Κουκουλάκης: "Δεν θα λύσει τα πάντα το VAR"

Κουκουλάκης: "Δεν θα λύσει τα πάντα το VAR"
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης ως project manager του VAR έκανε επίσης γνωστό πως ο μοναδικός πιστοποιημένος ρέφερι είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Επίσης,  ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες για το VAR και την απαραίτητη εκπαίδευση των διαιτητών που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.

Δείτε τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ:

Για τη χρησιμότητα του VAR: «Το VAR είναι χρήσιμο σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα διότι λάθη συμβαίνουν σε όλους τους αγώνες και η συμβολή του είναι σημαντική. Ο ρόλος του VAR είναι να διορθώνει λάθη. Να διορθώνει τα απολύτως ξεκάθαρα λάθη, όχι όλα τα λάθη και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος για να θέσει σωστά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα λύσει τα πάντα το VAR. Ήρθε όπως είπε και ο πρόεδρος της FIFA όχι για να εκμηδενίσει τα λάθη, αλλά για να καθαρίσει το παιχνίδι από τα μεγάλα λάθη που μπορεί να κάνει ένας διαιτητής»

Για το πού επεμβαίνει το VAR: «Οι περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες και αυστηρά καθορισμένες από ένα διεθνές πρωτόκολλο που ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου που εφαρμόζουν το VAR. Δεν επιτρέπεται παρέκκλιση, πρέπει να εφαρμόζεται πιστά, αλλιώς θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα μα και μπορεί να προκύψουν σοβαρές συνέπειες από τη FIFA και το IFAB, οι οποίοι ελέγχουν αυστηρότατα τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Οι περιπτώσεις είναι τέσσερις και αφορούν την επίτευξη ή μη ενός γκολ, τον καταλογισμό ή όχι πέναλτι, την απευθείας κόκκινη κάρτα και με τη λανθασμένη ταυτοποίηση ενός παραβάτη ποδοσφαιριστή. Η τέταρτη περίπτωση είναι όταν ένας ποδοσφαιριστής κάνει μία παράβαση και ο διαιτητής τιμωρήσει λάθος ποδοσφαιριστή. Τότε ο VAR επεμβαίνει και λέει στον διαιτητή με βάση το οπτικό υλικό δεν είναι το Νο 5 αλλά το Νο8».

Για το πόσα άτομα είναι στο δωμάτιο του VAR: «Τρία κατά κανόνα άτομα παρακολουθούν τον αγώνα και οφείλουν να ελέγχουν όλες τις φάσεις. Ο VAR μαζί με τον βοηθό BAR κι ένα τρίτο άτομο, ο replay operator».

Πότε επεμβαίνει το VAR: «Όταν υπάρχει ένα απολύτως ξεκάθαρο λάθος ο VAR οφείλει να ενημερώσει τον διαιτητή. Είναι μέσα στα καθήκοντα του VAR εφόσον οι φάσεις ανήκουν στις τέσσερις κατηγορίες που προαναφέραμε. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν φάσεις θα ελεγχθούν. Όταν ο VAR καταλάβει ότι υπάρχει ξεκάθαρο λάθος, τότε ενημερώνεται ο διαιτητής να ξαναδεί το βίντεο. Ο διαιτητής είτε μπορεί να δει το βίντεο είτε να πει έχω πλήρη εικόνα της φάσης και συνεχίζω τον αγώνα. Όταν πρέπει να ερμηνευτεί μία παράβαση, για παράδειγμα αν το χέρι είναι ακούσιο ή αν αποκόμισε όφελος ο αμυντικός, ο VAR προτείνει και ο διαιτητής αποφασίζει αν θα κάνει χρήση».

Για το αν θα υποκαταστήσει το VAR τον διαιτητή: «Οι ενστάσεις που υπήρξαν εξ αρχής ήταν ότι ο διαιτητής θα χάσει κομμάτι της ικανότητάς του να κρίνει. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί ο διαιτητής εξακολουθεί να είναι ο «απόλυτος άρχοντας». Ο VAR μόνο προτείνει».

