Παπαθεοδώρου: «Για αυτό πήραμε τον Λάνγκφορντ -Το πλάνο των τελευταίων επιθέσεων»

Παπαθεοδώρου: «Για αυτό πήραμε τον Λάνγκφορντ -Το πλάνο των τελευταίων επιθέσεων»
Photo Credits: INTIME

Ηλίας Παπαθεοδώρου… εμπιστευτικό, μέρος 7ο!

Η φετινή ΑΕΚ έχει πολλούς καλούς παίκτες, είναι μια εξαιρετική ομάδα που παίζει άμυνα και ξέρει τι θέλει μέσα στο παρκέ. Ωστόσο, αυτή η ομάδα έχει έναν ξεχωριστό παίκτη, έναν σούπερ σταρ του μπάσκετ, μια απίστευτη προσωπικότητα όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου εξηγεί στο enwsi.gr πως έφτασαν στην επιλογή του Αμερικανού υπεράσου, με ποιον τρόπο τον χειρίζεται, πόσα προσδοκά από αυτόν. Όπως τονίζει με βεβαιότητα, πρόκειται για έναν από τους τρεις καλύτερους που βρέθηκαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα την τελευταία 15ετία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο enwsi.gr:

Αφού περνάμε την περίοδο την κακή μετά τραυματίζεται ο Ρέι, η ομάδα κάνει ένα καλό σερί και σ’ αυτά τα παιχνίδια έχει πάρει την ομάδα από το χέρι ο Κιθ και την πηγαίνει. Πως είναι για έναν προπονητή να έχει έναν τέτοιον παίκτη;

«Είναι δύσκολο και εύκολο. Είναι δύσκολο, αν δεν έχεις πραγματικά την γνώση να εκμεταλλευτείς έναν τέτοιο παίκτη. Γιατί ο Κιθ είναι ένας πολύ ιδιαίτερος παίκτης, δεν εννοώ ότι είναι πολύ καλός ή μέτριος, λέω ότι είναι ένας πολύ ιδιαίτερος. Ή θα πρέπει συζητώντας μαζί του να αποδεχθείς το τι είναι και εκείνος να έρθει στον χώρο τον δικό σου και εσύ στον δικό του, ή δεν θα τον έχεις στην ομάδα σου. Δεν υπάρχει μέση λύση. Όταν πήραμε τον Λάνγκφορντ ήμασταν πάρα πολύ συνειδητοποιημένοι, το ξέραμε πάρα πολύ καλά, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά εμείς για πέντε ημέρες σκεφτόμασταν αν θα πάρουμε τον Κιθ ή όχι. Από την στιγμή λοιπόν που τον πήραμε είχαμε ήδη σκεφτεί πως θα τον χειριστούμε, στην καθημερινότητα του, στον τρόπο παιχνιδιού του. Όταν λοιπόν είσαι ξεκάθαρος στο μυαλό σου το τι σημαίνει ένας παίκτης σαν τον Κιθ είναι πολύ εύκολο να συνεργάζεσαι μαζί του. Γιατί είναι ένας τρομερός παίκτης που θέλει να κερδίζει παντού, στην προπόνηση, στα παιχνίδια παντού, άρα σου μεταφέρει ένα winning spirit στην ομάδα και ταυτόχρονα είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που προσέχει την καθημερινότητα του λες και ξεκινάει τώρα την καριέρα του και έχει μπροστά του 20 χρόνια. Οπότε για εμένα είναι ευλογία να έχεις έναν παίκτη σαν τον Λάνγκφορντ αν ξέρεις πραγματικά πως να τον χρησιμοποιήσεις και τι ομάδα θα έχεις».

Γίνεται πολλές φορές μονοδιάστατη η ομάδα επειδή κρατάει πολύ την μπάλα;

