Νορμάλ μου φάνηκε χθες ο Μανόλο, μακάρι να επιβεβαιωθεί και στο ματς αυτό

Νορμάλ μου φάνηκε χθες ο Μανόλο, μακάρι να επιβεβαιωθεί και στο ματς αυτό
Photo Credits: INTIME

Στην παρούσα φάση, για την γεμάτη προβλήματα ΑΕΚ, πολλά περνάνε από την ψυχολογία του προπονητή της.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αλλιώς είχαμε φανταστεί την επιστροφή της ΑΕΚ μετά την διακοπή. Με περισσότερους παίκτες διαθέσιμους τουλάχιστον. Δεν έθρεφα ιδιαίτερες ελπίδες πως θα είναι ένα διάστημα μέσα στο οποίο θα είχαμε δουλειά σε τέτοιο επίπεδο που να φέρει εντυπωσιακή αλλαγή στην εικόνα της ομάδας από πλευράς έντασης. Αν κι αυτό μένει να το δούμε με την έναρξη των υποχρεώσεων.

Έθρεφα όμως ελπίδες πως θα υπήρχε μια μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Με την επιστροφή του Γαλανόπουλου, πιθανώς του Τσιγκρίνσκι. Αντί γι’ αυτό, έχουμε μεν τον Γαλανόπουλο να έχει επιστρέψει αλλά όχι φυσικά έτοιμο να παίξει βασικός στο ντέρμπι αύριο, όμως έχουμε εκτός Μπακάκη και Σάκχοφ και αγωνία σήμερα και για τον Λάτσι. Αν βάλεις και τον Χριστόπουλο, τότε έχεις για μια επιστροφή, του Γαλανόπουλου, τρεις με τέσσερις απώλειες. Δεν γίνεται δουλειά έτσι βέβαια…

Δεν θα μπω σε αγωνιστικές λεπτομέρειες, λίγη σημασία έχουν. Τα χαρακτηριστικά της ΑΕΚ αυτή την περίοδο τα ξέρουμε. Τι περίπου μπορεί να κάνει. Το θέμα είναι μέχρι το τέλος πρώτον πόσες και ποιες επιλογές θα έχει στον «μαραθώνιο» που την περιμένει και δεύτερον πόσο καλά θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί όσα δυνατά στοιχεία διαθέτει και πως θα μπαλώσει τις αδυναμίες της.

Ο Μανόλο Χιμένεθ θα είναι καθοριστικός παράγοντας. Η ψυχολογία του. Κάθε ελπίδα για να πάρεις το 110% από τα δυνατά σου στοιχεία και να περιορίσεις στο ελάχιστο δυνατό την επίδραση των μειονεκτημάτων σου, περνάει από τον προπονητή. Όπως και η ψυχολογία της ομάδας σε μεγάλο βαθμό. Αν ο Χιμένεθ όντως έχει χάσει την ψυχική επαφή με τα αποδυτήρια, τότε δεν μπορεί να προκύψει τίποτα καλό στην συνέχεια για φέτος.

Αν έχει καταλάβει πως ο αρνητισμός που πάλι τον κυρίευσε στο διάστημα πριν την διακοπή, χαλάει το κλίμα για όλη την ομάδα, επηρεάζει την σχέση εμπιστοσύνης με τους παίκτες που είναι αναγκαία και κάποιους που μπορούν να βοηθήσουν, τους κάνει να αισθάνονται εκτός, τότε υπάρχει ελπίδα να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί.

Χθες για πρώτη φορά μετά από καιρό, κάθισα και είδα όλο το βίντεο με τις δηλώσεις του Μανόλο στον Γιώργο Βασιλείου της Nova. Το συνήθιζα πολύ την σεζόν που πήραμε το πρωτάθλημα, γιατί είχα καταλήξει πως υπήρχαν σημάδια στις εμφανίσεις του Χιμένεθ μπροστά στις κάμερες πριν τα παιχνίδια, που σου έδειχναν σε τι ψυχολογική κατάσταση είναι κι αν θα έχουμε ομαλή διαχείριση ή όχι.

Ο νορμάλ Μανόλο Χιμένεθ

Ο Χιμένεθ ήταν λοιπόν νορμάλ χθες. Απέφυγε τις ειρωνείες, έκανε χρήση των επιχειρημάτων με τα προβλήματα τόσο όσο έπρεπε για να μη φανεί πως ήδη έψαχνε τις δικαιολογίες για την αποτυχία. Οι εκφράσεις του ήταν νορμάλ, έβγαζε μια θετική διάθεση. Και οι δηλώσεις του ήταν κατάλληλες γενικά εν όψει αυτού που ξεκινάει από αύριο, με αντίπαλο τον ΟΣΦΠ.

Βεβαίως μιλάμε για έναν προπονητή με τόσο ευμετάβλητη ψυχολογία που κάθε πρόβλεψη για το πως μπορεί να είναι σε 48 ώρες για παράδειγμα, είναι παρακινδυνευμένη, αλλά κρατάω πως αυτό που είδα την Παρασκευή στο βίντεο, με έκανε να σκεφτώ όπως σε παρόμοιες περιπτώσεις το 17-18, το «καλά φαίνεται, ίσως κάτι καλό δούμε στο γήπεδο». Δεν ανοίγομαι, μια σκέψη καταθέτω μόνο.

