Το έπος του Ντέρμπι, η ΑΕΚ κατέκτησε την Αγγλία! (VIDEO)

Το έπος του Ντέρμπι, η ΑΕΚ κατέκτησε την Αγγλία! (VIDEO)

Η μυθική πρόκριση της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι και η πρόκριση επί αγγλικού εδάφους, μια μέρα σαν σήμερα του 1976

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η 3η Νοεμβρίου 1976 είναι μια από τις πιο ιστορικές μέρες της ΑΕΚ. Το 3-2 επί της Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία, μετά το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, ήταν η πρώτη ελληνική νίκη σε αγγλικό έδαφος και σήμανε την πρόκριση στον Γ’ Γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Hταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας σε βάρος αγγλικής, σε μια εποχή που το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ασυναγώνιστο και… μίλια μακριά από το ημιεπαγγελματικό ελληνικό. Κάτι τόσο σπάνιο, που για να επαναληφθεί χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια, μέχρι να πάρει ο ΠΑΟΚ νίκη επί της Τότεναμ για το Europa League το 2011.

Μαγική ΑΕΚ

«Ένα γκολ» ζητούσε ο Φράντισεκ Φάντρονκ στα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης, τη στιγμή που περίπου 5.000 Έλληνες συνέρρεαν στην κεντρική Αγγλία από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα ήταν οι τυχεροί που θα ζούσαν το έπος, αφού η ΕΡΤ δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει το. 1.800.000 δρχ. των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να δει τον αγώνα όλη η Ελλάδα.

Οι Αγγλοι προηγήθηκαν με τον Τσάρλι Τζορτζ, όμως η μνημειώδης εμφάνιση του Ελληνα τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα και τα γκολ των Νικολούδη, Τάσου και Βάγκνερ, έγινε η μεγάλη ανατροπή. Το γκολ του Ρίοχ στο τέλος δεν άλλαξε τίποτα. Σημειωτέον ότι έκτοτε η Ντέρμπι δεν έχει παίξει στην Ευρώπη!

«Ευχαριστώ τον Θεό»

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο αγωνιστικός χώρος του «Μπέιζμπολ Γκράουντ» γέμισε από εκατοντάδες φιλάθλους που είχαν γίνει ένα με τους παίκτες. Μεγάλες στιγμές, με μεγαλύτερη όλων τη στιγμή που ο Λουκάς Μπάρλος κλήθηκε από τον Αντώνη Πυλιαρό να μιλήσει ζωντανά στο ραδιόφωνο. Η φράση του έμεινε στην ιστορία και την παραθέτουμε σε ηχητικό: «Ευχαριστώ τον Θεό. Ευχαριστώ τον Θεό διά την χαρά που μας έδωσε, την χαρά που έδωσε στους Ελληνας φιλάθλους, προς χάριν των ηρωικών παιδιών μας. Ζήτω η ΑΕΚ!».

Τα… ηρωικά παιδιά μας αμείφθηκαν με 60 χιλ. δρχ. έκαστος. Για τον 24χρονο Στεργιούδα (που ακόμα και δύο μέρες μετά δήλωσε ότι τα χέρια του πονούσαν από τις αποκρούσεις!) το ποσό αυτό συμπεριλήφθηκε στη δαπάνη για την αγορά ενός μικρού αυτοκινήτου, δώρου του «θείου Λουκά». Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα πως θεωρεί ανώτερη την εμφάνισή του στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι που θα ακολουθούσε πέντε εβδομάδες αργότερα!

 

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X