Τσούμπερ: Ποδοσφαιρικά ευφυής, μία σπάνια μεταγραφή για την Ελλάδα

Τσούμπερ: Ποδοσφαιρικά ευφυής, μία σπάνια μεταγραφή για την Ελλάδα
Photo Credits: INTIME

Ο Στίβεν Τσούμπερ δεν είναι απλή περίπτωση παίκτη, είναι κάποιος που μπορεί να προσφέρει πολυπλεύρως στο παιχνίδι της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Στίβεν Τσούμπερ που απέκτησε η ΑΕΚ.

Ο Στίβεν Τσούμπερ, ο οποίος σκόραρε κόντρα στην Εθνική με όμορφη ενέργεια και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ελβετίας στο φιλικό, είναι ένα ευφυής ποδοσφαιριστής που -παρότι δεν έχει την ταχύτητα εξτρέμ και τη δημιουργία ενός καθαρού δεκαριού- καταφέρνει να κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο και να έχει μία πολύπλευρή παρουσία.


Μπορεί να πάρει δύσκολους τακτικά ρόλους, να καλύψει τον μπακ της πλευράς του, να δώσει ανασταλτικές βοήθειες στον άξονα, να κρατήσει μπάλα, να πασάρει πολύ, να δημιουργήσει και να σκοράρει.

Η ΑΕΚ γνώρισε ένα σκληρό και αδικαιολόγητο -με βάση το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του αντιπάλου αποκλεισμό- από την Βελέζ Μόσταρ. Η ηχηρή σφαλιάρα που δέχτηκε, μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική. Έγινε κατανοητό πως το ρόστερ χρειάζεται σημαντικές ενέσεις, σε ποιότητα και προσωπικότητα.

Οι προσθήκες των Αμραμπάτ, Τσούμπερ, αλλά και του Ντάρκο Γέφτιτς, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόκειται για επιλογές ικανές να ανεβάσουν σημαντικά την πίστη στα αποδυτήρια και να δώσουν έναν διαφορετικό αέρα στην ΑΕΚ. Οι Αμραμπάτ, Τσούμπερ έχουν παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο. Ο Αμραμπάτ έχει αγωνιστεί σε 89 παιχνίδια στην Primera Division, σε 89 παιχνίδια στην Ολλανδία, σε 72 στην Τουρκία και σε 44 στην Premier League και είναι 64 φορές διεθνείς, με την εθνική ομάδα του Μαρόκου.

Σπάνια μεταγραφή για τα ελληνικά δεδομένα

Έχει κάνει πρωταθλητισμό, έχει δώσει μάχες για τη σωτηρία. Ο Τσούμπερ, με μία σύνθεση στοιχείων που διαθέτει, κέρδισε τον Πέτκοβιτς και του έχει δώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια θέση βασικού στο ποιοτικό ρόστερ της Εθνικής Ελβετίας. Μετράει 40 συμμετοχές με 8 τέρματα και 10 ασιστ.

Προσέξτε, η ΑΕΚ δεν κάνει μία από τις συνηθισμένες μεταγραφές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν αποκτά κάποιον ποδοσφαιριστή που είχε μία καλή σεζόν πριν από κάποια χρόνια και έχει πέσει η καριέρα του. Δεν αποκτά ποδοσφαιριστή που βλέπει το ελληνικό πρωτάθλημα σαν σκαλοπάτι για να φτιάξει νούμερα και να ανεβάσει την αξία του. Δεν φέρνει κάποιον που να προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και να ψάχνει ένα restart.

Η ΑΕΚ απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που η τελευταία του εικόνα ήταν εντυπωσιακή στο πιο υψηλό επίπεδο. Που είδαμε πως η αγωνιστική του κατάσταση δημιουργεί την ασφάλεια πως θα έρθει για να δώσει στοιχεία που λείπουν από την ομάδα.

Στο πρόσφατο Euro τον απολαύσαμε να κάνει την διαφορά στο πιο υψηλό επίπεδο. Έδωσε 4 ασίστ (τρεις στο παιχνίδι, που έδωσε την πρόκριση στα νοκ άουτ με την Τουρκία) και μία συστημένη σέντρα, για το κεφάλι του Σεφέροβιτς, στην απόλυτη έκπληξη της διοργάνωσης.

Συνέπεια και ισορροπία

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Άιντραχτ και την Χόφενχάιμ δεν ήταν βασικός. Πάντοτε όμως κατέγραφε υψηλό νούμερο συμμετοχών, καθώς οι προπονητές του τον υπολόγιζαν σαν μία λύση που θα τους δώσει βοήθεια από τον πάγκο.

Ο Τσούμπερ είναι ένας ποδοσφαιριστής που παίζει με συνέπεια και με ισορροπία σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Προσφέρει ασφάλεια στον προπονητή πως θα κάνει πάντοτε το σωστό. Δεν πρόκειται για κάποιο αεράτο εξτρέμ, που τον βλέπεις να καλπάζει στο γήπεδο, είναι όμως ακριβώς αυτό που χρειάζεται μία ομάδα, που στην απέναντι πλευρά, θα έχει είτε τον Άμραμπατ είτε τον Γκαρσία.

Ταιριάζει η χημεία

Η εικόνα των φιλικών της ΑΕΚ φοβίζει όσο αναφορά την αμυντική της λειτουργία. Είναι ξεκάθαρο πως δεν αρκεί για να την σουλουπώσει ένας ποδοσφαιριστής που έρχεται για αριστερός χαφ.

