Παπανικολάου: «Τάσσομαι ξεκάθαρα κατά μιας κλειστής διοργάνωσης όπως η Ευρωλίγκα»

Παπανικολάου: «Τάσσομαι ξεκάθαρα κατά μιας κλειστής διοργάνωσης όπως η Ευρωλίγκα»
Photo Credits: INTIME

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Άγγελος Παπανικολάου μίλησε στην «ΩΡΑ των σπορ», για όλα τα «καυτά» θέματα που αφορούν το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με τις εκλογές της ΕΟΚ στον ορίζοντα, ο υποψήφιος πρόεδρος Άγγελος Παπανικολάου έδωσε μεγάλη συνέντευξη στην «ΩΡΑ των σπορ» μιλώντας για τα εθνικά πρωταθλήματα, τις εθνικές ομάδες και τις εκλογές.

-Κύριε Παπανικολάου, αναφέρετε στο Πρόγραμμά σας, ότι πρέπει ο αρχιπαρατηρητής να επιλέγεται από τον ΕΣΑΚΕ, από τις ομάδες. Είναι πιο κοντά στην πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου, η επιλογή σας, αλλά γιατί όχι, όλη η ομάδα να επιλέγεται από τον ΕΣΑΚΕ;
«Η διαιτησία, για να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρίας, θεωρώ ότι πρέπει να εμπεριέχει διαφορετικά «υλικά» και έναν πλουραλισμό, μακριά από εξαρτήσεις και συγκεντρωτισμό. Την τακτική αυτή, θα ακολουθήσω πιστά στον σχηματισμό της ΚΕΔ, μέλη της οποίας θα προέρχονται τόσο από την ΟΔΚΕ, όσο και από τον ΕΣΑΚΕ. Άρα, κατά την ίδια συνταγή και τα μέλη του σώματος των παρατηρητών, θα προέρχονται και από την ΕΟΚ και την ΟΔΚΕ».

«Ψηφίστηκαν διατάξεις στη Βουλή, για Φασούλα και Λιόλιο»

-Πώς γίνεται, ένας παράγοντας (σ.σ. ο Βαγγέλης Λιόλιος) με άμεση ιδιοκτησιακή σχέση με ΚΑΕ της Basket League, να διεκδικεί την Προεδρία της ΕΟΚ; Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό, ως υποψήφιος Πρόεδρος;
«Είναι σαφές ότι για να ξεπεραστούν οι τυπικές δυσκολίες, τόσο του κύριου Λιόλιου, όσο και του κύριου Φασούλα, ψηφίστηκαν διατάξεις στη Βουλή. Διότι ο μεν πρώτος συνυποψήφιος, όπως αναφέρετε, ήταν ο μοναδικός χρηματοδότης και παραμένει ο ισχυρός ανήρ της ΚΑΕ Προμηθέας και ο δε δεύτερος, δεν είχε δικαίωμα να κατέλθει στις εκλογές της ΕΟΚ, λόγω του γεγονότος ότι ήταν έμμισθος σύμβουλος της Ομοσπονδίας, κατά τα επτά τελευταία χρόνια. Όλα αυτά ξεπεράστηκαν, απλά με δύο διατάξεις στο νόμο. Ως εκ τούτου, το ερώτημα δεν είναι πώς το αντιμετωπίζω προσωπικά το θέμα, αλλά ποια είναι η άποψη του εκλογικού σώματος».

