«Η ΑΕΚ απογείωσε τον Λιβάι Γκαρσία με τον τρόπο που δούλεψε μαζί του»

Φένγουικ για Λιβάι Γκαρσία: «Δεν είναι έκπληξη τα έξι γκολ του - Μπορεί να πάρει μεγάλη μεταγραφή»
Photo Credits: INTIME

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Λιβάι Γκαρσία μίλησε για τον επιθετικό της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με αφορμή το Football School by Argo Football Agency, ο Τον Τζένερ, ο άνθρωπος που πήρε στα χέρια του τον Λιβάι Γκαρσία σε ηλικία 18 ετών και τον βοήθησε να εξελίξει την τεχνική του, μίλησε στο Gazzetta για τον παίκτη που σήμερα… φλερτάρει με μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων.

Σήμερα ο Λιβάι Γκαρσία διαβάζει το όνομά του να συνδέεται με μεταγραφή 20.000.000 ευρώ. Η ζωή δεν ήταν πάντα εύκολο για τον επιθετικό από το Τρινιντάντ, που ήταν από τους πρωταγωνιστές της φετινής ΑΕΚ στο δρόμο προς την κατάκτηση του νταμπλ. Το τελέντο της ταχύτητας ήξερε ότι δεν αρκεί για να σταθεί σε κορυφαίο επίπεδο. Στα 18 του, ο μάνατζερ του επιστράτευσε τον Τον Τζένερ – τον Ολλανδό μετρ βελτίωσης νεαρών ποδοσφαιριστών.

Ετσι, πήγε και τον βρήκε στο νησί του και εκεί για έναν μήνα δούλευαν κάθε μέρα τουλάχιστον πέντε ώρες. Με αφορμή τον ερχομό του στην Ελλάδα, ο Τζένερ συμβουλεύει τα νεαρά παιδιά για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να γίνουν επαγγελματίες, συγκρίνει το ελληνικό με το ολλανδικό ποδόσφαιρο και σχολιάζει το περίφημο «ο γιος μου είναι ο επόμενος Μέσι».

Κύριε Τζένερ, αρχικά θα ήθελα να μας πείτε για την εμπειρία σας στον τομέα των Ακαδημιών. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάτε να βελτιώσετε σ’ ένα παιδί;

«Ξεκίνησα ως προπονητής στις ομάδες των γιων μου. Εκεί είδα διαφορετικά προσόντα σε παίκτες που δεν αξιοποιήθηκαν από τους συλλόγους τους και σκέφτηκα ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Ετσι κατέληξα στο επάγγελμα του προπονητή με εξειδίκευση στην προπόνηση και παρακινόντας νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, ξεκινώντας τη δική μου ακαδημία ποδοσφαίρου θα μπορούσα να αναπτύξω το δικό μου όραμα εκπαιδεύοντας ταλαντούχα παιδιά έχοντας το κίνητρο να γίνουν ποδοσφαιριστές χωρίς την παρέμβαση των συλλόγων. Το γεγονός ότι ο γιος μου Τζούλιαν Τζένερ έγινε σκάουτ για τον Άγιαξ και υπήρξε ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μού έδωσε επίσης μεγάλη εμπειρία. Όλα ξεκινούν από τις δεξιότητες και την τεχνική με τη μπάλα».

Εχετε συνεργαστεί με πολλούς παίκτες που λάμπουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφιαρο. Αυτοί οι παίκτες έγιναν κορυφαίοι λόγω του ταλέντου τους, της δουλειάς τους ή και των δύο;

«Η καλή νοοτροπία, το ταλέντο και η σκληρή δουλειά είναι αυτά που κάνουν έναν παίκτη επιτυχημένο. Εάν λείπει ένα από τα τρία, γίνεται δύσκολο το να φτάσουν εκεί που θέλουν διότι πρέπει να δουλέψουν παραπάνω στις αδυναμίες τους. Με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκα αυτό που προσπάθησα να εφαρμόσω ήταν να βάλω περισσότερη δημιουργικότητα στο παιχνίδι τους.

Για παράδειγμα οι Ράιαν Μπάμπελ και Ελιέρο Ελία ήταν πολύ γρήγοροι και δυνατοί αλλά δεν είχαν τόσες δεξιότητες με τη μπάλα. Με τον όρο δημιουργικότητα, εννοώ τη χρήση τεχνικής και δεξιοτήτων για την εύρεση λύσεων σε δύσκολες καταστάσεις. Πάντα πρέπει να μπορείς να ξεπεράσεις έναν αντίπαλο, κάτι που το μαθαίνεις μόνο με πολλή εξάσκηση».

Υπάρχουν οι κατάλληλες συμβουλές για α μπορεί ένας νέος αθλητής να γίνει επαγγελματίας παίκτης;

«Αυτός ή αυτή πρέπει να εργάζομαι πάνω στο T.I.P.S. (Technique, Insight, Personality, Speed. Δηλαδή στην τεχνική, στη διορατικότητα, στην προσωπικότητα και στην ταχύτητα)/

Διορατικότητα: Συνειδητοποιήστε τη θέση σας στο γήπεδο κοιτάζοντας προσεκτικά γύρω σας ακόμα και όταν δεν έχετε την μπάλα. Γιατί μόλις έχετε τη μπάλα μπορείτε να κάνετε αμέσως τη σωστή επιλογή.

Προσωπικότητα: Ενας αθλητικός παίκτης βοηθά τους συμπαίκτες τους μέσω της θετικής προπόνησης όταν έρχονται σε δύσκολες καταστάσεις. Σκεφτείτε και αποφασίστε γρήγορα.