Μια προσεκτική ματιά στα δύο προηγούμενα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, οδηγεί σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Φυσικά και στα δύο παιχνίδι, η γενική σύγκριση βγάζει τα κομβικά σημεία υπεροχής του αντιπάλου, που έχουν εξήγηση βάσει της ποδοσφαιρικής λογικής που διέπει τις δύο ομάδες. Σαφέστατο ας πούμε πως στα χρονικά διαστήματα που ο ΟΣΦΠ λειτουργούσε καλά μπορούσε να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος από την ΑΕΚ, όπως σαφέστατο πως είχε την ικανότητα να μετατρέπει με συνοπτικές διαδικασίες σε γκολ ή μεγάλες ευκαιρίες ό,τι του έδιναν τα δυστυχώς συνηθισμένα λάθη στην αμυντική λειτουργία της ομάδας μας.

Το παιχνίδι του πρώτου γύρου

Όμως… Αν πάμε στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ σε εξαιρετικά κακή κατάσταση (προερχόταν από την παραλίγο τραγωδία με τον Απόλλωνα, ενώ ακολούθησε η παρωδία με τον Βόλο, τα δύο δηλαδή ματς στην Ριζούπολη στο τέλος του 2020), το διάστημα που η Ένωση λίγες μέρες πριν τελικά την αποχώρηση του Καρέρα, πραγματικά έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού, ήταν τα πρώτα 15-20 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πως η ΑΕΚ αν κι έχανε με 0-1, στο 89’ θα μπορούσε να είχε πάρει το ματς. Η ευκαιρία του Τάνκοβιτς ήταν προφανέστατη. Ένα λίγο καλύτερο σουτ, χώρισε εκείνη την επίσης πολύ προβληματική ΑΕΚ, από μια τεράστια νίκη – ανατροπή. Βεβαίως η τελευταία φάση ήταν για τον ΟΣΦΠ με την κεφαλιά του Εμβιλά από πολύ καλή θέση, από κόρνερ, αλλά η ευκαιρία της ΑΕΚ προηγήθηκε και ήταν προφανέστατη, σε ροή παιχνιδιού μάλιστα.

Η διαφορά με το παιχνίδι του Φαλήρου

Στο ματς του Φαλήρου, υπάρχει πάλι ένα χρονικό διάστημα – κλειδί, που έκανε την διαφορά. Όταν η ΑΕΚ που είχε από το πρώτο ημίχρονο μια όχι κακή ισορροπία στην παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο και πάλι δέχτηκε γκολ από τραγική επίδειξη προσωπικής αδυναμίας αμυντικών και γκολκίπερ, με την είσοδο του Γαλανόπουλου έβγαλε εντυπωσιακή για τα δεδομένα της συγκυρίας αντίδραση.

Όπως με την ευκαιρία του Τάνκοβιτς στο πρώτο ματς έχασε μια μεγάλη νίκη, έτσι με την κραυγαλέα διπλή (η δεύτερη προσπάθεια στο δοκάρι )ευκαιρία του Μάνταλου στο 67΄, έχασε την ευκαιρία να μπει ξανά δυνατά σε εκείνο το ματς. Στο 67’ ο Μάνταλος δεν κάνει το 1-1, στο 68’ ο Ελ Αραμπί δεν χάνει με τίποτα το δώρο που του έκαναν τρεις τέσσερις αμυντικοί που δεν μπορούσαν να διώξουν την μπάλα και κάνει το 2-0.

Φυσικά ο ΟΣΦΠ υπερέχει ως ομάδα όπως είπαμε και πιο πριν στην δυνατότητα του να εκμεταλλεύεται ό,τι του δίνεις, αλλά και τα δύο ματς τελικά κρίθηκαν στην αδυναμία της ΑΕΚ να εκμεταλλευτεί δικές της προφανείς στιγμές είτε για να πάρει κεφάλι, είτε για να ισοφαρίσει σε κομβικό σημείο του δεύτερου αγώνα.

Η σημασία της ψυχολογίας για την ΑΕΚ

Μια ισορροπημένη όσο γίνεται ΑΕΚ, με μια θετική όσο γίνεται ψυχολογία, που θα έχει ένα πλάνο προσπάθειας κάλυψης των πιο χοντρών μειονεκτημάτων της ειδικά απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο, έχουμε ήδη δύο απτά πρόσφατα παραδείγματα μπροστά μας, πως έχει τύχη να πάρει κάτι από το συγκεκριμένο ματς. Ακόμη και την νίκη.

Μια ΑΕΚ χωρίς ψυχολογία, με τον προπονητή της να έχει αρνητική προσέγγιση και να την περνάει και στους παίκτες, δεν θα έχει καμιά τύχη. Γι’ αυτό και στο φινάλε επανέρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή. Είδα χθες έναν Χιμένεθ, που μου έβγαλε ένα θετικό συναίσθημα. Μακάρι αυτό να επιβεβαιωθεί.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X