Τι μπερδεύει τον Χιμένεθ;

Χιμένεθ: «Μας βοήθησε το πέναλτι και η αποβολή στην πρόκριση»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μας άφησε πολλές απορίες το ματς της Δευτέρας στην Νέα Σμύρνη. Κυρίως για τον τρόπο που το προετοίμασε και το διαχειρίστηκε ο Μανόλο Χιμένεθ. Είναι ένα ματς αντιφάσεων, όσον αφορά την σφραγίδα που άφησε ο Σεβιγιάνος τεχνικός, αλλά τελικά πιστευω πως δεν κρίθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις επιλογες του και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.

Η βασική αντίφαση, έχει να κάνει με το γεγονός πως από την μία υπήρξαν από την αρχή πολύ περίεργες αποφάσεις κυρίως για την σύνθεση του πάγκου, με πέντε σχεδόν καθαρούς επιθετικούς, έναν αριστερό μπακ και έναν τερματοφύλακα, συν την επιμονή στην χρησιμοποίηση του Κολοβέτσιου σαν δεξί μπακ και όχι του Βράνιες.

Από την άλλη όμως η εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο μαρτυρά πολύ σωστό διάβασμα του ματς, τακτική δουλεμένη και περασμένη σωστά στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και απόλυτα προετοιμασμένοι ψυχολογικά, κάτι που σε μεγάλο βαθμό περνάει από τα χέρια του προπονητή. Όλα αυτά δεν μπορείς να μην τα χρεώσεις στον Χιμένεθ.

Είπα όμως πιο πριν πως τελικά η εξέλιξη του ματς δεν κρίθηκε τόσο από τις δικές του επιλογές. Κρίθηκε, από την κατάρρευση της ΑΕΚ με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, με παίκτες που… γάζωναν στο πρώτο, να παρουσιάζονται σαν σκιές του εαυτού τους στο γήπεδο. Γι’ αυτό λοιπόν το φαινόμενο, πρέπει κατά την γνώμη μου να είσαι πολύ εμπαθής με τον Ισπανό, για να μην αναγνωρίσεις πως η βασική ευθύνη βαραίνει τους ποδοσφαιριστές.

Κατά την αποψη μου, αυτή η απότομη αλλαγή εικόνας ήταν μεγάλο σοκ και για τον ίδιο τον Χιμένεθ, σοκ από το οποίο δεν μπόρεσε να συνέλθει και ήταν και η βάση για τις αψυχολόγητες και λανθασμένες κινήσεις με τις οποίες επιχείρησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Εδώ το «μείον» είναι σαφές για τον προπονητή, που ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις, που τα πράγματα παίρνουν μια εντελώς μη αναμενόμενη τροπή, πρέπει να έχει την ψυχραιμία για να διαχειριστεί το πρόβλημα. Ο Μανόλο Χιμένεθ στην Νέα Σμύρνη, απλά δεν το κατάφερε.

Παραμένουν βέβαια τα ερωτηματικά για τις επιλογές κυρίως στον πάγκο. Ερωτηματικά υπάρχουν και για άλλες επιλογές σε προηγούμενα ματς, ωστόσο δεν τέθηκαν τόσο πολύ λόγω των νικών. Αλλά ας μείνουμε σε αυτά που προκύπτουν συγκεκριμένα από την Νέα Σμύρνη, γιατί αρκούν για να συζητήσουμε κάποια πράγματα που ίσως αποτελούν σε σημαντικό βαθμό τις αιτίες τους.

Αν σκεφτούμε την σύνθεση της 18άδας σε προηγούμενα ματς, το προφανές συμπέρασμα είναι πως ο λόγος που ο Κώστας Γαλανόπουλος δεν ήταν στον πάγκο, δεν υπήρχε δηλαδή κανένας κεντρικός χαφ, ενώ η ΑΕΚ έπαιζε σύστημα με τρεις εντός αγωνιστικού χώρου, ήταν η απόφαση του Χιμένεθ να πάρει μαζί του τον Χρήστο Αραβίδη.

Δεν το θεωρώ τυχαίο. Ο Χιμένεθ δεν έχει έρθει στην ΑΕΚ σε αυτή την δεύτερη του παρουσία με την αυτοπεποίθηση που τον διέκρινε στην πρώτη και αυτό είναι φυσιολογικό, αφού η καριέρα του τότε ήταν σε εντελώς διαφορετική φάση.

Θέλει πολύ να μείνει στην ομάδα και του χρόνου και αυτό του προσθέτει σε ψυχολογική πίεση, μαζί με την ανάγκη αμεσα να μαζέψει το πράγμα και να δώσει αποτελέσματα. Έχοντας όμως στο μυαλό του και το μέλλον, προσπαθεί … να αφουγκραστεί τα στοιχεία της πολιτικής του κλαμπ γύρω απο την ομάδα και συγκεκριμένους παίκτες ειδικότερα και αυτό μάλλον του προκαλεί σύγχυση. Όπως σύγχυση προκαλεί σε οποιονδήποτε δοκιμάσει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία με την ΑΕΚ όπως λειτουργεί σήμερα.

Ας πουμε για τον Αραβίδη, είναι αδύνατο ο Χιμένεθ να μην έχει καταλάβει πως υπάρχει μια διάθεση με κύριο φορέα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και να μπει πάλι στην ομάδα και να μείνει σε αυτή και μετά το καλοκαίρι. Αναλογιζόμενος και το παρελθόν του παίκτη στην ΑΕΚ της προηγούμενης διετίας, αλλά και την προσπάθεια που τον βλέπει να κάνει στην προπόνηση, αρχίζει πιστεύω και νιώθει πως μάλλον επιβάλλεται να του δώσει χώρο. Πως αυτό θέλει και το κλαμπ.

