε σχήματα και πρόσωπα.

  1. Φλιώνης, Χολ, Καράμπελας
  2. Μάκλεμορ (3), Ραντλ (1)
  3. ΜακΡέι, Νετζήπογλου (2), Πιλάβιος
  4. Κουζμίνσκας (3), Κουζέλογλου, Ματαλλιωτάκης
  5. Καμπενγκέλε, Τίλμαν (4), Χατζηδάκης, (Κώττας)

Το ρόστερ αποτελείται λοιπόν από 15 παίκτες, 7 ξένους και 8 Έλληνες. Οι 14 από αυτούς είναι νέοι και όλοι μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πρόκειται για μια ολική αναδόμηση της ομάδας, με μοναδικό survivor από την περσινή σεζόν τον Δημήτρη Φλιώνη.

Προπονητής θα είναι ο Ζοάν Πλάθα, ένας πολύπειρος τεχνικός, εκπρόσωπος της Ισπανικής σχολής, που μετά από σχεδόν δύο χρόνια αποχής επιστρέφει στους πάγκους. Όταν μιλάμε για Ισπανική σχολή, εννοούμε ταχύτητα. Η ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα που θα τρέχει στο γήπεδο, θα έχει ένταση και θα προσπαθεί να ανεβάσει τις κατοχές και το σκορ. Αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα είναι ότι κάθε φορά που παίρνει το ριμπάουντ προσπαθεί να τρέξει στον αιφνιδιασμό και είναι βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του, να μπορεί η ομάδα να σκοράρει στα πρώτα οκτώ δευτερόλεπτα.

Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα από όλα να παίρνει τα ριμπάουντ, να μεταφέρεται η μπάλα γρήγορα από τα γκαρντ και να υπάρχουν αθλητικοί παίκτες που θα τρέχουν το γήπεδο. Στα χαρτιά, αυτά τα χαρακτηριστικά μοιάζει να τα έχουν οι παίκτες του ρόστερ, οπότε θα πρέπει να δούμε, πότε και πως θα τα βγάλουν αυτά στο γήπεδο. Δεν θα είναι εύκολο, θα χρειαστούν χρόνο, γιατί ο Ισπανός είναι πολύ απαιτητικός μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, οπότε θα πρέπει να υπάρχει υπομονή.

Ο κόουτς Πλάθα, θα βασιστεί πολύ στους γκαρντ της ομάδας, για αυτό έχει φορτώσει το ρόστερ με παίκτες που παίζουν στην περιφέρεια και ειδικά στην θέση του playmaker και του shooting guard. Εκεί υπάρχουν κατά σειρά οι Φλιώνης, Χολ, Καράμπελας, Ραντλ, Μάκλεμορ, Νετζήπογλου και ΜακΡέι, με τους περισσότερους να μπορούν να αγωνιστούν και στις δύο θέσεις. Με λίγα λόγια τα βαριά χαρτιά για το σκοράρισμα της ομάδας θα πέσουν πάνω σε αυτούς τους παίκτες, αλλά ακόμα και για την άμυνα στην περιφέρεια, αυτοί θα είναι που θα αποτελούν την πρώτη γραμμή πίεσης.

Όσο ανεβαίνουμε προς την ρακέτα, εκεί υπάρχει ο ποιοτικός Κουζμίνσκας που θα έχει από πίσω του τον Κουζέλογλου, σε ένα δίδυμο που τα χαρακτηριστικά τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Κούζμι, είναι ένας τρομερά ποιοτικός φόργουορντ, με καλό σουτ και εξαιρετικός στο ποστ, ενώ αντίθετα ο Κουζέλ, είναι αθλητικό παιδί, σκληρό, που μπορεί να δώσει hustle και ενέργεια, που λείπουν από τον Λιθουανό.

Στην θέση του σέντερ, ο Πλάθα έχει 4 επιλογές ανάλογα τι θα θέλει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Η μεταγραφή του Καμπενγκέλε ήταν από αυτές που έκαναν αίσθηση, καθώς μιλάμε για ένα «θηρίο» με μεγάλη προοπτική αλλά και άπειρο από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τρομερός αμυντικός, πολύ καλός ριμπάουντερ που γεμίζει την ρακέτα.

