ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με αφορμή τα δύο γκολ του Σέρχιο Αραούχο στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ, ανατρέχουμε στην Ιστορία του συλλόγου και θυμάται 20 + 1 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σκόραραν στο ντεμπούτο τους στις εγχώριες διοργανώσεις.

1976, Θωμάς Μαύρος, ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-0

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α΄ Εθνικής έμεινε μια ολόκληρη σεζόν εκτός αγωνιστικής δράσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου το καλοκαίρι του 1976. «Αγριεμένος» για να… κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ο Θ(ε)ωμάς των οπαδών της Ένωσης, ο οποίος την είχε ήδη βοηθήσει να αποκλείσει την Ντιναμό Μόσχας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, άνοιξε λογαριασμό στον παρθενικό του αγώνα με τη φανέλα της στο πρωτάθλημα, απέναντι μάλιστα στην παλιά του ομάδα, πετυχαίνοντας το δεύτερο τέρμα εκείνης της αναμέτρησης στο 86ο λεπτό.

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Δες εδώ την βαθμολογία της ομάδας σου!

1980, Δημήτρης Γκέσιος – Γιάννης Ελευθεράκης, ΑΕΚ-Καβάλα 5-1

Έχοντας «πατήσει» τα 30, δύο μεγάλες μορφές του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του ’70, ο Δημήτρης Γκέσιος και ο Κώστας Ελευθεράκης αντίστοιχα, εντάσσονται στην ΑΕΚ του Μίλτου Παπαποστόλου και αμφότεροι χρίζονται σκόρερ στην πρεμιέρα της αγωνιστικής περιόδου 1980-81, απέναντι στην Καβάλα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο έμπειρος επιθετικός πέτυχε δύο τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ το «Ελάφι» (είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Φράνιο Βλάντιτς μισή ώρα νωρίτερα) ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-0, δύο λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Μερσίνη.

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

1984, Μάρτον Εστερχάζι, ΑΕΚ-Εθνικός 4-1

Τον Δεκέμβριο του 1984, ο τότε Πρόεδρος της ΑΕΚ Ανδρέας Ζαφειρόπουλος κατάφερε να φέρει στον σύλλογο ένα μεγάλο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Ούγγρο διεθνή μεσοεπιθετικό της Χόνβεντ Μάρτον Εστερχάζι. Ο «Κόμης» έκανε το ντεμπούτο του στις 23 εκείνου του μήνα, στον εντός έδρας αγώνα της Ένωσης με τον Εθνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο, και συνεργαζόμενος εξαιρετικά με τους Θωμά Μαύρο, Χόκαν Σάντμπεργκ, έδειξε από νωρίς την πολύ υψηλή ποιότητά του, οδηγώντας την ομάδα του Αντώνη Γεωργιάδη σε νίκη με σκορ 4-1, με τον ίδιο να σημειώνει το τελευταίο γκολ του ματς στο 88′.

1987, Βασίλης Βασιλάκος, Χένρικ Νίλσεν, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2

Τον μεγάλο Θωμά Μαύρο, ο οποίος επέστρεψε στον Πανιώνιο, αντικατέστησε στο ρόστερ της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1987 ο νεαρός Δανός Χένρικ Νίλσεν. Ο ξανθομάλλης επιθετικός κατάφερε να πετύχει 21 τέρματα (τα μισά περίπου με εκτελέσεις πέναλτι) σε 27 συμμετοχές και να αναδειχθεί αρχισκόρερ του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν. Το πρώτο από αυτά σημειώθηκε με ωραία κεφαλιά μετά από κόρνερ του Ράικο Γιάνγιανιν λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις αρχές Σεπτεμβρίου, χαρίζοντας την εκτός έδρας ισοπαλία (2-2) στο σύνολο του Τόζα Βεσελίνοβιτς, ενώ το σκορ είχε ανοίξει επίσης στο ντεμπούτο του ο Βασίλης Βασιλάκος.