Ταχύτητα: Κάνω πάντα προπόνηση τρεξίματος για να βελτιώσω την ταχύτητα, την κίνηση των ποδιών, τον καλό συντονισμό και την εκρηκτικότητα».

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών στο ποδόσφαιρο; Στην Ελλάδα συνήθως λέμε ότι «κάθε γονιός πιστεύει ότι ο γιος του είναι ο νέος Μέσι». Συμβαίνει το ίδιο στην Ολλανδία ή στις άλλες χώρες που έχετε εργαστεί;

«Ο ρόλος των γονιών στο ποδόσφαιρο είναι μεγάλος έχοντας τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο .

Θετικό είναι όταν αφήνουν τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα ποδόσφαιρο. Αρνητικό είναι όταν αρχίζουν να υπαγορεύουν πώς πρέπει να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο.

Οι γονείς πρέπει επίσης να μάθουν για το T.I.P.S., ώστε να μπορούν να ενθαρρύνουν θετικά τα παιδιά τους.

Σ’ όλες τις χώρες αυτό που είπατε για το τι πιστεύουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι το ίδιο. Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι ο “Μέσι”, τότε οι γονείς θα πρέπει πρώτα να διδάξουν στον γιο ή στην κόρη τους να ντριμπλάρει όπως ο Μέσι. Αυτό που βιώνω συχνά είναι ότι οι γονείς ασκούν υπερβολική πίεση στα μικρά παιδιά για να γίνουν κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εγκαταλείπουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία».

Μιλήστε μας λίγο για τον Λιβάι Γκαρσία. Τον προπονήσατε, απ’ όσο ξέρω, στα πρώτα του βήματα και τώρα το όνομά του σχετίζεται με μεταγραφές κοντά στα 20 εκατομμύρια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Λιβάι έχει κάνει τόσο τεράστια βήματα. Τον γνώρισα όταν ήταν 18 ετών, έπαιζε ποδόσφαιρο στην Αλκμααρ κι ο μάνατζέρ του με ρώτησε αν θα ήθελα να δουλέψω μαζί του ώστε να βελτιώσει την τεχνική του. Ταξίδεψα στο Τρινιντάντ για σχεδόν ένα μήνα και προπονούμασταν εξαιρετικά σκληρά 2 φορές την ημέρα (5 ώρες την ημέρα) 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο Λιβάι είχε κίνητρο να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του. Εντάχθηκε στην ΑΕΚ μέσω της ομάδας του στο Ισραήλ. Εξακολουθεί να κάνει τις ασκήσεις τεχνικής του κάθε εβδομάδα που έμαθε από εμένα. Όταν πρωτοξεκίνησα την προπόνηση του Λιβάι παρατήρησα ότι είναι πολύ γρήγορος, πηγαίνοντας με 35 χλμ. την ώρα. Ωστόσο, η τεχνική του κι η ικανότητά του στο σκοράρισμα δεν ήταν σε τόσο ικανοποιητικά επίπεδα τότε. Δουλέψαμε πολύ σκληρά σ’ αυτό. Όταν ο Λιβάι ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στο Ισραήλ, προπονούνταν κυρίως στη δύναμη και στην ταχύτητα γιατί δεν είχε πλέον την ευελιξία και τραυματίστηκε. Όμως, ευτυχώς ήρθε η ΑΕΚ και τον έφερε όχι μόνο και πάλι στην κορυφή, αλλά τον εξέλιξε με τον ίδιο να πραγματοποιεί σεζόν καριέρας».

Πώς είδατε στην εξέλιξή του; Αξίζει τα 20.000.000 ευρώ τα οποία γράφονται; Τι σας έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που τον παρακολουθήσατε;

«Η πρώτη μου εντύπωση από τον Λιβάι ήταν ότι είχα να κάνω με ένα απίστευτα καλό αγόρι που είχε φιλοδοξίες. Ο Λιβάι νοιάζεται για την οικογένειά του στο Τρινιντάντ και νοιάζεται για τους ανθρώπους. Είμαι πολύ περήφανος όταν διαβάζω τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και τα ρεπορτάζ γι’ αυτόν. Είναι ο καλύτερος επιθετικός για το 2023. Έχει δουλέψει σκληρά γι’ αυτό, αλλιώς δεν γίνεται να σε εκτιμούν τόσο. Όσον αφορά για το ποσό μιας μεταγραφής δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει».

Πείτε μας για την σχολή ποδοσφαίρου που έρχεται από την Argo FA. Εξηγήστε μας γιατί αυτές οι σχολές ποδοσφαίρου στη Λιβαδειά και στη Χίο θα είναι διαφορετικές από τις άλλες στην Ελλάδα;

«Ανυπομονώ πολύ για αυτά τα ποδοσφαιρικά καμπ, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με τους διοργανωτές, είναι όλα πολύ καλά οργανωμένα, κάτι που το έχω ζήσει διαφορετικά σε άλλες χώρες, ανυπομονώ και ελπίζω να εκπαιδεύσω πολλά νέα ταλέντα. Οι ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν σ’ αυτά τα ποδοσφαιρικά καμπ θα εξελιχθούν ατομικά πολύ καλύτερα και θα γίνουν καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Ακολουθώντας το T.I.P.S η επιτυχία είναι δεδομένη για όποιο παιδί θέλει πραγματικά να δουλέψει σκληρά».

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X