Από πίσω του υπάρχει ο Τίλμαν, ένας παίκτης καθαρά επιθετικός, με εξαιρετική επαφή με το καλάθι, μπορεί να σκοράρει με άνεση και υψηλή αποτελεσματικότητα, με την άμυνα να μην είναι από τα αγαπημένα του σημεία. Για αυτό υπάρχει και ο Χατζηδάκης που είναι ένα παιδί που βελτιώνεται κάθε χρόνο και μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, είτε παίζει 1 λεπτό είτε 10. Ο Κώττας αποκτήθηκε για το διάστημα της απουσίας του Χατζηδάκη, οπότε μένει να δούμε αν θα μείνει για όλη την σεζόν ή θα αποχωρήσει.

Πλεονεκτήματα και αδυναμίες

Με αυτό το ρόστερ λοιπόν θα πορευτεί η ΑΕΚ και θα πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ρολάρει και να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Ο Πλάθα έχει τον δικό του τρόπο εκμάθησης της φιλοσοφίας του, που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολος στην αρχή, όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα με καλό μπάσκετ.

Θετικά στοιχεία

  • Στα χαρτιά το ρόστερ έχει πολύ περισσότερη ποιότητα από τα τις τελευταίες χρονιές. Θεωρητικά όλοι οι παίκτες έχουν πολύ καλά βιογραφικά και έρχονται στην ομάδα, άλλοι για να αποδείξουν τις δυνατότητες τους και να κάνουν το μεγάλο βήμα και άλλοι για να δείξουν ότι μπορούν ακόμα να κάνουν την διαφορά. Οι 7 ξένοι και οι 4-5 Έλληνες είναι μια καλή βάση για να πορευτεί η ομάδα σε 3 διοργανώσεις, συν το βάθος και την ασφάλεια που προσφέρουν οι υποστηρικτικοί παίκτες που έχουν αποκτηθεί.
  • Η ΑΕΚ και ο προπονητής της, θέλουν να παίξουν ένα σύγχρονο και γρήγορο μπάσκετ, με έμφαση στην επίθεση. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τις επιλογές των παικτών που έχουν γίνει, αφού ειδικά οι ξένοι αν εξαιρέσουμε τον Καμπενγκέλε, το καλό τους κομμάτι είναι το επιθετικό. Ο Μάκλεμορ, ο ΜακΡέι, ο Ραντλ, ο Κουζμίνσκας και ο Τίλμαν, είναι παίκτες που μπορούν να βάζουν κάθε βράδυ πόντους και να ανεβάζουν τα σκορ της ΑΕΚ.
  • Ο Ζοάν Πλάθα. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ, έψαξαν πάρα πολύ το καλοκαίρι για να επιλέξουν τον επόμενο προπονητή της ομάδας. Ο Ισπανός είναι ένα μεγάλο όνομα που θέλει να ξαναβγεί στο προσκήνιο και η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει κάνει αίσθηση στο BCL. Η δική του προσαρμοστικότητα και η επιτυχία της δουλειάς του, θα κρίνει εν πολλοίς και την χρονιά της Ένωσης, που μην ξεχνάμε φέτος, γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και θέλει να το συνδυάσει με επιτυχίες.
  • Ατομική ποιότητα. Η ΑΕΚ φέτος διαθέτει παίκτες που έχουν ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και μπορούν να πάρουν παιχνίδια μόνοι τους. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, αλλά παίκτες όπως ο ΜακΡέι ή ο Ραντλ, μπορούν να κάνουν την διαφορά σε αυτό.

