Τι σπουδαία προσωπικότητα, τι κομβική κίνηση από την ΑΕΚ

Μουντιάλ 2022-Κροατία: Ο Ντάλιτς υποκλίθηκε στην αγκαλιά Βίντα-Μόντριτς-Κόβασιτς
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης, με αφορμή όσα γίνονται στο Μουντιάλ, γράφει για τον Βίντα και πόσο τεράστια υπόθεση είναι για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με τούτα και με εκείνα, φτάσαμε να έχει η ΑΕΚ τον μοναδικό ποδοσφαιριστή από την ελληνική λίγκα που συνεχίζει στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ. Μεταξύ μας, ψιλοαναμενόμενο ήταν, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, να το πετύχαινε ο Βίντα. Η Κροατία δεν είναι ούτε Ιράν, ούτε Κορέα, ούτε Καμερούν. Και αν κάτι διαφορετικό γινόταν, πάλι με παίκτη της ΑΕΚ θα ήταν, καθότι το Μεξικό είχε πολύ στρωμένη ομάδα, αλλά έχασε τα άχαστα στο τελευταίο ματς του ομίλου.

Βεβαίως κάποιος θα πει, πως ο Βίντα είναι μεν στην οκτάδα, αλλά δεν έχει παίξει ούτε λεπτό σ’ αυτό το Μουντιάλ. Ο Ντάλιτς ήθελε να «σπάσει» το δίδυμο Βίντα – Λόβρεν στο κέντρο της άμυνας, για να προσθέσει την φρεσκάδα του πιτσιρικά του. Γκβάρντιολ. Και το έκανε κρατώντας βασικό τον Λόβρεν, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως έτσι έχει περισσότερο το κεφάλι του ήσυχο, σε σχέση με πιθανή επιλογή του Βίντα.

Όπως και να έχει, οι Κροάτες αισθάνονται τεράστια ασφάλεια, νιώθοντας πως έχουν ως εναλλακτική λύση ετοιμοπόλεμο τον Βίντα στον πάγκο. Και αυτό φάνηκε από τον συναγερμό που σήμανε, όταν ο Ντομαγκόι είχε κάποιες ενοχλήσεις στα μισά του δρόμου των ομίλων. Βεβαίως τα σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο, δεν γίνονται μόνο εντός του γηπέδου, Ούτε οι σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, φαίνονται μόνο μ’ όσα κάνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Πήγαν εκεί που ήξεραν…

Ήταν συγκλονιστική η εικόνα, λίγο πριν την έναρξη της παράτασης στο ματς της Κροατίας με την Ιαπωνία, όταν ο Μόντριτς και ο Κόβατσιτς χάθηκαν μέσα στην αγκαλιά του Βίντα για να βγάλουν από πάνω τους όλη την ένταση και όλη την αγωνία. Σκεφτείτε για ποιους μιλάμε. Ο Μόντριτς, που με την Ρεάλ έχει δει και κυρίως έχει κατακτήσει όσα πολλοί ποδοσφαιριστές και μάλιστα υψηλού επιπέδου, δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Και ο Κόβατσιτς που πρώτα με Ίντερ και μετά με Τσέλσι έχει φάει τις μεγάλες εμπειρίες και διακρίσεις με το κουτάλι.

Αυτοί οι δυο παιχταράδες, τρύπωσαν μέσα στην αγκαλιά του Βίντα για να νιώσουν την ασφάλεια να εκτονώσουν όλη την ένταση τους. Στην πραγματικότητα ήταν ο Βίντα αυτός που ψυχανεμίσθηκε πως αισθάνονται οι δυο σπουδαίοι συμπαίκτες του και έσπευσε να ανοίξει τα χέρια για να τους δώσει αυτό που εκείνη την στιγμή είχαν απόλυτη ανάγκη. Προφανώς και πρέπει να είσαι μια τεράστια προσωπικότητα για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό αλλά και παίκτες σαν τον Μόντριτς και τον Κόβατσιτς να το αναζητήσουν σε σένα.

