Ο μοναδικός σταρ, που επέλεξε να γίνει ο τέλειος υπηρέτης της ΑΕΚ

Ο μοναδικός σταρ, που επέλεξε να γίνει ο τέλειος υπηρέτης της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πως ο Αραούχο βάζει κάτω από τα παπούτσια το "εγώ" του και παίζει μόνο για να πετύχει το μοντέλο Αλμέιδα και η ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με περιπτώσεις εξαιρετικών ποδοσφαιριστών που τους αλλάξαμε θέση και μαζί τους αλλάξαμε και τα φώτα, έχει καεί η γούνα μας στην ΑΕΚ. Δεν χρειάζεται να αραδιάσω ονόματα. Είναι πολλά και χιλιοειπωμένα. Την πιο τρανταχτή τέτοια περίπτωση άλλωστε, την είχαμε την περασμένη Κυριακή στην εξέδρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Θεατή και μουσαφίρη, μέσα στο σπίτι του. Δεν το συνεχίζω.

Από την άλλη μεριά, υπήρξαν και περιπτώσεις παικτών στην ΑΕΚ, που είτε από λάθος εκτίμηση, είτε από ανασφάλεια, απέφυγαν να φύγουν από την comfort zone τους και να πάνε σε διαφορετική θέση που μπορεί και να τους ταίριαζε καλύτερα. Αυτοί προφανώς και έκαναν ζημιά στην ομάδα. Αλλά πρώτα απ’ όλα έκαναν ζημιά στον ίδιο τους τον εαυτό. Ούτε και αυτό το συνεχίζω.

Μετά απ’ όλα αυτά λοιπόν, όταν πριν ακόμα ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία πως ο Αλμέιδα σκόπευε να αλλάξει θέση στον Αραούχο, το μυαλό άρχισε λίγο να κουδουνίζει. Και που να ξέραμε; Όσο εμείς κάναμε σενάρια για το πόσο δίπλα, πόσο γύρω, πόσο κοντά θα έπαιζε ο Αραούχο στον σέντερ φορ και πόσο λειτούργησε όταν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στην Τσίβας, ο Αλμέιδα ήδη δούλευε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο.

Ο Αλμέιδα είδε μπροστά αλλά…

Έφτιαχνε και προετοίμαζε έναν ρόλο μέσα στο γήπεδο, κομμένο και ραμμένο πάνω στον Τσίνο. Ήταν η θέση… Αραούχο, διότι δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο σύστημα ή αγωνιστικό μοντέλο. Όμως αυτό για τον Αλμέιδα, ήταν πολύ κρίσιμο και κομβικό κομμάτι, του extreme make over που συνολικά ετοίμαζε για την ΑΕΚ. Από την συνολική νοοτροπία και αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, μέχρι τις αλλαγές ρόλων σε πολλούς ποδοσφαιριστές.

Προφανώς και ο Πελάδο έχει δικαιωθεί όχι 100% αλλά 1000% με τις επιλογές του να κάνει τον Λιβάι σέντερ φορ (όταν όλοι, ου μη εμού εξαιρουμένου ήμασταν φουλ επιφυλακτικοί), τον Γκατσίνοβιτς ακραίο και τον Πινέδα δεύτερο αμυντικό χαφ. Αλλά η φάση με τον Αραούχο είναι μια άλλη εντελώς ποδοσφαιρική κατάσταση. Φυσικά και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως ο Αλμέιδα κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως έχει στα χέρια του ένα παιδί που μπορεί να κάνει στο γήπεδο πράγματα, που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε.

Όμως έχει να κάνει και με το πόσο σπάνια περίπτωση είναι ο ίδιος ο Αραούχο. Για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτό που πρακτικά έχει συμβεί, είναι πως ο Τσίνο έγινε ο πρώτος σταρ, που επέλεξε ο ίδιος να γίνει ένας εργάτης μέσα στο γήπεδο. Επέλεξε αντί για σταρ, να είναι ένας ιδανικός, ένας τέλειος ποδοσφαιρικός υπηρέτης της ΑΕΚ. Διότι περί αυτού πρόκειται, έστω και αν δεν το έχουμε όλοι απόλυτα συνειδητοποιήσει. Ο Αραούχο έχει βάλει το εγώ του κάτω από τα παπούτσια του και το ποδοπατάει σε κάθε ματς. Και έχει θέσει όλες του τις ικανότητες, τις δυνάμεις, τις αντοχές, στην υπηρεσία του προπονητή και της ομάδας.

Δεν τον υποχρέωσε ουδείς

Ο Αραούχο ήταν ένας παίκτης που ακριβοπληρωνόταν για σέντερ φορ. Γκρεμίστηκε δυο φορές από οπαδούς της ΑΕΚ το αεροδρόμιο, για την άφιξη του επιθετικού Αραούχο. Του φορ που έχει βάλει γκολ σ’ όλα τα ντέρμπι, σ’ όλους τους ανταγωνιστές της ΑΕΚ, περισσότερες από μια φορές. Θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει και να συνεχίσει μ’ αυτό τον τρόπο να παίρνει και τα ακριβά συμβόλαια και όλη την δόξα που παίρνει πάντα εκείνος που βάζει τα γκολ. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως και πέρυσι, στην πιο τραγική σεζόν στην σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ μετά από εκείνη του υποβιβασμού, ο πρώτος σκόρερ ήταν.

