Τελευταία Νέα

Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ

Ηταν απλά θέμα χρόνου. Από την ώρα που η ΑΕΚ άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης και μπήκε στα μεγάλα σαλόνια, φαινόταν πως ήταν νομοτελειακό να έρθουν και οι πρώτες επιτυχίες

Ηταν απλά θέμα χρόνου. Από την ώρα που η ΑΕΚ άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης και μπήκε στα μεγάλα σαλόνια, φαινόταν πως ήταν νομοτελειακό να έρθουν και οι πρώτες επιτυχίες. Αυτό που στέρησε η ισοφάριση με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του Τεό της Μονακό το 1963, έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο έπειτα. Μία μέρα σαν σήμερα του 1964, η Ενωση έκανε την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη επικρατώντας με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια της ισχυρής Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ηταν ο πρώτος γύρος του κυπέλλου κυπελλούχων, διοργάνωση στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά η ΑΕΚ. Η αναμέτρηση με τους (ενωμένους τότε) Γιουγκοσλάβους, μόνο εύκολη δεν ήταν. Ωστόσο, η ομάδα που είχε παρατάξει ο Μίρκο Κοκότοβιτς ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και είχε δύο μεγάλα αστέρια που φρόντισαν για να το πάρει: Μίμης Παπαϊωάννου και Κώστας Νεστορίδης χτύπησαν δύο φορές στο φινάλε και χάρισαν τη νίκη στην ΑΕΚ.

Στην ιστορική αυτή επιτυχία της ΑΕΚ, την πρώτη από τις πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές που ακολούθησαν, ο Κοκότοβιτς είχε επιλέξει να αγωνιστεί με τους: Σεραφείδη, Κεφαλίδη, Ιορδάνου, Σοφιανίδη, Μπαλόπουλο, Σκευοφύλαξ, Σταματιάδη, Νεστορίδη, Πετρίδη, Παπαϊωάννου, Πομώνη στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

Δείτε επίσης

Η μαγκιά και η καθαρότητα της ΑΕΚ αναδείχθηκε σε όλο το μεγαλείο της (VIDEO)

Πριν από λίγες ημέρες, αναφερθήκαμε στη μαύρη μέρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Τη βραδιά που η «κόκκινη χούντα» μπήκε με όπλα και…τανκς στην έδρα της ΑΕΚ για να γκρεμίσει τα πάντα. Ωστόσο, ακόμα και από τη μεγαλύτερη καταστροφή, προκύπτουν θετικά. Οσα συνέβησαν μια μέρα σαν σήμερα του 1999, αποτελούν τρανή απόδειξη της μαγκιάς και της καθαρότητας που συνοδεύουν την Ενωση ιστορικά