Όταν έφυγε ο «αίλουρος» Χρήστος Ρίμπας

Στο ποδόσφαιρο, συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους επιθετικούς και τους μέσους. Αυτούς που σκοράρουν, που δημιουργούν, που ενθουσιάζουν το κοινό. Ωστόσο, κάποιοι σπουδαίοι που κάνουν την «βρώμικη» αμυντική δουλειά, μένουν στην ιστορία για τις ικανότητες τους. Όπως συνέβη με τον μεγάλο Χρήστο Ρίμπα. Τον κορυφαίο τερματοφύλακα που είχε προπολεμικά η ΑΕΚ, αλλά και η Εθνική ομάδα

Στο ποδόσφαιρο, συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους επιθετικούς και τους μέσους. Αυτούς που σκοράρουν, που δημιουργούν, που ενθουσιάζουν το κοινό. Ωστόσο, κάποιοι σπουδαίοι που κάνουν την «βρώμικη» αμυντική δουλειά, μένουν στην ιστορία για τις ικανότητες τους. Όπως συνέβη με τον μεγάλο Χρήστο Ρίμπα. Τον κορυφαίο τερματοφύλακα που είχε προπολεμικά η ΑΕΚ, αλλά και η Εθνική ομάδα με την οποία αγωνίστηκε εννιά φορές, έχοντας κάνει ντεμπούτο στις 3 Ιουνίου του 1933.

Ο Ρίμπας έφυγε μια μέρα σαν σήμερα του 1981, σε ηλικία 67 ετών. Είχε γεννηθεί στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έπαιξε μπάλα στον Ατρόμητο Νέας Ιωνίας, αλλά με τον ερχομό στην Ελλάδα, εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ. Με τη φανέλα της Ενωσης κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1939 και 1940), αλλά και δύο κύπελλα (1932 και 1939). Το ταλέντο του ήταν τόσο σπουδαίο, που το 1933 είχε κληθεί στη μικτή ομάδα των βαλκανικών χωρών, που θα αντιμετώπιζε την μικτή κόσμου, αλλά το παιχνίδι τελικά ματαιώθηκε.

Στην ΑΕΚ έκανε τεράστιο όνομα, μαζί με τους Γιάμαλη και Δελαβίνια και ήταν οι αδιαμφισβήτητα καλύτεροι τερματοφύλακες της χώρας. Ο Ρίμπας φόρεσε πρώτη φορά τη φανέλα της Ενωσης το 1929 σε ηλικία 15 ετών, αντικαθιστώντας τον Γιάμαλη σε διεθνές φιλικό με την ουγγρική Φερεντσβάρος. Ο πόλεμος ανέκοψε την πορεία του, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Αγωνίστηκε λίγο μετά τον β’ παγκόσμιο και το τελευταίο παιχνίδι του ήταν στις 26 Δεκεμβρίου του 1947 απέναντι στον ΟΣΦΠ για το κύπελλο Χριστουγέννων.

Συνολικά, είχε 59 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε και ως προπονητής. Λέγεται μάλιστα, πως ήταν τόσο δεμένος μαζί της, που δεν δέχτηκε πρόταση να αγωνιστεί επαγγελματικά στην Ρουμανία, για να μείνει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ενωσης.

 ribas

Δείτε επίσης

Η Πόλις εάλω: Η άλωση της Πόλης

Άγνωστες λεπτομέρειες από την ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών της Βασιλεύουσας – Η άλωση της Πόλης