Η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ελλάδας, η αναλαμπή των «πέτρινων» χρόνων κόντρα στον ΠΑΟΚ (VIDEO)

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ελλάδας, η αναλαμπή των «πέτρινων» χρόνων κόντρα στον ΠΑΟΚ (VIDEO)

Η νίκη με 2-0 επί του ΠΑΟΚ στις 29 Ιουνίου του 1983 ήταν ιστορική για πολλούς λόγους και αποτελεί την πιο μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ σε μια δύσκολη δεκαετία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ένας από τους πιο σημαντικούς τίτλους της ΑΕΚ ήταν αυτός που κατακτήθηκε καταμεσής των λεγόμενων πέτρινων χρόνων της δεκαετίας του ‘80. Ήταν το Κύπελλο του 1983 σε μία σεζόν που ήταν γεμάτη από ζενίθ και ναδίρ για την ομάδα.

Η ΑΕΚ ήταν η μόνη που είχε διεκδικήσει στα σοβαρά τον τίτλο από τον τελικό πρωταθλητή Ολυμπιακό, όμως το παρασκήνιο αλλά και τα εσωτερικά θέματα της ίδιας της ΑΕΚ δεν της επέτρεψαν να κατακτήσει κάτι περισσότερο από το Κύπελλο. Ο μεγαλομέτοχος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος είχε αναθέσει στις αρχές της σεζόν την προεδρία στον εφοπλιστή Μιχάλη Αρκάδη και η ομάδα θα συνέχιζε με προπονητή τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος είχε αναλάβει μεσούσης της περιόδου 1981-82. Όμως κι αυτός αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του ’83 από τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς.

Η ΑΕΚ είχε πολύ καλό υλικό με κορυφαίο αστέρι τον Θωμά Μαύρο, ο οποίος σε εκείνη τη σεζόν είχε πετύχει 20 γκολ στο Πρωτάθλημα και 12 στο Κύπελλο. Ήταν όμως πολύ ευάλωτη αμυντικά και δεν ήταν λίγες οι ήττες που είχε υποστεί με μεγάλα σκορ. Τα πήγε καλά στα ντέρμπι, νικώντας δύο φορές τον Παναθηναϊκό και φέρνοντας δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό, ενώ στο Κύπελλο, αφού απέκλεισε τον Κιλκισιακό και τον Πανσερραϊκό σε μονά ματς και τον Ηρόδοτο στη φάση των 16 (με πέντε γκολ του Μαύρου στο 6-0 της ρεβάνς στο Ηράκλειο) έφτασε στα προημιτελικά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τον οποίον απέκλεισε με δύο νίκες: 2-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 1-0 στο Καραϊσκάκη, με όλα τα γκολ από τον Θωμά).

Αντίπαλος στα ημιτελικά ήταν ο Ηρακλής. Η ΑΕΚ πήγε με πολλές απουσίες στο Καυταντζόγλειο και βρέθηκε να χάνει με 3-0, όμως το γκολ του Μανώλη Κώττη στο τελευταίο λεπτό μετέτρεψε το σκορ σε 3-1 και έδωσε στην ΑΕΚ την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση στον τελικό με το 2-0 επί του Ηρακλή στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας στις 22 Ιουνίου.

Ο τελικός είχε οριστεί να γίνει στο νεόκτιστο τότε Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας που είχε φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 1982 και πολύ λίγους ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι εκείνη τη στιγμή, με κορυφαίο τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε Αμβούργο και Γιουβέντους (1-0) στις 25 Μαΐου 1983. Μετά από πολλές δεκαετίες σχεδόν μόνιμης διεξαγωγής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο τελικός είχε αρχίσει πια να διεξάγεται συχνά στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη αλλά και στο τότε γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια την τριετία 1980-82. Από το 1983 θα μεταφερόταν στο μεγαλοπρεπές ΟΑΚΑ.

Ο Μαύρος έδωσε το σύνθημα στο 27’

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να κερδίσει μπροστά σε 80.000 φιλάθλους και εκατομμύρια τηλεθεατές τον πρώτο της τίτλο μετά το πρωτάθλημα του 1979. Αντίπαλος ήταν ο πολύ καλός ΠΑΟΚ της εποχής που είχε μία πλειάδα ποιοτικών ποδοσφαιριστών, με κορυφαίο τον Γιώργο Κούδα που είχε αναγγείλει ότι αυτός ο αγώνας θα ήταν ο τελευταίος της καριέρας του -κάτι τελικά κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού συνέχισε για μία σεζόν ακόμα.

Ο ΠΑΟΚ που δεν είχε χάσει από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα μετά την ήττα του με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1981, «κατέβασε» οργανωμένα περίπου δέκα χιλιάδες οπαδούς του που συγκρούονταν με τους αντίστοιχους των αθηναϊκών ομάδων σε κάθε γωνιά της Αθήνας και έκαναν τα πάντα γης μαδιάμ, με αποκορύφωμα τα επεισόδια στα… χωράφια που υπήρχαν τότε πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου. Στην αλητεία των ασπρόμαυρων ορδών που κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν, η ΑΕΚ απάντησε με ένα μια λαοθάλασσα που υπολογίζεται άγγιξε τον αριθμό των εξήντα χιλιάδων οπαδών.

Ο Θωμάς Μαύρος δεν θα μπορούσε να μη βάλει τη σφραγίδα του σε εκείνη τη βραδιά. Στο 27’, μετά από μπαλιά του Ντίνου Μπαλή και κεφαλιά πάσα του Μανώλη Κώττη, άνοιξε το σκορ με πλασέ. Ο ΠΑΟΚ πίεσε για να ιαοφαρίσει και δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά η ΑΕΚ κατάφερε να διατηρήσει την εστία της ανέπαφη. Ο τερματοφύλακας Χρήστος Αρβανίτης έκανε μεγάλη εμφάνιση, αλλά ο ΠΑΟΚ έμενε στο παιχνίδι μέχρι το 80’. Τότε ήταν που ο Βαγγέλης Βλάχος έκανε μια ατομική προσπάθεια, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και με υποδειγματικό τρόπο έκανε το 2-0.

Η ΑΕΚ ήταν Κυπελλούχος! Στο ΟΑΚΑ στήθηκε ένα τρελό πανηγύρι που μεταφέρθηκε σε όλη την Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης πέρασε από τα αποδυτήρια της ΑΕΚ για να πει στον Θωμά Μαύρο «είσαι ο μεγαλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής». Λίγες μέρες νωρίτερα, το νέο διοικητικό δίδυμο που αποτελούσαν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Ρουσσάκης και Τέρης Παναγίδης, είχε κάνει πράξη τη δέσμευσή τους για ανανέωση του συμβολαίου του 29χρονου Μαύρου με το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών για πέντε χρόνια ακόμα! Για να καταλάβετε, αντιστοιχούν σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ σήμερα…

Δυστυχώς, πέρασαν χρόνια να για να έρθει ο επόμενος τίτλος που ήταν το ιστορικό Πρωτάθλημα του 1989. Ως εκ τούτου, το Κύπελλο του ’83 πέρασε στην ιστορία ως η πιο μεγάλη στιγμή για μια ολόκληρη δεκαετία. Ειδικά οι μικροί Ενωσίτες εκείνης της εποχής που πέρασαν μια ολόκληρη εφηβεία με πίκρες, το ξέρουν αυτό πολύ καλά…

H σύνθεση της ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης) Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς) Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X