Τελευταία Νέα

Τελικά έφταιγαν οι τσοπάνηδες, όχι η στάνη…

Ο Τάσος Τσατάλης με αφορμή -και- το ματς με τον ΟΦΗ, για την άλλη ΑΕΚ, με κανονικό προπονητή

Τι έγινε παιδιά; Πάλι ήταν κυνική η ΑΕΚ απόψε; Πάλι ήταν …συντηρητική; Πάλι έπαιξε «κατενάτσιο»; Γιατί εγώ βλέπω πως Τετάρτη Κυριακή, πήρε την πρόκριση στο κύπελλο με 4-0 και τώρα με μια από τις πολύ καλές ομάδες του πρωταθλήματος, σχεδόν πλήρη μάλιστα, έμεινε στο 3-0, αντί για …8-0.

Τελικά αυτό το «ομάδα χαμαιλέοντας», το εννοούσε ο προπονητής της ΑΕΚ. Απόψε με τον ΟΦΗ, δεν είχε τα βασικά εργαλεία που στηρίζει την λειτουργία της αμυντικής του γραμμής. Και τι είδαμε; Να παίρνει το ματς περίπατο με έμφαση στην επίθεση.

Η ΑΕΚ στο 8΄προηγούταν με 2-0 και είχε χάσει και δύο απίστευτες ευκαιρίες. Δυστυχώς έχασε και πολλές ακόμη τέτοιες σε όλη την διάρκεια του ματς. Και λέω δυστυχώς γιατί αυτή η ομάδα έχει ανάγκη ψυχολογική και μεγάλη μάλιστα, τα καλά πράγματα που κάνει πλέον στο γήπεδο να μεταφράζονται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό στα αποτελέσματα. Έχει ανάγκη τις τριάρες, αλλά περισσότερο τις τεσσάρες και τις πεντάρες. Πόσο μάλλον σε ματς που είναι για να βάλει επτά και οκτώ γκολ.

Βεβαίως κανείς δεν ξεχνάει πως το ματς αυτό δεν είχε πίεση ιδιαίτερη. Ο ΟΦΗ ήρθε με μια ελαφριά αίσθηση ασφάλειας από το γεγονός πως ήταν δεδομένο πως θα παίξει την θέση στα play offs στο γήπεδο του με αντίπαλο την αδιάφορη Λαμία. Προσωπικά αυτό θεωρώ πως τον έκανε πιο επικίνδυνο. Γιατί αν για τον ΟΦΗ δεν θα ήταν καμιά καταστροφή μια ήττα από την ΑΕΚ σε αυτό το ματς, για την ΑΕΚ κάθε απώλεια δεν σηκώνεται. Γιατί σπατάλησε όλο το απόθεμα στον πρώτο γύρο.

Λέγαμε τις τελευταίες μέρες και σωστά το λέγαμε, πως έχει φανεί και ειδικά με τον Άρη, ότι η ΑΕΚ χρειάζεται πολλά περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι στον ανοιχτό χώρο. Βελτίωση στις συνεργασίες, στην κίνηση χωρίς την μπάλα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως…

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως απόψε είδαμε όχι βελτίωση, αλλά μια από τις καλύτερες δυνατές εμφανίσεις, σε αυτόν τον τομέα παιχνιδιού. Που στο συγκεκριμένο, ήταν όλα τα λεφτά κιόλας, λόγω του τρόπου παιχνιδιού του αντιπάλου.

Δεν ήταν μόνο θέμα της ταχύτητας και της καλής βραδιάς του Βέρντε. Σε όλες τις φάσεις που βγήκαν, υπήρξε συμμετοχή πολλών διαφορετικών παικτών. Καλά δεν λέω τίποτα για τον Λιβάγια, που ήταν από άλλο πλανήτη. Τον ακολούθησε ο Μάνταλος, που έπαιζε σα να ζούσε καιρό για ένα τέτοιο ματς, με αυτή την μορφή και τον ρυθμό. Αλλά συμμετείχαν και τα άλλα δύο κεντρικά χαφ και φυσικά ο Ολιβέιρα, που έδειξε για μια ακόμη φορά πως είναι ένας σπουδαίος παίκτης ομάδας.

Βλέπουμε πολλές φορές προπονητές …να τα χώνουν στους παίκτες τους. Ακόμη και μετά από νίκες. Όπως ο Καρέρα μετά τον Παναιτωλικό. Το θέμα όμως είναι αυτό να έχει απήχηση. Εκεί είναι η διαφορά, εκεί φαίνεται αν «μιλάει» ο προπονητής στην ψυχή και το μυαλό των παικτών.

Είναι ξεκάθαρο πως οι παίκτες πιστεύουν στον Καρέρα

Ο τρόπος με τον οποίο μπήκε η ΑΕΚ στο ματς και η ένταση που διατήρησε στο μεγαλύτερο μέρος του, δείχνει πως όσα είπε ο Καρέρα, δεν ήταν …να χαμε να λέγαμε και να γράφουμε εμείς. Είχαν λόγο που ειπώθηκαν, είχαν …τρόπο και είχαν αποτέλεσμα. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως οι ποδοσφαιριστές πιστεύουν πως τον συγκεκριμένο προπονητή θα βγουν κερδισμένοι αν τον ακούν.

Δεν θέλω ποτέ να είμαι υπερβολικός. Προφανώς υπάρχουν πολλοί προπονητές καλοί, που θα μπορούσαν σε πρώτη φάση να κάνουν τα βασικά πράγματα που έλειπαν από την διαχείριση της ΑΕΚ. Κι έχουμε ακόμη πολύ ψωμί μπροστά μας για να δούμε πως κολλάει το ΑΕΚ – Καρέρα.

Αλλά με ασφάλεια μπορούμε να πούμε, πως έστω και αργά, έστω κι έχοντας πετάξει πολύ χρόνο χωρίς λόγο κι έχοντας ρισκάρει (σχεδόν το έκανε δηλαδή) να βγάλει ένα ολόκληρο ρόστερ άχρηστο, η ΑΕΚ πέτυχε στην επιλογή για τον πάγκο. Από την άποψη πως τη μέρα που αποφάσιζαν να υπογράψουν με τον Καρέρα, οι άνθρωποι της σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τίποτα καλύτερο, ως τα τέλη του Φλεβάρη.

Αποδείχθηκε πως το πρόβλημα ήταν οι τσοπάνηδες

Ίσως και να ξεπερνά τις καλύτερες προσδοκίες τους. Γιατί ένα βασικό ζήτημα που υπήρξε στην ΑΕΚ κι έπαιξε τον ρόλο του στην λάθος διαχείριση, ήταν πως με την ιδέα πως …αυτή η στάνη αυτό γάλα βγάζει, είχαν μπολιαστεί και αρκετοί εντός της. Έλα όμως που τελικά αποδείχθηκε πως το πρόβλημα ήταν οι τσοπάνηδες …

Είπαμε, έχουμε καιρό ακόμη για συμπεράσματα πιο ξεκάθαρα. Και σίγουρα θα έχουμε και νέα στοιχεία προβληματισμού και στην συνέχεια. Άλλωστε υπάρχουν ζητήματα που μόνο μεταξύ δύο σεζόν λύνονται.

Αλλά ως τώρα αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που λέμε εδώ. Η ΑΕΚ παίρνει …το 110% από αυτά που περίμεναν όταν έστω και καθυστερημένα,  πήραν την απόφαση να έρθει προπονητής στην ομάδα.

Δείτε επίσης

Μια ευκαιρία που δημιούργησε η ίδια, θα βρεθεί στα πόδια της

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει την ευκαιρία της ΑΕΚ