H Euroleague της νέας εποχής

Μεγάλο «ντου» της ΦΙΜΠΑ για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

bertomeu-μπερτομεουΤο πρωί της Κυριακής ο Ζόρντι Μπερτομέου πήρε πρωινό με τους δημοσιογράφους ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις με της FIBA και αναλύοντας την επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει αλλαγή φιλοσοφίας γύρω από τα κακώς κείμενα και ένταξη στο financial fair play.

Ο εκτελεστικός διευθυντης της Euroleague μπήκε αμέσως στο ψητό, δηλαδή, την κατάσταση που επικρατεί την Παγκόσμια Ομοσπονδια. “Δεν έχουμε κάτι μαζί τους. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο από τη δική τους πλευρά. Έχουμε ακούσει μόνο τις φήμες” ηταν τα πρώτα του λόγια. Μιλώντας, ωστόσο, για την κίνηση της ΦΙΜΠΑ να καταφύγει στα δικαστήρια θεωρώντας οτι η Ευρωλίγκα δεν έχει καταβάλει το ποσό που πρέπει υπογράμμισε ότι “είχαμε υπογράψει συμβόλαιο το 2012, το οποίο όμως έσπασε η ίδια η ΦΙΜΠΑ το 2012 με την κίνηση της με τον ορισμό προκριματικών αγώνων συγκεκριμένη ημερομηνία, που είχε συμφωνηθεί να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο. Δεν ακολούθησαν τους όρους του συμβολαίου, αλλά ήθελαν εμείς να ακολουθήσουμε τις πληρωμές, κάτι ου δεν έγινε. Μάλιστα τους στείλαμε και ένα σχετικό γράμμα ενημερώνοντας τους για την κατασταση”.

Ο Ζόρντι Μπερτομέου παραδέχτηκε ότι το θέμα με το καλεντάρι και τα “παράθυρα” της ΦΙΜΠΑ είναι μια “άβολη κατάσταση” και αποτελεί ουσιαστικα τη μοναδική διαφωνία με την Ομοσπονδία, με την οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων κατά το 95%. Κι όπως τόνισε συγκεκριμένα “το νόημα δεν είναι να αποφύγουμε τα παράθυρα, είναι αργά για αυτό. Το νόημα είναι η ΦΙΜΠΑ να είναι πιο ευέλικτη, όπως είναι σε άλλες περιπτώσεις και με ζητήματα που αφορούν αλλες ηπειρους, έστω να βγει κάτι θετικό και να περιοριστουν τα προβλήματα για τις λίγκες. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία που έχουν πρωταθλήματα με 16-18 ομάδες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα”.

“Αν έχουν 150 εκατομμύρια να πάμε…”

Για τα όσα ακούγονται για το νέο πρωτάθλημα της ΦΙΜΠΑ διατύπωσε την άποψη ότι“ακούμε πολλά, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Έχουν στείλει τις προτάσεις, αλλά δεν τις έχω διαβάσει καν, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις”. Αντίθετα θεωρεί ότι η “Euroleague έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μετά το ΝΒΑ το καλύτερο μπασκετικό προϊόν παγκοσμίως”. Υπογράμμισε παράλληλα οτι το φάιναλ-φορ είχε μεγαλύτερη προβολή σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε επίσης στην Ισπανία.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μερικά από τα επιχειρήματα της ΦΙΜΠΑ, απαντώντας ότι “στο Παγκόσμιο Κύπελλο και βάσει νομοθεσίας η κυβέρνηση επέστρεψε το 90% των επενδύσεων. Παρόλα αυτά η διοργάνωση είχε τα μισά έσοδα από ότι το φάιναλ-φορ”. Παράλληλα έριξε και τη σπόντα του ότι η “διαδικασία με τις κυρώσεις και τις απειλές μας πάνε 15 χρόνια πίσω”.Αναφέρθηκε εντονα στο μακρινό 2000, αλλά και στη φήμη ότι η ΦΙΜΠΑ απειλεί τις Ομοσπονδίες ακόμη και με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις, κάτι που δεν θεωρεί ότι μπορεί να συμβεί.