Θα ρωτήσει κάποιος ίσως… Γιατί, για τον Γαλανόπουλο δεν είναι πολιτική του κλαμπ να προωθηθεί; Θεωρητικά ναι θα απαντήσω, αλλά ας δούμε την πράξη.

Τι βλέπει ο Χιμένεθ σε σχέση με τις προθέσεις του κλαμπ για τον Γαλανόπουλο; Έναν παίκτη που ακριβώς στο σημείο που άρχισε να καθιερώνεται στα τελευταία ματς του 2016, ήρθε στις θέσεις που καλύπτει και αυτός μια μεταγραφή από το εξωτερικό. Μια βασική μάλιστα επιλογή του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, ο Άστριτ Αϊντάρεβιτς.

Τι θα σκεφτεί ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος μπροστά σε αυτό το στοιχείο; Για να φέρουν κεντρικό χαφ, πάει να πει πως δεν ποντάρουν στον Γαλανόπουλο. Πως δεν υπάρχει κάποια κεντρική επιλογή προώθησης του παίκτη.

Βέβαια όποιον και να ρωτήσεις στην ΑΕΚ θα σου πει «μα τι λες τώρα, ο Γαλανόπουλος είναι το μεγάλο στοίχημα» κλπ. Αλλά στην πράξη δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, όταν στο σημείο που θες να του δώσεις την ώθηση, φέρνεις παίκτη που είναι προφανές πως θα τον βάλει στο περιθώριο.

Μπορεί να σας φαίνονται περίεργα όλα αυτά και περίπλοκα, αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο. Μπορεί επίσης να σας φαίνονται ανεπαρκή σαν εξηγήσεις για τις περίεργες επιλογές ειδικά στην Νέα Σμύρνη. Αλλά πιστέψτε με και πάλι, δεν είναι έτσι.

Ο προπονητής Χιμένεθ που θέλει να μείνει στην ΑΕΚ, που θέλει να συγχρονίζεται με αυτό που τα γεγονότα του δείχνουν πως είναι ευρύτερη μακροπρόθεσμη πολιτική του συλλόγου γιατί έχει στο μυαλό του και το μέλλον του στην ομάδα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να πιστεύει με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του πως για την ΑΕΚ αυτή την στιγμή είναι προτεραιότητα να επανέλθει ο Αραβίδης στην ενερό δράση ή να παίζει οπωσδήποτε ο Άστριτ Αϊντάρεβιτς. Και πως δεν είναι τόσο προτεραιότητα το να βρει χώρο για τον Γαλανόπουλο.

Μη παρεξηγηθώ. Θεωρώ εντελώς απίθανο να έχει πει κάποιος από την ομάδα στον Χιμένεθ, το ένα ή το άλλο. Αλλά το λέω ξανά. Ποιος θα ήταν στην θέση του, θα έβλεπε αυτά που περιγράφω και δεν θα έβγαζε αυτά τα συμπεράσματα;

Και για έναν προπονητή που βλεπει μπροστά του την μεγάλη ευκαιρία να βάλει ξανά την καριέρα του σε ανοδική τροχιά και θέλει αυτό να είναι μέσα από την ΑΕΚ με την οποία ειναι ψυχικά δεμένος ( γιατί ο Χιμένεθ λέει αλήθεια για το ψυχικό του δέσιμο με την ομάδα ), αυτά τα συμπεράσματα σε αυτη την χρονική φάση έχουν σημασία.

Το δυστύχημα για την ΑΕΚ αυτή την στιγμή, είναι πως η εντύπωση που έχει ο Χιμένεθ είναι βασικά λάθος, χωρίς να φταίει ο ίδιος. Καμιά ιδιαίτερη στρατηγική και στόχευση δεν κρύβεται πίσω από αυτά που του δημιουργούν την εντυπωση πως είναι κεντρικές επιλογες του συλλόγου.

Γνωστό είναι άλλωστε πως η έλλειψη ευρύτερης στρατηγικής και στόχευσης είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της ΑΕΚ αυτή την στιγμή, ίσως το βασικότερο που καλείται να λύσει και το λέμε όλη την χρονιά.

Αλλά αυτό δεν το έχει καταλάβει ακόμη ο Χιμένεθ, γιατί είναι μικρό το διάστημα που βρίσκεται στην ομάδα. Θα το καταλάβει πιστεύω σύντομα, ματς σαν αυτό την Δευτέρα βοηθάνε, και θα τον βοηθήσει να αρχίσει να στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτά που βλέπει και πιστεύει και ο ίδιος.

Δεν τον δικαιολογώ για όλα με αυτά που αναφέρω. Κάνει μεγάλα λάθη και … ακροβασίες και ο ίδιος, που δεν αφορούν τις επιρροές από την πραγματικότητα σήμερα στην ΑΕΚ. Αλλά ποιος δεν κάνει; Όμως κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του λάθη ως τώρα, έχουν την ρίζα τους σε λάθος μηνύματα που λαμβάνει από ότι βλέπει γύρω του. Άλλωστε το είπα ξανά πρόσφατα από δω. Ότι βλέπεις στο γήπεδο φέτος, έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με ότι υπάρχει και από πίσω. Όταν το «πίσω» λειτουργήσει όπως πρέπει, θα δούμε και αυτά που θέλουμε στο γήπεδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X