«Η FIBA αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ»

-Πώς συνάδει, υποψήφιος Πρόεδρος (σ.σ. ο Βαγγέλης Λιόλιος) να διεκδικεί την ηγεσία της ΕΟΚ, της νομιμότητας, που ανήκει νομοτελειακά στη FIBA, αλλά η ομάδα του (σ.σ. ο Προμηθέας Πάτρας) να συμμετέχει σε διοργάνωση της έκνομης Ευρωλίγκας, που είναι απέναντι στη FIBA;
«Απλά δεν συνάδει… Έχω επισημάνει επανειλημμένως, σε ανακοινώσεις που εξέδωσα, ότι οι μεσοβέζικες λύσεις του τύπου «ναι μεν αλλά…», αλλά και τα «δύο πόδια σε δύο βάρκες», δημιουργούν ακανθώδη ζητήματα. Προσωπικά, ξεκαθαρίζω με απόλυτα σαφή τρόπο, ότι τάσσομαι κατά της κλειστής λίγκας, που επιχειρείται να επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και στον χώρο του Μπάσκετ, από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία δυστυχώς συμμετέχουν και δρουν ενεργά, παράγοντες που φέρεται να κόπτονται εσχάτως για το Ελληνικό Ερασιτεχνικό Μπάσκετ. Και ότι η FIBA αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ και είναι, αναντίρρητα, ο ενιαίος φορέας ανάπτυξης του αθλήματος. Ξεκάθαρες κουβέντες θα ακούσετε από εμένα. Ένα ακόμα σημαντικό σημείο, είναι η παρουσία ενός Έλληνα, στην κορυφή της «πυραμίδας» του μπάσκετ: Του Ανδρέα Ζαγκλή. Άκρως τιμητικό γεγονός για το ελληνικό μπάσκετ».

-Είδατε τον πρόσφατο αγώνα, Προμηθέας-ΑΕΚ; Είδατε τι έγινε από πλευράς διαιτησίας; Συμφωνείτε με τη σκληρή αντίδραση της ΑΕΚ, η οποία επιτέθηκε ευθέως προς τον Βαγγέλη Λιόλιο, αλλά και άφησε αιχμές και προς την απερχόμενη Διοίκηση της ΕΟΚ; Σας ρωτάμε και ως απερχόμενο μέλος της ΕΟΚ, αλλά και ως επίδοξο Πρόεδρο της ΕΟΚ.
«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε διαιτητικά θέματα και σε αποφάσεις διοικήσεων. Αναντίρρητα, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει δημοσίως την όποια άποψη, αν θεωρεί ότι θίγεται. Από την πλευρά μας, αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι ότι θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο και θα θέσουμε τους κανόνες, με αποκλειστικό στόχο την αξιοπιστία και την ανάπτυξη του αθλήματος».

«Ούτε επαγγελματίας παράγοντας είμαι, ούτε έχω λάβει μισό ευρώ»

-Σας κατηγορούν οι αντίπαλοί σας, για «Βασιλακοπουλικό». Τί έχετε να πείτε για αυτό;
«Αν η μοναδική κατηγορία που μου προσάπτουν, εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, είναι ότι εκτιμώ και τιμώ τον κύριο Βασιλακόπουλο, τότε νιώθω διπλά κερδισμένος. Ο κύριος Βασιλακόπουλος έχει προσφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό μπάσκετ και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Απλά εγώ συνεχίζω να το δηλώνω δημοσίως, ενώ οι συνυποψήφιοι, το «έκοψαν μαχαίρι», για καθαρά προεκλογικούς λόγους… Θέλετε να θυμηθούμε, δηλαδή, τι έλεγε ο κύριος Λιόλιος για τον κύριο Βασιλακόπουλο, όταν ανέβαινε τις κατηγορίες… δυο-δυο και βρέθηκε στην Α1; Ή τις δηλώσεις του κύριου Φασούλα για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, όταν βρισκόταν στο μισθολόγιο της Ομοσπονδίας; Προσωπικά, ούτε επαγγελματίας παράγοντας είμαι, αλλά ούτε έχω λάβει μισό ευρώ, για υπηρεσίες που προσέφερα».

-Η Διαιτησία, η ΚΕΔ, γιατί πρέπει να μείνει στην ΕΟΚ;
«Η ΕΟΚ, ως ανώτατη αρχή του αθλήματος, θέτει το πλαίσιο και διασφαλίζει τους κανόνες. Υπό την αγαστή συνεργασία, τόσο της Ομοσπονδίας διαιτητών, αλλά και του ΕΣΑΚΕ. Όλοι μαζί, κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΟΚ, θα αγωνιστούμε με σύνεση και συναίνεση, για την ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ».