Τα στοιχήματα και το ρίσκο

  • Η ΑΕΚ έχει πάει σε πολλά στοιχήματα αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί σαν ονόματα να δημιούργησαν συζήτηση αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εμφανιστούν μέσα στο γήπεδο. Ο Μπεν Μάκλεμορ, ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν φέτος στην Ευρώπη και όταν ανακοινώθηκε σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας. Η εικόνα του στα φιλικά είναι από μέτρια έως κακή και πολλοί αναρωτιούνται που είναι ο παικταράς που βλέπανε στο ΝΒΑ πριν λίγο καιρό. Θα πρέπει να ξέρουμε, ότι ο Αμερικανός έχει να παίξει σοβαρό μπάσκετ 1,5 χρόνο και αυτό σίγουρα θα τον επηρεάσει τον πρώτο καιρό. Θα χρειαστεί χρόνο και υποστήριξη από την ομάδα και το ερώτημα είναι, αν μπορεί ο σύλλογος να περιμένει αρκετά, έναν παίκτη που αποκτήθηκε για να κάνει την διαφορά, όμως ακόμα είναι πολύ πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τον Καμπενγκέλε, που μπορεί όλοι να βλέπουν τα τρομερά προσόντα που έχει, όμως ακόμα δεν καταλαβαίνει το παιχνίδι, βάζει άγαρμπα το σώμα του, φορτώνεται με φάουλ νωρίς και δεν μπορεί να βγάλει πολλά συνεχόμενα λεπτά στο παρκέ. Η δική του προσαρμογή, θα καθορίσει πολλά πράγματα μέσα στην ρακέτα.
  • Ο Τζάστιν Τίλμαν, μέχρι τώρα έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα στα φιλικά, κυρίως με το σκοράρισμα του. Δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί και νιώθει άνετα. Το ερωτηματικό με την περίπτωση του είναι ότι στην καριέρα του, δεν έχει ολοκληρώσει ποτέ σεζόν με την ομάδα που ξεκίνησε. Δεν ξέρω αν είναι θέμα χαρακτήρα ή συγκυριών, αλλά δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
  • Η ΑΕΚ θα χρειαστεί χρόνο για να βγάλει στο γήπεδο αυτά που θέλει ο Ζοάν Πλάθα. Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο καιρό μπορεί να έρθουν κακές εμφανίσεις και ήττες που μπορεί να χαλάσουν το κλίμα. Μια ομάδα με 14 νέους παίκτες, είναι αδύνατο να είναι έτοιμη εξαρχής, καθώς για να βρει ρόλους και χημεία, θα πρέπει να πατήσουμε Δεκέμβριο. Το κακό είναι ότι μέχρι τότε, θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να κερδίζει, έστω και παίζοντας άσχημα, γιατί μπορεί στο πρωτάθλημα να έχει την ευκαιρία να καλύψει γκέλες αλλά στον όμιλο του BCL, των μόλις 6 αγώνων, κάθε λάθος θα πληρώνεται. Η πίεση που θα δημιουργηθεί από τα αποτελέσματα και τον κόσμο, δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει στην ομάδα και τους διοικούντες. Όταν κάθε χρόνο αλλάζεις όλη την ομάδα, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για δύσκολο ξεκίνημα και αποτυχίες.
  • Ο αριθμός των πετυχημένων μεταγραφών θα καθορίσει και την ομαλότητα της χρονιάς. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όταν διαλέγεις 6-7 ξένους είναι μαθηματικά αδύνατο, να τους πετύχεις όλους. Όσο πιο πολλοί «βγουν» τόσο το καλύτερο για την ομάδα. Ο κόουτς Πλάθα είναι κατά των αλλαγών μέσα στην χρονιά και θα το παλέψει μέχρι τέλους, για να τον δικαιώσουν οι παίκτες του.
  • Οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν σαν πρώτο στοιχείο τους την άμυνα και έτσι θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει ομαδικά η ομάδα. Η ιδέα «να βάζουμε περισσότερα από όσα τρώμε», μπορεί να στοιχίσει απέναντι σε καλές αμυντικές ομάδες και να υπάρξουν δύσκολα βράδια για την ΑΕΚ.

Μπορεί στα φιλικά να έχει προβληματίσει με την απόδοση της, αλλά πλέον αρχίζουν τα επίσημα και τα ψέματα τελειώνουν. Η ΑΕΚ θα πρέπει να εμφανιστεί όσο πιο σοβαρή γίνεται και να κερδίζει, για να αγοράζει χρόνο. Θα χρειαστεί και λίγη τύχη βέβαια, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει να βοηθήσει και η απόδοση της ομάδας.

Καλή χρονιά να έχουμε.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X