Συνολικά όμως, τα προσόντα του Τσούμπερ μοιάζει να κουμπώνουν πολύ με τις ανάγκες της ΑΕΚ. Ταιριάζει η χημεία. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους Αμραμπάτ, Γκαρσία, που είναι πιο καθαρά εξτρέμ και παίζουν πολύ με την ταχύτητα τους. Ο Ζούμπερ κάνει καριέρα στα αριστερά με χαρακτηριστικά όμως δυνατού έξυπνου χαφ.

Χωρίς να ασχοληθούμε με την τακτική και τις ανάγκες της κάθε ομάδας στην οποία αγωνίστηκε, στην ερώτηση τι θέση παίζει ο Τσούμπερ η απάντηση είναι “αριστερός μέσος”.

Δεν είναι κλασικό εξτρεμ, δεν είναι καθαρός παίκτης γραμμής, ούτε όμως ένας δημιουργός που μπαίνει με το ανάποδο πόδι. Κάνει όμως λίγο από όλα και δεν υπάρχει κομμάτι του παιχνιδιού, που να μην τον αφορά.

Προστατεύει τον μπακ της πλευράς του

Κάτι που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων και αναμένεται να δώσει μεγάλη βοήθεια στον Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι πως πραγματικά προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τον μπακ της πλευράς του.

Κάτι που η νέα του ομάδα το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, που από την αριστερή πλευράς της άμυνας, δεν νιώθει μεγάλη ασφάλεια. Η παρουσία του Τσούμπερ στο αριστερό άκρο εγγυάται στον Χατζισαφί και σε όποιον άλλον παίξει την θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας πως θα έχει έναν παρτενέρ, που δεν θα τον αφήσει ποτέ εκτεθειμένο.

Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς καλύτερο αριστερό χαφ για να εφαρμόσει ένα 4-4-2 με αμυντικές εντολές στον αριστερό χαφ. Ο Τσούμπερ θα σου καλύψει τον μπακ, θα κρατήσει μπάλες στην επίθεση, θα λειτουργήσει σαν μαξιλάρι για να χτίσει επιθέσεις και τις φορές που θα χρειαστεί να επιτεθείς, θα πάρει την σωστή απόφαση.

Ποδοσφαιρικά ευφυής

Το κύριο χαρακτηριστικό του Τσούμπερ είναι πως δεν θα του πάρεις εύκολα την μπάλα. Χαμηλώνει τον κορμό του, ξέρει να την προστατεύει και να την ελευθερώνει. Πρόκειται για έναν ευφυή, ποιοτικό εργάτη, που χωρίς να εντυπωσιάζει, ξέρει να κάνει τις περισσότερες φορές το σωστό.

Ευφυής ποδοσφαιριστής, που γνωρίζει καλά το άθλημα και πολλές φορές παίζει πάνω από τα φυσικά του προσόντα. Παρότι δεν είναι ιδιαιτέρα τεχνίτης, δεν τρέχει στον χώρο σαν καθαρός εξτρέμ, καταφέρνει όμως και δημιουργεί σαν δεκάρι, σκοράρει σαν εξτρέμ, μαρκάρει σαν μέσος.

Δεν είναι απλό για το ελληνικό πρωτάθλημα να έρχεται στα 30 του χρόνια, ποδοσφαιριστής βασικός στην Εθνική Ελβετίας, που σε 41 συμμετοχές έχει πετύχει 8 γκολ και έχει δώσει 10 τελικές πάσες που έχουν γίνει γκολ.

Οι αντίπαλες ομάδες, βλέποντας το ρόστερ της Ελβετίας, κοίταζαν πώς θα αντιμετωπίσουν τον Σακίρι, τον Σεφέροβιτς, τον Εμπολό. Πολλές φορές όμως, αυτός που κατάφερνε να τους κάνει τελικά την ζημιά ήταν ο Ζούμπερ που δεν σου γεμίζει το μάτι.

Πολύπλευρη παρουσία

Συνολικά τα νούμερα του δείχνουν και την πολύπλευρη παρουσία του, στο παιχνίδι της ομάδας που αγωνίζεται. Μετατρέποντάς τα, σε 90λεπτά, ο Τσούμπερ στο αμυντικό κομμάτι, καταγράφει νούμερα ακραίου μπακ και φυσικά συμμετοχή χαφ.

Δοκιμάζει 2.8 τάκλιν, με 1.9 επιτυχημένα. Μετρά 1.2 κλεψίματα, παραχωρεί 1.1 φάουλ, δέχεται 1.5. Μετρά 39.3 επιτυχημένες πάσες σε κάθε παιχνίδι, πασάρει με 80% ευστοχίας και μετρά 1key passes.

Δοκιμάζει 1.9 σουτ, το 1.1 εκτός περιοχής. Έχει δυνατό δεξί πόδι, όμως σεντράρει και δημιουργεί και με το αριστερό και το στοιχείο αυτό τον κάνει δύσκολα αντιμετωπίσιμο για τον αντίπαλο μπακ, καθώς του δίνει το δικαίωμα, να διαθέτει όλες τις επιλογές.

Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα του Γκαρσία, για να πάρει την μπάλα και να φύγει καλπάζοντας. Δεν έχει ιδιαιτέρα καλή ντρίπλα για εξτρέμ, δοκιμάζει 2.5 φορές το ενενηντάλεπτο να περάσει αντίπαλο, τα καταφέρνει λίγο κάτω από τις μισές, έχε 1.2 επιτυχημένες ντρίπλες.

Όμως έχει την δυνατότητα να κάνει σωστά πολλά πράγματα και την ποδοσφαιρική γνώση, που του επιτρέπει να παίρνει την σωστή επιλογή, σε δύσκολες καταστάσεις. Γεγονός που είδαμε πόσο σημαντικά βοήθησε τους Ελβετούς, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού και περιμένω να βοηθήσει σημαντικά την ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πηγή: Sport24

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X