«Είμαι κατά της κλειστής λίγκας και των συμβολαίων»

-Τι θα κάνετε με την Ευρωλίγκα, αν εκλεγείτε Πρόεδρος της ΕΟΚ; Ως πότε θα βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ σε φθορά, εξαιτίας των κλειστών εγγυημένων συμβολαίων στην Ευρωλίγκα; Πώς χάθηκε η μάχη FIBA-EOK, στη διαμάχη με την Ευρωλίγκα και τί κρίνετε, ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την επανένωση του Μπάσκετ;
«Όπως σας προανέφερα, είμαι κατά της κλειστής λίγκας και των συμβολαίων. Και κυρίως, εναντίου του «εμφύλιου» και του μπασκετικού διχασμού. Οι αγώνες κρίνονται εντός παρκέ και οι ομάδες έχουν το δικαίωμα της ανόδου. Είμαι κατά της στασιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Το ερώτημα είναι, τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Θεωρώ ότι πρέπει να «σπάσει το απόστημα» της άκρατης επαγγελματοποίησης. Δηλαδή, ήταν «βόμβα», όπως χαρακτηρίστηκε από την πλειονότητα, στα θεμέλια του ποδοσφαίρου, η κίνηση των επιχειρηματιών για την ίδρυση κλειστής λίγκας και δεν είναι αυτή που γίνεται στο μπάσκετ; Πρωθυπουργοί, ή ακόμα και φίλαθλοι των ίδιων των συλλόγων, τάχθηκαν κατά της κλειστής λίγκας. Είναι δυνατόν, ο αθλητισμός να μετατραπεί σε ελιτίστικος και να απευθύνεται μόνο σε λίγους; Είναι δυνατόν, να καταργηθούν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων; Εκεί οδηγούμαστε και είναι σαφείς οι στόχοι τους. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε όμως…».

-Όσον αφορά στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών, εφόσον εκλεγείτε, θα είναι κανονικά στον πάγκο ο Ρικ Πιτίνο;
«Την 1η Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες, μετά τις εκλογές της ΕΟΚ, ξεκινάει η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο».

«Πολλοί τάζουν λαγούς με πετραχήλια…»

-Για φινάλε, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς όλες τις κατευθύνσεις, σχετικά με τις εκλογές που έρχονται και με τη σημασία τους, για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ;
«Η επόμενη μέρα των εκλογών, σίγουρα, θα είναι κρίσιμη, για αυτό και τα μέλη του εκλογικού σώματος, ας επιλέξουν τους υποψήφιους, που θα απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ, με αντικειμενικά κριτήρια. Ας βάλουν στην άκρη τις προεκλογικές υποσχέσεις, για κατασκευές 200 γηπέδων και τις κρατικές επιχορηγήσεις και ας αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ. Πολλοί τάζουν λαγούς με πετραχήλια… Οι Ομοσπονδίες δεν είναι επιχειρήσεις και οι ομάδες δεν είναι εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι δε πρόεδροι των Ομοσπονδιών, δεν είναι επαγγελματίες και… CEOs, ούτε βέβαια και οι παράγοντες των κυττάρων του μπάσκετ. Πολλώ δε μάλλον, οι παράγοντες διαιτησίας. Για αυτό και ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή, ότι ως πρόεδρος της ΕΟΚ, δεν προτίθεμαι να λάβω ούτε ευρώ ως αμοιβή, κάτι που αναφέρει ο αθλητικός νόμος. Ούτε βέβαια, θα δημιουργήσω έμμισθες θέσεις. Σημαντικό μερίδιο των εσόδων, θα επιστρέφει ετησίως στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να επέλθει η οικονομική ελάφρυνση, ενώ θα τους διατεθούν εργαλεία, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X