Όχι πως δεν είναι ήδη απολύτως ξεκάθαρο απ’ όσα έγιναν σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, αλλά και από τέτοιες λεπτομέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΕΚ, φαίνεται το πόσο σημαντική και πόσο κομβική κίνηση έκανε το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ. Βλέπετε, κάθε ομάδα χρειάζεται μια τέτοια προσωπικότητα στο ρόστερ της γενικώς και στην άμυνά της ειδικώς. Πολλώ δε μάλλον, μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, που τα προηγούμενα χρόνια και ταλαιπωρήθηκε και πληγώθηκε, από την απουσία μιας ισχυρής προσωπικότητας στα μετόπισθεν.

Το έχω ξαναγράψει και επιμένω. Αυτό το φετινό στέρεο αγωνιστικό οικοδόμημα της ΑΕΚ, έχει ακουμπήσει πολύ πάνω στον βράχο που λέγεται Βίντα. Και μπορεί να είναι παιχταράς και με τρομερά προσόντα ο Μουκουντί, αλλά έχει «κουμπώσει» και έχει πάρει βοήθεια από τον Κροάτη. Όπως επίσης και η παρουσία του Βίντα στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια, έχει βοηθήσει πολύ μαζί με την σκληρή δουλειά που ο ίδιος ο παίκτης έχει κάνει, τον Μήτογλου να έχει εντελώς διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Η κομβική κίνηση και η… δικαίωση

Πραγματικά ήταν μια κίνηση κομβική για τη σεζόν, αυτή που έκανε το καλοκαίρι η ΑΕΚ με την μεταγραφή του Βίντα. Και για να τα λέμε όλα, άξιζε να μας ακούει όλους εμάς (ου μη εμού εξαιρουμένου) να φωνάζουμε πως έχει καθυστερήσει η μεταγραφή του στόπερ. Δεν είναι στην θεωρία αλλά ήταν απολύτως πρακτικό. Στα τέλη του Ιούνη με αρχές Ιούλη, ο Βίντα ούτε πως το συζητούσε να έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έβλεπε, περίμενε, ήθελε, ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Ποιος να τον αδικήσει. Δεν του έκατσε, η ΑΕΚ είχε θυσιάσει χρόνο περιμένοντας, αλλά τελικά δικαιώθηκε.

Βεβαίως αυτοί που δικαιώθηκαν ακόμα πιο πολύ, ήταν οι εγχώριοι έγκριτοι και κυρίως αντικειμενικοί δημοσιολόγοι, που είχαν ξετρυπώσει το λαβράκι του προβλήματος στις ιατρικές εξετάσεις του Βίντα που είχε (δήθεν) ανακαλύψει ο γιατρός της Αλ Ιτιφάκ. Που είχαν υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς πως εκεί του έγιναν εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις και η μεταγραφή χάλασε, ενώ εδώ στην ΑΕΚ του πήραν μόνο την πίεση και του κοίταξαν τις αμυγδαλές και η μεταγραφή έκλεισε. Ενώ την ίδια στιγμή αποθέωναν την απόκτηση Βρσάλικο ως περίπου την μεταγραφή του αιώνα.

Όταν ήρθε βέβαια να κάνει το γήπεδο το ταμείο, ο Βρσάλικο από τις περίπου 150 ημέρες που έμεινε στον Ολυμπιακό, τις 143 ήταν εκτός λόγω μυϊκών τραυματισμών. Ενώ ο Βίντα, όταν μετά από χωρίς σταματημό συνεχόμενα 90άλεπτα του βγήκε ένας και μόνο μυϊκός τραυματισμός, τον ξεπέρασε σε χρόνο πολύ μικρότερο απ’ αυτό που προβλεπόταν και μπήκε και έπαιξε βασικός σε ντέρμπι. Συμπτωματικά, στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό. Να ναι καλά λοιπόν όλοι εκείνοι που δεν πέτυχαν ελέφαντα σε διάδρομο στις εκτιμήσεις τους. Κυρίως να ‘ναι καλά ο Βίντα που είναι σπουδαία υπόθεση για την ΑΕΚ.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X