Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ και... αγκάλιασε το τρίτο πρωτάθλημα σερί (VIDEO)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ και... αγκάλιασε το τρίτο πρωτάθλημα σερί (VIDEO)

Η νίκη της ΑΕΚ (των δέκα παικτών για μισή ώρα) επί του γηπεδούχου Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στις 11/9/1993 ήταν ξεκάθαρη προαναγγελία κατάκτησης τρίτου σερί τίτλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το τρίτο πρωτάθλημα από τα συνεχόμενα που είχε κατακτήσει η ΑΕΚ την τριετία 1992-1994 ήταν το πιο εύκολο από όλα. Δεν έπεσε ούτε μία μέρα από την κορυφή (για λίγο στην αρχή είχε… συγκατοίκηση αλλά από τις επόμενες αγωνιστικές ήταν μόνη πρώτη) και στο τέλος το κατέκτησε με 7 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, έχοντας φτάσει αυτή τη διαφορά ακόμα και στους εννέα βαθμούς στο νικηφόρο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας στις 23 Ιανουαρίου του 1994, με 13 αγωνιστικές να απομένουν.

Ουσιαστικά όμως εκείνος ο τίτλος έχει κατακτηθεί από τις… 11 Σεπτεμβρίου του 1993. Κανένα πρωτάθλημα δεν τελειώνει από το Σεπτέμβριο, όμως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η ΑΕΚ είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, που τότε ήταν η έδρα του, και είχε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι και εκείνος ο τίτλος ήταν αποκλειστικά δική της υπόθεση.

Ήταν η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ με αυτή τη νίκη έφτασε στους 10 βαθμούς, τη στιγμή που ο δεύτερος Παναθηναϊκός έμεινε στους 7. Ο Ολυμπιακός είχε 8, όμως όλοι στην ΑΕΚ ήξεραν ότι ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη ήταν ο ουσιαστικός αντίπαλος. Ο Κόκκαλης ήταν ακόμα καινούργιος στα πράγματα και δεν είχε ακόμα αλώσει το ποδόσφαιρο και τη δημόσια ζωή, όπως έγινε στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς ερχόταν από δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και είχε μία αίσθηση υπεροχής που πάνω σε αυτήν έχτιζε τα αγωνιστικά της επιτεύγματα. Γι’ αυτό και όταν έληξε εκείνο το ντέρμπι της 11ης Σεπτεμβρίου 1993, όλη η Ελλάδα ήξερε ενδόμυχα ότι, αν και η διαφορά στη βαθμολογία ήταν ακόμα μικρή, η ΑΕΚ ήταν αυτή που έκανε το απόλυτο κουμάντο και που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου.

Η Ένωση ερχόταν από μία ισοπαλία με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ που τότε ήταν μία πολύ δύσκολη έδρα, από την οποία δεν περνούσε ο καθένας. Την ίδια ημέρα ο Παναθηναϊκός είχε κάνει μία απίθανη ανατροπή στο Καυταντζόγλειο νικώντας με 2-3 τον Ηρακλή ο οποίος είχε αρχικά προηγηθεί με 2-0. Ετσι οι δύο μονομάχοι θα πήγαιναν στο αθηναϊκό ντέρμπι ισόβαθμοι.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης που τα χρόνια εκείνα έκανε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε επιβάλλει για μία ακόμα φορά να μη μεταδοθεί ο αγώνας από την τηλεόραση. Ακόμα τότε δεν υπήρχε κεντρική τηλεοπτική διαχείριση -εξάλλου η ιδιωτική τηλεόραση ζούσε τα πρώτα χρόνια της στην Ελλάδα, ενώ δεν υπήρχαν ακόμα συνδρομητικά αθλητικά κανάλια- και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πολύ συχνά επέβαλε να μη μεταδίδονται τηλεοπτικά ακόμα και οι τελικοί κυπέλλου, στους οποίους αγωνιζόταν η ομάδα του. Είχε τους λόγους του να θέλει να μη βλέπει όλη η Ελλάδα τη μεταχείριση των αντιπάλων του από τη διαιτησία, ενώ ήθελε και το γήπεδο γεμάτο, κάτι που με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση δεν ήταν και τόσο εύκολο.

