Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου ανοίγει την κουβέντα για τα μεταγραφικά της ΑΕΚ, τη στρατηγική, τη φιλοσοφία και τη λογική που πρέπει να υπάρχει

Είναι αναμενόμενο, πως σε κάθε διακοπή λόγω υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, η μεταγραφολογία φουντώνει. Ακόμα και για την ΑΕΚ που πάει τρένο μέχρι τώρα, όντας πρώτη στο πρωτάθλημα, μέσα στο κύπελλο και με φιλέτο την πρόκριση στο Europa League, η κουβέντα για τα μεταγραφικά πάντα ιντριγκάρει. Όχι άδικα, δεδομένου πως επί χρόνια υπήρξε απίστευτη αμφισβήτηση για το υλικό της ΑΕΚ, που συνδυάστηκε με φοβερές συγκρίσεις για τους «απέναντι».

Φανταστείτε πως ακόμα και τώρα, έχοντας πλέον πολύ ξεκάθαρο δείγμα για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε ομάδας, υπάρχουν κάποιοι που ξεγελιόνται από τις αναφορές περί μεγάλων ρόστερ, περί ποιοτικών ομάδων. Ωστόσο, η ομάδα που δείχνει μέσα στο γήπεδο πως έχει πολλές επιλογές, είναι η ΑΕΚ. Η ομάδα που έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες, αλλά ακόμα βγάζει λύσεις, είναι η ΑΕΚ. Κρατήστε το αυτό.

Περιμένω με ενδιαφέρον τις επιλογές για τον Γενάρη. Κυρίως, για να επιβεβαιωθεί η σωστή λογική με την οποία κινείται στις μεταγραφές, ασχέτως εάν αυτές βγαίνουν ή όχι μέσα στο γήπεδο. Δηλαδή, παίκτες εξελίξιμους, με προσωπικό κίνητρο διάκρισης και με δυνατότητα να ανελιχθούν μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας. Μη λησμονείτε, πως στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ, υπήρξαν πολλοί που έπαιξαν πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έκαναν άλματα προόδου.

Η ΑΕΚ οφείλει να συνεχίσει στην ίδια λογική. Να μη μετατραπεί σε σταθμό φορτοεκφόρτωσης ποδοσφαιριστών, που έρχονται για λίγο, κοστολογούνται με απίστευτα ποσά και αποχωρούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι τρόπος που δεν θεωρώ πως προσφέρει πολλά, παρά μόνο εάν συμμετέχεις σε ένα παιχνιδάκι με μάνατζερ, ομάδες, παίκτες. Το νόημα είναι να βρεις παίκτες που θα εξελιχθούν, θα προσφέρουν, θα φέρουν χρήματα και θα φύγουν.

Δείτε την περίπτωση του Γιόχανσον. Η ΑΕΚ πήρε έναν παίκτη που είχε βαλτώσει στη Σουηδία και τον έκανε να παίζει στα ευρωπαϊκά κύπελλα και να γίνει βασικό στέλεχος στην Εθνική της χώρας του. Παράλληλα, πήρε πολλά από την παρουσία του αυτά τα χρόνια, καθώς – μαζί με τον Σιμόες – αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο χαφ την τελευταία διετία. Εκεί που έγινε λάθος, αφορά με τη δυνατότητα να ανανεώσει το συμβόλαιο, ώστε η ΑΕΚ να έχει δυνατότητα μεταπώλησης.

Αυτό πρακτικά αποτελεί και οδηγό της ΑΕΚ για άλλες περιπτώσεις: Ανέστης και Λάζαρος που είναι οι άμεσοι (το καλοκαίρι του ’18), Μάνταλος, Βράνιες και Τσιγκρίνσκι που ακολουθούν. Η ΑΕΚ οφείλει να αξιολογεί, να βρίσκει έγκαιρα τις λύσεις και να παίρνει όσα θέλει από τον κάθε παίκτη. Το ποδόσφαιρο συνολικά έχει αλλάξει, Μανωλάδες που έμεινε 20 χρόνια, δεν υφίστανται πλέον και η ΑΕΚ οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα της.

