Τρία τα απαιτούμενα. Δύο νίκες, βελτίωση και ενίσχυση

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την ΑΕΚ και όλα όσα πρέπει να αλλάξει για να γίνει καλύτερη...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ πέρασε από τα Γιάννινα και πλέον η Πέμπτη είναι η μέρα της ΑΕΚ, η οποία δοκιμάζεται στη Νίκαια κόντρα σε μία ομάδα που κέρδισε Άρη και Πάοκ και τα περισσότερα παιχνίδια της κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Η διαφορά από την κορυφή είναι πλέον 11 βαθμοί για αυτό και η ανάγκη για την κατάκτηση των τριών βαθμών είναι υπεραπαραίτητη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπούμε σε άλλες συζητήσεις που μόνο κακό θα κάνουν.

Βασικά η ΑΕΚ χρειάζεται να κλείσει με νίκες το 2022 τόσο κόντρα στον Ιωνικό, όσο και κόντρα στον ΟΦΗ την ερχόμενη Δευτέρα και να παρουσιαστεί πανέτοιμη για την 1η Γενάρη. Διότι είναι ξεκάθαρο πως και βελτίωση χρειάζεται και ενίσχυση. Ο Αργύρης Γιαννίκης θα πρέπει να βελτιώσει αρκετούς τομείς μέσα από τη δουλειά του και η διοίκηση οφείλει να φέρει (τουλάχιστον ένα χαφ) για να μπορέσει η ΑΕΚ να γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική. Αν μάλιστα βρει τρόπο να ξεφορτωθεί παίκτες που δεδομένα δε φαίνεται να υπολογίζονται, παίκτες όπως οι: Μπακάκης, Νταντσένκο, Ινσούα και Τάνκοβιτς, τότε αν βρει κάτι εξαιρετικό για την εποχή, ας κάνει επιπλέον κινήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στη μετά Μιλόγεβιτς εποχή και συγκεκριμένα από τη μέρα που στον πάγκο του Δικεφάλου κάθισε ο Αργύρης Γιαννίκης, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν δείξει βελτιωμένοι σε πολλά επίπεδα, ωστόσο αν θέλουν να παραμείνουν σε υψηλή τροχιά και να καταφέρουν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω, θα πρέπει να βελτιωθούν σε πολλούς τομείς.

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας Wyscout θα προσπαθήσω να αναδείξω κάποιες κατηγορίες όπου η ΑΕΚ υστερεί σημαντικά όχι μόνο του Ολυμπιακού που είναι στην κορυφή, αλλά και άλλων αντιπάλων της και θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά προσεχώς, είτε μέσω της δουλειάς του προπονητή της, είτε μέσω της μεταγραφικής ενίσχυσης με προσθήκες ποιότητας και παικτών που θα κάνουν τη διαφορά.

Καλύτερη επίθεση χωρίς να σκοράρει από μακριά και με στατικές φάσεις

Μέχρι να ξεκινήσει η αγωνιστική που διανύουμε η ΑΕΚ είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας έχοντας σημειώσει 25 τέρματα, αλλά ο περιβόητος συντελεστής xgoals είναι χαμηλός. Συγκεκριμένα οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 18,5, έναντι 21,5 του Ολυμπιακού, 21,3 του ΠΑΟΚ, 19,9 του Παναθηναϊκού και 19,6 του Βόλου. Μάλιστα είναι η μοναδική από τις ομάδες του Big… 4 που έχει αρνητικό συντελεστή σε σχέση με τα xgoals των αντιπάλων της.

Ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα των «κιτρινόμαυρων» είναι ότι δεν σκοράρουν από μακρινή απόσταση. Είναι ενδεικτικό πως μόλις 3 από τα 25 γκολ έχουν σημειωθεί με σουτ εκτός περιοχής (ποσοστό μόλις 12%), την ώρα που ο Ολυμπιακός που έχει πετύχει ένα γκολ λιγότερο έχει σκοράρει 4 φορές από μακρινή απόσταση (ποσοστό 17%). Επίσης η ΑΕΚ έχει σημειώσει μόλις 6 γκολ από στατικές φάσεις (ποσοστό 24%) την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύονται καλύτερα φάουλ και κόρνερ και έχουν πετύχει 10 τέρματα (ποσοστό 42%).

Επιτρέπει να της κάνουν σουτ και πληγώνεται στο τελευταίο τέταρτο

Ένα ακόμα μειονέκτημα της ΑΕΚ είναι ότι επιτρέπει στους αντιπάλους της να σουτάρουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στη σχετική βαθμολογία με τα σουτ εναντίον η ΑΕΚ είναι μόλις στην 7η θέση. Ο Ολυμπιακός επιτρέπει να του σουτάρουν μόλις 6,97 φορές σε κάθε ματς, ο Αστέρας Τρίπολης 7,4, ο Άρης 7,5, ο Παναθηναϊκός 8,54, ο ΠΑΟΚ 9,12, ο ΠΑΣ Γιάννινα 10,77 και η ΑΕΚ 11,02! Αυτό συμβαίνει διότι η ΑΕΚ δεν παίζει επιθετική άμυνα, επιτρέπει στον αντίπαλο να πλησιάζει στην περιοχή της και δεν έχει τόσο πολύ όσο οι αντίπαλοί της τη μπάλα στα πόδια της.

Από τα 14 γκολ που έχει παθητικό ο Δικέφαλος τα εννιά τα έχει δεχθεί στο β’ ημίχρονο των αγώνων του. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως από αυτά τα εννιά τα πέντε, δηλαδή περισσότερα από τα μισά τα έχει δεχθεί στο διάστημα 76′-90’+. Αυτό δείχνει είτε έλλειψη καθαρού μυαλού στο τέλος των αναμετρήσεων, είτε κούραση.

Δεν κρατάει και δεν παίζει με τη μπάλα και το χρόνο

Ο τρόπος που αποφασίζει να παίξει μία ομάδα είναι απόφαση του προπονητή και των στοιχείων – χαρακτηριστικών που έχουν οι παίκτες του. Πολλές φορές έχουμε δει ομάδες να δίνουν τη μπάλα στον αντίπαλο για να σκοράρουν στην κόντρα.

Η ΑΕΚ είναι στην 6η θέση του πίνακα με την κατοχή 52,3% πίσω από Παναθηναϊκό 58,8%, ΠΑΟΚ 58,7%, Άρη 56,6%, Ολυμπιακός 55,8% και Αστέρα Τρίπολης 55,5%. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως έχει πολύ χαμηλό συντελεστή σε χρόνο κατοχής. Για παράδειγμα έχει κρατήσει τη μπάλα στην κατοχή της για 45+ δευτερόλεπτα μόλις 55 φορές, την ώρα που ο Ολυμπιακός το έχει κάνει 100, ο ΠΑΟΚ 93, ο Αστέρας Τρίπολης 92, ο Παναθηναϊκός 91 και ο Άρης 64…

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως βρίσκεται στην 9η θέση του πίνακα με τις μεταβιβάσεις και το ποσοστό σωστών πασών. Η ΑΕΚ ανά αγώνα κάνει 347,22 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 81% και βρίσκεται πίσω από τους Παναθηναϊκό (458,89 / 87%), ΠΑΟΚ (444,84 / 87%), Άρη (429,69 / 85%), Ολυμπιακό (420,14 / 85%), Αστέρα Τρίπολης (404,96 / 85%), ΟΦΗ 374,22 / 84%), Βόλο (364,74 / 83%) και Ατρόμητο 351,49 / 81%)!

