Το επιχείρημα που δεν στέκει για καμία ομάδα και η διάταξη κόντρα στον ΠΑΟ

Το επιχείρημα που δεν στέκει για καμία ομάδα και η διάταξη κόντρα στον ΠΑΟ
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη διάταξη της ΑΕΚ ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟ και καταρρίπτει το επιχείρημα για το τι ζητάει και τι όχι ένας προπονητής.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μερικές ημέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο είναι όντως να αναρωτιέσαι τι είναι προτιμότερο: να παίξει η ΑΕΚ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς ή να διατηρηθεί η διάταξη με την οποία αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΣ; Τίποτα δεν σε κάνει νιώθεις σιγουριά ως προς τη δημιουργία, σημείο στο οποίο εμφανώς η ομάδα χωλαίνει στη φάση που τώρα βρίσκεται. Ανασταλτικά, ωστόσο, μοιάζει πιο safe η επιλογή του καλοκαιριού, δηλαδή αυτό που ο προπονητής δούλεψε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Δεν είναι θέμα δικαίωσης ή όχι του Αλμέιδα, όμως μέσα από την εικόνα της ομάδας στον πιο πρόσφατο αγώνα της, δίνεται μια πρώτη εξήγηση για τους λόγους που ο κόουτς της Ένωσης προτίμησε τη στρατηγική επιλογή των τριών κεντρικών αμυντικών, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας. Μέχρι δηλαδή -και αν- του φέρουν μονάδες καλύτερες από τις υπάρχουσες στις οποίες είναι αναγκασμένος να στηρίζεται.

Η ΑΕΚ είναι γυμνή στα άκρα της άμυνας διότι εκεί αγωνίζονται ως βασικοί, ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα έπρεπε να είναι αλλαγές, στην καλύτερη για τους ίδιους των περιπτώσεων. Αν θέλουμε ασφαλώς να μιλάμε για ομάδα που -ισχυρίζεται ότι- κάνει πρωταθλητισμό και όχι για σύνολο το οποίο θα επιχειρήσει απλά να τερματίσει στην πρώτη τριάδα για να μην έχει θέματα με την Ευρώπη.

Το επιχείρημα που δεν στέκει για καμία ομάδα και η διάταξη κόντρα στον ΠΑΟ

Ούτε ο Ρότα είναι ο κατάλληλος για να στηριχθεί ένα τέτοιο σχέδιο, ούτε ασφαλώς ο Χατζισαφί ο οποίος ήταν μια συνεχής ‘τρύπα’ από αριστερά στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ. Και παρόλο που για τη δεύτερη (σε αναφορά) πτέρυγα, υπάρχει ο Μοχαμάντι, είναι αρκετά τα περυσινά παραδείγματα που πείθουν ότι και ο έτερος Ιρανός δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει σε θέση άμυνας. Μοιάζει μια καλή λύση ωστόσο για να χρησιμοποιείται σε ρόλο πιο προωθημένο, όπως στο δεύτερο ημίχρονο με τα Γιάννινα.

Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει καλύτερους από αυτούς που έχει

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ θα είναι μια δυνατή επιλογή και ευχής έργον θα είναι να επικυρωθεί η συμφωνία μαζί του, παρόλο που θα χρειαστεί χρόνο καθώς είναι ανενεργός εδώ και μήνες. Ξέρεις όμως τι παίρνεις και πόσα περισσότερα είναι ικανός να σου δώσει όταν θα έρθει στο σημείο που πρέπει. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην αριστερή πτέρυγα κι ας επιβαρυνθεί η ομάδα με ένα επιπλέον συμβόλαιο στη συγκεκριμένη πλευρά. Στο κάτω κάτω της γραφής, τόσα και τόσα έβγαλε από την καμπούρα της ώστε να ισχυριστεί κάποιος ότι πληρώνει παίκτες για να κάθονται. Μόνο ο Τσιντώντας έμεινε αλλά και με εκείνον θα βρεθεί η άκρη. Κι αν δε βρεθεί, σιγά το μεγάλο συμβόλαιο που έχει.

Το να υποστηρίζεται επίσης ότι ο προπονητής δε ζήτησε παίκτη για την τάδε ή τη δείνα θέση, είναι κάτι που ουδέποτε με έπεισε ως επιχείρημα. Για καμία ομάδα, όχι εν προκειμένω για την ΑΕΚ και μόνο. Αντιστρέφω λοιπόν τη συζήτηση. Υπήρχε περίπτωση να έλεγε κάποιος εκ της διοικήσεως ή του αρμόδιου μεταγραφικού επιτελείο στον Αλμέιδα ότι «σου έχω έναν Σιντιμπέ και για τα αριστερά» και εκείνος να έλεγε όχι; Υπήρχε περίπτωση να του παρουσιάσουν έναν δεύτερο Βίντα ώστε να υπάρξει πλήρης αναβάθμιση της ποιότητας στο κέντρο της άμυνας κι ο Αργεντινός να απαντήσει «όχι δεν θέλω, είμαι καλά με αυτούς που έχω»;

Το επιχείρημα που δεν στέκει για καμία ομάδα και η διάταξη κόντρα στον ΠΑΟ

Οι διοικήσεις οφείλουν και αυτοβούλως, εφόσον μάλιστα διατυμπανίζουν ότι γνωρίζουν από ποδόσφαιρο άρα καταλαβαίνουν τι βλέπουν, κάποιες φορές να ενεργούν από μόνες τους δραστήρια για να βρίσκουν καλύτερες επιλογές από τις υπάρχουσες, ειδικά όταν αυτές είναι εμφανώς προβληματικές. Στην ΑΕΚ παρατηρείται ένα γενικότερο βόλεμα με περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που παίρνουν ευκαιρίες ξανά και ξανά, παρουσιάζοντας το ίδιο βαρετό έργο.

Δεν ζητήσαμε και τον Μαρσέλο στην τελική, αν και μπαίνοντας σε νέο γήπεδο, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμβεί, έστω και σε κοντινό μέγεθος. Παίκτες που να πείθουν ότι η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο σε όλες τις θέσεις, σε όλους τους ρόλους, σε όλους τους συνδυασμούς που έχει στο μυαλό του ο προπονητής, αυτή είναι η απαίτηση. Διότι αν το πράγμα στραβώσει, πάλι θα ψάχνουμε για το εξιλαστήριο θύμα.

Άλλωστε ήδη η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε λάθος βάση εστιάζοντας στις τακτικές επιλογές του Αλμέιδα, στο αν έχει κολλήματα, στις θέσεις που επιλέγει τους ποδοσφαιριστές και όχι στο ότι θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 3-4 επιπλέον παίκτες ανώτερης κλάσης για να κριθεί σωστά, δίκαια και προπαντός σε βάθος χρόνου.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X