Αφεντικό απ’ την αρχή

Περίπου σαράντα χιλιάδες φίλαθλοι ήταν εκείνο τον αγώνα (30.287 εισιτήρια) και το πρώτο μεγάλο γεγονός που είδαν ήταν το γκολ της ΑΕΚ στο 10ο λεπτό. Σε μία φάση διαρκείας που ξεκίνησε από ένα κόρνερ, ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς βρήκε ωραία στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού τον κεντρικό αμυντικό Μιχάλη Βλάχο που πλάσαρε για να αποκρούσει ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Γιόζεφ Βάντσικ και να έρθει στην επαναφορά ο Βασίλης Δημητριάδης να ανοίξει το σκορ με κοντινό σουτ. Μετά από δύο σεζόν ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ο αρχηγός (πια) της ΑΕΚ έδειχνε ότι θα συνέχιζε σε έναν ανάλογο δρόμο.

Ο Παναθηναϊκός θα απαντήσει επτά λεπτά αργότερα με γκολ του κορυφαίου του αστεριού εκείνα τα χρόνια, του Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος έκανε κίνηση στο πρώτο δοκάρι σε μία εκτέλεση κόρνερ και με κεφαλιά ισοφάρισε. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με 1-1, όμως η ΑΕΚ «χτύπησε» με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους: κόρνερ του Τόνι Σαβέβσκι από τα αριστερά και ο Αλέξης Αλεξανδρής που τρύπωσε στην άμυνα του Παναθηναϊκού, έκανε με κεφαλιά το 1-2, το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ της αναμέτρησης. Λίγες μέρες μετά την ήττα της από τον ίδιο αντίπαλο στο ίδιο γήπεδο για το Σούπερ Καπ με 1-0, η ΑΕΚ πήρε το αίμα της πίσω κερδίζοντας έναν πολύ πιο σημαντικό αγώνα.

Η πίεση των παικτών και της εξέδρας του Παναθηναϊκού οδήγησαν τον διαιτητή Ανδρέα Σακελλαρίου να αποβάλει στο 59ο λεπτό τον αμυντικό της ΑΕΚ Βάιο Καραγιάννη με δεύτερη κίτρινη για ένα φάουλ στο Μαραγκό. Οι κιτρινόμαυροι έπρεπε να παίξουν για πάνω από μισή ώρα με δέκα παίκτες και ο Μπάγεβιτς αναγκάστηκε να αποσύρει το Δημητριάδη και να βάλει στη θέση του τον κεντρικό αμυντικό Μανώλη Παπαδόπουλο. Περίπου δέκα λεπτά πριν από τη λήξη έβγαλε τον πανύψηλο Κροάτη επιθετικό Ζόραν Σλίσκοβιτς και αντ’ αυτού έβαλε στον αγώνα των βετεράνο Τάσο Μητρόπουλο που με το ύψος, την εμπειρία και το πάθος που έβγαζε μέσα στον αγώνα, κρίθηκε απαραίτητος εκείνες τις στιγμές.

Το οξύμωρο είναι ότι η ΑΕΚ απειλήθηκε λιγότερο με παίκτη με μείον με 10 παίκτες σε σχέση με το πόσο είχε απειληθεί όσο το ματς παιζόταν με 11-11. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη μισή ώρα παιχνιδιού που απέμενε, ο Παναθηναϊκός έκανε μόνο μία καλή ευκαιρία, με ένα σουτ του Δημήτρη Σαραβάκου έξω από την περιοχή το οποίο απέκρουσε ο Ηλίας Ατματσίδης, όμως τη μεγάλη ευκαιρία την είχε χάσει η ΑΕΚ σε μία αντεπίθεση, όταν ο Αλεξανδρής σημάδεψε τον Βάντσικ σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ που θα μπορούσε να είχε από το τρίτο γκολ.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ίβιτσα Όσιμ δήλωσε στο τέλος  ότι «πιο πολύ μας μπέρδεψε η αποβολή Καραγιάννη παρά με βοήθησε», ενώ ο ίδιος άνθρωπος εξέπληξε τους πάντες και με έναν άλλον τρόπο, αφού στο τέλος του αγώνα περίμενε στη φυσούνα τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να τους συγχαρεί δια χειραψίας για τη μεγάλη νίκη τους, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ανωτερότητα του αντιπάλου.

Ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιράνθρωπος που μας άφησε πριν από λίγο καιρό, ήταν σαν να παραδεχόταν ότι η ομάδα του δεν είχε και πολλές ελπίδες απέναντι σε εκείνη την ποδοσφαιρική μηχανή του Μπάγεβιτς και η χειρονομία του εκείνη ενέτεινε την εντύπωση που υπήρχε σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα ότι, εύκολα ή δύσκολα, η ΑΕΚ θα κατακτούσε και εκείνο το πρωτάθλημα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Μ. Βλάχος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης (65’ Μ. Παπαδόπουλος) Σλίσκοβιτς (83΄Μητρόπουλος) Κασάπης.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X