Αλλωστε, έπειτα από τη φετινή πορεία, είναι σαφές πως υπάρχουν πολλοί παίκτες που γυάλισαν σε ευρωπαϊκά κλαμπ. Δείτε για παράδειγμα τον Σιμόες, που τον κοιτάζουν ολοένα και περισσότερο οι Ισπανοί. Είναι στα 28, έχει δώσει πάρα πολλά στην ΑΕΚ, οι επιλογές είναι δύο: είτε να ανανεώσει πρόωρα και να πάρει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, ανάλογο του ρόλου του, είναι να πωληθεί με ποσό που θα ικανοποιεί την ΑΕΚ. Και αυτό κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Στην ΑΕΚ κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερη. Και θέλει ξεχωριστή προσέγγιση. Για παράδειγμα, τώρα που είναι και στην επικαιρότητα. Πως πρέπει να κινηθεί η ΑΕΚ για τον Βράνιες; Συνολικά, θεωρώ πως πρόκειται για παίκτη χρήσιμο, αλλά και με τεράστιες αδυναμίες που προκύπτουν από τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι σημαντικός σε μια ομάδα, αρκεί να μην κρέμεται από αυτόν. Διότι, μπορεί να την κρεμάσει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Αλλά από την άλλη, προσφέρει δυναμισμό που δεν βρίσκεις εύκολα και παραδοσιακά έλειπε από την ΑΕΚ.

Μπορείς να χαλιναγωγήσεις τον Βράνιες; Δύσκολα. Κυρίως επειδή εάν επιχειρήσεις να τον ευνουχίσεις, τότε είναι πιθανό να χάσεις όλα τα καλά του στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο πως δεν κατάφερε να στεριώσει σε καμία ομάδα. Αρα, αξιολογείς εάν πρέπει να επενδύσεις πάνω του, κοιτάς ποιες άλλες επιλογές έχεις στην αγορά και προχωράς. Και νομίζω, πως μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για την άμυνα.

Είναι και το θέμα του Τσιγκρίνσκι. Επίσης ιδιαίτερη περίπτωση. Παίκτης με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, αλλά και φοβερή γκαντεμιά με τραυματισμούς. Από την άλλη, δεν μπορείς να βασίζεσαι για μακρά διάρκεια όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, αλλά είναι μια ηγετική προσωπικότητα που όμοιες δεν υπάρχουν πολλές. Συν τοις άλλοις, βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν έχει πολλές επιλογές.

Η ΑΕΚ πρέπει να κρατήσει τον κορμό της. Να επιβραβεύει τους παίκτες της, να παίρνει πολλά από αυτούς. Η σημασία της ομάδας, της συνοχής, φαίνεται συνεχώς μπροστά μας. Δείτε την Εθνική χθες. Παίκτες καλοί, ατάκτως πεταμένοι μέσα στο γήπεδο, που ο καθένας έψαχνε με ατομική ενέργεια να βγάλει κάτι. Αλλά αυτά δεν είναι ποτέ οδηγός επιτυχίας για διοργανώσεις σε βάθος χρόνου.

29 Σχόλια

 1. Κάποιος μας κάνει πλάκα. Μπήκα να δω τι έκανε η Σουηδία και πληροφορήθηκα τον σοβαρό τραυματισμό του Γιόχανσον. Μετά είδα το σχόλιο που έχω κάνει παραπάνω και θυμήθηκα ένα παλιό γνωμικό για τα σχέδια και τις εκτιμήσεις υμών των θνητών…

 2. ΕΞΩ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ

  Σταύρο είναι η πρώτη χρονιά μετά από πάρα πάρα πολλά χρόνια που η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. ΚΑΜΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΚΑΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ.

