Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»
Photo Credits: INTIME

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι από το Αλκμάαρ καταθέτει στο enwsi.gr τις σκέψεις του για την προετοιμασία, για το αν είναι και... στόπερ και μιλά για τον Ματίας Αλμέιδα

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι τον περασμένο Ιούνιο έγινε 27 ετών. Ψάχνει το πρώτο του πρωτάθλημα.

Ελπίζει να γίνει αυτό με την ΑΕΚ φέτος και να μην ζήσει ότι έγινε τα δύο τελευταία χρόνια τα οποία τα χαρακτήρισε «τρελά». Ο Πολωνός μέσος ξέρει ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη. Νέα αρχή στην ΑΕΚ με Αλμέιδα, νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και… Μουντιάλ προσεχώς. Τα θέλει όλα να τα ζήσει και βιώνει μία προετοιμασία στα «κόκκινα», έτσι όπως ακριβώς θα τον ήθελε ο Ματίας Αλμέιδα.

Ο τελευταίος τον χρησιμοποιεί πλέον ως κεντρικό στόπερ στην τριάδα της άμυνας. Ελλείψει μεταγραφών στην άμυνα, ο Αλμέιδα έβγαλε την προετοιμασία με τον Πολωνό «πυλώνα» στην άμυνα. Για την θέση του πλέον γίνεται… μάχη. Γιόνσον, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος. Θα το βάλει κάτω ο Σιμάνσκι; Μάλλον δεν τον ξέρετε καλά…

Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr

Το enwsi.gr μίλησε μαζί του στο ξενοδοχείο της ΑΕΚ λίγο πριν το τρίτο φιλικό στο Αλκμάαρ. Έτοιμος για όλα, δίπλα στον νέο προπονητή και πανέτοιμος για μία χρονιά που θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στην καριέρα του. Θα παίξει και στόπερ; Απαντά και σε αυτό…

Διαβάστε την συνέντευξη του Νταμιάν Σιμάνσκι για… όλους και για όλα:

-Η μετατόπιση σου στα στόπερ σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας… καινούργιας καριέρας;

«Δεν ξέρω. Νομίζω ότι γεννήθηκα για να παίζω στη μεσαία γραμμή. Αρχικά ήμουν πιο επιθετικογενής παίκτης, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν να με χρησιμοποιούν περισσότερο ως «εξάρι». Τώρα ο καινούργιος προπονητής με χρησιμοποιεί ως κεντρικό αμυντικό. Προσπαθώ να ανταποκριθώ, καθώς είναι η πρώτη φορά που παίζω σε αυτή τη θέση σε όλη μου τη καριέρα. Μέχρι τώρα θεωρώ πως τα πάω καλά, αλλά προσπαθώ να βελτιώνομαι. Ο προπονητής, μου διδάσκει κάποιες κινήσεις και πως να συμπεριφέρομαι τακτικά. Πιστεύει πως μπορώ να παίξω και σε αυτή τη θέση, αλλά έχω πολλά να μάθω και να μου δείξουν».

-Πως αντιμετωπίζεις τις απαιτήσεις αυτής της νέας θέσης. Θεωρείς πως ένα αμυντικό χαφ μπορεί να παίξει πιο εύκολα στόπερ;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω. Σαν αμυντικό χαφ είχα παραπάνω χώρο να κινηθώ. Οι διαγώνιες πάσες κοντά στις γραμμές, για μένα δεν είναι πρόβλημα. Απλά επειδή άλλαξα θέση, θα πρέπει να δουλέψω περισσότερο σε ότι αφορά τις κινήσεις μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να κρατάω καλύτερα τη θέση μου σε αυτόν και να μην βγαίνω γρήγορα πάνω στον αντίπαλο,  όπως έκανα σαν αμυντικό χαφ. Γιατί, όταν το χαφ χάσει τον αντίπαλο του, μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα. Ενώ αν κάνει λάθος ο αμυντικός, τις περισσότερες φορές, η ομάδα θα δεχτεί γκολ».

Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

«Έπαιζα 8, μετά περισσότερο 6, παίζω ολοένα και πιο πίσω»

-Που νιώθεις πιο άνετος, στη θέση «6» ή στη θέση «8»;

«Ένα χρόνο πριν πάω στη Ρωσία, έκανα τη καλύτερη σεζόν στη καριέρα μου, όπου κλήθηκα και στην Εθνική ομάδα. Τότε έπαιζα και στις δύο θέσεις. Κάποιες φορές έπαιξα σαν «εξάρι», αλλά τις περισσότερες φορές έπαιζα «οκτάρι», ένα box to box χαφ. Νιώθω καλά σε αυτή τη θέση. Μετέπειτα όμως με χρησιμοποιούσαν περισσότερο στη θέση «6». Πλέον, προσπαθούν να με κάνουν να παίζω και πιο πίσω στο γήπεδο»

-Όλα τα χαφ στην ΑΕΚ άλλαξαν και είσαι ο μόνος που έμεινες από τη περσινή σεζόν. Πως αισθάνεσαι για αυτό;

«Κάθε χρόνο αλλάζουν τα χαφ στον σύλλογο (γέλια). Τα παιδιά που ήρθαν φέτος θεωρώ πως είναι πολύ καλοί παίκτες, με αρκετές ικανότητες. Τη χρονιά που μας έρχεται, θα είμαστε καλύτεροι με τη μπάλα στα πόδια».

-Όσα χρόνια αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ, η ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά. Που νομίζεις ότι ευθύνεται αυτό;

«Δεν ξέρω. Ελπίζω αυτή η χρονιά να είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Τη περσινή θα τη χαρακτήριζα «τρελή». Ενώ στην αρχή τα πηγαίναμε καλά, ξεκινήσαμε να χάνουμε από μικρότερους αντιπάλους, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Τους οποίους ο ΟΣΦΠ ακόμα και στις κακές του βραδιές, τους κέρδισε. Αυτή ήταν η διαφορά πέρσι».

-Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις για τον Ματίας Αλμέιδα;

«Είμαι χαρούμενος που δουλεύω μαζί του. Είναι ένας προπονητής που δίνει πολύ έμφαση στη προπόνηση. Μπορείτε να το δείτε και στις προπονήσεις μας, οι οποίες διαρκούν δύο ώρες. Ζητάει διαρκώς να τρέχουμε, δίνει μεγάλη έμφαση στην αμυντική αντιμετώπιση και στην κυκλοφορία της μπάλας. Η γνώμη μου είναι ότι εάν δουλεύεις πολύ, στο τέλος, οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Ο νέος προπονητής είναι πολύ καλός και θα πρέπει να τον στηρίξουμε και να παίζουμε για αυτόν, ώστε να μείνει στο κλαμπ, όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια».

-Για τα υπόλοιπο τεχνικό τιμ;

«Ήρθαν αρκετά άτομα, αλλά είναι όλοι τους επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν και βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Πιστεύουμε όλοι στο τεχνικό τιμ του προπονητή. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι και θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι μαζί τους θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

«ΑΕΚ σαν… Ντόρτμουντ»

-Η ένταση που βγάζει πλέον η ΑΕΚ στο παιχνίδι της, φαίνεται πως σου ταιριάζει, καθώς είσαι ένας τέτοιος παίκτης. Πιστεύεις πως για αυτό ο προπονητής προσπάθησε να σου βρει μια θέση στην ενδεκάδα;

«Με έχετε μάθει τα δύο χρόνια που είμαι εδώ, θέλω να έχω πάντα ένταση στο παιχνίδι μου. Η γνώμη μου είναι ότι το ποδόσφαιρο στις μέρες μας έχει αλλάξει και όποιος δεν έχει την απαιτούμενη ένταση, δύσκολα θα προσαρμοστεί στο άθλημα. Πρέπει να κερδίζεις όλες τις μονομαχίες και να πιέζεις τον αντίπαλο, παρά να τον περιμένεις.

Μπορεί καμιά φορά να γίνει αυτό, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Όλες οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν τη πρόθεση να παίζουν με αυτό τον τρόπο που σας είπα. Για παράδειγμα η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η ασφυκτική πίεση και το πρέσινγκ ψηλά είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της.

Μπορεί καμιά φορά να μην κερδίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει πλάνο και φιλοσοφία. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυτό το στυλ παιχνιδιού, καθώς ταιριάζει και στην ιδιοσυγκρασία της ΑΕΚ.

Πιστεύω ότι εάν παίξουμε με αυτόν τον τρόπο και αφομοιώσουμε τα ένα με δύο συστήματα που μας έχει πει ο προπονητής, θα τα πάμε καλά. Τώρα παίζουμε εδώ ένα συγκεκριμένο, αλλά θα δούμε στην Αθήνα και στα επόμενα φιλικά τι θα γίνει».

«H AEK δεν έχει μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

-Τι αγωνιστικά στοιχεία θα περιμένουμε από την ΑΕΚ την νέα σεζόν;

«Πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι από πέρσι για να έχουμε επιτυχίες. Νομίζω ότι πέρσι είχαμε ορισμένα καλά παιχνίδια, αλλά δεν τα κερδίσαμε. Όπως για παράδειγμα με τον ΠΑΟΚ ή με τον Παναθηναϊκό που ενώ δεν ήμασταν κακοί, δεν καταφέραμε να κερδίσουμε, γιατί ίσως να μην το αξίζαμε κιόλας. Προσπαθώ να τα ξεχάσω όλα όσα γίνανε πέρσι και να επικεντρωθώ στη νέα σεζόν».

Ο... στόπερ Νταμιάν Σιμάνσκι στο enwsi.gr: «Ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που θέλει το πρωτάθλημα – Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό»

-Βλέποντας την οπτική γωνία του που έχει ο Αλμέιδα για το ποδόσφαιρο και τον τρόπο που σας την μεταδίδει, θεωρείς ότι ο πρωταθλητισμός θα είναι πιθανός στόχος για την ΑΕΚ;

«Φυσικά. Είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό»

-Είναι ο Αλμέιδα προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο;

«Από τη πρώτη προπόνηση, είναι ο πρώτος που το θέλει. Όλοι μας στοχεύουμε εκεί, όχι μόνο ο προπονητής. Έχουμε πολύ καλή ομάδα, καλύτερη από πέρσι αλλά για να έχουμε πιθανότητες, θα πρέπει να έχουμε και την απαιτούμενη διάρκεια. Προσωπικά δεν έχω κατακτήσει ποτέ πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας, αλλά ξέρω ότι είναι δύσκολο.

Πιστεύω ότι με την ομάδα που χτίζουμε εδώ, και με την δουλειά που κάνουμε, έχουμε τις πιθανότητες. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ολυμπιακό, που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Σε ορισμένα ματς που τον αντιμετωπίσαμε, θεωρώ πως ήμασταν καλύτεροι».

-Θα καταφέρεις να είσαι στο Μουντιάλ;

«Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος για τη φετινή σεζόν. Θέλω να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο με την ομάδα, αλλά μιλώντας αποκλειστικά για μένα θα ήθελα να είμαι στο Κατάρ.

Όταν ήρθα στην ΑΕΚ, τη πρώτη μου χρονιά ήμουν κακός. Τις επόμενες σεζόν, μπορεί η ομάδα να μην τα πήγε καλά, αλλά εγώ θεωρώ πως βελτιώθηκα, για αυτό και ξανακλήθηκα στην Εθνική. Μπορεί ο ανταγωνισμός στη θέση που αγωνίζομαι να ναι μεγάλος, αλλά ο προπονητής και το τιμ του με πιστεύουν, για αυτό έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία».

-Τι πήγε λάθος με τον Κριχόβιακ και η ΑΕΚ δεν ωφελήθηκε από έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιριστή;

«Ο Κριχόβιακ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν ξέρω τι πήγε λάθος. Κάποιες φορές, μπορεί κάποιος παίκτης, όσο καλός και να είναι, να μην καταφέρει να «δέσει» με την υπόλοιπη ομάδα».

«Έχω ονειρευτεί γεμάτο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ»

-Ποιό είναι το όνειρο σου για το νέο γήπεδο;

«Έχω ονειρευτεί τον εαυτό μου στο καινούργιο γήπεδο, γεμάτο από τους φιλάθλους μας. Πιστεύω πως το ΟΑΚΑ δεν ήταν κακό γήπεδο, αλλά ήταν μεγάλο γήπεδο. Το να είμαστε πιο «κοντά» με τους  φιλάθλους μας, θα μας βοηθήσει σημαντικά. Για παράδειγμα ομάδες όπως ο Άρης, στην έδρα τους είναι πολύ δυνατές. Γενικότερα όμως, το νέο γήπεδο θα βοηθήσει όχι μόνο την ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα. Στα τρία χρόνια που είμαι εδώ, έχω καταλάβει πως η ΑΕΚ δεν είναι μεγάλη ομάδα μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».

-Βλέπουμε πως ο Τζαβέλλας και ο Μάνταλος σε πειράζουν συνέχεια και σε έχουν βάλει στο μάτι, όπως και ο Λιβάι. Πως είναι το κλίμα στην ομάδα;

(Γέλια) «Έχουμε αλλάξει πολλούς παίκτες φέτος. Στη πρώτη μας συνάντηση για τη νέα σεζόν, είπαμε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να λειτουργούμε ως «ομάδα». Αυτό θεωρώ πως είναι και το βασικό χαρακτηριστικό, για να τα πάει μια ομάδα καλά. Ακόμα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πάρει κάποια ομάδα, εάν δεν είναι ενωμένη, δεν θα πετύχει τους στόχους της. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πιο κοντά μεταξύ μας και αυτό θα πρέπει να πετύχουμε».

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X