H AΕΚ έφτιαξε ένα ρόστερ ευέλικτο με παίκτες «διπλοθεσίτες»

H AΕΚ έφτιαξε ένα ρόστερ ευέλικτο με παίκτες «διπλοθεσίτες»
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για το ευέλικτο ρόστερ της ΑΕΚ και τις επιλογές του Ζοάν Πλάθα

Η προετοιμασία συνεχίζεται για την ΑΕΚ με αμείωτους ρυθμούς στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Ο Ζοάν Πλάθα και οι παίκτες του, ρίχνουν κιλά ιδρώτα, κυρίως στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, αλλά και της τακτικής. Το Σάββατο η Ένωση παίζει και το πρώτο της φιλικό με το Περιστέρι, όμως δυστυχώς δεν θα έχουμε εικόνα από αυτόν τον αγώνα για να δούμε που σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ομάδα.

Ο στόχος της ευελιξίας

Ο Ισπανός προπονητής, ήθελε να φτιάξει μια ομάδα που θα μπορεί να έχει ευελιξία στις επιλογές της. Το εξήγησε και ο ίδιος στην παρουσίαση του ότι δεν ήθελε να κάνει βιαστικές επιλογές ξένων, καθώς ούτε τεράστιο μπάτζετ υπήρχε, ούτε θέλει να αλλάζει παίκτες μέσα στην χρονιά. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από το ότι έψαξε κάθε περίπτωση διεξοδικά, ώστε να ελαχιστοποιήσει το οποιοδήποτε ρίσκο, διάλεξε παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε παραπάνω από μία θέσεις.

Αυτό μπορεί να δώσει λύσεις πολλές φορές μέσα σε έναν αγώνα, αλλά και στις περιπτώσεις τραυματισμών, κάποιος παίκτης μπορεί να παίξει στην θέση κάποιου άλλου χωρίς να πέφτει η συνολική ποιότητα της ομάδας. Είναι αυτό που ονομάζουν στην Αμερική versatility, δηλαδή παίκτες ευέλικτοι που καλύπτουν παραπάνω από μία θέση.

Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι γεμάτο από διπλοθεσίτες, παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν δυάδες ή τριάδες για όλα τα γούστα και για όλες τις περιστάσεις. Αρχικά οι Έλληνες της ομάδας, που ήταν και οι πρώτοι που αποκτήθηκαν σε αυτήν την λογική, έχουν αυτήν την δυνατότητα. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Δημήτρης Φλιώνης, έχουμε δει και τα προηγούμενα χρόνια να παίζει είτε ως άσσος, είτε δίπλα από τον άσσο, καλύπτοντας και τις δύο θέσεις. Ο Νετζήπογλου είναι ένα παιδί που έχει προσόντα και μέγεθος για αυτό πέρσι στον Άρη, ο Καστρίτης τον χρησιμοποιούσε ως φόργουορντ, ενώ στις μικρές Εθνικές ομάδες έπαιζε ως σούτινγκ γκαρντ.

Πηγαίνοντας μέσα στην ρακέτα συναντάμε τον Γιάννη Κουζέλογλου, έναν παίκτη που τα αθλητικά του προσόντα του επιτρέπου να παίξει και λίγα λεπτά στο ‘5’ εφόσον υπάρξει ανάγκη, πέρα από τον ρόλο του πάουερ φόργουορντ.

Ξένοι δύο θέσεων

Μετά έρχονται οι ξένοι παίκτες που αν εξαιρέσουμε τον Καμπενγκέλε, τον Χολ και τον Μάκλεμορ, όλοι οι άλλοι παίζουν σε παραπάνω από μία θέσεις. Αρχικά ο Ραντλ, που ήταν ο τελευταίος παίκτης που αποκτήθηκε, είναι ένας κόμπο γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα, για αυτό κυρίως αγωνίζεται στην θέση ‘2’. Όμως λόγω μεγέθους και χαρακτηριστικών μπορεί να τρέξει και την ομάδα ως άσσος, έχοντας δίπλα του για παράδειγμα τον Μάκλεμορ, δίνοντας έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα στην ΑΕΚ.

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι, ο παίκτης που ήρθε στην Ένωση πρώτος και έδειξε τις διαθέσεις της ομάδας για αυτό το καλοκαίρι είναι ένας παίκτης που είναι ουσιαστικά ‘2.5’. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παίξει και ως σούτινγκ γκαρντ αλλά και ως σμολ φόργουορντ, αφού η ικανότητα του στο σκοράρισμα δεν αλλάζει ανάλογα την θέση. Έτσι και αλλιώς έχει καλό μέγεθος, πράγμα που φάνηκε και πέρσι, όπου από τους 47 αγώνες που έπαιξε, στους 34 ξεκίνησε ως SF και στους 13 ως SG. Στην ΑΕΚ με την παρουσία του πολύ Μάκλεμορ, είναι βέβαιο ότι θα ξεκινάει από την θέση ‘3’ και θα εναλλάσσεται κατά την διάρκεια του αγώνα.

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν την ευκαιρία να τον βλέπουν στο Μουντομπάσκετ είναι άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση διπλοθεσίτη. Παίκτης που το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το έχει περάσει στο ‘3’, όντας 2.06, έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια στο ‘4’. Το καλό του μακρινό σουτ, μπορεί να ανοίξει στο γήπεδο και να δίνει stretch στοιχεία, όμως το ύψος του είναι βέβαιο ότι θα δημιουργεί mismatch εφόσον χρησιμοποιηθεί ως περιφερειακός. Την περσινή χρονιά με την Καρσίγιακα, ήταν μοιρασμένες οι φορές που έπαιξε και στις δύο θέσεις, ενώ με την Εθνική Λιθουανίας τον βλέπουμε ως επί τον πλείστον να παίζει στην περιφέρεια.

Τέλος, ο Τζάστον Τίλμαν, ένας ποστ παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των ψηλών. Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του δείχνουν ένα ευέλικτο πεντάρι, που ζει από το ποστ, όμως επειδή είναι καλός αθλητής και μπορεί να σουτάρει και από την περιφέρεια, θα περνάει και χρόνο στο ‘4’ σε πιο βαριά σχήματα που θα θέλουν περισσότερη αθλητικότητα.

Με λίγα λόγια, οι επτά από τους 12 παίκτες μπορούν να αγωνιστούν σε δύο θέσεις με αρκετή άνεση, αφού το έχουν ξανακάνει στην καριέρα τους. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον Ζοάν Πλάθα, θα δοκιμάσει πολλά σχήματα, να ταιριάξει παίκτες μεταξύ τους και ανάλογα την κατεύθυνση του αγώνα να πράττει.

Μεγάλο πλεονέκτημα για τον οποιονδήποτε προπονητή, πόσο μάλλον για την ΑΕΚ που δεν έχει τις δυνατότητες άλλως ομάδων για αλλαγές. Αρχικά όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια σύγχυση ως αναφορά τους ρόλους και του τι πρέπει να κάνει ο καθένας, αλλά με τον καιρό μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να καταγραφεί.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X