1989, Ντανιέλ Μπατίστα, ΑΕΚ-Εθνικός 2-1

Στην πρώτη του συμμετοχή με την ΑΕΚ, ο Ντανιέλ Μπατίστα δεν χαρίστηκε στον σύλλογο με τα χρώματα του οποίου έγινε γνωστός την προηγούμενη διετία και με μια εξαιρετική εκτέλεση φάουλ χωρίς φόρα στο 73′ πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς, πριν μειώσει στο τελικό 2-1 ο Μάρεκ Χοϊνάτσκι. Ο «Γκούλιτ των φτωχών» ήταν ένας θεαματικός ποδοσφαιριστής, με υπέροχο στιλ και εκτελεστική δεινότητα, από τα κορυφαία στελέχη της σπουδαίας εκείνης ενδεκάδας του Δικέφαλου Αετού τη δεκαετία του ’90, αν και τελικά κατέκτησε μόνο το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα λόγω της ενδιάμεσης (1992-95) «μετακόμισής» του στον Ολυμπιακό.

1999, Κρίστοφερ Ρε, ΑΕΚ-Πανιώνιος 3-0

Τον Ιανουάριο του 1999, η ΑΕΚ ενισχύθηκε με τους Κρίστοφερ Ρε, Αλμπέρτο Μέντες (αμφότεροι από την Άρσεναλ), Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και Άλβιν Τσέκολι, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λιβεριανός διεθνής επιθετικός και… ξάδερφος του διάσημου Ζορζ Ουεά, «άνοιξε λογαριασμό» στην πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν, πετυχαίνοντας το τρίτο τέρμα της στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, περίπου τρεις μήνες πριν τον πάρει στο κυνήγι ο Ηλίας Ατματσίδης για την ανόητη κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό….

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

1999, Ντράγκαν Τσίριτς – Νέναντ Μπιέκοβιτς, AEK-Αιγάλεω 6-1

Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με την ΑΙΚ Στοκχόλμης για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η «σερβοποιημένη» και φιλόδοξη ΑΕΚ του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς συντρίβει με 6-1 το Αιγάλεω στο «Νίκος Γκούμας», έναν περίπου μήνα πριν το ιστορικό γήπεδό της χτυπηθεί από τον σεισμό του ’99. Δύο από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του συλλόγου εκείνο το καλοκαίρι, ο Νέναντ Μπιέκοβιτς και ο Ντράγκαν Τσίριτς, σκοράρουν στο ντεμπούτο τους με την κιτρινόμαυρη φανέλα, με τον πρώην μέσο της Μπαρτσελόνα μάλιστα να σημειώνει χατ-τρικ στο… ρελαντί, μπροστά σε περίπου 3.000 θεατές.

2001, Γκρέγκορτς Μιελκάρσκι, ΑΕΚ-Αιγάλεω 4-0

Μόνο οι πολύ φανατικοί φίλοι της Ένωσης ενδεχομένως να θυμούνται ότι στο ξεκίνημα της περιόδου 2001-02, στο (ισχυρότατο) ρόστερ της ομάδας τους, η οποία τελικά έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, βρισκόταν ο Γκρέγκορτς Μιελκάρσκι. Ο Πολωνός πρώην διεθνής επιθετικός σκόραρε πάντως με κεφαλιά στην πρώτη εμφάνισή του με την ΑΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για το 4-0 επί του Αιγάλεω την δεύτερη αγωνιστική, πέτυχε ακόμα ένα γκολ απέναντι στην Ξάνθη (2-0) στη Νέα Φιλαδέλφεια δύο εβδομάδες αργότερα και… αποδεσμεύθηκε χωρίς πολλά πολλά, καθώς εκτός των άλλων ήταν και επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς.

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

2000, Βασίλης Τσιάρτας, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1

Στο πιο… ξεχασμένο ντέρμπι της ιστορίας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας και με τους δύο συλλόγους να γνωρίζουν ότι απλά δεν γίνεται να αποκλειστούν (απέναντι σε Κοζάνη, Λάρισα, Εθνικό και Ολυμπιακό Βόλου της Β΄ Εθνικής), ο Βασίλης Τσιάρτας φοράει ξανά τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος μετά από τέσσερα χρόνια στην Σεβίλλη. Ο βιρτουόζος επιτελικός μέσος θα εκτελέσει εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε ο Μίλεν Πέτκοφ από τον Ντάνιελ Σάριτς στο 55′, ισοφαρίζοντας προσωρινά για την ομάδα του στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι γηπεδούχοι όμως θα πάρουν τη νίκη γοήτρου με τέρμα του Λεωνίδα Βόκολου στο 79′.

2003, Γιαννάκης Οκκάς, Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 0-4

H πολυδιαφημισμένη «dream team» του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξεκινάει τις εν Ελλάδι υποχρεώσεις τις, τέσσερις ημέρες μετά την ήττα από την Γκρασχόπερς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με έναν… χαλαρό αγώνα Κυπέλλου στην Δράμα, ο οποίος επιτρέπει στη μια εκ των δύο μεγάλων καλοκαιρινών μεταγραφών της, τον Γιαννάκη Οκκά (η άλλη ο Νίκος Λυμπερόπουλος) να συνδυάσει το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ στις εγχώριες διοργανώσεις με χατ-τρικ. Μια εβδομάδα αργότερα ο Κύπριος επιθετικός πέτυχε και το μοναδικό γκολ της εκτός έδρας νίκης επί του Αιγάλεω, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

2004, Αλεχάνδρε Σοάρες, ΠΑΝΟ Μαλλίων-ΑΕΚ 1-1

Πρώτη επίσημη αναμέτρηση της διοικητικής εποχής Ντέμη Νικολαΐδη για την Ένωση, απέναντι στον ΠΑΝΟ Μαλλίων στα Περιβόλια των Χανίων για το Κύπελλο Ελλάδας, και το μοναδικό τέρμα της ομάδας του Φερνάντο Σάντος σημειώνει στην πρώτη του συμμετοχή ο έμπειρος Βραζιλιάνος Αλεχάνδρε Σοάρες, άρτι αφιχθείς από τον ΟΦΗ. Ήταν η αρχή μιας εντυπωσιακής σεζόν για τον συμπαθή «Γιάννη», ο οποίος σκόραρε συνολικά 15 φορές σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ η αποδυναμωμένη ΑΕΚ διεκδίκησε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά το πρωτάθλημα εκείνο μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

ΑΕΚ = επίθεση: 20+1 ντεμπούτα παικτών της με γκολ (ΦΩΤΟ - VIDEO)

2004, AEK-Κέρκυρα 2-0, Λεωνίδας Καμπάνταης

15 ημέρες μετά την ισοπαλία με τον ΠΑΝΟ Μαλλίων στην Κρήτη, η ΑΕΚ υποδέχθηκε την Κέρκυρα στο γήπεδο της Ριζούπολης και πήρε την πρώτη της νίκη για την αγωνιστική περίοδο 2004-05, με τον 22χρονο τότε επιθετικό της Λεωνίδα Καμπάνταη, ο οποίος είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι από τον Άρη, να διαμορφώνει το τελικό 2-0 στο 90ο λεπτό με ωραίο πλασέ μετά από μπαλιά του Σοάρες. Είχε περάσει ως αλλαγή στο 74′, πραγματοποιώντας την παρθενική συμμετοχή του με την κιτρινόμαυρη φανέλα, στη θέση του σκόρερ του πρώτου τέρματος της Ένωσης (με εκτέλεση φάουλ) σε εκείνο το παιχνίδι, Ιβάν Ρούσεφ.

2006, ΑΕΚ-Εργοτέλης 3-1, Ντάνιελ Τόζερ

22 χρόνια μετά τον Εστερχάζι, ήρθε η σειρά ενός άλλου Ούγγρου διεθνούς να σκοράρει στο ντεμπούτο του με την Ένωση. Ο λόγος για τον αριστεροπόδαρο μέσο Ντάνιελ Τόζερ, ο οποίος με εξαιρετική εμφάνιση είχε οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη με 3-1 επί του μαχητικού Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ, πετυχαίνοντας το γκολ της ισοφάρισης στο 52΄ της αναμέτρησης και δημιουργώντας τα επόμενα δύο, τα οποία σημείωσαν οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Βασίλης Λάκης. Στα 32 του πλέον, ο ξανθομάλλης Τόζερ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της πατρίδας του με την Ντέμπρετσεν, μετά από θητεία σε Γκενκ, Τζένοα, Γουότφορντ και ΚΠΡ.

2007, AEK-Ατρόμητος 2-0, Ίσμαελ Μπλάνκο

Το επίσημο ντεμπούτο του Αργεντινού επιθετικού με τα χρώματα της ΑΕΚ έγινε σε αγώνα των προκριματικών του Europa League με την Σάλτσμπουργκ, ωστόσο ήταν η πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα αυτή με την οποία «συστήθηκε» πραγματικά στους φιλάθλους του συλλόγου. Ο Ατρόμητος αντέχει 78 λεπτά στην πίεση του Ριβάλντο και των συμπαικτών του στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά τελικά ο Ίσμαελ Μπλάνκο δίνει τη λύση με δύο προσωπικά τέρματα στα τελευταία λεπτά, ξεκινώντας κάπως έτσι να γράφει τη δική του ραψωδία με την Ένωση, η οποία ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια και 72 γκολ αργότερα.

2008, ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-3, Μοχάμεντ Καλόν

Τέτοια εποχή το 2008, η ΑΕΚ ψάχνει τη νίκη κόντρα στον Πανιώνιο για να προσπεράσει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ο οποίος έχει ηττηθεί νωρίτερα στο περιβόητο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδιάζουν απόλυτα την ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ στο ΟΑΚΑ, παίρνουν προβάδισμα τριών τερμάτων με «όργια» από Τζιμπούρ-Χούτο και ο Ισπανός τεχνικός ρίχνει στο ημίχρονο στη «μάχη» τον νεοαποκτηθέντα Μοχάμεντ Καλόν. Ο μεσοεπιθετικός από την Σιέρα Λεόνε είναι συγκινητικός, δίνει το έναυσμα της αντεπίθεσης, σκοράρει στο 60′, αλλά τελικά η Ένωση δεν αποφεύγει την εντός έδρας ήττα.

2015, ΑΕΚ-Πλατανιάς 3-0, Ρόναλντ Βάργκας, Ροντρίγκο Γκάλο

Την 22η Αυγούστου, η ατιμωτική περιπλάνηση του ιστορικού συλλόγου με τον Δικέφαλο Αετό ως έμβλημα στις μικρότερες κατηγορίες λαμβάνει επισήμως τέλος μετά από 853 ημέρες και στην πρεμιέρα της Super League 2015-16 η ΑΕΚ υποδέχεται τον Πλατανιά στο Ολυμπιακό Στάδιο, επικρατώντας εύκολα με 3-0. Δύο ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτηθεί εκείνο το καλοκαίρι και αποτελούν ακόμα μέλη της ομάδας, ο Βενεζουελάνος επιτελικός μέσος Ρόναλντ Βάργκας και ο Βραζιλιάνος δεξιός οπισθοφύλακας Ροντρίγκο Γκάλο, σκοράρουν στο ντεμπούτο τους, στο 27ο και στο 47ο λεπτό της αναμέτρησης αντίστοιχα.

2016, ΑΕΚ-Ξάνθη 4-1, Ούγκο Αλμέιδα

Ο Πορτογάλος επιθετικός έπαιξε στον επαναληπτικό αγώνα των προκριματικών του Europa League με την Σεντ Ετιέν, ωστόσο το ντεμπούτο του στις εγχώριες διοργανώσεις έγινε την 11η Σεπτεμβρίου απέναντι στην Ξάνθη και ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Ο Ούγκο Αλμέιδα σκόραρε δύο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, το δεύτερο με ένα εξαιρετικό βολέ με το αριστερό έξω από την περιοχή, και αναδείχθηκε δίκαια MVP της αγωνιστικής. Ωστόσο, σχεδόν πέντε μήνες μετά, ο έμπειρος διεθνής έχει καταφέρει να «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα μόλις μια φορά ακόμα, στην πρόσφατη εκτός έδρας ήττα από τον Παναιτωλικό (3-2).

Bonus: 1994, ΑΕΚ-Ρέιντζερς 2-0, Δημήτρης Σαραβάκος

ΟΚ, δεν ήταν στο ντεμπούτο του στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, ωστόσο δεν γίνεται να μην αναφέρουμε την πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Σαραβάκου με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ήταν Αύγουστος του 1994, η Νέα Φιλαδέλφεια μύριζε γιασεμί όπως πάντα εκείνη την εποχή και η τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδεχόταν την ισχυρότατη Ρέιντζερς με έπαθλο την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μεγαλύτερος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου πετυχαίνει και τα δύο τέρματα εκείνου του αγώνα, ο επίσης τεράστιος Τόνι Σαβέβσκι σκοράρει το γκολ της νίκης στην Γλασκώβη (0-1) και η Ένωση γίνεται ο πρώτος σύλλογος από τη χώρα μας που συμμετέχει στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης…

πηγή sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X