 3. Τους τίτλους τους κερδίζουν ομάδες με ομοιογένεια και καλό κλίμα μεταξύ των παικτών. Η Α.Ε.Κ δεν χρειάζεται να πουλήσει κανέναν παίκτη από τον άξονα της και τον κορμό που χει χτήσει τόσα χρόνια.. Έγινε ένα λάθος με τον γιόχανσον και μπορεί να τον χάσουμε αλλά μέχρι εκεί.. Τσιγκρινσκι Μάνταλος Σιμοες Λάζαρος Βρανιες Ανέστης πρέπει να ανανεώσουν και να έχουμε τον ίδιο κορμό και στο νέο μας γήπεδο.. Φέτος είμαστε η καλύτερη ομαδα επειδή εχουμε τον ίδιο προπονητη φανταστικό κλίμα και ομοιγένεια σαν ομάδα.. Πρεπει να το κρατήσουμε αυτό για χρόνια και να κάνουμε ενέσεις ποιόητας στο ροστερ κάθε χρόνο. Οχι επουδενί να χάνουμε τις σταθερες αξίες του ρόστερ μας! Οι μόνοι παικτες που θα ήταν καλό να φύγουν είναι οι αιντάρεβιτς βινίσιους και τριστασον και να αντικατασταθούν με παικταράδες που θα χτυπάνε ενδεκάδα και θα ανεβάσουν τον ανταγωνισμό.. Με τίποτα δεν πρέπει να χάσουμε κάνεναν παικταρά μας απο τον κορμό μας! Να ανανεώσουν όλοι άμεσα και με πολύ καλά συμβόλαια και να δεθούν τελείως με την ομάδα μας για να μην τους νοιάζει καν το ενδεχόμενο μεταγραφής! Αυτό είναι το λογικό και σωστό! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ

  • Αλέξανδρος

   Δε γίνεται να τους έχεις όλους για πάντα.
   Και σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι, αρκεί η ΑΕΚ να έχει τη διάθεση να τους ψάξει.
   Όπως ψάξαμε κάποτε αυτούς.

  • Συμφωνώ σε γενικό πλαίσιο. Αλλά αυτό μη λησμονείς πως προαπαιτεί να μη διασύρονται οι παίκτες του κορμού εκ των έσω. Πρόβλημα που η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει ακόμα να γιατρέψει

 4. ΑΠ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΜΟΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….ΚΑΤΣΕ ΡΕ ΣΥ ΣΤΑΥΡΟ ΤΙ 3…ΕΔΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕ 10 15 ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ… ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ…Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ 5 ΚΑΙ ΠΑΝΩ…

  • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ Ο ΒΡΑΝΙΕΣ ΚΡΕΜΑΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΒΡΑΝΙΕΣ ΑΧΧΑΑΧΑΧΑΧ Η ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΡΑ, ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΓΕΝΑΡΙ ΣΙΜΟΕΣ ΜΕΤΑ Ο ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΝΤΑΑΧΑΧΑΧΑΧΡΕΒΙΤΣ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ;; Ο ΚΟΝΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ; ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΑΝ Η ΑΕΚ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΜΟΕΣ ΑΝΤΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΜ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΟΣΑ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ Ο ΣΙΜΟΕΣ ΑΝ ΓΚΕΛΑΡΑΜΕ Η ΟΧΙ

  • Μην κοιτάς μόνο τα καλά που κάνουν οι άλλοι. Δες πως αγόρασαν τον Ενγκελς με 7,5 εκατ. ευρώ. Νομίζω – το είπε και ο ίδιος προ καιρού – πως ο συνδυασμός προσόντων, ηλικίας, διεθνών συμμετοχών κάνει εύλογη μια τιμή γύρω στα 3 εκατ. ευρώ για τον Σιμόες. Εάν έρθουν 5 εκατ. ακόμα καλύτερα

