Οι 7 ξένοι και ο μεγάλος στόχος της ΑΕΚ για τα 100 χρόνια

Οι 7 ξένοι και ο μεγάλος στόχος της ΑΕΚ για τα 100 χρόνια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τις αλλαγές στο πρωτάθλημα, την βούληση της ΑΕΚ για επτά ξένους και τον μεγάλο στόχο

Μετά την παρουσίαση του Πλάθα, η ΑΕΚ συνεχίζει με πιο δυνατούς ρυθμούς την στελέχωση της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Στο πρόγραμμα είναι να αποκτηθούν τουλάχιστον δύο Έλληνες παίκτες ακόμα και μετά θα ασχοληθούν με τους ξένους.

Πάει για 7 ξένους

Με τους τέσσερις Έλληνες με συμβόλαια, θα χρειαστούν άλλοι δυο για να ολοκληρωθεί η εξάδα για τα ματς της Basket League. Υπάρχει ήδη μια καλή βάση με τους Φλιώνη, Καράμπελα, Νετζήπογλου και Χατζηδάκη, οπότε χρειάζεται κάτι ακόμα ειδικά στους ψηλούς με τον Γιάννη Κουζέλογλου να είναι φαβορί για την θέση των forward.

Από εκεί και πέρα βέβαια σημαντικό κομμάτι θα έχουν οι ξένοι, καθώς θα είναι αυτοί που θα πρέπει να κάνουν την διαφορά και να έχουν στοιχεία που δυστυχώς δεν βρίσκεις σε Έλληνες παίκτες. Αθλητικότητα, σκορ, κάθετο παιχνίδι και γενικότερα μπασκετική ποιότητα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι στην ΑΕΚ υπάρχει στον προγραμματισμό η διάθεση να αποκτηθούν 7 ξένοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό και θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Οι κανόνες στην Basket League αναμένεται να αλλάξουν και επίσημα σε λίγες μέρες και αφού την περασμένη σεζόν επετράπη για πρώτη φορά να υπάρχει και 7ος δηλωμένος ξένος που να εναλλάσσεται στην 12δα, φέτος θα επιτραπεί και για τα playoff. Δεν είχε καμία λογική να μπορεί μια ομάδα να έχει διαθέσιμους επτά ξένους και στα playoff να της λες να δηλώσει μόνο έξι που θα είναι και αυτοί που θα αγωνίζονται. Έτσι αν προέκυπτε ένας τραυματισμός, συνέχιζε στα playoff με πέντε. Αυτό θα αλλάξει και θα υπάρχουν κανονικά επτά δηλωμένοι.

Από εκεί και πέρα αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, καθώς οι αγώνες ήταν πολύ λίγοι και οι ομάδες, θέλουν να έχουν περισσότερα έσοδα, οπότε εξετάζεται να μπει και ένας τρίτος γύρος. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ακόμα 10 αγώνες. Αν βάλουμε και τους αγώνες της Ευρώπης, τότε οι υποχρεώσεις αυξάνονται και θα πρέπει να υπάρχουν γεμάτα και βαθιά ρόστερ για να αντέξουν την καταπόνηση των παικτών.

Τέλος, υπάρχει και κάτι, που η ΑΕΚ ειδικά, το έχει βιώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και αφορά τους τραυματισμούς. Είδαμε και φέτος ότι από τότε που ήρθε ο Μάιλς ως 7ος ξένος, υπήρχαν ελάχιστα παιχνίδια που ο Ηλίας Καντζούρης είχε την δυνατότητα να διαλέξει έξι ξένους από τους επτά, αφού πάντα κάποιος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Οπότε οι επτά ξένοι μπορούν να δώσουν μια ασφάλεια, ότι οποιαδήποτε απώλεια παρουσιαστεί, δεν θα ζημιωθεί τόσο πολύ η ομάδα και δεν θα αλλάξει η δυναμική της σε μεγάλο βαθμό.

Στόχος το BCL

Πάντως για να είμαι ειλικρινής και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, η απόκτηση επτά ξένων, όπως και η υπογραφή του Πλάθα, δείχνουν τον μεγάλο στόχο της ομάδας, που δεν είναι άλλος από την καλή πορεία και την επιστροφή στο Φάιναλ-4 του BCL. Μπορεί από την ΑΕΚ να μην το λένε και καλά κάνουν, αλλά αν συνυπολογίσουμε ότι φέτος θα εορταστούν τα 100 χρόνια της ομάδας, θα ήθελαν να το συνδυάσουν και με μια επιτυχία.

Είναι γνωστό ότι σε αυτήν την διοργάνωση δεν υπάρχει όριο στους έξι ξένους και η ΑΕΚ θα μπορεί να τους χρησιμοποιεί και τους επτά, που μαζί με τους χρήσιμους Έλληνες που έχει, θα μπορεί να κατεβάζει μια πολύ ανταγωνιστική δωδεκάδα. Η πορεία της χρονιάς που πέρασε άνοιξε την όρεξη και στον Μάκη Αγγελόπουλο, καθώς κανείς δεν περίμενε να φτάσει η Ένωση 40 λεπτά από ένα Φάιναλ-4, με μια ομάδα που ήταν μέτρια ποιοτικά, αλλά είχε δουλευτεί πολύ καλά ως σύνολο.

Με τον Ζοάν Πλάθα στο τιμόνι, σίγουρα οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες και θα βασιστούν πολλά στην εμπειρία που έχει από τέτοιες διοργανώσεις. Όπως πάντα λέω, το να πάρεις επτά νέους ξένους και να σου «βγουν» και οι επτά, είναι σχεδόν αδύνατο, ειδικά όταν θες αυτοί να σου κάνουν την διαφορά. Πάντα κάτι θα συμβαίνει και κάποιος δεν θα «κολλάει» με τους υπόλοιπους, αλλά όπως είπε και Ισπανός προπονητής, η Ένωση δεν έχει τα μεγάλα μπάτζετ, οπότε θα γίνει προσεκτική μελέτη των παικτών που θα αποκτηθούν.

Για σκεφτείτε, στα 100 χρόνια της ομάδας, να υπάρξει τέτοια καλή πορεία στην Ευρώπη. Μέχρι τότε βέβαια έχουν να γίνουν πάρα πολλά βήματα και αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό. Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ρόστερ που αυτή την στιγμή του λείπουν περίπου.. 10 παίκτες και μετά θα τα δούμε όλα αναλυτικά.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X