Για να τονίσει: “Το 2000 υπήρχε μια διαφορά. Οι ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν και προτίμησαν τελικά τη νέα πρόταση. Τώρα όμως δεν είναι το ίδιο, γιατί οι ίδιες οι ομάδες είναι οι μέτοχοι της διοργάνωσης”. Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν πιστευει ότι μπορεί η ΦΙΜΠΑ να παρουσιάσει την στήριξη του ΝΒΑ, ούτε τα 150 εκατομμύρια που έχει τάξει στις ομάδες. “Αν τα έχει θα προτείνω στις ομάδες μου να ακολουθήσουν το πλάνο της ΦΙΜΠΑ. Αν φυσικά αυτά τα χρήματα δεν είναι για μια και μόνο χρονιά. Ξέρουμε όμως την αγοά και αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν. Δεν υπήρξαν ούτε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίθετα εμείς εγγυόμαστε ανάπτυξη της τάξεως του 8-10%. Όλοι θέλουν περισσοτερα, αλλά το να μιλάμε για 150 εκατομμύρια είναι κάτι διαφορετικό”.

Τον ρώτησαν αν είναι όσο χαλαρός, όσο φαίνεται για να απαντήσει ότι “ειμαι χαλαρος, γιατί ξέρουμε τι θέλουν οι ιδιοκτήτες, μου το είπαν πριν μια βδομάδα στην γενική συνέλευση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη”. Προσθέτοντας ότι “οι επαφές που γίνονται τον τελευταίο καιρό, ήταν προγραμματισμένες από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η διοργανώτρια αρχή έχει βάλει ήδη σε δράση το τριετές της πλάνο”.

“Οι ανάγκες έχουν αλλάξει”

Εχουν ήδη ανακοινωθεί οι αλλαγές για την επόμενη χρονιά σε ότι αφορά τα συμβόλαια. Η Τουρκία έχασε την “Β άδεια” για τον απλούστατο λόγο ότι “ειναι η μοναδική χωρα που δεν έχει λίγκα, αλλά η Ομοσπονδία χειρίζεται το πρωτάθλημα” και τόνισε ότι “όταν οι ομάδες πάρουν τον έλεγχο του πρωταθλήματος, τότε θα αλλάξει η κατάσταση”. Έγιναν παραλληλα οι εξηγήσεις για τη δυναμική κατάταξη των ομάδων (και από την οποία κρινόντουσαν τα συμβόλαια) η οποία καταργήθηκε, τονίζοντας όμως ότι οι ομάδες που έχουν παράδοση θα μπορούν να πάρουν wild card, χωρίς ομως να χρειάζεται να πληρωσουν το ποσό των 300.000 ευρώ που απαιτείται.

Για τα χρήματα που εισπράτει ο νικητής της αναμέτρησης και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ο Ζόρντι Μπερτομέου τόνισε ότι “αυτό ήταν το σύστημα που ειχε κριθει κατάλληλο εκείνη την εποχή. Τα 7.000 ευρώ σε κάθε νίκη είναι ένα μικρο ποσό, αλλά αυτό είχαν συμφωνήσει οι ομάδες, που ήθελα να εισπράτουν το 75% των εσόδων και να έχουν τη σιγουριά των τηλεοπτικών που ήταν τότε το βασικό έσοδο. Από το 25% των εσόδων που προκύπτουν τα έσοδα για τις νίκες και την κατάκτηση δεν μπορούσε να βγει μεγαλύτερο ποσό. Τώρα όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Ξεκινήσαμε να το συζητάμε από το 2011 και τότε δεν είχαμε καταλήξει. Τώρα τα πράγματα έιναι ξεκάθαρα. Θα πρέπει να ανταμειφθούν οι ομάδες που κάνουν καλές πορείες ή έχουν ισχυρό brand value. Τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπουμε αύξηση που θα φτάσει το 45% στα έσοδα των ομάδων, ενώ ο καταμερισμό των εσόδων θα είναι πιο δίκαιος”.