 5. Αλέξανδρος

  Aς τα πάρουμε με τη σειρά.
  Ψυχρά, και ορθολογικά.
  Δε με ενδιαφέρουν οι ηγετικές αρετές κανενός Τσιγκρίνσκι, διότι την μισή σεζόν (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) δεν τον εχω διαθέσιμο.
  Ειδικά το πρώτο μισό που λείπει φέτος (και πέρυσι) παίζεται ολη η χρονιά μου. Τί να τον κάνω όταν θα εχω βγεί έξω απο τους μισούς στόχους?
  Στα δύσκολα τον θέλω, στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και στα ντέρμπι. Γκαντεμιά το ενα γκαντεμιά το άλλο.. Καμία γκαντεμιά. Ο παίκτης είναι ευπαθής, και στο σκληρό Ελληνικό πρωτάθλημα φυλάγεται.
  Για τους Πλατανιάδες εχω και τον Τζανετόπουλο. Ίδιος τύπος αμυντικού είναι. Παίκτης που αποφεύγει την άμεση επαφή και δίνει βάθος στο μαρκάρισμα.
  Σέβομαι το παρελθόν και την καριέρα που έκανε ο Τσιγκρίνσκι, αλλά δε θα τον ανανέωνα. Με το συμβόλαιό του (αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 340-400 χιλιάρικα) βρίσκεις μια χαρά σέντερ μπακ, Έλληνα ή ξένο. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αξιόλογες περιπτώσεις που θα ερχόταν τρέχοντας στην ΑΕΚ.
  Πάμε παρακάτω..
  Για Σιμόες (αν προκύψει καλή πρόταση) είμαι υπέρ του να πωληθεί, εαν μείνει (τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι) ο Γιόχανσον.
  Ή το αντίθετο. Αν ο Γιόχανσον αρνηθεί οριστικά να ανανεώσει, αμα μπορεί η ομάδα να τον πουλήσει και να πάρει κάτι.
  Εαν δεν προκύψει θέμα πώλησης, δε με χαλάει καθόλου να μείνουν και οι δυο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Η ομάδα έχει πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις, και δεν περισσεύει κανένας παίκτης. Θεωρώ πως ο Σιμόες έχει πιάσει ταβάνι οσον αφορά τη χρηματιστηριακή του αξία.
  Στη βράση κολλάει το σίδερο. Αν δεν τον δώσεις όταν είναι στα πάνω του, στον πρώτο τραυματισμό θα μετανιώσεις.
  Αυτός ο Χολζχάουζερ-something πολύ ζαχαρώνει την ΑΕΚ, και δεν ξέρω. Με υποψιάζει λίγο αυτό. Τόσο πολύ μας αγάπησε πια?
  Αφήνω ενα ερωτηματικό για να δούμε τί θα προκύψει τον Ιανουάριο.
  Αϊντάρεβιτς – Βίνι στο καλό και με τη νίκη. Τουρίστες εδω και καιρό. Ειδικά ο Βίνι μόνο φωτος απο εστιατόρια ανεβάζει.
  Το γεγονός οτι αναφέρεις το Βράνιες σημαίνει πως όντως υπάρχει θεματάκι.

  • Αλέξανδρος

   ** Ξέχασα να γράψω πως 3μύρια για το Σιμόες είναι πολύ λίγα.
   Δηλαδή πουλάς μεν, αλλά κοιτάς να πάρεις και κάτι.
   Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είναι για ενα τάληρο τουλάχιστον.

  • Νομίζω πως μειώνεις πολύ τον Τσιγκρίνσκι. Είναι με διαφορά ο καλύτερος αμυντικός στη χώρα. Για πιθανές προτάσεις ή μη, καλό θα είναι να περιμένουμε να υπάρξουν διότι ως τώρα είναι μόνο θεωρία. Για τον Βράνιες υπάρχει θέμα, θα δούμε τη σημερινή προπόνηση, γι’ αυτό άλλωστε και χθες ήταν βασικό στο σάιτ για μεγάλο μέρος της ημέρας

   • Αλέξανδρος

    Σταύρο δε μειώνω ούτε αμφισβητώ την αντικειμενική αξία του Τσιγκρίνσκι ως ποδοσφαιριστή.
    Αμφισβητώ το κατα πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ΑΕΚ, αφού συνεχώς κάπου τραυματίζεται, κάτι σπάει, κάπου πονάει.
    Και φυσικά αυτό δε συμβαίνει στην ΑΕΚ για να πείς πως είναι γκαντέμης. Με λίγα λόγια αυτή είναι η καριέρα του. Σε όσες ομάδες έπαιξε τα ίδια προβλήματα είχε. Οχι μόνο τώρα.