Κοιμάται όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο, όποιος νομίζει πως ο Αραούχο, που το 90% του κόσμου και του οργανισμού της ΑΕΚ έπινε νερό στο όνομα του, δεν είχε την δυνατότητα να επιλέξει να συνεχίσει ως φορ και να αξιώσει να παίζει όλη η ομάδα για να του δίνει πάσες και να σκοράρει. Εξυπακούεται πως την εναλλακτική του διαφορετικού ρόλου στο γήπεδο, ως επιλογή , την έβαλε στο μυαλό του Αργεντινού ο Αλμέιδα.

Διότι είχε την ποδοσφαιρική διορατικότητα να δει, αυτό που τώρα βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι. Δεν επρόκειτο ωστόσο να το επιβάλλει. Δεν θα το έκανε σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον στον Αραούχο. Και έτσι στο τέλος της ημέρας, αυτός που πήρε αμέσως από την αρχή της προετοιμασίας την επιλογή που πρότεινε ο Αλμέιδα, ήταν ο ίδιος ο Αραούχο.

Αφενός διότι εμπιστεύτηκε την κρίση του Αλμέιδα και ακόμα και αυτό το πιστώνεται. Αφετέρου και κυρίως διότι στο μυαλό του ο Τσίνο είχε το πώς θα βοηθήσει περισσότερο τον προπονητή, τους συμπαίκτες του και πάνω και πρώτα απ’ όλα την ΑΕΚ. Δεν λέω την ομάδα, διότι δεν ξέρω τι θα έκανε αν ήταν αλλού. Προτεραιότητα του, ήταν να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ΑΕΚ.

Ούτε να αποθεωθεί όταν θα σκοράρει, ούτε τίποτε αντίστοιχο που έχουν όλοι οι σταρ που διαθέτουν την λάμψη του. Πως θα γίνει να συμβάλει αποτελεσματικότερα για να πανηγυρίσει γκολ και νίκες της ΑΕΚ είχε στο μυαλό του. Δείτε μια προς μια τις φωτογραφίες απ’ όλα τα φετινά γκολ. Πάντα μα πάντα, ο πρώτος που αγκαλιάζει τον σκόρερ, είναι ο Αραούχο.

Ουδείς άλλος τέτοια δουλειά, χωρίς… στατιστική

Στο ματς με τον ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή έγινε κάτι που δεν θυμάμαι να έχει επαναληφθεί σε παιχνίδι, ειδικά με τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι. Η ΑΕΚ έβαλε δυο γκολ, είχε δυο σκόρερ και έναν παίκτη που έδωσε δυο ασίστ. Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε κάποιος που δεν έκανε τίποτα από τα δυο. Ο Αραούχο ούτε σκόραρε, ούτε έδωσε ασίστ. Όμως ήταν ο καλύτερος σε μια ΑΕΚ που δεν υστέρησε κανείς σε απόδοση και κορυφαίος του γηπέδου.

Ως συνθήκη αυτή, είναι εξαιρετικά σπάνια. Αλλά και όλα αυτά που κάνει ο Αραούχο σε κάθε ματς για το παιχνίδι της ΑΕΚ, δεν νομίζω πως θα υπήρχε άλλος που θα μπορούσε να τα κάνει. Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλοί, που να μπαίνουν ασταμάτητα, με την μπάλα ή χωρίς την μπάλα, ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, για να κάνουν δουλειά που ίσως να μην φανεί και ποτέ στην στατιστική.

Στο κυριακάτικο ματς με τον ΠΑΟΚ, ναι, ο Αραούχο δεν έβαλε γκολ. Ούτε μέτρησε ασίστ και ας ήταν μισό – γκολ το τάκλιν που έκανε στον Ντάντας στα όρια της περιοχής στην φάση του 1-0. Όμως η επιθετική του άμυνα πάνω στις μπάλες, καθόρισε τις περισσότερες κατοχές στο ματς. Και ο τρόπος που επέλεγε να κάνει τις μεταβιβάσεις, ακόμα και με ραμπόνα στην πλάγια γραμμή, ήταν τις περισσότερες φορές αυτός που άνοιγε την βεντάλια του παιχνιδιού της ΑΕΚ.

Φυσικά και ο Τσίνο θα ξαναβρεί δίχτυα. Εκεί που λες πως έχει χάσει γκολ που κανονικά θα τα έβαζε με το ένα χέρι δεμένο στην πλάτη και το ένα μάτι κλειστό, θα έρθει παιχνίδι που θα σκοράρει το απίθανο. Είναι ωστόσο εξαιρετικά πιθανό να κλείσει την σεζόν με λιγότερα γκολ απ’ όλες τις χρονιές του με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αλλά θα την κλείσει ως mvp.

Διότι χωρίς την δουλειά του Τσίνο σ’ όλες τις γραμμές και σ’ όλες τις κάθετες του γηπέδου, ούτε ο Λιβάι, ούτε ο Γκατσίνοβιτς, ούτε ο Ελίασον, θα μπορούν να έχουν τους αριθμούς που έχουν, ούτε το αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα να λειτουργεί όπως λειτουργεί. Και αυτό το διάβασε πρώτος ο Αλμέιδα. Κυρίως όμως, αυτό το έχει επιλέξει για τον εαυτό του, πρώτος ο ίδιος ο Αραούχο.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X