Ο Λάνγκφορντ και η επίθεση της ΑΕΚ έκρυψαν τις αδυναμίες στην άμυνα

Λάνγκφορντ τον λένε και δεν συγχωρεί! -Δύσκολη νίκη της ΑΕΚ (100-96) κόντρα στην Χάποελ Χολόν
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τη νίκη της ΑΕΚ στο BCL

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δύσκολη νίκη της ΑΕΚ επί της πολύ αξιόμαχης ομάδας Χαποέλ Χολόν του κόουτς Δέδα, που ουσιαστικά είναι ο αντίπαλος για την πρώτη θέση του ομίλου. Ένα πολύ περίεργο ματς σε σχέση με τον τρόπο που ξεκίνησε και το πώς εξελίχτηκε αλλά όταν η «Βασίλισσα» το έφερε εκεί που ήθελε, μίλησε η τεράστια προσωπικότητα του Κίθ Λάνγκφορντ.

Το φάντασμα της Μπούργκος εμφανίστηκε

Το σκάουτινγκ της Χολόν έλεγε ότι είναι μια ομάδα που παίζει με υψηλό ρυθμό, έχει πολύ καλή δημιουργία και εκτέλεση κυρίως περιφερειακά βασιζόμενη στους καλούς γκαρντ που έχει αλλά και στο ότι είναι κοντή ομάδα και ακόμα και οι παίκτες που παίζουν στο ‘’5’’ μπορούν να σουτάρουν από μακριά. Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα εντυπωσιακά καλά, με πολύ καλή άμυνα πάνω στα ατού της Χολόν και εξαιρετική δημιουργία στην επίθεση. Το δίδυμο Γκίκα-Μορέιρα τρύπαγε την άμυνα των Ισραηλινών με πικ εν ρολ που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ενώ και ο Λάνγκφορντ έδειχνε σε πολύ καλή μέρα. Έτσι η ΑΕΚ πήρε ένα προβάδισμα 10 πόντων (24-14) αλλά τα προβλήματα άρχισαν όταν σταδιακά πέρασε η 2η πεντάδα στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ βγήκε εντελώς εκτός ρυθμού, η Χολόν πήρε το μομέντουμ του αγώνα και έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο με την Ένωση ανήμπορη να παίξει είτε άμυνα είτε επίθεση. Το μπλακ άουτ μου θύμισε έντονα τον τελικό με την Μπούργκος, με τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα σερί 3-24 και να προηγούνται με 27-38. Η απόδοση όλων των παικτών που ήρθαν από τον πάγκο ήταν τραγική και δεν είναι τυχαίο που σε ματς που η ΑΕΚ κέρδισε είχαν όλοι αρνητικό συντελεστή στον δείκτη +/- με νούμερα που παραπέμπουν σε μεγάλη ήττα. Ο κόουτς Παπαθεοδώρου ανακάτεψε την τράπουλα, επανέφερε τον Γκίκα στο γήπεδο και έβαλε τον Ρογκαβόπουλο για να δώσει μέγεθος στην περιφέρεια και πίεση και ευτυχώς η διαφορά μαζεύτηκε στο ημίχρονο.

Αυτό που προκάλεσε το μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα της ΑΕΚ ήταν ότι πήγε στη θέση ‘’5’’ ένα τεσσάρι με ικανότητα στο περιφερειακό σουτ και τράβηξε εκτός ρακέτας τον εκάστοτε ψηλό της ΑΕΚ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βοήθεια κοντά στο καλάθι της ΑΕΚ. Οι περιφερειακοί της Χάποελ κέρδιζαν εύκολα στο ένας εναντίον ενός τους αντίστοιχους της ΑΕΚ και είτε σκόραραν είτε κέρδιζαν φάουλ επιτρέποντας τους να βρουν ρυθμό στην επίθεση με τον Χάρις να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά.

Στο τέλος μίλησε ο Λάνγκφορντ

Η αδυναμία, λόγω ενοχλήσεων στην μέση του Μασιούλις, αλλά και η αμυντική εικόνα της ομάδας, ανάγκασαν τον κόουτς να παίξει με ένα σχήμα και με τα 3 τριάρια στο παρκέ (Λοτζέσκι-Ρόγκα-Γιάνκοβιτς) για να έχει ικανό μέγεθος ώστε να αλλάζει σε όλα τα σκριν και να μην χρειάζεται ροτέισον στην άμυνα μιας και οι Ισραηλινοί κυκλοφορούσαν πολύ σωστά την μπάλα και έβρισκαν τα ελεύθερα σουτ. Το σχήμα δούλεψε με τον Ρογκαβόπουλο και τον Γιάνκοβιτς να βγάζουν σημαντικές άμυνες και το ματς πήγαινε πόντο-πόντο μέχρι τα τελευταία λεπτά που όπως πάντα εμφανίζεται ο Λάνγκφορντ. Κανονικά για αυτά που έκανε, θα έπρεπε να γράψουμε επαίνους σήμερα, αλλά όταν τον έχεις δει να το κάνει απέναντι στον περσινό Παναθηναϊκό και άλλες τόσες φορές σε άλλα ματς, το ότι το ξαναέκανε εχθές δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Αυτός είναι ο Λάνγκφορντ, για αυτό τον έχει η ΑΕΚ, για να κρίνει ματς που πάνε στο τέλος και όπως είπε και ο προπονητής της Χολόν, παρόλο που ήμασταν προετοιμασμένοι για τον Λάνγκφορντ τελικά δεν τα καταφέραμε να τον σταματήσουμε.