    • Γιωργος 66

     Εφόσων ειμαστε πρωτοι στο 1/3 της διαδρομης χωρις τον Ουκρανο, ας ελπισουμε να εχουμε επανάληψη της περσυνης του χρονιάς που , όταν γύρισε έβγαλε όλο το πρόγραμα μεχρι το τέλος..

 6. Γιωργος 66

  Οφειλουμε να παραδεχτουμε οτι ολοκληρο το 2017, ηταν χρονιά απολυτως πετυχημενη στις μεταγραφες που γίνανε.

  Βρανιες, Αραουχο, Λιβαγια, Λοπες, Τσοσιτς και αν προσθεσουμε και τους Ελληνες -απ τους οποιους περιμενουμε πολλα-, Γιακουμακης, Κλωναριδης, Κονέ, Τζανετό.
  Αν προσθεσουμε και τον Τριστασον που δεν μπορει να κριθει γιατι δεν έπαιξε, πλησιαζουμε τα ποσοστά Βορειου Κορέας σε μεταγραφικη επιτυχία.

  Αυτο δειχνει -σε σχεση με το 2016 και πιο παλιά- οτι κανουμε βήματα προόδου στην δουλειά αυτή.
  Μακάρι αυτές οι ευχάριστες πινελιές (οι μεταγραφικες προσθαφαιρέσεις δηλαδή) να συνεχιστουν και τον Γενάρη που έρχεται , οπως και σε όλο το 2018..

  • Νομίζω πως συνολικά τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ έχει πολύ θετικό πρόσημο στις μεταγραφές

   • Γιωργος 66

    Λιγο ακόμα βελτιωση θελουμε Σταυρο στις αποχωρήσεις, οπως κάναμε με τον δάμαλο (Αλμειδα).
    Τι ωραια που θα ηταν να ειχαμε μερικά ‘βελούδινα’ διαζύγια στον κατάληλο χρόνο, με κάτι Πατιτους και Βίνηδες..

 7. Πρέπει να προσθεσουμε ποιότητα στα χαφ και στο αριστερό φτερο,και φυσικά αν ερθουν καλες προτάσεις για Σιμοες και Βρανιες θα πρεπει να συζητηθουν σοβαρά/Ο Σιμοες εχει προσφερει αλλά ειναι μονοδιάστατος ενω ο Βρανιες εχει εκρηξη και ταχυτητα αλλά είναι ο ορισμός της κόκκινης,επίσης αν δεν βγει πρωτος στη μπαλα εχει προβλημα στις τοποθετησεις του στο χωρο.Παντως αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα με αντιπάλους τον υπόδικο γαυρο και τον μικρουλη κομπλεξικό Παοκ θα είναι μεγάλη αποτυχία

  • Να με συγχωρείς, αλλά με όσα έχει δείξει φέτος ο Σιμόες αποδεικνύει πως όσοι έκαναν λόγο για μονοδιάστατο δεν έχουν ιδέα. Γκολ, ασίστ, συμμετοχή στο δημιουργικό παιχνίδι. Ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός, αλλά προφανώς και θα είναι αποτυχία εάν δεν έρθει το πρωτάθλημα

 8. Συμφωνώ με το ότι οι ομάδες χτίζονται σιγά σιγά και καλό είναι να μην μετατρέπονται σε κέντρα διερχομένων. Με αυτή τη λογική η διοίκηση της ΑΕΚ τα έχει πάει μια χαρά ως τώρα. Απλά για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω πρέπει να αρχίσει να δίνει καλύτερα συμβόλαια. Γιατί πράγματι οι παίχτες των συμβολαίων από 100 χιλιάδες μέχρι 400-500 χιλιάδες δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Μέσω της δουλειάς και της πορείας της ομάδας που βρίσκονται μπορούν όλοι λίγο πολύ έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν. Φυσικά δεν την εκμεταλλεύονται όλοι αυτή την ευκαιρία. Οι Σιμόες και Γιόχανσον είναι σίγουρα από τις περιπτώσεις που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία. Ήρθαν ως παίχτες των 100-200 χιλιάδων και τώρα έχουν άνετα τα 400-500. Για πολύ παραπάνω όμως δεν είναι. Για αυτό ο Γιόχανσον δεν θέλει να κάνει καινούργιο συμβόλαιο ώστε να μην χρειάζεται να πληρωθεί και η ομάδα. Γιατί να πχ χρειαστεί η χ ομάδα να δώσει 3-4 εκατομμύρια στην ΑΕΚ για να τον αποκτήσει αυτόματα το ετήσιο κόστος τους νέου συμβολαίου του Γιόχανσον σε αυτή την ομάδα για ένα τετραετές συμβόλαιο θα φτάνει τα 1,5 με 1,7 εκατομμύρια. Χρήματα που σε καμία περίπτωση η αγορά δεν πρόκειται να δώσει για έναν παίχτη του επιπέδου του Γιόχανσον. Ενώ χωρίς να πληρωθεί η ΑΕΚ ο Γιόχανσον (και ως διεθνής με τη Σουηδία) μπορεί εύκολα να βρει ένα τετραετές συμβόλαιο γύρω στις 900 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο. Το θέμα είναι αν κρίνει η διοίκηση της ΑΕΚ ότι η ίδια αξίζει να δώσει αυτό το συμβόλαιο στο Γιόχανσον.
  Τα ίδια ισχύουν και για τον Σιμόες: ομάδα που θα πληρώσει και την ΑΕΚ και τον παίχτη δύσκολα θα βρεθεί. Ο Σιμόες δεν είναι διεθνής και το ταβάνι του είναι 600 με 700 χιλιάδες άρα και πάλι θα πρέπει η ΑΕΚ να κρίνει αν αξίζει να σώσει τέτοιο συμβόλαιο σε αυτό τον παίχτη.
  Η ποδοσφαιρο-επιχειρηματική λογική και η σημερινή διοίκηση της ΑΕΚ έχει, ευτυχώς, μπόλικη από δαύτη, λέει ότι είναι μάλλον απίθανο να δωθούν τέτοια συμβόλαια σε Γιόχανσον και Σιμόες.

  • Ο Γιόχανσον ήρθε σε μια εποχή που ήταν στάσιμος, εξελίχθηκε και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Διαφωνώ πάντως για τον Σιμόες. Είναι παίκτης που είχε ήδη ξεχωρίσει, έστω και σε μικρή ομάδα, δείχνει πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι μπορεί να κάνει και η αμοιβή του πρέπει να είναι ανάλογη της προσφοράς του. Δηλαδή, θεωρείς πιο λογικό να παίρνει 600.000 ο Πατίτο και τα μισά ο Σιμόες?

 9. Κατα πασα πιθανοτητα η ΑΕΚ στο ντερμπι με Παναθηναικο θα κατεβει με 3-5-2…..Το οποιο σημαινει η αμυνα θα ειναι με τους : Τσιγκρινσκι – Βρανιες – Τσοσιτς…Αυτο και μονο λεει πολλα για την ποιοτητα που εχει πλεον η ΑΕΚ.
  Απο κει και περα αποψη μου ειναι οτι η ΑΕΚ πρεπει να παιρνει οτι καλυτερο κινείται σε Ελληνα ποδοσφαιριστη και να εχει ενα Ελληνικο κορμο.Φετος εκτος απο τις ποιοτηκες προσθηκες που εχουμε, νομιζω η διαφορα με τις αλλες ομαδες ειναι η υπαρξη πολλων Ελληνων παικτων στο ροστερ και στην εντεκαδα συγκεκριμένα.
  Ο Ολυμπιακος εφερε ποιοτικους ξενους παικτες, ομως ολοι τους με προσωπικη αντζεντα..Παιζει ο καθενας για τον εαυτο του,για την προβολη του και την ενδεχομενη μεταγραφη του..Εδω πιστευω θα δουμε αλλον Ολυμπιακο απο τον αποκλεισμο του στην Ευρωπη…Και με Sir Takis προπονητη θα γινουν τσιρκο στου Ρεντη…
  Απο την αλλη ο Παοκ…ποιοτηκο ροστερ οκ, αλλα μιλουν 350 γλωσσες εκει μεσα…Καμια συναισθηση το τι σημαινει Ολυμπιακος-Παοκ και το τι σημαινει ΑΕΚ-Παοκ…
  Η διαφορα της ΑΕΚ φετος ειναι οτι οι Λαζαρος,Μανταλος,Μπακακης,Ανεστης,Γαλανοπουλος,Λαμπροπουλος,Μπακασετας,Γιακουμακης (προσεχως και ο Κονε) ,ολοι τους με τα καλα και τα κακα τους, ξερουν ομως που ειναι,τι απαιτησεις εχει το κλαμπ, την σημασια του καθε παιχνιδιου..Ενα πραγμα που το εχουν μεταδωσει και στους ξενους παικτες της ομαδας…Ακομα και σε αυτους που ηρθαν φετος…

