37 χρόνια από όταν έφυγε ο «παππούς» (VIDEO)

Η σημερινή μέρα, είναι μνήμης και σεβασμού για την οικογένεια της ΑΕΚ. Μία μέρα σαν σήμερα του 1981, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Φράντισεκ Φάντροκ. Μια τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που ήρθε και άλλαξε τη μοίρα της Ενωσης στα μέσα της δεκαετίας του ΄70

Η σημερινή μέρα, είναι μνήμης και σεβασμού για την οικογένεια της ΑΕΚ. Μία μέρα σαν σήμερα του 1981, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Φράντισεκ Φάντροκ. Μια τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που ήρθε και άλλαξε τη μοίρα της Ενωσης στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, αφήνοντας έντονα τυπωμένη τη σφραγίδα του για πολλά χρόνια. Και δεν είναι τυχαίο, πως πολλά απ’ όσα ορίζουν σήμερα το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα εισήγαγε ο Φάντροκ από τότε.

Ο γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία, αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός, Φάντροκ, έκανε τεράστιο όνομα με τη μεγάλη Ολλανδία των αρχών της δεκαετίας του ’70. Η υπερομάδα των Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρεπ, που καθιέρωσε τον όρο τόταλ φούτμπολ, είχε ως δημιουργό τον Φάντροκ, αν και στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1974, συμμετείχε ως άμεσος συνεργάτης του Ρίνους Μίχελς.

Το καλοκαίρι του ΄74, ο Λουκάς Μπάρλος έκανε τη μεγάλη κίνηση και τον έφερε στην ΑΕΚ. Ηταν ο πρώτος προπονητής που καθιέρωσε στην Ελλάδα το τεχνητό οφσάιντ, που «ανέβασε» ψηλά τα πλάγια μπακ, ο άνθρωπος που δίδαξε το πάσινγκ γκέιμ. Σμίλεψε μεγάλους ποδοσφαιριστές και οδήγησε την ΑΕΚ στην τεράστια πορεία του 1977, μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο Φάντροκ δεν ευτύχησε να κατακτήσει πρωτάθλημα, καθώς αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 1977-78 από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Παρέμεινε στην ΑΕΚ, δούλεψε στα τμήματα υποδομής και ανέδειξε τη σπουδαία φουρνιά παικτών όπως οι Μανωλάς, Βλάχος, Γεωργαμλής, Στυλιανόπουλος και άλλοι που έκαναν για χρόνια καριέρα στην Ενωση και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

 

Δείτε επίσης

Οκτώ και λίγα ήταν για τον…αρσενικό Γούναρη (VIDEO)

Σκεφτείτε λίγο το σκηνικό. Λίγους μήνες πριν από την 10η Δεκεμβρίου του 1989 και την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ξάνθη που σας παρουσιάζουμε, η Ενωση στεφόταν πρωταθλήτρια