Η ΑΕΚ γκρέμισε τον «Βαρδινογιαννισμό», η νίκη έπος στη Λεωφόρο! (VIDEO)

Η ΑΕΚ γκρέμισε τον «Βαρδινογιαννισμό», η νίκη έπος στη Λεωφόρο! (VIDEO)

Ανατροπή και νίκη για την ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με δύο γκολ του Βαγγέλη Βλάχου, η πρώτη στη Λεωφόρο μετά από 11 χρόνια!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν πάντα σημαντική για την ΑΕΚ. Οι πιο νέοι δεν έζησαν και δε θυμούνται την εποχή που η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν πανίσχυρη εκτός και εντός και γηπέδου και κυρίαρχος του παιχνιδιού από όλες τις απόψεις, ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν εικόνες και παραστάσεις από αθηναϊκά ντέρμπι ακόμα παλαιότερων εποχών, των δεκαετιών ’60 και ’70, όταν τα αποτελέσματα σε αυτούς τους αγώνες έβγαζαν πρωταθλητή.

Σαν σήμερα, όμως, είχε σημειωθεί μια νίκη που λέει πολλά σε όσους έχουν περάσει τα σαράντα, αφού μπορεί να την έζησαν ως έφηβοι ή ακόμα και ως μικρά παιδιά. Μιλάμε για το 2-1 της περιόδου 1982-83, το οποίο ήταν η πρώτη από τις δύο νίκες σε βάρος των «πρασίνων» εκείνη τη σεζόν. Στον δεύτερο γύρο η ΑΕΚ νίκησε 4-1 με χατ-τρικ του Θωμά Μαύρου.

Το «διπλό», όμως, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε άλλη… γλύκα. Ηταν το πρώτο μετά από ένδεκα χρόνια και ήρθε σε μια εποχή που η συγκεκριμένη ομάδα και το τότε αφεντικό της (τρία χρόνια μετά την αγορά των μετοχών από την οικογένεια) ήταν κόκκινο πανί για όλους τους αντιπάλους. Ηδη είχε αρχίσει να… αλώνει το ποδόσφαιρο με έλεγχο των αρχών και της διαιτησίας, με… στρατιές δανεικών και με ομάδες-δορυφόρους.

Η ΑΕΚ δεν ήταν φαβορί σε εκείνο το ντέρμπι. Με προπονητή τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και με διοικητικό ηγέτη από το καλοκαίρι του 1982 τον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη, προσπαθούσε να είναι ανταγωνιστική και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, αφού στο τέλος βγήκε δεύτερη και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Ηταν, όμως, μια τρελή χρονιά: με δύο νίκες επί Παναθηναϊκού στο Πρωτάθλημα και άλλες δύο επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, αλλά με συντριβές στις έδρες του ΠΑΟΚ, της Λάρισας (στο γήπεδο των Τρικάλων) και του ΟΦΗ. Και με άλλα πολλά…

Ηταν μια απρόβλεπτη ομάδα εκείνη η ΑΕΚ. Εξίσου απρόβλεπτη και η νίκη στη Λεωφόρο και μάλιστα με ανατροπή. Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με κεφαλιά του Θανάση Δημόπουλου, όμως η ΑΕΚ απάντησε με έναν παίκτη που τρία χρόνια αργότερα θα… περνούσε απέναντι: τον  Βαγγέλη Βλάχο.

Το 1-0 έγινε στο 26′, όμως η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 31′ μετά από κόρνερ του Μαύρου, κεφαλιά-πάσα του Ράντονιτς και κοντινό σουτ του Βλάχου. Στο 49′ δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ με σε σπρώξιμο του Μαύρου από τον Δοντά, όμως ένα λεπτό μετά ήρθε το γκολ της νίκης με το υποδειγματικό πλασέ του Βλάχου.

Ηταν ένα πολύ έξυπνο και τεχνικό σουτ που βρήκε τον τερματοφύλακα Δαύκο εκτός θέσης, για το οποίο ο Βαγγέλης Βλάχος (στα 21 του τότε, αλλά αρχηγός της ΑΕΚ στον Τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ επτά μήνες αργότερα!) είχε δηλώσει πως ήταν βγαλμένο από τα «μαθήματα» του μεγάλου δασκάλου Φράντισεκ Φάντρονκ στη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπετε, όταν ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιράνθρωπος (που είχε ήδη φύγει από τη ζωή το 1981) είχε παυθεί από τα καθήκοντά του από την πρώτη ομάδα του το 1977, αφήνοντας πίσω του μια έτοιμη ομάδα, είχε μείνει να βοηθήσει την ΑΕΚ από άλλο πόστο, δουλεύοντας με τη φουρνιά που έβγαλε μεγάλους παίκτες (Μανωλάς, Γεωργαμλής, Οικονομόπουλος, Βλάχος, Στυλιανόπουλος κ.α.).

Η ΑΕΚ πάλεψε για τον τίτλο, αλλά είχε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή της. Ο Τσαϊκόφσκι παύθηκε τον Ιανουάριο του 1983, μετά την ήττα με 2-3 (από 2-0!) από τον ΟΦΗ  στη Νέα Φιλαδέλφεια και αντικαταστάθηκε από τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς, με τον οποίον η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Αρδίζογλου (78′ Ραβούσης) Δίντσικος, Μπαλής, Ράντονιτς (46′ Στυλιανόπουλος) Βλάχος, Μαύρος

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X