Ο κόμβος της Ευρώπης για την ΑΕΚ και τα ερωτήματα για το αύριο

Ο κόμβος της Ευρώπης για την ΑΕΚ και τα ερωτήματα για το αύριο
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου στέκεται στη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής και περιμένει με ενδιαφέρον τις αποφάσεις για το αύριο της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξημερώνει μέρα αγώνα και ελάχιστοι δείχνουν να ασχολούνται πραγματικά με αυτό. Λογικό ως ένα σημείο. Για την ΑΕΚ, τόσο ιστορικά, όσο και με βάση τις προσδοκίες που γεννήθηκαν φέτος, είναι ελάχιστος στόχος να παίζεις με τον Αρη για τη διατήρηση της 3ης θέσης. Βέβαια, δεν φταίει κανείς περισσότερο από την ίδια την ΑΕΚ. Διότι, μπορεί να υπήρξαν και εξωγενείς παρεμβάσεις, αλλά η μεγαλύτερη ζημιά έγινε εκ των έσω.

Αποτελεί πραγματικότητα, πως η πληροφόρηση που έχω αναφορικά με τις επαφές της ΑΕΚ με προπονητές για την επόμενη σεζόν, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό πως ουδείς θέτει στις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας την ευρωπαϊκή έξοδο. Το μείζον γι’ αυτούς είναι να πειστούν να έρθουν στην Ελλάδα. Να πειστούν και να πείσουν, πως μπορούν να βγάλουν την ΑΕΚ από το…γύψο που βρίσκεται επί τετραετία. Και έπειτα, να δουν τον πρωταθλητισμό και την Ευρώπη.

Το όνειρο της Ευρώπης

Για την ΑΕΚ πάντως, η Ευρώπη είναι κομβική. Και όταν ακούω σαχλαμαρίτσες και υποτιμητικά σχόλια περί Ιντερτότο και άλλων φαιδρών, πραγματικά τρελαίνομαι. Διάβαζα ένα εξαιρετικό θέμα για τη νεοσύστατη διοργάνωση στο sportday.gr, που μοιάζει «κομμένη και ραμμένη» για όλες τις ομάδες που θέλουν να έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Η Μπόντο Γκλιμτ που έριξε στο καναβάτσο τη Ρόμα του Μουρίνιο, ξεκίνησε από τη 264η θέση στο ranking της UEFA, όταν η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν όντας 85η.

Εκανε τις υπερβάσεις της, απέκλεισε ομάδες όπως η Αλκμααρ και η Σέλτικ, μπορεί να ονειρεύεται. Οπως βέβαια το πράττει και ο ΠΑΟΚ, που ζει πρωτόγνωρες ευρωπαϊκές δόξες και έχει βρει αποκούμπι για τα άλλα θέματα του. Παράλληλα, αμφότερες έφτιαξαν και το ταμείο τους, καθώς ήδη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ, μόνο από τις προκρίσεις, χωρίς να περιλαμβάνω δηλαδή τα έσοδα από νίκες και ισοπαλίες, αλλά και τα έμμεσα έσοδα (εισιτήρια, χορηγούς κτλ).

Ο προπονητικός πήχης

Αρα, ασχέτως τι θα συμβεί και τι προσδοκίες θα έχει ο προπονητής, για την ΑΕΚ είναι άκρως σημαντικό, θα έλεγα ζωτικό, να βγει στην Ευρώπη. Για να έχει οικονομική ισορροπία και περισσότερα χρήματα να διαθέσει για την επόμενη σεζόν και την ομάδα που θα δημιουργήσει, να ανακτήσει το πρεστίζ και τη δυναμική της, να μπορεί να έχει ακόμα έναν τρόπο για να προσελκύσει ποδοσφαιριστές με μεγάλη κλάση και παραστάσεις.

Οσον αφορά το θέμα της επιλογής, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις, συμμερίζομαι την αγωνία, αλλά περιμένω να δω τι θα προκύψει. Ουσιαστικά, σε αυτήν τη φάση έχουμε την ανάδειξη δύο σημαντικών ονομάτων που προσέγγισε η ΑΕΚ, του Σάντος και του Γκαρσία. Δείγμα που σε οδηγεί στο συμπέρασμα, πως η ΑΕΚ θέτει ψηλά τον πήχη και αναζητά κάποιον προπονητή που θα μπορέσει να καλύψει πολλές από τις παθογένειες του οργανισμού.

Τα στελέχη της ΑΕΚ

Βρισκόμαστε σε μια φάση, που η ατμόσφαιρα στην ΑΕΚ άγεται και φέρεται μέσα από το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Υπήρχε ενθουσιασμός μετά την εμφάνιση στη Λεωφόρο και την απόκτηση του Κριχόβιακ, πλερέζες μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, χαμόγελα μετά τον Ολυμπιακό. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Μελισσανίδης εμπιστεύεται τα στελέχη που απαρτίζουν το στελεχιακό δυναμικό του ποδοσφαιρικού τμήματος και δεν είναι τυχαίο, πως τους είχε εξαιρέσει κατά την ομιλία του προς τους παίκτες στο ξεκίνημα του χρόνου.

Ο καθένας μας έχει σχηματίσει άποψη για τα έργα και τις ημέρες των Παπαδημητρίου, Κονέ και όποιου άλλου μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινότητα της ομάδας. Ωστόσο, είναι αυτοί που έχουν λάβει το χρίσμα για να συνεχίσουν και να δώσουν διαπιστευτήρια και στη δημιουργία της νέας ομάδας, οπότε θα κριθούν συνολικά και γι’ αυτό. Ο Μελισσανίδης έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική, θα φανεί στην πράξη εάν θα δικαιωθεί για τις επιλογές του.

Οσα μπορούν να αλλάξουν

Είναι φανερό, αν και δεν συμφωνώ σε απόλυτο βαθμό, πως την ΑΕΚ κυριαρχεί η πεποίθηση πως μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν σημαντικά προς το καλύτερο, εάν υπάρξει επιτυχία στην επιλογή του προπονητή και παράλληλα βγουν κάποιες από τις αγωνιστικές επιλογές. Μπορεί… Για ποδόσφαιρο μιλάμε, όχι για πυρηνική φυσική. Διατηρώ ενδοιασμούς, αλλά δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε πράγματα που δεν αλλάζουν, αλλά σε όσα πραγματικά μπορούν να διαμορφωθούν και να βελτιώσουν την εικόνα της ομάδας.

Η ΑΕΚ πρέπει να βρει λύσεις για να μπορέσει να σταθεί. Κόντρα στον Αρη, εκτιμώ πως δεν θα παίξει με όλα τα επιθετικά της «όπλα», δηλαδή Αμραμπατ, Λιβάι, Τσούμπερ και Αραούχο. Το έκανε την Κυριακή και πήρε την ισοπαλία, αλλά δεν είναι πανάκεια. Με τους τρεις είχε έρθει η βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό, χωρίς τους τρεις οι δύο ισοπαλίες με ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια (και η ήττα βέβαια στα πλέι οφ) και Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X