Η «πρώτη» του Ζαφειρόπουλου συνοδεύτηκε με ήττα

Οι εποχές μοιάζουν μακρινές, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, αποτελούν την αρχή πολλών καταστάσεων που ταλαιπώρησαν για χρόνια την ΑΕΚ. Βλέπετε, μία μέρα σαν σήμερα του 1981, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

Οι εποχές μοιάζουν μακρινές, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, αποτελούν την αρχή πολλών καταστάσεων που ταλαιπώρησαν για χρόνια την ΑΕΚ. Βλέπετε, μία μέρα σαν σήμερα του 1981, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος εκλέχθηκε παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ, πρόεδρος της Ενωσης. Ετσι, ξεκίνησε και επίσημα η εποχή «Ζήτα» στην ΑΕΚ, καθώς ο επιχειρηματίας ένδυσης και υποδημάτων με τη βιομηχανία «Ζήτα Ελλάς», διαδέχθηκε τον Λουκά Μπάρλο.

Επί της ουσίας, ο Μπάρλος είχε αρχίσει να φθίνει στην προεδρία της ΑΕΚ από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε επαγγελματικό. Τα οικονομικά προβλήματα, η αδυναμία συνεννόησης με την Ερασιτεχνική (τότε το σωματείο διατηρούσε ποσοστό μετοχών που έφτανε το 40% και είχε μεγάλο ρόλο στη λήψη αποφάσεων) και η ανάγκη ανανέωσης στην ομάδα, οδηγούσαν σε συζητήσεις με υποψήφιους διαδόχους. Ο Ζαφειρόπουλος υπερίσχυσε του Βάσου Χατζηϊωάννου, πατέρα του Πόλυ, που απαιτούσε να λάβει την εταιρεία «καθαρή» από χρέη.

Ο Ζαφειρόπουλος παρέμεινε στην ιδιοκτησία της ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 1992. Σε αυτά τα 11 χρόνια, η Ενωση κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Το οξύμωρο είναι πως σε καμία από αυτές τις διακρίσεις δεν ήταν πρόεδρος ο Ζαφειρόπουλος. Είχε εκχωρήσει τη διοίκηση το ’83 στον Μιχάλη Αρκάδη, το ’89 στον Στράτο Γιδόπουλο και το ’92 στον Κώστα Γενεράκη. Συνδυάστηκε με τα «πέτρινα» χρόνια και με κακές αναμνήσεις, με αποκορύφωμα τα μεγάλα επεισόδια στο φινάλε της σεζόν 1987-88, με τον Ηρακλή.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X