  • Μη λησμονείς πως και οι περισσότεροι ξένοι, δεν είναι άγνωστοι πλέον για τις συνθήκες της ομάδας. Μετρά και αυτό, ώστε να μην αισθάνεται κάποιος παίκτης μισθοφόρος, που σήμερα παίζει εδώ και αύριο εκεί

 10. Η ΑΕΚ κουτσά στραβά και ίσως κάπως αργοπορημένα, κατάφερε να χτίσει ένα ρόστερ που τις επιτρέπει να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να συμμετέχει στην Ευρώπη.
  Ίσως ο τρόπος που κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια να αποτελούσε ένα αναγκαίο κακό. Και αυτό λαμβάνοντας υπ όψιν την οικονομική δυσπραγία από την απουσία της στη μεγάλη κατηγορία και στην Ευρώπη. Όπως επίσης και πιο σημαντικό την αρρωστημένη κατάσταση στους θεσμούς του Ελληνικού πρωταθλήματος που για κάθε υγιή ομάδα αποτελούσε τροχοπέδη για επένδυση που δεν θα ήθελε να εξελιχθεί σε πηγάδι δίχως πάτο.
  Ωραία λοιπόν και καλά και μπράβο της.
  Από εδώ και πέρα λοιπόν τι πρέπει να γίνει.
  Αυτή την στιγμή έχει τρεις βασικές σταθερές: Σαφώς πιο υγιή ανταγωνιστικό περιβάλλον, έσοδα και πολύ καλύτερο ρόστερ.
  Λαμβάνοντας υπ όψιν τα παραπάνω πιστεύω πως η ομάδα, εκτός από τις 3,4 μεταγραφές που ξεκάθαρα φαίνεται πως χρειάζεται( μπακ, χαφ, εξτρέμ), θα πρέπει σιγά αλλά σταθερά να χτίσει μια ομάδα η οποία θα είναι πιο «σίγουρη» από την τωρινή.
  Μας αρέσει η όχι, αυτή η ομάδα βασίζεται σε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές αλλά οι περισσότεροι με κάποιο βασικό «κουσούρι».
  «Κουσούρι» που έχει να κάνει ή με τον χαρακτήρα πχ Βράνιες ή με την ψυχοσύνθεση πχ Λιβάγια, Ανέστης ίσως και ο Αραούχο ή με ευπάθεια σε τραυματισμούς πχ Τσιγκρίνσκι ίσως και Λάζαρος ή ακόμα ακόμα και κάποια βασικά τεχνικά κενά όπως πχ ο Σιμόες.
  Μια ολόκληρη ομάδα σχεδόν ή ο βασικός κορμός της με ένα «αν» και ένα «ίσως» να την συνοδεύει.
  Προσωπικά αν κάτι θα καταλόγιζα στην διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια όσο αφορά την στελέχωση του ρόστερ, είναι αυτή η υπερβολική επιφυλακτικότητα να φέρει ποδοσφαιριστές Έλληνες και αποδεδειγμένα ταλαντούχους αντιδρώντας να πληρώσει κάποια υπεραξία που ζητούσαν οι ομάδες τους.
  Έτσι χάσαμε ποδοσφαιριστές πχ σαν τον Λαίφη, τον Κουρμπέλη, τον Χαρίση, τον Κούτρη τον Βέλλιο και άλλους που μέχρι στιγμής μπορεί να μην κάνουν ανάλογη καριέρα αλλά σε μια πραγματική ομάδα που δίνει ευκαιρίες όπως η ΑΕΚ θα είχαν διαφορετική εξέλιξη.Και τους χάσαμε γιατί από φόβο ή από εγωισμό δεν θέλαμε να δώσουμε αυτά τα 100, 200,300 χιλιάρικα που ζητούσαν παραπάνω οι ομάδες τους ενώ από την πλευρά (και πολύ σωστά έχουμε βάλει ρήτρα 7,5 εκ στο Σιμόες).
  Έναν να πουλούσαμε θα βγάζαμε όλα τα έξοδα για τους υπόλοιπους
  Βέβαια κάποιοι θα πούνε: μα με τους χαρισοκουρμπέληδες θα πάμε μακριά?
  Η απάντηση είναι πως και με αυτούς θα πάμε μακριά.
  Εκτός εάν πιστεύουμε πως έχουμε τόσο ποιοτικό ρόστερ που μας επιτρέπει να απαξιώνουμε τόσο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
  Προσωπικά δεν θα με χάλαγε καθόλου να έχω έναν Κουρμπέλη στην ομάδα και να μην φοβόμουν να πουλήσω το Σιμόες. Ή έναν χαρίση στην θέση του αιντάρεβιτς ή κάποιον Κούτρη στην θέση κάποιου Βινίσιους ή έναν Βέλλιο στην θέση κάποιου αλμέιδα που τον χρυσοπληρώσαμε.
  Επένδυση λοιπόν σε καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι με 2,3 κινήσεις καλών ξένων ποδοσφαιριστών ακόμη και ελεύθερων θα δημιουργήσουν στο μέλλον μια τουλάχιστον εξίσου καλή ομάδα με την τωρινή αλλά χωρίς πολλά αν και ανασφάλειες.
  Εκτός εάν θεωρούμε τους τόσους τραυματισμούς άτυχη στιγμή, τις τόσες τιμωρίες κακή στιγμή και την κούραση από τον Οκτώβριο(που πολύ σωστά λέει ο Αλέξανδρος) φυσιολογική.