Τα καλά και τα κακά νέα

Ας αρχίσουμε πρώτα από τα καλά. Το παιχνίδι της ΑΕΚ στα μέχρι τώρα παιχνίδια δείχνει να έχει αλλάξει επιθετικά ως προς αυτό που βλέπαμε πέρσι. Η ομάδα γυρίζει πιο πολύ την μπάλα, εκμεταλλεύεται τους ψηλούς και παίρνει σκορ ενώ περισσότεροι παίκτες συμμετέχουν στο επιθετικό κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΕΚ πέρσι είχε κατά μέσο όρο 15.5 ασιστ ανά αγώνα, ενώ φέτος έχει εκτοξευτεί στις 23 μ.ό εκμεταλλευόμενη κυρίως την ικανότητα του Μορέιρα να τελειώνει εύκολα τις φάσεις μέσα στην ρακέτα. Ο Λάνγκφορντ είναι πολύ πιο συνετός στο shot selection του, ενώ όλοι οι παίκτες αρχίζουν και συνηθίζουν τους ρόλους τους.

Πάμε και στα κακά που φυσικά δεν είναι κάτι άλλο από την άμυνα. Η ΑΕΚ από τους 8 αγώνες που έχει δώσει με αυτό το ρόστερ στους 5 από αυτούς έχει δεχτεί παραπάνω από 80 πόντους. Στις ήττες που έκανε από τον Προμηθέα, την Μπούργκος αλλά και στην χθεσινή νίκη, οι αντίπαλοι την εκτέλεσαν από την γραμμή του τριπόντου πετυχαίνοντας και πολλά τρίποντα και με τρομερά ποσοστά ευστοχίας. Εχθές η Χάποελ έβαλε 14/28 που αν το συνδυάσεις με τις 30/34 (88,2%) βολές είναι ποσοστά νίκης απλά η επίθεση της ΑΕΚ ήταν ακόμα καλύτερη και κέρδισε. Η φιλοσοφία του κόουτς Παπαθεοδώρου πάντα ξεκινούσε από την δυνατή άμυνα, η οποία στα ματς με ένα συγκεκριμένο στυλ αντιπάλων αγνοείται, οπότε θέλει μεγάλη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέρχεται και σε ματς που δεν θα είναι σε καλή βραδιά επιθετικά.

Ποιοι ξεχώρισαν

Ο Νίκος Γκίκας ήταν εκπληκτικός εχθές και θύμισε τον παίκτη του Φάιναλ-8 μιας και στα προηγούμενα παιχνίδια ήταν κάτω από τα στάνταρ του. Πέρα από τους 15 πόντους που ήταν πολύ κομβικοί στα σημεία που ήρθαν, είναι και οι 9 ασιστ που είναι ρεκόρ με την φανέλα της ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα πολύ σημαντικός στην γενικότερη λειτουργία της ομάδας είναι ο Βλάντο Γιάνκοβιτς γιατί κάνει όλες τις δουλειές που δεν φαίνονται στην στατιστική, καθώς παίζει άμυνα το καλύτερο παίκτη των αντιπάλων, μπορεί να ανταποκριθεί σε αλλαγές στα σκριν, και δίνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο για αυτό είχε εχθές και τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Ο Μάρκους Σλότερ ήταν στα γνωστά του στάνταρ στο 4ο δεκάλεπτο και θωράκισε την άμυνα, ενώ και ο Ζήσης έφερνε ηρεμία και καλό διάβασμα του παιχνιδιού. Ο Μορέιρα για άλλο ένα ματς ήταν πολύ καλός πετυχαίνοντας double-double, ενώ ο Λοτζέσκι πέτυχε κρίσιμα σουτ όταν χρειάστηκε.

Επόμενο ματς, κορονοϊού επιτρέποντος, είναι στο Περιστέρι με την τοπική ομάδα που ίσως είναι από τις πιο φορμαρισμένες αυτήν την περίοδο και η ΑΕΚ θα πρέπει να δείξει σημαντική βελτίωση για να πάρει την νίκη σε μια έδρα που δεν θα περάσουν πολλοί φέτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X