Αυτός είναι ο Μπάνκι -Το προφίλ του νέου τεχνικού της «Βασίλισσας»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Μπάνκι: «Αισθάνομαι τεράστια ευθύνη»
Photo Credits: INTIME

Ο Λούκα Μπάνκι θα καθίσει στον πάγκο της Κυπελλούχου Ελλάδος και κατόχου του Basketball Champions League με στόχο να τη βάλει σε μια άλλη  διαδικασία και σε μια διαφορετική αγωνιστική κατεύθυνση, έχοντας μάλιστα και την ευθύνη να πάει την ΑΕΚ ένα βήμα πιο μακριά.

Ο 53χρόνος τεχνικός που μετράει 82 ματς στη Euroelague, με ρεκόρ 39 νίκες και 43 ήττες, είναι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ επί δεκαετίες!

Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατάφερε να κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματά στις ακαδημίες της Κροσέτο πριν εργαστεί ως βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας και της Φινένζε.

Ακολούθησε μία δεκαετία που εργάστηκε στις ακαδημίες της Λιβόρνο (1987-1997), περνώντας στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια ως βοηθός προπονητή στην εθνική Εφήβων της Ιταλίας, για να αναλάβει καθήκοντα πρώτου προπονητή στην Λιβόρνο, στην οποία έμεινε έως το 1999.

Έπειτα από μία διετία στην Τριέστε (1999-2001), ο Μπάνκι ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα πρώτου προπονητή στην Λιβόρνο (2001-2004), για να ακολουθήσουν η Τραπάνι (2005/05) και η Γιέσι (2005/06), πριν βρεθεί στο πλευρό του Σιμόνι Πιανιτζιάνι ως βοηθός προπονητή στην Σιένα για έξι χρόνια (2006-2012).

Την σεζόν 2012/13 πήρε την ευκαιρία του ως πρώτος προπονητής στην Σιένα, κατακτώντας μαζί της πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ακολούθως κάθισε στον πάγκο της Αρμάνι Μιλάνο, με την οποία επίσης αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ιταλίας το 2014.

Με το επίτευγμά του αυτό, μάλιστα, ο Μπάνκι έγραψε ιστορία το 2014. Κι αυτό γιατί έγινε μόλις ο δεύτερος Ιταλός προπονητής, μετά τον Κάρλο Ρεκαλκάτι, που κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα με διαφορετικές ομάδες.

Αυτός είναι ο Μπάνκι -Το προφίλ του νέου τεχνικού της «Βασίλισσας»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Το 2015 αποχώρησε από την Αρμάνι Μιλάνο και έμεινε δύο χρόνια μακριά από τους πάγκους, πριν αναλάβει την θέση του προπονητή στην Τορίνο τoν περασμένο Σεπτέμβριο, αποχωρώντας στα μέσα της χρονιάς με προορισμό την Μπάμπεργκ, στην οποία και έκλεισε την σεζόν.

Ο Μπάνκι, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2016 (πριν από την πρόσληψη του Τσάβι Πασκουάλ) είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό βγαίνει για δεύτερη φορά έξω από την πατρίδα του. Προηγήθηκε η φετινή στην Μπάμπεργκ, όπου διαδέχτηκε τον συμπατριώτη του, Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο της γερμανικής ομάδας.

Αυτός είναι ο Μπάνκι -Το προφίλ του νέου τεχνικού της «Βασίλισσας»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ο νέος τεχνικός της «Βασίλισσας» δίνει μεγάλη έμφαση τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, όσο και στο ψυχολογικό. Λόγω των τεράστιων γνώσεών του γύρω από το άθλημα ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που μπορεί να λείπει από μια ομάδα. Έχει τεράστια έφεση στην επικοινωνία και ακόμα κι όταν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, πάντα βρίσκει τον τρόπο να μένει κοντά στους παίκτες του, δημιουργώντας κλίμα οικογένειας.

O Μπάνκι είναι ένας άνθρωπος φανατικός με τη δουλειά του που ψάχνεται με τις ώρες για αυτήν, ενημερώνεται, βλέπει βίντεο, σχεδιάζει, ενημερώνεται, προβληματίζεται και δεν καθησυχάζεται ποτέ.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, ο 53χρονος κόουτς είναι λάτρης του επιθετικού και γρήγορου μπάσκετ, μελετάει πολύ καλά τους αντιπάλους τους και περνάει τα πάντα από… κόσκινο. Δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα και θέτει πάντα ως στόχο να δημιουργεί ανταγωνιστικές ομάδες, ενώ στα χρόνια που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο έχει δείξει ότι έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στο υλικό που έχει στα χέρια του.

Αυτός είναι ο Μπάνκι -Το προφίλ του νέου τεχνικού της «Βασίλισσας»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ο Μπάνκι είναι ένας τεχνικός που δίνει μεγάλη έμφαση στην επίθεση. Δουλεύει πολύ πάνω σε αυτή, χρησιμοποιεί αρκετά plays – δίνει πολύ σημασία και στις λεγόμενες “ειδικές καταστάσεις” – ενώ ταυτόχρονα του αρέσει να τηρεί μία ξεκάθαρη ιεραρχία στην επίθεση. Θέλει ταχύτητα στην σκέψη, οργάνωση και καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Στις προηγούμενες ομάδες του Ιταλού τεχνικού πάντα έπαιζαν επιθετική άμυνα και πίεζαν την μπάλα.  Αυτό ωστόσο ενίοτε γίνεται για λόγους καθυστέρησης και αποπροσανατολισμού. Ο Λούκα Μπάνκι συνηθίζει να χρησιμοποιεί διάφορα… κολπάκια στην άμυνα για να μπερδέψει τους αντιπάλους του.

Μπορεί οι προηγούμενοι τεχνικοί που πέρασαν από την ΑΕΚ να μην έπαιζαν με τέτοιου είδους άμυνες, ο Λούκα Μπάνκι όμως είναι άλλου στυλ προπονητής. Θα δοκιμάσει πράγματα και θα ψάξει κάθε τρόπο για να φέρει το παιχνίδι εκεί ακριβώς που θέλει.

Το τι όνομα είναι ο Ιταλός μπορεί να το καταλάβει ο καθένας με τις αναφορές που έχουν γίνει στα ελληνικά και στα ξένα Μέσα. Τα υπόλοιπα θα φανούν σίγουρα με την πάροδο του χρόνου κι όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους προπονητές, έτσι και αυτός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

 

 

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X