Για το αν είναι εύκολη η εξοικείωση με το VAR: «Η πιο χρονοβόρα διαδικασία είναι αυτή της εκπαίδευσης των διαιτητών. Φαίνεται απλό και ότι μπορείς να εξοικειωθείς εύκολα, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Και το μιλάω εκ πείρας πηγαίνοντας σε σεμινάρια και σε χώρες που το χρησιμοποιούν. Όταν έκατσα στον εξομοιωτή ή στη θέση του VAR έχει τόσες οθόνες, πρέπει να παρακολουθείς προσηλωμένα και οφείλεις να είσαι συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια. Πειράματα έδειξαν ότι όταν ο VAR κάθεται στην καρέκλα οι σφίξεις της καρδιάς του είναι περίπου όσο ένας διαιτητής που αγωνίζεται. Επομένως η πίεση και η ευθύνη που έχει είναι μεγάλη. Για τον διαιτητή το κοινό μπορεί να δεχθεί ένα λάθος. Για τον VAR όμως θα πει πώς μπορεί να κάνει λάθος με την εικόνα; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι άνθρωποι βρίσκονται και πίσω από την οθόνη και αυτοί κρίνουν και αυτοί κάνουν λάθος. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη κρίση».

Για το πού βρίσκεται η εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών: «Έχουμε ξεκινήσει την εκπαίδευση. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με το θεωρητικό κομμάτι. Δυστυχώς προς το παρόν μόνο θεωρητικά μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί δεν έχουμε τον εξοπλισμό ακόμη. Δηλαδή με τη μελέτη του πρωτοκόλλου. Έχουμε επιλέξει όλους τους διαιτητές και τους βοηθούς της πρώτης κατηγορίας. Εν συνεχεία θα επιλέξουμε τους καλύτερους, είμαστε ακόμη στη φάση της αξιολόγησης».

Ποια είναι τα στάδια που περνούν οι διαιτητές: «Αυτή την στιγμή περνούν γραπτά τεστ αξιολόγησης και τεστ βίντεο. Επίσης έχουμε εικονικό VAR που είναι συνδεδεμένο με μία πλατφόρμα και οι διαιτητές βλέπουν αγώνες ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου σε ρόλο VAR πρέπει να επεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο. Αξιολογούμε έτσι την αντίδρασή τους και πόσο βαθιά έχουν κατανοήσει το πρωτόκολλο.

Όταν προμηθευτούμε τον τεχνικό εξοπλισμό σε πρώτη φάση θα δουλέψουμε σε εξομοιωτές. Θα έχουμε ένα εικονικό στήσιμο με μία βάση δεδομένων από παιχνίδια ανά τον κόσμο και οι διαιτητές θα εκτελούν χρέη VAR, σε παιχνίδια που έχουν γίνει. Η εταιρία έχει μία βάση δεδομένων με διάφορα παιχνίδια, τα οποία έχουν διάφορα συμβάντα εντός αγωνιστικού χώρου, από πιο απλά μέχρι πιο περίπλοκα για να εκπαιδευτούν οι διαιτητές μέχρι να μπουν σε συνθήκες κανονικού αγώνα.

Κάθε διαιτητής πρέπει να περάσει τέσσερις συνεδρίες με 25 κλικ. Όταν τελειώσει αυτό πρέπει να περάσει ακόμη τρεις συνεδρίες με 25 κλικ με πιο περίπλοκα περιστατικά.

Τότε πάμε σε συνθήκες κανονικού αγώνα, χωρίς όμως επαφή με τον διαιτητή. Ο VAR δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με τον διαιτητή (offline). Πρέπει να γίνουν από δύο παιχνίδια τέτοιου είδους για κάθε διαιτητή.