Σε ερώτηση για τα σκληρά πρόστιμα που καταλογίστηκαν φέτος δήλωσε: “Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Επίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι κυρώσεις, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα έσοδα, ούτε αναλογικά, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη βάση. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Για αυτό και κινούμαστε προς τη σύσταση μιας ομάδας πρόληψης. Αυτό πρέπει να κάνουμε: προτασεις για το πως θα αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μελλον. Με τα πρόστιμα δεν βγαίνει τίποτα. Δεν μας αρέσει εξάλλου να παίζουμε μπροστά σε άδειες κερκίδες. Είναι απέναντι στις αρχές μας. Πρέπει να παραδεχτούμε ωστόσο ότι τα περιστατικά περιορίστηκαν, αλλά δυστυχώς είχαμε φέτος το χειρότερο όλων, τον θάνατο ενός οπαδού”.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ήταν η επιβολή του Financial Fair Play και στο μπάσκετ. Ήδη έχει εκπνεύσει η περίοδος προσαρμογής και μπαίνουμε στην πρώτη χρονιά του. “Θέλουμε να έχουμε ισορροπημένα μπάτζετ, εικονα από την οποία απέχουμε πολύ αυτή τη στιγμή”. Τα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν είναι τα εξής:

—> Να μειωθούν τα χρήματα που προκύπτουν από εισφορές των μετόχων. Κατά μέσο όρο το 39% των μπάτζετ προέρχονται από τους μετόχους, ένα νούμερο που πρέπει να μειωθεί. Υπάρχουν ομάδες όπως οι γερμανικές και η Μακάμπι που λειτουργούν χωρίς έξοδα και άλλες που βασίζονται αποκλειστικά σ’ αυτές τις εισφορές όπως οι ελληνικές, οι τουρκικές και η ΤΣΣΚΑ.

—> Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν με άλλο τρόπο τα έσοδα, για αυτό και η Ευρωλίγκα θέλει να παραδωσει στις ομάδες την τεχνογνωσία ώστε να το κάνουν, μέσα από το τρίπτυχο α) μεγαλύτερα γήπεδα β) βελτίωση του προγράμματος εισιτηρίων και γ) μέσω της αύξησης των αγώνων.

—> Να οριστει ως μίνιμουμ το μπάτζετ των 4 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.

—> Τα συμβόλαια των παικτων να μην ξεπερνούν το 65% του συνολικού μπάτζετ της ομάδας.

—> Καμία ομάδα να μην έχει ζημιές μεγαλύτερες του 10% του μπάτζετ του.

“Κάτι πρέπει να κάνουμε”

“Είναι μια επιχειρηματική απόφαση και όχι πολιτική” εξήγησε ο Ζόρντι Μπερτομέου, που θα έχει ως όπλο την κατάθεση όλων των συμβολαίων των ομάδων στη διοργανώτρια αρχή, υπογραμμίζοντας ότι “ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να μην κάνουμε τίποτα”.

Υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το αν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί και στο μπάσκετ, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ήταν ανένδοτος: “Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για στην ΟΥΕΦΑ. Ειναι σημαντικό να αποκτησουμε μια φορολογική κουλτούρα. Για παράδειγμα η Ισπανία δεν την είχε, αλλά τώρα την έχει αποκτήσει”.

Όσο για τα άλλα θέματα; Ανέλυσε το σχέδιο με την αγγλική ομάδα το οποίο απέτυχε “διότι δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε πολλά καλά παιχνίδια για το εγχωριο πρωτάθλημα” και αρνήθηκε οποιαδήποτε σκέψη για την αλλαγη του φαιναλ-φορ, διότι το πείραμα της σειράς αγώνων δοκιμάστηκε και έχει απορρηφθεί. Αντίθετα υπάρχουν σκέψεις για την εφαρμογη του σούπερκαπ (αναζητείται μια σταθερή εδρα), αλλά όχι για την επέκταση στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στην τιμωρία του Παναθηναϊκού ξεχωρίζοντας την από αυτή του Ολυμπιακού (για την είσοδο οπαδών μετά την πρόκριση επι της Μπαρτσελόνα), διότι από τη μια υπάρχει η ευθύνη της ομάδας για τον μη έλεγχο των φιλάθλων και από την άλλη οι πράξεις ενός μόνο ανθρώπου.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στην τιμωρία του Παναθηναϊκού ξεχωρίζοντας την από αυτη του Ολυμπιακού (για την είσοδο οπαδών μετά την πρόκριση επι της Μπαρτσελόνα), διότι από τη μια υπάρχει η ευθύνη της ομάδας για τον μη έλεγχο των φιλάθλων και από την άλλη οι πράξεις ενός μόνο ανθρώπου. Πρόσθεσε επίσης ότι όλο αυτόν τον καιρό η Ευρωλίγκα εξετάζει τα στοιχεία, συζητά με τους δικηγορους και τις ελληνικές αρχές για να ασχοληθούν με την υπόθεση και να βρεθει μια δικαστική λύση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X