Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Για μιαν Ελένη…

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου βλέπει όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ με άλλο μάτι

72

Τώρα εσείς περιμένετε να μπω και εγώ στο κυνήγι της ουράς μας. Πόσους παίκτες χρειάζεται σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο, πόσα λεφτά θα ρίξει ο Μελισσανίδης, που θα πάνε τα λεφτά από τη μεταγραφή του Μπάρκα, εάν είναι ικανός για αρχηγός της ΑΕΚ ο Μάνταλος και επαρκής ο Μπακάκης (αυτά πάνε με όλα έτσι και αλλιώς). Βέβαια, αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να βγεις από το συννεφάκι σου και να προσγειωθείς στη σκληρή πραγματικότητα.

Όπως είπε και ο Αλέξανδρος στο τηλέφωνο, εννιά στις δέκα δεν είναι για καλό. Κάπου εκεί ο χρόνος παγώνει, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Ξαφνικά, πολλά από όσα φαίνονται πολύπλοκα απλοποιούνται και ανοίγονται μπροστά σου. Σταματώ εδώ. Δεν πρόκειται να σας κάνω επικήδειο της Ελένης. Το χαμόγελο της, η λάμψη στα μάτια κάθε φορά που αντίκριζε την ΑΕΚ, δεν θα μου επέτρεπαν να κάνω τέτοιο ατόπημα.

Η νέα πορεία της ΑΕΚ

Στα δικά μας. Θα ήταν οξύμωρο να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις σε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο καλοκαίρι. Είναι ξεκάθαρο, πως απαιτείται ένας και μόνο Ενωσίτης για να…διαφωνήσει με τον εαυτό του, αλλά και δύο για να εκφέρουν 3-4 διαφορετικές γνώμες. Ιδιον της δικής μας φυλής. Αλλά και μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει η ίδια ΑΕΚ, που έχει μπλέξει εδώ και πολλά χρόνια με μια δήθεν διαφορετικότητα και μια παράλογη άρνηση της πραγματικότητας.

Δεν υπάρχει κανείς, που να μη θέλει την ΑΕΚ πρώτη. Δεν υπάρχει κανείς, που να αρνείται το δικαίωμα στον οπαδό να ονειρεύεται. Είναι μάταιο οι οπαδοί να γίνονται λογιστές, να μετρούν πόσα ξοδεύτηκαν και να περιμένουν τις μεταγραφές για να κομπιάσουν για τον μάγκα πρόεδρο που πετάει φράγκα στις μεταγραφές. Αυτά συμβαίνουν δίπλα μας. Αλλά φρονώ, πως όταν ο οπαδός φτάνει σε μια ηλικία που καταλαβαίνει, ξέρει πως στην ΑΕΚ δεν μπορεί να έρθει ο Ρονάλντο, ακόμα και εάν βρεθεί εκείνος που θα σκορπίσει λεφτά με το τσουβάλι.

Η ΑΕΚ εδώ και χρόνια, από το 2013, έχοντας υποστεί τις συνέπειες μια καταστροφικής οικονομικά πολιτικής, άλλαξε ρότα. Αποφάσισε να βαδίσει με τις νόρμες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Να επενδύσει στο γήπεδο της, να δώσει βάση στα θέματα υποδομής και περιουσίας του συλλόγου, να διατηρεί οικονομική ισορροπία. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η ΑΕΚ έχει το δικό της προπονητικό κέντρο, είναι προ των πυλών του γηπέδου που θα στεγάζει τα όνειρα της για τους δύο επόμενους αιώνες. Δηλαδή, θα έχουμε φύγει εμείς και ακόμα θα συζητείται το μεγαλειώδες έργο.

Οι δεσμεύσεις του Μελισσανίδη

«Η δική μας ΑΕΚ είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζεται ιδιοκτήτες. Η μεγάλη ΑΕΚ γεννήθηκε πριν από εμάς και θα ζει μετά από εμάς. Ιδιοκτήτες και μεγαλομετόχους έχουν μόνο εταιρίες και όχι οι ιδέες. Εγώ και η ομάδα μου έχουμε δύο στόχους. Να στηριχθούμε στα δικά μας παιδιά, με προτεραιότητα στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μια ΑΕΚ που θα εξαρτάται από τον κόσμο της και δεν θα εξαρτάται από κανέναν. Κάτι που διαθέτει κανείς άλλος σύλλογος σ’ αυτή τη χώρα.

Δεύτερος στόχος είναι να χτίσουμε το σπίτι μας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου έζησαν γενιές και γενιές, που ζήσαμε χαρές. Θα είναι ένα παλάτι, για τον αθλητισμό, την ιστορία, τον πολιτισμό. Θα υπάρξει ένα μουσείο για την ΑΕΚ και την προσφυγιά. Γι’ αυτούς τους δύο στόχους μπαίνω εγγυητής και μπροστάρης. Η δική μας ΑΕΚ δεν ανήκει σ’ έναν. Αλίμονο σε όποιον πίστεψε πως ΑΕΚ είναι μόνο ένας. Έχουμε ανάγκη την ενότητα και την συσπείρωση από τον κόσμο». Αυτά ήταν τα λόγια του Μελισσανίδη στην εκκίνηση της νέας εποχής.