Τελική εφαρμογή γίνεται με τη live επικοινωνία που ο διαιτητής έχει κανονικά επικοινωνία, όμως τα ματς είναι είτε νέων, είτε κατώτερων κατηγοριών, είτε φιλικά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των παιχνιδιών. Για να πάμε στην πιστοποίηση ότι κάθε διαιτητής μπορεί να συμμετάσχει στο VAR πρέπει να περάσει από αυτά τα τέσσερα στάδια. Αυτή την πιστοποίηση τη δίνει η FIFA και o IFAB, όταν ο κ. Κουκουλάκης έκανε τη διαδικασία για κάθε διαιτητή ξεχωριστά. Ο μόνος που έχει πάρει την πιστοποίηση προς το παρόν είναι ο κ. Σιδηρόπουλος».

Για το πότε θα είναι έτοιμο το VAR: «Αυτό είναι το φλέγον ζήτημα, εργαζόμαστε όλοι πυρετωδώς για να το έχουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Η μίνιμουμ διαδικασία εκπαίδευσης έχει διάρκεια έξι μηνών. Ο κ. Σιδηρόπουλος συμμετείχε μαζί με έναν μικρό αριθμό διαιτητών της UEFA, οι περισσότεροι διεθνείς διαιτητές ήταν ήδη εκπαιδευμένοι στην Ιταλία, στην Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, γιατί στις χώρες τους εφαρμόζεται ήδη, άρα οι διαιτητές ήταν λιγότεροι. Εδώ είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία διότι οι διαιτητές είναι περισσότεροι».

Για την εξέλιξη των διαγωνισμών: «Από τα μηνύματα που λαμβάνω από το υπουργείο και οι τρεις διαγωνισμοί προχωρούν κανονικά. Ο ένας έχει τελειώσει, ο δεύτερος τελειώνει και ο τρίτος είναι επίσης στην τελική φάση, οπότε ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι. Η ανάδοχος εταιρία σημαντικός παράγοντας, επίσης πρέπει να προχωρήσουμε με τη συνδεσιμότητα των γηπέδων διότι αυτό το θέμα αλληλένδετο. Όλα δείχνουν ότι προχωράει και αυτό είναι ευχάριστο».

Για τις μορφές VAR: «Υπάρχουν δύο μορφές το VAR, η μία με ένα κεντρικό κτίριο όπου όλα τα γήπεδα συνδέονται με αυτό και το οπτικό υλικό φτάνει εκεί και η επεξεργασία γίνεται εκεί. Είτε με ένα βαν, είτε με ένα δωμάτιο στο εκάστοτε γήπεδο. Εμείς προσανατολιζόμαστε στο πρώτο. Εφαρμόζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στη Γερμανία, αλλά και στην Ισπανία είναι έτσι. Για λόγους οικονομικούς, ασφάλειας, δικτύου οπτικής ίνας όλα αυτά συνεκτιμώνται και λαμβάνεις την απόφαση. Θα φτάνει η εικόνα στο κτίριο και εκεί θα γίνεται η επεξεργασία του VAR με τον διαιτητή, με βάση ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα συνδέει όλα τα γήπεδα.

Στο δικό μας πρωτάθλημα στις τελευταίες δύο αγωνιστικές παίζονται όλα τα ματς την ίδια την ωραία. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν οι προδιαγραφές για ταυτόχρονη εργασία. Εχει προβλεφθεί να υπάρχουν οχτώ σταθμοί εντός του κτιρίου για να δουλέψουν οχτώ ομάδες VAR. Ταυτόχρονα και ξεχωριστά. Οχτώ διαιτητές θα αγωνίζονται και θα υπάρχουν οχτώ VAR και οχτώ ως ΑVAR (assistant VAR), σύνολο 24. Αν τα ματς δεν είναι ταυτόχρονα ένας διαιτητής που αγωνίστηκε το Σάββατο μπορεί για παράδειγμα να γίνει VAR τη Δευτέρα».

Για το πόσο θα κοστίσει το VAR: «Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε καλύτερα το Υπουργείο που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X