Η ΑΕΚ και τα παραμύθια!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου περιμένει τα νέα από την Ευρώπη και…ενθουσιάζεται με τα «νέα» από την Ελλάδα

Να είστε όλοι καλά, υγιείς και δυνατοί. Δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια και οι αναρτήσεις σε γενικό πλαίσιο, αλλά έτσι όπως έχουμε γίνει αυτό πρωτεύει για όλους. Θα το περάσουμε και αυτό και το θέμα είναι άπαντες να βγούμε από τη διαδικασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αλλωστε, για όλους θα υπάρχει δυσκολία στην επόμενη μέρα. Θα τα δούμε αυτά, αλλά το πρώτιστο είναι να είμαστε καλά και να αντέχουμε για να πολεμάμε.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα εκτιμώ πως πήγαμε καλά. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων – το πρόβλημα άλλωστε υπερβαίνει κάθε κομματικό μικροσυμφέρον -, κόντρα στα συνήθη χαρακτηριστικά της φυλής που περιλαμβάνουν ωχαδερφισμό, αδιαφορία για το σύνολο και κουτοπόνηρες πατέντες, αναπτύχθηκαν αντανακλαστικά και το κακό περιορίστηκε. Η Ελλάδα έγινε πρότυπο για την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων που περιλάμβαναν περιοριστικά μέτρα.

Γιατί χτυπούν τον Λυσάνδρου

Το ποδόσφαιρο ήταν μια χαρακτηριστική κατάσταση. Κόντρα στο ρεύμα που δεν έβλεπε το τσουνάμι που ερχόταν, η Λίγκα – ο Λυσάνδρου δηλαδή, καθώς αυτός κινεί τα νήματα – πήρε γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα και έτσι καταφέραμε να ελέγχεται η κατάσταση. Όλα θα ήταν φυσιολογικά και με μέλλον σε συνάρτηση με τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις, εάν δεν έμπαινε στη μέση ο κλασικός σπόρος της καταστροφής.

Τις τελευταίες μέρες, στο ποδόσφαιρο η ατζέντα άλλαξε. Αφού για μέρες ζήσαμε το κίνημα της «παύλας» και των «νομοταγών», τώρα περάσαμε στην επόμενη φάση. Αν και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το χειρότερο, αν και οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν βελτίωση από τα τέλη του μήνα και έπειτα στην καθημερινότητα μας, αν και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει θέσει τους άξονες που επιθυμεί, στην Ελλάδα εμφανίστηκαν οι «νταήδες». Αυτοί που ζητούν εμμονικά, με βάση μόνο τα μικροσυμφέροντα τους, να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Γιατί συμβαίνει αυτό, είναι προφανές. Τους βολεύει η κατάσταση, μπορούν μέσω αυτής να συντηρήσουν το επικοινωνιακό συννεφάκι που ζουν εδώ και χρόνια. Να δώσουν ένα άλλο αφήγημα στο ποίμνιο τους, να βρουν ένα νέο στόρι για το παραμύθι, να φτιάξουν τη δική τους πραγματικότητα. Εκεί είναι αλήθεια, πως δεν έχουν αντίπαλο. Τα μέσα ελέγχονται, άμεσα ή έμμεσα, σε ποσοστό συγκλονιστικό από παράγοντες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και αυτό προσφέρει πολλές εναλλακτικές.

Ενωμένη ΑΕΚ, ισχυρή ΑΕΚ

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ΑΕΚ στα παραμύθια. Ηδη, ο Λυσάνδρου και κατ’ επέκταση η ΑΕΚ, βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο επικριτικών σχολίων που προσπαθούν να τους αποδομήσουν. Για τους γνωρίζοντες τα μυστικά του παρασκηνίου, μόνο τυχαία δεν είναι η ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται σε καθημερινό επίπεδο από διάφορες πλευρές ο Λυσάνδρου. Η ΑΕΚ έχει δυναμώσει, οι κρίσεις είναι πάντα ευκαιρίες για όσους αντέξουν να βγουν δυνατοί και φαίνεται πως αυτό προκαλεί πανικό και φέρνει τις επιθέσεις.

Για την ΑΕΚ τα αναλύσαμε και σε προηγούμενο σχόλιο. Είναι μια εταιρεία που τα δύο τελευταία χρόνια έχει κερδοφόρες χρήσεις. Κατάφερε σε αυτό το διάστημα να περάσει δίχως να κλονιστεί, δύο μεγάλους κραδασμούς. Γιατί μη λησμονείτε, πως πριν φτάσουμε στο σήμερα και στην προσπάθεια της ΑΕΚ να ισορροπήσει σε ένα άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον, υπήρχε και η καλοκαιρινή καταστροφή, με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Και εκεί όμως, η ΑΕΚ είχε δείξει αντανακλαστικά. Εγιναν έτσι τα πράγματα, υπήρξαν οι σωστοί χειρισμοί και η ΑΕΚ κατάφερε να βγάλει το βάρος και να σταθεί ξανά στα πόδια της. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ. Συνολικά, όταν η ΑΕΚ είναι ενωμένη, όταν δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, δεν υπάρχει κανείς πιο δυνατός. Και ας έχει περισσότερα λεφτά και ας έχει περισσότερα μέσα. Στο τέλος, όταν φτάνει η ώρα της απτής και όχι της εικονικής πραγματικότητας, δεν υπάρχει σύγκριση.

Για το θέμα της επανέναρξης ή μη του πρωταθλήματος, οι άξονες για την τελική απόφαση είναι δύο: η κατάσταση στη χώρα και οι κυβερνητικές αποφάσεις, η διάθεση και η σκέψη των ευρωπαϊκών λιγκών. Δείτε πως στη Γερμανία ξεκίνησαν ήδη προπονήσεις και οι 18 ομάδες. Με μεθοδικότητα, με αυστηρό επαγγελματισμό, με πρόγραμμα. Στην Αυστρία όρισαν ήδη ημερομηνίες για σταδιακή απελευθέρωση. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, δεν θα αργήσει και για την Ελλάδα η άρση της καραντίνας.

Μέχρι τότε, μείνετε υγιείς και βάζετε το μυαλό σας να σκεφτεί. Μη δέχεται κανείς αμάσητα όσα του προσφέρουν. Είναι ευκαιρία τώρα που ο καθένας έχει λίγο περισσότερο χρόνο, να αφιερώσει στην οικογένεια του, στους οικείους του, αλλά και στο μυαλό του. Νομίζω, πως μια από τις πληγές των περασμένων ετών, ήταν πως πάψαμε σε σημαντικό βαθμό να σκεφτόμαστε. Οι εποχές άλλαξαν, δυσκόλεψαν, θέλουν απ’ όλους μέγιστη ετοιμότητα.

Δείτε επίσης

Το πιο κρίσιμο καλοκαίρι

Τώρα που η μπάλα μπαίνει πάλι στο χορτάρι, ο Σταύρος Καζαντζόγλου παραθέτει σκέψεις που το καθιστούν κομβικό