«Όχι! Το ακούω πάρα πολλές φορές αυτό, το ακούω από την πρώτη μέρα. Γιατί στο τέλος των παιχνιδιών δίναμε την μπάλα στον Λάνγκφορντ, γιατί κάνει πάρα πολλές τρίπλες ο Λάνγκφορντ. Τότε που χάναμε δίναμε την τελευταία επίθεση στον Κιθ. Στο τελευταίο παιχνίδι που του δώσαμε την μπάλα, στον Ήφαιστο έβαλε σουτ τριών πόντων και περάσαμε μπροστά. Φάγαμε τρίποντο και χάσαμε. Έχασες το παιχνίδι γιατί δεν έπαιξες στην άμυνα σωστά. Στο Περιστέρι του δώσαμε τις 3 τελευταίες επιθέσεις, έβαλε 4 ή 5 πόντους, έβαλε δύο καλάθια, έφαγες τρίποντο, έφαγες καλάθι και έχασες. Άρα δίνοντας του την μπάλα κέρδισες, στην άμυνα έχανες. Δεν συζητάω για μετά που κέρδιζε η ομάδα το πόσο κομβικός ήταν στο να βάλει μεγάλα σουτ. Είναι ένας από τους τρεις καλύτερους παίκτες τα τελευταία 15 χρόνια στην Ευρώπη του να βάζει μεγάλα καλάθια. Ταυτόχρονα αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Λάνγκφορντ είναι ένας παίκτης που όλοι θεωρούν ότι είναι εγωιστής, δηλαδή τα νούμερα του και ο τρόπος που παίζει το δείχνει αυτό το πράγμα, αλλά εγώ δεν έχω δει καλύτερο συμπαίκτη από τον Κιθ. Όλοι πάνε πάνω στον Λάνγκφορντ, δημιουργείτε ντάμπλ τιμ στον Λάνγκφορντ και αυτός κάνει πάσα, δεν πάει να τους περάσει από μέσα. Έχει βάλει μεγάλα σουτ ο Γκίκας, ο Ρος, ο Λίνος, ο Γιόνας, αυτά τα σουτ σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν προκύψει από πάσα του Κιθ. Όταν πάει παγίδα στον Κιθ, κάνει πάσα, εκεί κάνει κάποιος άλλος την έξτρα πάσα και μπαίνει το καλάθι, άρα παίρνει κάποιος άλλος την ασίστ, δεν γράφετε στον Κιθ. Αλλά ο Λάνγκφορντ έχει ξεκλειδώσει την άμυνα. Ο Λάνγκφορντ είχε τρεις προτάσεις από ομάδες της Ευρωλίγκα και επέλεξε να έρθει αυτός στην ΑΕΚ. Δεν ήρθε γιατί πήρε το μεγαλύτερο συμβόλαιο, έχει το μικρότερο συμβόλαιο της καριέρας του στην ΑΕΚ. Ήρθε γιατί βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες εδώ και ήρθε στην ΑΕΚ».

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι τι γίνεται όταν δεν παίξει ο Λάνγκφορντ;

«Όταν έχεις έναν τέτοιον παίκτη, δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι παίκτες στην Ευρώπη. Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να γίνει στον Παναθηναϊκό όταν δεν παίζει ο Καλάθης. Όταν δεν παίζει ο Καλάθης χάνει από το Περιστέρι, έχασε φέτος, έχασε και πέρσι. Όταν δεν παίζει ο Σπανούλης κτλ. Εμείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που όταν δεν παίζει ο Κιθ τι θα γίνει. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα και μια λειτουργία, έχουμε το υλικό και όταν ο Λάνγκφορντ δεν είναι σε καλή μέρα. Πχ ο Λάνγκφορντ στην Λήμνο δεν ήταν σε καλή μέρα, είχε 0/11 σουτ και η ομάδα ήταν μπροστά για 38 λεπτά. Ο Κιθ δεν ήταν σε καλή μέρα στο σκοράρισμα του στο παιχνίδι με την Χάποελ, αλλά η ομάδα έλεγχε το παιχνίδι και έβαλε 92 πόντους. Δεν έχω παράδειγμα να σας δώσω όταν δεν έχει παίξει ο Κιθ γιατί έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια, αλλά έχω να σας δώσω όταν δεν ήταν καλός. Στο Παλατάκι κέρδισε η ομάδα, ο Λάνγκφορντ δεν ήταν καλός, έβαλε όμως το τελευταίο σουτ. Μπορώ και άλλα ματς να θυμηθώ. Πιστεύω ότι η ομάδα έχει τον τρόπο να κερδίσει και χωρίς τον Κιθ. Πιο πολύ με προβληματίζει πως θα λειτουργήσει η ομάδα όταν θα λείψει ο Σλότερ, παρά όταν λείψει ο Κιθ και το είδαμε όταν έλειπε ο Σλότερ».

Για τις τελευταίες επιθέσεις, άλλοτε κερδίζεις άλλοτε χάνεις. Σαν προπονητής είσαι της φιλοσοφίας του isolation με τον καλύτερο παίκτη ή να βγάλεις ένα σύστημα; Ή εξαρτάται από τον παίκτη που έχεις και την προσωπικότητα του;

«Εξαρτάται από τον παίκτη που έχεις, όταν έχεις τον Λάνγκφορντ θα του δώσεις την μπάλα να παίξει. Είναι καλύτερος από το σύστημα, εγώ είμαι προπονητής, θα ήθελα να πουλήσω το σύστημα, την καλή κυκλοφορία το έξυπνο σκριν. Αλλά δεν θέλω να πουλήσω την δουλειά μου, θέλω πρωτίστως να κερδίσει η ομάδα μου. Για να κερδίσει η ομάδα μου θα ποντάρω στον Κιθ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X