Το φετινό πλάνο της ΑΕΚ και ο Λίνος

Ο Θάνος Τσίμπος μπλογκάρει στο enwsi.gr για τον Λίνο Χρυσικόπουλο, αλλά και για το πλάνο του προπονητικού επιτελείου

Πλησιάζει δεκαπενταύγουστος και ενώ όλοι βρίσκονται ή ετοιμάζονται για διακοπές στην ΑΕΚ δουλεύουν τις τελευταίες κινήσεις τους για να ολοκληρωθεί το ρόστερ της ομάδας. Με το μπέρδεμα που έχει γίνει στην περίπτωση Χρυσικόπουλου άλλαξαν κάποια πράγματα στον σχεδιασμό και η ΑΕΚ καλείται να πάει σε plan b.

Με ή χωρίς Λίνο

Ο βασικός σχεδιασμός της ΑΕΚ μετά την αποχώρηση του Σάκοτα, ήταν να πάρει τον Λίνο στην θέση του και έναν ξένο forward που να έχει καλό σουτ και μέγεθος ώστε να μπορεί να παίξει και στη θέση του σέντερ για κάποια λεπτά. Στην περίπτωση του Χρυσικόπουλου η ΑΕΚ εμπιστεύτηκε την πλευρά του παίκτη που έλεγε ότι θα πάρει την ελευθέρας του και μετά θα επισημοποιούσε την συμφωνία που έκανε με την ΑΕΚ.

Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ ενώ προσφέρθηκε να τους χαρίσει και ένα μεγάλο μέρος από το 95% των οφειλόμενων που είχε από την περσινή χρονιά. Μέχρι και η ΑΕΚ πρότεινε να πληρώσει κάποια λεφτά εν είδει buy out για τα χρωστούμενα για να μην καθυστερήσει πολύ η υπόθεση αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ δεν υπάρχει κανένας να υπογράψει το οτιδήποτε. Έτσι αφού δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση, ο παίκτης προτίθεται να κάνει προσφυγή και να μείνει ελεύθερος, πράγμα που όμως θα καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις.

Φυσικά η ΑΕΚ δεν μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο, οπότε θα προχωρήσει διαφορετικά τον σχεδιασμό της και αν στην πορεία υπάρξουν εξελίξεις με τον Λίνο θα τον αποκτήσει. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η ΑΕΚ ψάχνει για ένα καθαρό 4ρι με σουτ που μαζί με τον Ματσιούλις και τον Τσαλμπούρη θα ολοκληρώσουν τις κινήσεις στη θέση του power forward. Ακριβώς όμως επειδή αυτός ο ξένος παίκτης δεν θα είναι ενδιάμεσος στο 4-5, πρόκειται να αποκτηθεί και κάποιος άλλος Έλληνας ως τρίτη λύση στο 5 με μεγάλο φαβορί έναν παλιό γνώριμο στην ομάδα, τον Δημήτρη Μαυροειδή.

Προσωπικά μιλώντας, δεν θα ήμουν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης κυρίως γιατί το μπάσκετ πλέον έχει εξελιχτεί και η αθλητικότητα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, κάτι που είναι το κυριότερο ελάττωμα του Μαυροειδή. Από την άλλη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή την στιγμή η αγορά και με το μπέρδεμα στην υπόθεση Χρυσικόπουλου, ο πρώην σέντερ της ΑΕΚ είναι ουσιαστικά μονόδρομος για να προσφέρει κάποια λίγα ποιοτικά λεπτά και να αντιμετωπίζει τους ψηλούς και ογκώδεις σέντερ των άλλων ομάδων.

Το πλάνο του προπονητικού επιτελείου

Επειδή η μεταγραφική στόχευση της ΑΕΚ έχει αλλάξει αρκετές φορές σε αυτή την offseason και μπορεί κάποιοι να έχουν μπερδευτεί, πάμε λίγο να εξηγήσουμε πώς βλέπει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι άνθρωποι του, την διαμόρφωση του ρόστερ και σε ποιους παίκτες υπολογίζει σε κάθε θέση.

Στον άσσο υπολογίζεται σαν βασικός ο Ρέι που θα δημιουργήσει δίδυμο στην περιφέρεια μαζί με τον Λάνγκφορντ, στο 3 ο Σάντ-Ρος, στο 4 θα είναι είτε ο Ματσιούλις είτε ο ξένος που θα αποκτηθεί, ανάλογα με τον αντίπαλο και βέβαια στο 5 ο Σλότερ. Επειδή υπάρχει προβληματισμός για την αμυντική συμπεριφορά των γκαρντ, η σκέψη είναι, ο Ρέι που είναι εξαιρετικός στην πίεση στην μπάλα (μεγάλα άκρα), να μαρκάρει τον αντίπαλο άσσο, ο εξολοθρευτής Κουβανός να παίζει πάνω στον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης περιφέρειας και ο Λάνγκφορντ να επιτηρεί τον πιο αδύναμο. Στο 4 θα υπάρχουν δύο stretch παίκτες (Ματσιούλις, ξένος) που με το σουτ τους θα μεγαλώνουν το spacing στο γήπεδο και στο 5 θα υπάρχει ο Σλότερ που είναι ένας κλασικός above-the-rim παίκτης. Από εκεί και πέρα θα δούμε πολλά σχήματα και με τον Ρέι ή τον ΣαντΡος στο 2, τον Ματσιούλις στο 3, ανάλογα τον αντίπαλο και την τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο προπονητής της ΑΕΚ.

Αυτή την στιγμή το διάγραμμα βάθους της ΑΕΚ (depth chart) είναι το ακόλουθο (σε παρένθεση οι δεύτερες θέσεις που υπολογίζονται οι παίκτες ή παίκτες που θα αποκτηθούν).

1. Ρέι,Γκίκας,Τολιόπουλος
2. Λάνκγφορντ, (Ρέι), (Τολιόπουλος), (ΣαντΡος)
3. ΣαντΡος, (Ματσιούλις), Ρογκαβόπουλος
4. Ματσιούλις, ξένος, Τσαλμπούρης,
5. Σλότερ, Κακλαμανάκης (*Έλληνας σέντερ)

Είναι βέβαιο ότι αν η ΑΕΚ αποκτήσει και τον Λίνο στην πορεία, θα λυθούν αρκετά θέματα στην στελέχωση. Μόλις ολοκληρωθεί το ρόστερ θα κάνουμε μια ανάλυση της ομάδας και θα εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας αλλά και θα τονίσουμε τα δυνατά σημεία της.

Δείτε επίσης

«ΠΑΟΧ γερά, εμείς θα σε κρατήσουμε και φέτος στα… χαρτιά!»

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο