Η τέχνη του να πουλάς

Ο Τάσος Καπετανάκος καταπιάνεται με το κομβικό θέμα των πωλήσεων που πρέπει να μάθει επιτέλους και η ΑΕΚ

Στο ποδόσφαιρο είναι νόμος. Αν έχεις κάτι καλό, αργά ή γρήγορα θα το δώσεις. Το θέμα είναι πως θα το δώσεις.

Ο τρόπος. Στην ανάγκη ή έχοντας το πάνω χέρι στις συζητήσεις. Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε το τι γίνεται στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ θέλει να πουλήσει, έχει ανάγκη να πουλήσει, αλλά δεν πρέπει να το κάνει στην ανάγκη. Γιατί θα τους δώσει για χρήματα που δεν θα είναι αντάξια και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην αντικατάσταση τους, άρα και στην ποιότητα και το επίπεδο της ομάδας.

Πάνε οι εποχές που ένας ποδοσφαιριστής τελείωνε την καριέρα του σε μία ομάδα. Μανωλάς και… τέλος. Οι αγορές έχουν ανοίξει διάπλατα. Το χρήμα ρέει, αλλά όχι για όλους. Και ειδικά για μία ομάδα που κάποτε έχασε Τζιμπούρ και Μανωλά και πήρε… μηδέν. Είναι τρομακτικό να χάνεις βασικούς, παίκτες που τους έχει βοηθήσει και εξελίξει και να μην λαμβάνεις κέρδος. Είσαι για ποδοσφαιρική… φυλακή.

Τι πρέπει να αλλάξει ο Ιβιτς

Η ΑΕΚ με τον Ιλια Ιβιτς επιχειρεί να αλλάξει λογική, πλάνο και νοοτροπία. Το πρώτο βήμα της επιλογής προσώπου είναι σωστό. Πήγε σε safe επιλογή το κλαμπ. Με τον φόβο των οπαδών οι ιδιοκτήτες ποτέ δεν δημιούργησαν ένα πλάνο που θα τους επέτρεπε να αγοράζουν φθηνά και να πουλάνε ακριβά. Η ΑΕΚ για χρόνια το φοβόταν αυτό. Και το πλήρωσε-πληρώνει ακριβά. Τώρα ο Ιβιτς επιχειρεί να το αλλάξει. Αλλά δεν είναι εύκολο.

Πρέπει και η ομάδα να βοηθά. Να εξελίσσει τους παίκτες. Πρέπει και ο προπονητής να δίνει σωστούς ρόλους για να βοηθά τους παίκτες, άρα και το κλαμπ. Η ΑΕΚ πρέπει να γίνει μέλος του παγκόσμιου πάρε-δώσε, ειδάλλως δεν θα έχει τύχη να μεγαλώσει.

Αυτό που πρέπει να κουμαντάρει και να κάνει ο Ιβιτς με τη βοήθεια του Μελισσανίδη, είναι να κάνουν το κλαμπ ακόμη πιο ελκυστικό για παίκτες και μάνατζερ. Από το νέο γήπεδο, την καθημερινότητα στα Σπάτα, το πόσο επαγγελματικό και οργανωμένο είναι το καθημερινό περιβάλλον της ΠΑΕ με τα στελέχη, τα γραφεία και ότι αφορά την εταιρία, μέχρι και τα social media ενός κλαμπ και την εικόνα προς τα έξω που πρέπει να είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα. Ότι δίνεις, στα φέρνει πίσω.

Κακώς το επικοινωνεί

Και πάμε στο τώρα. Η ΑΕΚ δείχνει διάθεση να πουλήσει. Το επικοινωνεί. Άρα δημιουργεί την… ανάγκη της να πουλήσει. Πρώτο βασικό μειονέκτημα στην αγορά για να πάρεις τα χρήματα που θες (μετά την κακή πώληση με λίγα χρήματα του Μπακασέτα και το χαμηλό 3,2 εκατ.ευρώ για τον Βράνιες το 2018). Είναι στο κάδρο ο Μπάρκας, ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Γαλανόπουλος και ο Λιβάγια σε πρώτη φάση. Έχει η ΑΕΚ έτοιμους αντικαταστάτες; Από το υπάρχον ρόστερ της. Με εξαίρεση τον Τσιντώτα για τους υπόλοιπους δεν βλέπω κάτι. Μακάρι να έχει έτοιμο απέξω ο Ιβιτς για αντικατάσταση είτε τώρα, είτε το καλοκαίρι.

Αν πας χωρίς σχέδιο θα πουλήσεις έναν, δύο καλούς ποδοσφαιριστές, αυτό θα στοιχίσει αγωνιστικά στην ομάδα σου και θα κάνεις καιρό να εμφανίσεις ξανά κάτι αξιόλογο. Πρέπει να λειτουργείς αυτόματα, με το τμήμα σκάουτινγκ που δεν μπορεί να περιορίζεται σε 2-3 ανθρώπους. Στα μεγάλα κλαμπ όταν τρέχει η χρονιά, προετοιμάζεται η επόμενη…

Δείτε επίσης

Το πρώτο μεγάλο ζόρι στα πλέι οφ το έχει ο Καρέρα

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει τα δεδομένα για τα πλέι οφ της Super League και την θέση του φορ