Το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά και τα χαφ θα κρίνουν πολλά

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά και τα χαφ θα κρίνουν πολλά
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι τα του... ντέρμπι με ΟΣΦΠ και ψάχνει το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της νίκης για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Επιτέλους, έφτασαν οι μέρες που θα συζητάμε μόνο για το ματς της Κυριακής. Δεν είναι εύκολο να το προσεγγίσεις αγωνιστικά. Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ έχει να μπει στο γήπεδο για επίσημο ματς, εδώ και τρεις εβδομάδες. Έβγαλε εντάσεις στο φιλικό με τον Απόλλωνα, αλλά δεν είναι το ίδιο μ’ ένα επίσημο παιχνίδι και δεν χρειάζεται επ’ αυτού ανάλυση. Επομένως είναι ένα ερωτηματικό το τι ρυθμό θα μπορεί να έχει η ΑΕΚ. Μια ομάδα που ποντάρει πολλά στον ρυθμό της.

Επίσης ένα ερωτηματικό είναι το πως θα παρουσιαστεί ο αντίπαλος. Έχουμε πολύ μικρό δείγμα από τον τρόπο που λειτουργεί ο Μετιλίμπαρ. Προφανώς και αυτός ο Ολυμπιακός, δεν είναι μια δική του ομάδα. Ίσως οριακά έχει καταφέρει να μάθει και όλα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών του ρόστερ. Και αυτό είναι κάτι, που όσο και αν νομίζουν εκεί στον Πειραιά πως είναι λεπτομέρεια, θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν πολύ τρανταχτές αδυναμίες του αντιπάλου, στις οποίες μπορεί να κτυπήσει η ΑΕΚ. Εξαιρετικά προφανείς. Όλοι κτυπάνε στα άκρα της άμυνας του. Και ο Άμραμπατ στο ματς στο Καραϊσκάκη, είχε στήσει ένα μικρό πάρτι με αντίπαλο τον Ορτέγκα. Όμως πέραν αυτού, νομίζω πως πάντα τέτοιου είδους παιχνίδια, κρίνονται απ’ αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται στην μεσαία γραμμή. Τα χαφ κρατάνε πάντα το κλειδί για το πως θα κυλήσουν αυτά τα ματς.

Ο Αλμέιδα στην περυσινή σεζόν, έπαιζε πολύ με το δίδυμο Γιόνσον και Σιμάνσκι στα χαφ. Ειδικά στα ντέρμπι. Μόνο στα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό, επέλεγε να πάει με τον Πινέδα δίπλα είτε στον Σιμάνσκι, είτε στον Γιόνσον. Είχε τους λόγους του που το έκανε. Φέτος έχει παίξει ελάχιστα με δίδυμο Σιμάνσκι και Γιόνσον στα χαφ. Σταθερός είναι ο Πινέδα ως οχτάρι, δίπλα σ’ ένα εξάρι. Ακόμα και στα ντέρμπι. Δεν πιστεύω πως θα το αλλάξει τώρα.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως συνήθως ο Μεντιλίμπαρ παίζει με τριάδα στα χαφ. Με τον Έσε, τον Τσικίνιο και τον Όρτα. Και επομένως καθαρά αριθμητικά, θα έχει παίκτη παραπάνω στα χαφ. Το ποδόσφαιρο όμως, δεν είμαι μαθηματικά. Άλλωστε πρακτικά, εκτός από τους δυο χαφ της, ο Αλμέιδα έχει και έναν ακόμα παίκτη στον σχηματισμό του, που θεωρητικά είναι «δεκάρι», αλλά κάνει πολύ περισσότερες δουλειές. Είναι ο παίκτης που, πάντα θεωρητικά, παίζει πίσω από τον φορ.

Συνήθως αυτός είναι ο Τσούμπερ. Και θα τον βρεις μέσα στο γήπεδο, ανάλογα με τις περιστάσεις, είτε δίπλα στον σέντερ φορ, είτε ως τρίτο χαφ ανάμεσα στους δυο. Ξέρει να τα κάνει πολύ καλά και τα δυο ο Τσούμπερ. Εξ ου και ο Αλμέιδα τον προτιμά γι αυτόν τον ρόλο. Επομένως ακόμα και αριθμητικά μπορεί να φέρει ισορροπία στα χαφ. Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό ζητούμενο. Περισσότερο είναι το πως θα κυριαρχήσει η ΑΕΚ σ’ αυτό το κομμάτι. Και αυτό περνάει μέσα κυρίως από την ένταση.

Ζήτημα έντασης

Δεν νομίζω πως κάποιος από τους τρεις, της τριάδας που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός στην μεσαία του γραμμή, μπορεί να βγάλει τις εντάσεις που έχουν στο παιχνίδι τους ο Σιμάνσκι ή ο Γιόνσον και ο Πινέδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ήδη το αντιμετώπισε ο Ολυμπιαακός σε παιχνίδια του. Όπως και είναι πρόβλημα που ήδη το έχουν αντιμετωπίσει αντίπαλοι της ΑΕΚ. Μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει η ΑΕΚ σ’ αυτό το κομμάτι. Και αν το καταφέρει θα είναι και το κλειδί για να μπορέσει να πάρει το παιχνίδι.

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Αν θεωρητικά η ΑΕΚ παίξει με τον Πινέδα ως οχτάρι, δίπλα του θα έχει είτε τον Γιόνσον, είτε τον Σιμάνσκι. Που σημαίνει πως ένας εκ των δυο, θα μείνει εκτός ενδεκάδας. Που επίσης σημαίνει, πως ο Αλμέιδα κατά την διάρκεια του ματς, θα μπορεί να φέρει από τον πάγκο για τα χαφ του και το φρεσκάρισμα στο κέντρο του, παίκτες όπως ο Σιμάνσκι ή ο Γιόνσον αλλά και ο αρτίστας που λέγεται ο Λιούμπιτσιτς. Δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο να μπορεί να κάνει ο Μεντιλίμπαρ για τα χαφ του. Και αυτό θα μετρήσει επίσης πολύ.

Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ έχει κερδίσει πέρυσι στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-0 τον Ολυμπιακό. Αλλά σε ματς πρωταθλήματος, αυτό ακόμα δεν το έχει πετύχει. Έχει δυο ισοπαλίες και μια ήττα. Ο βασικός λόγος που ακόμα δεν έχει κερδίσει η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό αλλά και που τον κέρδισε στο κύπελλο εύκολα με 3-0, ήταν ένας. Η αποτελεσματικότητα. Εκεί είχαν κριθεί όλα. Σ’ αυτά που έβαλε η ΑΕΚ στο κύπελλο και σ’ αυτά που δεν έβαλε στα ματς του πρωταθλήματος. Αυτό θα πρέπει να είναι οδηγός για το παιχνίδι της Κυριακής.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X