Ο μεγαλύτερος Ελληνας τερματοφύλακας της τελευταίας 30ετίας (VIDEO)

Ο Ηλίας σκόραρε και «καθάρισε» για το Champions League (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

atmatsidis2-ατματσιδηςΣτην παράδοση της ΑΕΚ υπάρχει πάντα χώρος για τεράστιους επιθετικούς. για σπουδαίους μέσους, για κορυφαίους αμυντικούς. Οι τερματοφύλακες δεν είχαν πάντα την τιμητική τους, από τα μυθικά χρόνια του Δελαβίνια και του Σεραφείδη. Μέχρι να εμφανιστεί στην Ενωση ο Ηλίας Ατματσίδης και να αλλάξει μία για πάντα τις σκέψεις γι’ αυτή τη θέση. Βλέπετε, ο Ηλίας υπήρξε ο κορυφαίος Ελληνας γκολκίπερ της τελευταίας 30ετίας και δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται δίπλα στην ΑΕΚ. Γι’ αυτό και σήμερα, ανήμερα των 46ων γενεθλίων του, το enwsi.gr παρουσιάζει αφιέρωμα στη μεγάλη πορεία του.

Ο Ατματσίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη και δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται στα γήπεδα. Αρχικά, όπως σχεδόν όλα τα παιδιά, ως επιθετικός. Καλός με τη μπάλα, γρήγορος, με αντίληψη της φάσης. Στοιχεία που αποδείχθηκαν καθοριστικά για την καριέρα του, έστω και αν για να συμβεί αυτό απαιτήθηκε να βάλει γάντια και να παίξει κάτω από τα δοκάρια. Ξεκίνησε επαγγελματικά από τους Πόντιους Βέροιας και το σκάουτινγκ της ΑΕΚ τον έντυσε στα «κιτρινόμαυρα» το καλοκαίρι του 1992.

Στην ΑΕΚ έμεινε για μια δεκαετία και κατέκτησε τα πάντα: δύο πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, ένα σούπερ καπ. Επαιξε βασικός στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας και συμμετείχε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής. Εντυπωσίασε με τα προσόντα του, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο άλλαζε. Όταν ο Ηλίας καθιερώθηκε, είχε απαγορευθεί η δυνατότητα του τερματοφύλακα να μπλοκάρει τη μπάλα από γύρισμα αμυντικού. Με την ταχύτητα του, ο Ατματσίδης έγινε το λίμπερο που χρειαζόταν η ομάδα.

Αίλουρος, με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά και τεράστια αποθέματα ψυχής. Αλησμόνητες θα μείνουν οι τεράστιες στιγμές του: η ατάκα για τους ήρωες του 1821, όταν είχε παίξει σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό στη νίκη με 1-0 το 1997. Το καθοριστικό πέναλτι στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 1996. Την ανάληψη της ευθύνης για το πέναλτι που οδήγησε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ξάνθη το 1998. Και άλλα, λιγότερο λαμπερά, αλλά ενδεικτικά του χαρακτήρα του.

Ο Ηλίας Ατματσίδης δεν κρύφτηκε ποτέ στα δύσκολα και αυτό το πλήρωσε. Όταν αποφάσισε (μαζί με τον Νικολαϊδη και τον Κασάπη) να αποσυρθεί από την Εθνική ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράγκα, βρέθηκε στο στόχαστρο. Πολλοί ενδεχομένως να στέκονται στο σαχλό σύνθημα που ειπώθηκε για να τον πικάρουν, λησμονώντας πως ο Ηλίας δεν κρύφτηκε, δεν προστάτεψε τον εαυτό του και συμμετείχε στην παρωδία του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Τόλμησε να έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον Ψωμιάδη και να ζητήσει την αποχώρηση του, όταν ένιωσε πως δεν είχε θέση πια μέσα στην ομάδα.

Έπειτα από δέκα χρόνια, 251 συμμετοχές για το πρωτάθλημα, 47 ματς με την Εθνική ομάδα, ο Ηλίας έφυγε από την ΑΕΚ. Ευτυχώς μόνο προσωρινά, καθώς πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην ομάδα που αγαπά και δέθηκε μαζί της. Ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, αναλαμβάνοντας ακόμα μια σημαντική αποστολή: να βγάλει τους νέους Ατματσίδηδες, τους παίκτες που θα έχουν καρδιά και μυαλό για την ΑΕΚ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

[youtube id=”08WxCdC_6WI” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”9FHR7glkzj0″ width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”JDfIbNtvX48″ width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”BPQakqUToYc” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”B4DmvYW-P7Q” width=”600″ height=”350″]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X