Χάνει τη μπάλα και δεν… κλέβει

Η ΑΕΚ έχει τραγικές επιδόσεις στο να χάνει τη μπάλα! Αυτό της δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα, αναγκάζοντας τους παίκτες της να βρεθούν από θέση επίθεσης σε θέση άμυνας. Όταν μάλιστα το transition δεν είναι καλό, αντιλαμβάνεστε όλοι, ότι οι κίνδυνοι γίνονται πολύ μεγαλύτεροι!

Η ΑΕΚ βρίσκεται είναι στην τρίτη θέση της κατηγορίας «χάνω τη μπάλα». Το έχει πάθει 1.329 φορές στα 13 ματς του πρώτου γύρου. Χειρότερα τα έχουν πάει μόνο ο Ατρόμητος 1.360 και η Λαμία 1.333. Ανά αγώνα η ΑΕΚ χάνει 93,3 φορές τη μπάλα, την ώρα που ο ο Παναθηναϊκός το παθαίνει 84,35 φορές, ο ΠΑΣ Γιάννινα 86,36 φορές, ο ΠΑΟΚ 86,89 και ο Ολυμπιακός 87,68.

Σε ό,τι αφορά στα κλεψίματα δε, η ΑΕΚ είναι στην 11η θέση του σχετικού πίνακα με μόλις 271! Λιγότερα έχουν μόνοι οι ΠΑΟΚ 260, Ατρόμητος 250 και Απόλλων 247. Ο πρώτος Άρης έχει 364, ο δεύτερος ΠΑΣ Γιάννινα 348, ο τρίτος Παναθηναϊκός 335…

ΥΓ: Είναι τραγικό να βλέπεις μία εντελώς νέα προσπάθεια όπως αυτή που γίνεται στην ΑΕΚ Β’ και μετά από μία εκτός έδρας ισοπαλία κόντρα σε μία έστω αδύναμη ομάδα, ο κόσμος να κράζει. Είναι ξεκάθαρο πως δεν τους νοιάζει η διαδικασία, αλλά μόνο η νίκη. Και όλα αυτά με την ΑΕΚ Β’ να είναι δεύτερη πίσω από το Λεβαδειακό και να έχει και ένα ματς λιγότερο. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε την πορεία του Ολυμπιακού Β’ που έχει τέσσερις ισοπαλίες σε εφτά ματς, του ΠΑΟΚ Β’ που έχει τρεις ισοπαλίες και άλλες τόσες ήττες, ή του Παναθηναϊκού με μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Προσπαθήστε να καταλάβετε κάποιοι ποιος ο ρόλος αυτής της ομάδας και σταματήστε το ηλίθιο κράξιμο.

ΥΓ 2: Ο πρόωρος ευρωπαϊκός αποκλεισμός στο μπάσκετ είναι δεδομένα αποτυχία. Αποτυχία που βαραίνει τον Μάκη Αγγελόπουλο, τον Στέφανο Δέδα και τους παίκτες. Όμως αυτή η ομάδα ταλαιπωρείται από πολλά. Και μέσα σε όλα τα άλλα, τα οικονομικά προβλήματα, τους απίστευτους τραυματισμούς και μία τεράστια απώλεια, δεν έχει και τη στήριξη που θα έπρεπε να έχει.

Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τι και πως. Και το πιο σημαντικό, κανένας δεν ζήτησε από τον κόσμο να βάλει λεφτά. Μόνος του παλεύει ο Μάκης. Δε θα προσθέσω λοιπόν ένα ακόμα καρφί στο… φέρετρο. Έχω την υπομονή και πιστεύω ότι ο Αγγελόπουλος θα τη βρει τη λύση. Το έκανε το καλοκαίρι, θα το κάνει ξανά.

ΥΓ 3: Έχει πολύ πλάκα πάντως η φάση στο χάντμπολ με τα ΙΕΚ Ξυνή. Πανηγύρισαν ξανά την ισοπαλία και όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί εις βάρος τους πέναλτι, έφυγαν από το γήπεδο…

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X