Εμμονή με τους τίτλους

Εκεί κάπου χάθηκε η μπάλα. Διότι, πολλοί μπέρδεψαν το 2013 με το 2008 και την περίφημη πρόταση για 70 εμείς, 70 εσείς. Άλλες εποχές, άλλες δυνατότητες. Στη νέα εποχή της ΑΕΚ, κατέστη σαφές πως η ΑΕΚ θα προχωρήσει δίχως να περιμένει από τον ιδιοκτήτη της να ρίχνει κάθε χρόνο εκατομμύρια και να κάνει επίδειξη (νέο)πλουτισμού. Από όσα ειπώθηκαν τότε, το σχέδιο με τους Ελληνες προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό, αν και υπήρξαν αρκετά λάθη στην πορεία. Η ΑΕΚ έφτασε ξανά στο πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια, πήρε κύπελλο έπειτα από επτά χρόνια, έπαιξε ξανά σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Θα ήθελα, ειδικά με τη νοοτροπία που κουβαλώ, να συμβαίνει κάθε χρόνο. Εχω εμμονή με τους τίτλους, θα ήθελα 15 πρωταθλήματα στη σειρά για να χορτάσω την πίκρα περασμένων ετών. Δεν με ενδιαφέρει καν το θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά σέβομαι όσους το θέτουν ψηλά στην ιεράρχηση. Αλλά επειδή μεγάλωσα αρκετά πια για να πιστεύω σε όνειρα, ξέρω πως η ΑΕΚ πρέπει να τα κάνει όλα τέλεια για να φτάνει στο στόχο της. Και τα δύο τελευταία χρόνια, προφανώς και υπήρξαν τεράστια λάθη.

Η δική μας ΑΕΚ

Επιστρέφω στις δηλώσεις Μελισσανίδη. Η ΑΕΚ είναι ήδη αυτάρκης οικονομικά. Τεράστια υπόθεση, ειδικά για όσους έχουν βιώσει τα θλιβερά χρόνια που προηγήθηκαν. Εβγαλε δύο χρονιές με θετικούς ισολογισμούς, κατάφερε παρά το στραπάτσο της σεζόν που τελείωσε, να αντέξει οικονομικά. Η ΑΕΚ κάθε χρόνο γεννά περισσότερα έσοδα και έτσι μπορεί να αυξάνει το μπάτζετ της. Κάνει στρατηγικές συμφωνίες, όπως αυτή για την ονοματοδοσία του γηπέδου, κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.

Είναι ξεκάθαρο, πως ο καθένας μπορεί να έχει μια δική του ΑΕΚ στο μυαλό. Έναν δικό του τρόπο λειτουργίας, διαχείρισης των εσόδων και των εξόδων. Σας θυμίζω, πως αναρίθμητοι κατά το παρελθόν το θεώρησαν εύκολο και επιχείρησαν να το κάνουν. Κάνοντας τελικά, μια τρύπα στο νερό. Το σημαντικό είναι πως η ΑΕΚ φτιάχνει το σπίτι της δίχως να χρωστά ευρώ, προχωρά στη νέα εποχή με στέρεες βάσεις. Κάτι που περιλαμβάνει και το αγωνιστικό κομμάτι.

Περί ενίσχυσης

Για να κλείσουμε και με αυτό. Η ΑΕΚ έκανε λάθη τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2018 η ΑΕΚ έβγαλε αλαζονεία και έκανε πολλές και κακές επιλογές. Δεν διέλυσε καμία ομάδα, γιατί αντικειμενικά δεν μπορούσε να κρατηθεί κανείς παρά μόνο ο Κονέ. Οι επιλογές ήταν κάκιστες. Παρουσιάστηκε η ανάγκη για αλλαγές εκ βάθρων, επιχειρήθηκαν πέρυσι, με την ΑΕΚ να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια και να στραβώνει η μεγαλύτερη επένδυση της νεότερης εποχής.

Τώρα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από την πανδημία, μαθαίνω και εκτιμώ πως η ΑΕΚ θα κάνει τις μεταγραφές που θα χρειαστεί για την ενίσχυση της. Προσπαθήστε, να μη συγχέετε τις κινήσεις άμεσης προτεραιότητας που απαιτούνται πριν από τον τελικό του Κυπέλλου (στόπερ, αριστερός μπακ, εξτρέμ) και όσες θα ακολουθήσουν ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου που θυμίζω είναι στις αρχές Οκτώβρη. Ο Σεπτέμβριος θα έχει πολλές ευκαιρίες και η ΑΕΚ θα είναι εκεί.

 

Υ.Γ.: Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον Νίκο και στα κορίτσια του που βιώνουν ένα ανείπωτο δράμα. Τόσο ανιδιοτελείς Ενωσίτες, άνθρωποι με τόσο αγνή και άδολη αγάπη για την ΑΕΚ, είναι πλήγμα για όλους μας. Η Ελένη μας θα χαμογελά με τις επόμενες νίκες. Κουράγιο Νικόλα. Κράτα μόνο δύο στίχους.

Μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου

για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη

πήγαν στην άβυσσο

για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα