Μια ενδεκάδα με πέντε χαφ

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το μοντέλο Καρντόσο, με ονόματα και θέσεις

Τέτοια εποχή πέρυσι η ΑΕΚ είχε πάρει τον Αλμπάνη, τον Οικονόμου και τον Γιαννίκογλου. Τρεις μεταγραφές. Φέτος, μαζί με τον Ντέλετιτς που είναι κλεισμένη υπόθεση, έχει κάνει επτά. Πέρυσι από τις τρεις μεταγραφές, καμία δεν ήταν εισήγηση του προπονητή και μόνο ο Οικονόμου είχε την έγκριση του προπονητή. Τώρα ο Ζεράλδες, ο Σιμάο και ο Παουλίνιο είναι απολύτως επιλογές Καρντόσο, ο Βράνιες ήρθε με την έγκριση του προπονητή και μόνο ο Ντέλετιτς, ο Αθανασιάδης και ο Σαμπανάζοβιτς, είναι μεταγραφές που έγιναν πριν ξεκινήσει η εποχή του Πορτογάλου στην ΑΕΚ. Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, πως η ΑΕΚ κινήθηκε γρηγορότερα από πέρυσι και πολύ περισσότερο πάνω στις επιθυμίες του προπονητή.

Και κάτι ακόμα σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του. Στην ΑΕΚ το παλεύουν για να κλείσουν και τον μεσοεπιθετικο και τον φορ τόσο εγκαίρως, ώστε αμφότεροι να βρίσκονται στο Κίελτσε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Αν τα καταφέρουν και αν όπως προκύπτει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η μεταγραφή είτε του μεσοεπιθετικού, είτε κυρίως του φορ, θα είναι μεταγραφάρα, τότε στο κομμάτι του προγραμματισμού, όλα θα έχουν πάει όπως το καλοκαίρι του 2017 και ενδεχομένως ακόμα καλύτερα. Οψόμεθα και πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι.

Ο Καρντόσο στην επίσημη παρουσίαση, μπήκε στην διαδικασία να κάνει μια πρώτη ανάλυση αυτού του μοντέλου. Μια λεπτομερή παρουσίαση, η αλήθεια είναι. Επίσης όλοι όσοι έχουν μπει στη διαδικασία να μελετήσουν με αριθμούς τα πεπραγμένα των ομάδων του Καρντόσο, έχουν μια πρώτη εικόνα για όσα έχει στο μυαλό του ο Πορτογάλος να κάνει μέσα στο γήπεδο.

Τώρα που έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην μεταγραφικές επιλογές της ΑΕΚ, είναι ακόμα πιο προφανές, πόσο διαφορετικό και πέρα απ’ οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο νέος προπονητής. Το ξεκαθαρίζω για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Δεν σπεύδω να γράψω αν αυτό που θα παρουσιάσει θα είναι πολύ καλό, μέτριο ή πολύ κακό. Αυτό θα φανεί μόνο στο γήπεδο. Σίγουρα όμως, θέλει να φτιάξει κάτι εντελώς καινούργιο. Κάτι που θαρρώ πως εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουμε ξαναδεί. Ίσως να μην έχουμε ξαναδεί και καθόλου.

Ένα στοιχείο μόνο θα παραθέσω , που είναι και χαρακτηριστικό και κεφαλαιώδες και θα καταλάβετε απολύτως τι εννοώ. Έτσι όπως πάει το πράγμα, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Καρντόσο έχει στο μυαλό του, να παίξει μ’ ένα σχήμα, το οποίο θα έχει πέντε χαφ. Χωρίς εξτρέμ που θα παίζουν πάνω στον ασβέστη, χωρίς τον «κόφτη» που θα είναι σκύλος μπροστά από τα τέσσερα στόπερ. Με πέντε μπαλάτα χαφ που θα απλώνονται στο γήπεδο ανάμεσα στην τετράδα της άμυνας και τον σέντερ φορ και καλύπτουν όλες τις θέσεις που τυπικά προβλέπει το 4-2-3-1.

Τι σημαίνει όλο αυτό πρακτικά και με ονόματα; Σημαίνει πως ο ένας από τους δυο αμυντικούς χαφ θα είναι ο Κρίστιτσιτς. Σημαίνει πως δίπλα στον Σέρβο θα είναι ο Σιμάο. Από τότε που ο Καρντόσο ήταν στη Νάντ ήθελε να τον πάρει αυτόν, για να τον βάλει να παίξει οκτάρι. Σημαίνει πως κάποιος εκ των Ζεράλδες ή Μάνταλο, θα πάει στα άκρα. Τους θέλει και τους δυο ο Καρντόσο στην ενδεκάδα. Ανοίγω μια μικρή παρένθεση. Για τους ειδικούς της καραμούζας, θυμίζω πως ο Μάνταλος έχει περάσει δυο «κολλητούς» χιαστούς. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου λένε πως σ’ αυτούς που συμβαίνει τέτοιο πράγμα, αν είναι τόσο δυνατοί και μάγκες και το ξεπεράσουν, θέλουν (τουλάχιστον) έναν χρόνο για να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Κλείνω παρένθεση.

Ανάμεσα σε Μάνταλο και Ζεράλδες, πιο πιθανό είναι να πάει ο Πορτογάλος στα άκρα. Και έχει λογική. Ο Καρντόσο τον ξέρει πολύ καλά τον Ζεράλδες. Τον έχει χρησιμοποιήσει και στα δυο άκρα, στο 4-2-3-1 που έπαιζε στη Ριο Άβε. Όχι πολλές φορές. Αλλά το είχε δοκιμάσει. Και πιθανότατα θα το ξαναδοκιμάσει και στην ΑΕΚ. Η ουσία πάντως είναι, σ’ αυτό που έχει στο μυαλό του ο Καρντόσο, για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών της μεσαίας και της μεσοεπιθετικής γραμμής, στο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει.

Στην αγωνιστική φυσιογνωμία της ομάδας, αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν συνολικά πέντε ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση, που θα μπορούν να κάνουν παιχνίδι. Που θα μπορούν να περάσουν κάθετη πάσα, να πάρουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, ακόμα και να πάνε σε μια προσωπική ενέργεια. Κυρίως  όμως,  θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν σωστά την μπάλα από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Κάπως έτσι άλλωστε, μπορεί να κτίσει μια ομάδα τα υψηλότατα ποσοστά κατοχής, τα οποία είχε πετύχει ο Καρντόσο ακόμα και στην μικρούλα Ριο Άβε στην Πορτογαλία.

Αυτό το σχέδιο Καρντόσο, στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, μπορεί να βγάλει πολύ όμορφα πράγματα. Και αποτελεσματικά. Ειδικά αν αποκτηθεί ένας φορ που να βάζει την μπάλα στο πλεκτό και αν αυτοί οι μεταγραφικοί στόχοι για τους οποίους συζητάμε, θα βγάλουν και στο γήπεδο, όλα όσα φαίνεται πως μπορούν να βγάλουν. Εκ πρώτης όψεως και επί… χάρτου, δείχνει ελκυστικό αυτό το πλάνο, ως προς το ποδόσφαιρο που μπορεί να παράξει. Βεβαίως πρέπει να αποδειχθεί αυτό και επί χόρτου.

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο η επιθετική λειτουργία, αλλά και η αμυντική. Και όταν μια ομάδα μπαίνει στο γήπεδο και έχει καλύψει όλο τον χώρο ανάμεσα στα στόπερ και στον φορ, μόνο με δημιουργικά χαφ,  χρειάζεται ειδική διαχείριση στην ανασταλτική λειτουργία. Έχει και πολύ ρίσκο. Χρειάζεται πολύ τρέξιμο απ’ όλους. Χρειάζεται συνέπεια στην αλληλοκάλυψη. Χρειάζεται συγκεκριμένο τρόπο που θα κινούνται τα στόπερ. Και πάλι το ρίσκο θα παραμένει.

Δεν μπορείς ωστόσο να τα έχεις όλα. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Συνειδητά η ΑΕΚ επέλεξε να κάνει μια αγωνιστική στροφή 180 μοιρών. Δεν θα είναι η εξαιρετικά σφικτή, σχεδόν άτρωτη αμυντικά, ομάδα, που όμως έψαχνε την μπαλιά από τον στόπερ στον φορ για να βγάλει φάση για γκολ. Θα είναι η ομάδα που θα κρατάει πολύ την μπάλα στα πόδια της, θα έχει πολλούς παίκτες να φτιάχνουν παιχνίδι αλλά και πλέον λίγους να μαρκάρουν σκυλίσια. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της στροφής. Έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Καρντόσο θα το ρισκάρει. Και αν πιστέψουμε τον Ζεράλδες, θα χορτάσουμε μπάλα.

Δείτε επίσης

Υπάρχει το «όλοι οι καλοί χωράνε»;

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στην κουβέντα και στο γήπεδο, τον Αραούχο, τον Λιβάγια και τον Ολιβέιρα