  • Αλέξανδρος

   Αν ψάξεις θα βρείς άρθρα περι «κούρασης» απο τα μέσα Σεπτεμβρίου. Και οχι μόνο στο enwsi φυσικά.
   Μη ξύνουμε πληγές πάλι 😛

  • Δεν διαφωνώ στη γενική σκέψη σου. Βέβαια, αυτό που δεν πρέπει να υποτιμά κάποιος είναι ποια είναι τα κόστη για να έρθουν τέτοιοι παίκτες. Οταν ομάδες που ζούσαν σε παράλληλές συμμαχίες, ζητούσαν τον ουρανό με τα άστρα για παίκτες που απλά έκαναν κάποια καλά ματς. Οπως και να έχει, το σκανάρισμα της ελληνικής αγοράς, η απόκτηση παικτών που εκτιμάται πως μπορούν μελλοντικά να κάνουν τη διαφορά, είναι τρόπος που οδηγεί στην επιτυχία

   • Αλέξανδρος

    Δεν έχεις άδικο σ’αυτό. Ποιός ξεχνάει τα ποσά που ζητούσε πχ. ο πανιώνιος για παίκτες του και μετά απο λίγους μήνες υπέγραφαν στο γαύρο με ψίχουλα (ή με άλλα ανταλλάγματα οχι και πολύ νόμιμα). Μέχρι και ποιόν προπονητή θα έχουνε τους υποδείκνυε ο Βανζέλ.

   • Σαφώς και δεν το υποτιμώ.
    Γι αυτό και εάν πρόσεξες δεν ανέφερα ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνιζόταν σε ομάδες που άνηκαν στο άρμα του ολυμπιακού.
    Πχ Κολοβός Ρισβάνης κλπ.

  • Πόσα χρόνια τα φωνάζω αυτά που γράφεις φίλε μου. Εσύ τουλάχιστο πρέπει να το θυμάσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *