Η ΑΕΚ όλο και κάπως ντριμπλάρει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο

Η ΑΕΚ όλο και κάπως ντριμπλάρει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μοναδικό που έχει να αντιπαρατάξει η ΑΕΚ στον χορό των εκατομμυρίων γύρω από τον Γκαρσία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αυτό που επιχειρεί η ΑΕΚ με τον Γκαρσία, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.  Γύρω από τα πόδια του Λιβάι, έχει στηθεί ένας απίστευτος χορός εκατομμυρίων. Τεράστιος και για τα δεδομένα του ελληνικού ποδόσφαιρου και της ΑΕΚ και του ίδιου του παιδιού. Και μάλιστα όχι από Εμιράτα και λοιπά ποδοσφαιρικά νεκροταφεία που για να πάει παίκτης κάτω των 34 ετών πρέπει να είναι ο βασιλιάς του μόνο τα φράγκα με νοιάζουν. Από ομάδα από το top 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και με καβαντζωμένη την θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σ’ αυτόν τον χορό των εκατομμυρίων, η ΑΕΚ κάνει μεγάλη μαγκιά που αντιστέκεται διότι έτσι έχει κρίνει πως είναι το συμφέρον της, παρόλο που το προσφερόμενο ποσό έχει φτάσει ήδη κοντά στο τετραπλάσιο παραπάνω από την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της. Ωστόσο δεν έχει επί της ουσίας τίποτα να αντιπαραθέσει. Ούτε μπορεί να δώσει στον Λιβάι, ακόμα και με αναπροσαρμογή συμβολαίου, αυτά που θέλει να του δώσει η (κάθε) Λανς. Ούτε καν έχει εξασφαλισμένη την συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως η Λανς.

Δεν έχει τίποτα, εκτός από την ικανότητα που έχει επιδείξει ειδικά φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια, να βρίσκει τρόπους να ντριμπλάρει τον πλήρως εμπορευματοποιημένο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Δείτε τι έγινε με τον Πινέδα. Ναι, αυτά τα 6,5 εκατομμύρια που έβγαλε η ΑΕΚ από το ταμείο της, ήταν ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ούτε και αυτά θα ήταν αρκετά, αν ο ίδιος ο Μεξικανός δεν είχε στυλώσει τα πόδια κάτω και δεν είχε διαμηνύσει στον ατζέντη του, πως ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει συμφωνία μεταγραφής, είναι το deal με την ΑΕΚ.

Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν, αν ο Πινέδα δεν πίεζε να τελειώσει η συμφωνία με την ΑΕΚ, τόσο σύντομα όσο έγινε. Με τον Μεξικανό να είναι βασικός και κομβικός στην κατάκτηση του Gold Cup από την εθνική του ομάδα και μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της διοργάνωσης, υπήρχε καμία περίπτωση μήπως η Θέλτα να κλείσει το deal στα 6,5 εκατομμύρια; Μήπως δεν θα έβρισκε μετά από τέτοια χρονιά και μετά από τέτοιο καλοκαίρι του Πινέδα, καλύτερα λεφτά; Ή μήπως και ο ίδιος ο Μεξικανός δεν θα έβρισκε ένα ακόμα καλύτερο, από το ήδη πολύ καλό συμβόλαιο που πήρε στην ΑΕΚ;

Αν περιέγραφες σε κάποιον τρίτο το στόρι της υπόθεσης του Πινέδα και της παραμονής του στην ΑΕΚ, θα νόμιζε πως αυτό είχε συμβεί στην δεκαετία του ’80. Ή και ακόμα πιο πίσω, πριν καν το ποδόσφαιρο γίνει επαγγελματικό. Δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως σε μια (ποδοσφαιρική) εποχή που όλα μετριούνται και ορίζονται από το χρήμα και το εμπόριο, θα υπήρχε ένας παικταράς που θα ήταν ακριβό προϊόν και δεν θα έπαιζε το παιχνίδι με τους όρους  της (ποδοσφαιρικής) αγοράς. Διότι επί της ουσίας ο Πινέδα αυτό έκανε. Δεν επέλεξε να κυνηγήσει τα πολλά περισσότερα χρήματα και έμεινε στην ΑΕΚ. Λόγω Αλμέιδα φυσικά, αλλά και επειδή όλο αυτό που ζει εδώ το γουστάρει.

Η ΑΕΚ λοιπόν στην υπόθεση Πινέδα, στην πραγματικότητα ντρίμπλαρε το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και τους κανόνες της αγοράς. Το έχει κάνει και κατά το πρόσφατο αλλά και μακρινό παρελθόν, μην κουράσω μ’ άλλα παραδείγματα. Επιχειρεί ουσιαστικά να το κάνει και τώρα με την υπόθεση του Γκαρσία. Φυσικά και το κάνει από μια καλή διαπραγματευτική θέση. Υπό την έννοια πως είναι νταμπλούχα, πως είναι η ομάδα που «έφτιαξε» αυτό που είναι (και αυτό που κοστίζει τώρα) ο Λιβάι και που μπορεί να του εξασφαλίσει το περιβάλλον για να απογειωθεί αγωνιστικά (και χρηματιστηριακά) ακόμα περισσότερο.

Έχει και έναν Δημήτρη Μελισσανίδη που έχει την ικανότητα να ικανότητα να μιλάει κατευθείαν εκεί που φτιάχνεται και πείθεται κάθε ποδοσφαιριστής. Ειδικά όταν βρίσκονται σε τετ α τετ. Έχει και έναν Αλμέιδα που κτίζει παιχταράδες αλλά ως παιδιά του. Αυτά είναι όλα που η ΑΕΚ επιστρατεύει προκειμένου να κάνει και τώρα την… ντρίμπλα που θέλει και να «χορτάσει ποδοσφαιρικά τον Γκαρσία», όπως λέει και ο Μελισσανίδης. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν όλα αυτά είναι αρκετά, για να λειτουργήσει ο Λιβάι, όπως ο Πινέδα. Μπορεί και να είναι. Μπορεί και όχι. Με βάση μάλιστα τα οικονομικά δεδομένα, οι πιθανότητες είναι υπέρ του όχι. Και δεν μπορείς και να ψέξεις τον Γκαρσία. Είναι πολλά τα λεφτά και το δέλεαρ μεγάλο.

Η ουσία στα μάτια τα δικά μου είναι μια και μόνο. Όποτε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου (είναι ποδοσφαιρικά νομοτελειακό πως θα συμβεί), να ανοίξει ο Λιβάι τα φτερά του για ένα καλύτερο πρωτάθλημα, είτε μέχρι το φινάλε της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, είτε τον Γενάρη, είτε το επόμενο καλοκαίρι, είτε όποτε, αυτό να γίνει με τους όρους που θα βγάλουν κερδισμένη την ΑΕΚ. Οικονομικά και κατόπιν αγωνιστικά. Αυτή είναι η ουσία. Και μεταξύ μας, με τον Αλμέιδα στο τιμόνι, νιώθεις και μια ασφάλεια, πως έτσι θα γίνουν τελικά τα πράγματα.

Υπάρχει δε και κάτι τελευταίο. Για την υπόθεση Πινέδα έγραφα και επέμενα πως 99 στις 100 περιπτώσεις, στο τέλος γίνεται  αυτό που θέλει ο ποδοσφαιριστής. Όπως και έγινε με την περίπτωση του Μεξικανού. Προφανώς ισχύει και στην περίπτωση του Γκαρσία. Μ’ ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X